Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Zašto odabrati studij Primijenjene ekonomije?

Primijenjena ekonomija daje viziju budućnosti i usmjerava napredak čovječanstva daleko više i jače nego druge znanosti. Upravo su ekonomisti putokaz u budućnost i napredak čovječanstva a time i vlastitu dobrobit. Upisom studija Primijenjena ekonomija budućnost je za vas već počela.

Ekonomija je “VIŠE”

Ekonomija proučava čimbenike koji utječu na dohodak, bogatstvo i blagostanje društva. Drugim riječima, proučava “KAKO SUSTAV RADI?”. Prikupljene ekonomske informacije pomažu u oblikovanju i provedbi ekonomskih i poslovnih politika. Cilj je ekonomske znanosti analizirati i razumjeti raspodjelu bogatstva, raspodjelu i korištenje resursa kao i moguće posljedice za ekonomsku i socijalnu dobrobit. Ekonomija se bavi takvim pojavama u prošlosti i sadašnjosti i kako bi se one mogli razvijati u budućnosti. Na ekonomistima je da definiraju datum slijetanja na Mars i označe novo doba za čovječanstvo (bez uvrede  prema STEM-ovcima). Upiši ekonomiju i postani analitičar, konzultant, istraživač ili profesor sa snažnim razumijevanjem budućih događaja i promjena koje globalno društvo očekuju.

Ekonomija je “BIG”

Ugledni Financial Times kao najveći izazov za vodeće poslodavce (Apple, Amazon, Google) izdvojio je pronalaženje stručnjaka koji mogu raditi s velikom količinom podataka (Big data). Kroz program studija Ekonomije studenti imaju priliku raditi sa stvarnim skupovima podataka koji su često nestrukturirani, složeni i zahtijevaju znanje kodiranja za učinkovito upravljanje. Gotovo svaka industrija – i mnoge neprofitne organizacije i vladine agencije – usmjeravaju se prema strateškim modelima temeljenim na Big data. Sposobnost upravljanja ovom vrstom podataka brzo, fleksibilno i na ekonomičan način uz ekonomsko razmišljanje i kreaciju (šesto čulo ekonomista) i njihovom primjenom na stvarnim slučajevima iz ekonomskog života osigurava studentima ekonomije prednost na tržištu rada. Upiši ekonomiju i postani Big data analitičar, konzultant, istraživač ili profesor.

Ekonomija je “NEURO”

Bihevioralna ekonomija podrazumijeva razumijevanje ekonomskog ponašanja i njegovih posljedica. Riječ je o razumijevanju zašto netko kupuje kruh, odlazi na posao, štedi za mirovinu, daje u dobrotvorne svrhe, stječe određene kvalifikacije, prodaje stari automobil, kocka na konjskoj utrci, ne može prestati pušiti itd. Također je riječ o razumijevanju procesa donošenja dobrih ili loših izbora kao i može li se ljudima pomoći u donošenju boljih izbora. Bihevioralna ekonomija povećava moć objašnjavanja ekonomskih procesa odnosno ekonomije, na način da daje puno realističniji pogled na te procese, koristeći kao temelj psihološke osnove. Na taj način se ekonomska analiza bazira na realističnijim pretpostavkama o tome na koji način se pojedinci ponašaju u realnom svijetu i na koji način događaji u realnom svijetu utječu na odluke koje pojedinci donose. Upiši ekonomiju i postani bihevioralni konzultant, istraživač ili profesor.

Ekonomija je “NOVO”

Osim spoznaje o vještinama kako sistemski razmišljati kao ekonomist i konzultant, studenti kroz studij Primijenjene ekonomije imaju priliku naučiti specifične ekonomske vještine koje se sve više traže, kao što su predviđanje i prognostičke analitike, cjenovni transferi, mjerenje poslovnih ciklusa, GDP live, upravljanje inovacijama, u susret s umjetnom inteligencijom (AI).

Studij ekonomije obogaćuje vas vještinama i sposobnostima koje će vam osigurati da postanete “Nostradamus” 21. stoljeća. Imati prognostičke moći kako bi znali što vas sutra očekuje na tržištu može biti nešto već viđeno (déjà vu) ali je genijalno, praktično i korisno. Upiši ekonomiju i postani analitičar, konzultant, istraživač ili profesor s najtraženijim suvremenim specifičnim vještinama.

Ekonomija je “TI”

Upis studija vlastiti je izbor, pravo i vaša samostalna odluka. Studij ekonomije osmišljen je upravo poštujući vlastitu individualnost čineći studij personaliziranim prema vašem poimanju svijeta i uloge u njemu danas ali i u budućnosti. Izbor studija veliki je iskorak u životu i temelji se na vašem izboru. Vlastiti izbor, mogućnosti i vrijeme, pitanja su kojima se svatko od nas svakodnevno bavi i u središtu su proučavanja Ekonomije kao znanosti. Upiši ekonomiju i izgradi se u najtraženijim znanjima i vještinama za tržište rada 21. stoljeća.

Koje su tvoje očekivane koristi od studija Primijenjene ekonomije? S Primijenjenom ekonomijom si “osuđen” na uspjeh

Stoga je studij Primijenjene ekonomije slobodna opcija za sve osobe koje:

  • Ne preferiraju “status quo” situaciju
  • Gledaju u budućnost
  • Žele promijeniti Svijet
  • Vrednuju vrijeme kao najvažniji resurs
  • Ne vole mentalne blokove i zidove
  • Fokusirane su i vole jednostavnost
  • Entuzijastične su u onome što vole raditi
  • Uporne su jer ne prihvaćaju neuspjeh kao opciju
  • Žive u 21. stoljeću s mislima u 22. stoljeću

Što studij Primijenjene ekonomije izdvaja od ostalih studija? Fleksibilnost, diverzificiranost, povezanost i najvažnije “Ja i Svijet” koncept

Interdisciplinarnost – studij Primijenjene ekonomije ti  pruža izbor kolegija iz drugih polja društvenih prirodnih, tehničkih i humanističkih znanosti u suradnji s nastavnicima s ostalih sastavnica našeg Sveučilišta koje studenti mogu odabrati tijekom studija. Upravo je interdisciplinarnost studija Primijenjene ekonomije njegova specifičnost koja pruža studentima fleksibilnost i diversifikaciju u osmišljavanju interdisciplinarne prirode preddiplomskog i diplomskog studija. Kroz interdisciplinarnost koju ti pruža studij Primijenjene ekonomije spoznaj svoj istinski potencijal.

„Out of the box“ – Ekonomija je znanost o čovjeku i načinu na koji čovjek donosi odluke prema vlastitom izboru uz limitirane resurse i ograničeno vrijeme. Studij Primijenjene ekonomije pruža studentima razumijevanje i korištenje novih “mentalnih” instrumenata kako bi poboljšali donošenje odluka na budućem radnom mjestu ili vlastitom poduzeću i bili konkurentni ne samo u 21. stoljeću. Kroz studij Primijenjene ekonomije studenti spoznaju različite vrste razmišljanja i moć percepcije. Studij potiče generiranje novih ideja i promjena, sposobnost ocjenjivanja alternativa na temelju vlastitih zasluga, shvaćanje i korištenje alata za kreativno razmišljanje s ciljem provođenja planova u stvarnost.

Istražuj, zabavi se i objasni – Neuroznanstvenici su kroz istraživanja shvatili da svaki nastavni program na svim razinama učenja mora osigurati (RAD) pristup: Sve što je novo potiče prijenos informacija kroz Retikularni sustav aktivacije u mozgu. Učionice bez stresa potiču prijenos podataka kroz Amigdalu kao afektivni filter. Ugodne asocijacije povezane s učenjem podižu razinu hormona sreće (Dopamina) u mozgu. Jednostavnim riječima, neuroznanstvenici su zaključili da jedini pravi način pružanja spoznaje i znanja studentima je kroz istraživanja, zabavu i asocijacije. Upravo su to načela kojim se vodi studij Primijenjene ekonomije i što ga čini drugačijim od ostalih studija. U studijskim programima koristimo “virtualnu glinu“ za razliku od one koju ste koristili u vašim najranijim danima života.

Svijet je jedna pozornica a Ekonomija je njezin reflektor – kroz studij Primijenjene ekonomije studenti otkrivaju kako primijeniti relevantna gospodarska načela i instrumente prosuđivanja na razne primijenjene teme. Postaju svjesni kako se ekonomija može primijeniti na osmišljavanje, usmjeravanje i tumačenje poslovne, gospodarske, društvene i ekološke politike. Kao dio toga, studenti stječu sposobnost rasprave i analiza javnih politika u Hrvatskoj i EU s ciljem vrednovanja nacionalnog i drugih gospodarstava, prošlih i sadašnjih.
Uzmi reflektor u ruke i osvijetli Svijet.

„State of the art“ tehnologija -  na studiju Primijenjene ekonomije imat ćeš priliku upoznati i Roboticu Pepper u sklopu kolegija Ekonomike inovacija, UI i digitalna ekonomija. Studenti će imati priliku učiti o umjetnoj inteligenciji od nje same. Za nas koji smo imali prilike slušati njezina predavanja moramo reći da je vrlo inspirativna i ponosni smo da je imamo kao gostujuću asistenticu. Pored robota u nastavi na studijskom programu Primijenjene ekonomije koristimo i alate za personalizirano učenje Turning Point, Exam View, Vensim, Modler i ostale alate virtualne učionice. Na studiju Ekonomije davno smo shvatili da je znanje 21. stoljeća moguće pružiti samo kroz alate 21. stoljeća i tim se motom vodimo pri izvođenju studijskog programa.

Osluhni svoj unutarnji glas i shvatit ćeš da ti studij Primijenjene ekonomije može pružiti što ti je potrebno da dostigneš svoj znanstveni, analitički i unutarnji potencijal.

Study@PrimijenjenaEkonomija i proFETiraj!