Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Novosti FET-a

Autor: Sara Maga
Obavijest o početku upisa
Dragi brucoši i brucošice, budući studenti i studentice Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", zahvaljujemo vam na odabiru naših studijskih programa. Upisi na odabrani studijski program odvijaju se putem online aplikacije za upise, a upisi  kreću od ponedjeljka 22. srpnja. Pronađite u nastavku više detalja i korisne poveznice za provođenje upisa.

Već treću godinu za redom, studenti diplomskog studija Poslovne ekonomije smjera Marketing sudjeluju u projektu Digitalnog inovacijskog inkubatora u organizaciji Hrvatskog Telekoma. Svake godine kreativne i inovativne ideje naših studenata nađu se u finalu, uz impresivne rezultate. Ove godine, dva su tima osvojila 1. i 2. mjesto! Saznajte više detalja i pogledajte video o tome što kažu naši studenti i profesorice o ovim rezultatima te kako im je bilo u finalu održanom u Zagrebu. 

S početkom srpnja svi prvostupnici koji žele nastaviti svoj obrazovni put, mogu prijaviti naše redovne, izvanredne ili online diplomske studijske programe. Prvostupnici iz svih područja neovisno jesu li prethodno studirali stručne ili sveučilišne programe ekonomije i turizma ili pak nesrodne programe, mogu prijaviti naše diplomske studijske programe do rujna. U nastavku saznajte koje programe možete upisati, do kada su otvorene prijave programa te zašto odabrati naš diplomski studij.  

Prošli mjesec uručene su Rektorove nagrade, a sa strane našeg fakulteta nagrada za akademsku godinu 2022./2023. dodijelila se Lari Ljubenović, studentici diplomskog studija Poslovne ekonomije, smjer Marketing.  

Pred maturantima koji prijavljuju studijske programe ovih je dana jedna od važnijih odluka ovih dana, koji fakultet upisati! Kako bi im olakšali izbor, predstavnici našeg Sveučilišta predstavili su prijediplomske programe. Dekanica fakulteta izv. prof. dr. sc. Ksenija Černe predstavila je našu studijsku ponudu, online studij te prednosti koje studenti dobivaju upisom na naš fakultet. Pogledajte video reportažu iz vijesti TV Nove Pula u nastavku.

Dana 7. lipnja na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ održano je gostujuće predavanje povodom 100. obljetnice smrti Franza Kafke. Pod naslovom "Kafka Unplugged: Otkrij čovjeka iza mita", Yvonne Klietz, savjetnica Goethe-Instituta Hrvatska, ponudila je zanimljivo i interaktivno upoznavanje života i djela jednog od najfascinantnijih književnika 20. stoljeća.

Autor: Sara Maga
Izložba "Komplett Kafka"...
Otvaranje izložbe "Komplett Kafka" ilustratora Nicolasa Mahlera 7. lipnja na Fakultetu ekonomije i turizma u Puli privukla je među kolegama, studentima, a i učenicima ljubitelje njemačkog jezika, umjetnosti i književnosti. Ova jedinstvena izložba, smještena u akademskom okruženju, ponudila je zanimljiv spoj Mahlerovog suvremenog ilustratorskog rada i citata iz klasičnih Kafkinih tekstova. Izložbu poznatog ilustratora Nicolasa Mahlera iz Beča omogućio je Goethe Institut Zagreb i savjetnica Goethe Instituta, prof. Yvonne Klietz koja je prije otvaranja izložbe održala predavanje s temom „Kafka Unplugged: Otkrij čovjeka iza mita".

Predstavnice pulskog Sveučilišta na...
Akademska i stručna rasprava o načinu korištenja javnih i zajedničkih dobara „za turizam, u turizmu i zbog turizma“ u Republici Hrvatskoj i mogućim rješenjima, uvažavajući mogućnosti aktualne zakonske infrastrukture i ključnu ulogu lokalne zajednice u provedbi odgovornih strategija upravljanja bile su glavne teme znanstveno-stručnog kolokvija "Turizam, javno i zajedničko dobro: otvorena pitanja korištenja i upravljanja javnim prostorima " , koji je održan u Splitu 10. lipnja u organizaciji Znanstvenog vijeća za turizam i prostor HAZU i EFST-a.

Autor: Nataša Urošević
Dr. sc. Nataša Urošević na...
Specifičnosti identiteta i baštine te ključnih povijesnih i kulturnih veza između otočnih zajednica i kultura diljem Jadrana i Mediterana bile su glavne teme znanstvene radionice "Islands of Memory" koja je u Starom Gradu na Hvaru od 8. do 10. lipnja okupila 25 znanstvenika iz cijele Europe. U okviru panela Tourism and Travel, izv. prof. dr. sc. Nataša Urošević održala je izlaganje  Adriatic Islands of Memory: Between Geopolitics, Imperial Ambitions and Tourism , predstavivši istraživanja provedena u okviru znanstvenog institucijskog projekta. U tri dana intenzivnog programa održano je 16 izlaganja raspoređenih u šest panela (Island Memories and Identities; Islands as Camps; Islands as Borders; Socialist Modernity; Tourism and Travel; Literature and Film and Islands), prezentacija projekta, grupna rasprava te predstavljanje knjige  Entire of Itself? Towards an Environmental History of Islands  urednica Milice Prokić (University of Strathclyde) i Pavle Šimkove (Collegium Carolinum Munich).

Izv. prof. dr. sc. Nikola Vojnović i prof. dr. sc. Jasmina Gržinić s Katedre za turizam FET-a urednici su  znanstvene monografije "Turizam i transformacije – odgovori na krizna stanja". Znanstvena monografija “TURIZAM I TRANSFORMACIJE – Odgovori na krizna stanja” (2024.), objavljena je u digitalnom izdanju i sljedbenica je ranije objavljene online knjige katedre (2021). Izdanje je rezultat rada svih profesora katedre za turizam Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ u Puli i pridruženih članova na znanstvenom projektu “ Krizna stanja u turizmu - Uloge dionika i strategije oporavka ” voditeljice prof.dr.sc. Jasmine Gržinić.  

U srijedu, 05. lipnja, studenti diplomskog studija, smjera Marketing, u sklopu kolegija Neprofitni marketing, imali su priliku poslušati gostujuće predavanje gđe. Helge Možé, upraviteljice Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva. Ovo je već druga godina zaredom da studenti imaju priliku sudjelovati u ovakvim edukativnim događajima, čime se nastavlja uspješna suradnja fakulteta i stručnjaka iz prakse.

Studenti FET-a obilježili Svjetski...
Razumijevanje važnosti sustavnog upravljanja okolišem, osobito u vrlo krhkim ekološkim sustavima u kojima se odvijaju gospodarske djelatnosti i aktivnosti lokalne zajednice te participativno promišljanje poželjnog modela razvoja turizma posebnih interesa koji će optimalno i održivo valorizirati jedinstvene lokalne prirodne i kulturne resurse bili su glavni ciljevi studijskog posjeta Javnoj ustanovi Kamenjak i terenskog istraživanja kojim su studenti Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" i njihovi kolege, Erasmus studenti koji ovaj semestar provode u Puli prigodno obilježili Svjetski dan zaštite okoliša.

Autor: Sara Maga
Iza nas je Međunarodni tjedan FET-a koji je već četvrtu godinu okupio brojne predavače s partnerskih institucija širom Europe. Predstavljena su aktualna znanstvena istraživanja iz područja ekonomije, poslovne ekonomije i interdisciplinarnih studija, a za sudionike Međunarodnog tjedna organizirane su i brojne aktivnosti. Pronađite više detalja o Međunarodnom tjednu u nastavku i pogledajte galeriju fotografija. 

U sklopu Dana otvorenih vrata Unilinea studenti su posjetili sjedište poduzeća, te su imali prilike upoznati usluge i djelatnike. Studenti su timski razrađivali svoje ideje u sklopu potrage za blagom, a najbolji je tim i osvojio nagrade. Saznajte više detalja u nastavku i pogledajte galeriju fotografija.

Studenti diplomskog studija Marketing i ove godine pripremaju svoje kreativna inovacijska rješenja u sklopu Digitalnog inovacijskog inkubatora. Četiri tima vrijedno su tijekom semestra razrađivali svoje ideje koje će predstaviti u lipnju 2024. pred stručnim žirijem. Saznajte više u nastavku.

U sklopu Dana austrijske kulture održano je izlaganje prof. dr. sc. Aneta Stojić na temu "Hrvatsko-austrijski jezični dodiri" koje je pružilo uvid u složene jezične interakcije između hrvatskog i austrijskog njemačkog jezika kroz povijest. Profesorica A. Stojić prikazala je različite aspekte ovih jezičnih dodira, naglašavajući kulturne, političke i društvene utjecaje koji su oblikovali jezične promjene i prilagodbe.

Autor: Roberta Kontošić Pamić
Gostujuće predavanje direktora...
U sklopu kolegija Poduzetnišvo, studenti II. godine preddiplomskog studija, te svi ostali zainteresirani studenti smjera Managemnet i poduzetništvo, poslušali su zanimljivo predavanje g. Livia Bolkovića, direktora pulskog Motortech Consultinga d.o.o., vodećeg proizvođača dizel električnih agregata u Hrvatskoj i najvećeg servisa za brzohodne dizel agregate na Jadranu. U izlaganju, gospodin Livio Bolković, opisao je svoj poduzetnički put, svoj i tvrtkin rast i razvoj, te kako su ga prethodna radna i životna iskustava oblikovala da postane poduzetnik i menadžer kakav je danas. Studentima je naglasio važnost poštivanja svakog radnika i prepoznavanja onog najboljeg u njemu. Također, analizirao je stanje na tržištu, osvrnuo se na pitanje konkurencije, istaknuo svoju konkurentsku prednost. Uz to, g. Livio Bolković, naveo je kako u svojem poslovanju teži održivom razvoju.

Iz medija: Valorizacija europskih...
Fortifikacije kao zajednička europska baština i primjeri dobre prakse revitalizacije bivših vojnih zona s naglaskom na sustav austrougarskih fortifikacija Krakowa bili su tema gostujućeg predavanja i radionica koje je održala arhitektica dr. sc. Anna Staniewska s TU Krakow studentima Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam u sklopu Erasmus+ mobilnosti i studijskog tjedna posvećenog europskim fortifikacijama, izvještava Glas Istre . Pula je, kao glavna austrijska odnosno austrougarska ratna luka, predstavljala ključnu pomorsku bazu srednjoeuropskog sustava austrougarskih fortifikacija, tako da je u revitalizaciji tridesetak većih utvrda moguće koristiti iskustva iskusnih europskih partnera, gradova s fortifikacijama vrlo sličnih tipoloških i funkcionalnih karakteristika, poput Verone i Trentina u Italiji, Linza i Beča u Austriji, Olomouca u Češkoj, Krakowa i Przemysla u Poljskoj  te Komaroma/Komarna na mađarsko-slovačkoj granici uz jedinstven fortifikacijski sustav Bokokotorskog zaljeva. 

Studenti diplomskog studija Kulture i turizma, posjetili su općine Vrsar i Svetvinčenat, a s ciljem da se upoznaju sa aktivnostima općina u provodbi EU projekata. Studenti su u sklopu ove terenske nastave posjetili Multimedijski interpretacijski centar More More, čije je opremanje prostora sufinancirano iz EU fondova te razgledali  Kaštel Morosini - Grimani. Saznajte više u nastavku i pogledajte fotogaleriju. 

Fakultet ekonomije i turizma...
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" ponovno organizira Međunarodni tjedan koji će se održati od 27. do 30. svibnja u dvorani Soumitra Sharma. U sklopu Međunarodnog tjedna gostovat će brojni predavači iz nekoliko partnerskih institucija pri čemu će prezentirati vrlo atraktivne teme iz područja ekonomije, poslovne ekonomije i interdiciplinarnih studija. Program je otvoren za sve studente i nastavnike koji se mogu pridružiti. Vidimo se u ponedjeljak!

Autor: Kristina Afrić Rakitovac
Studenti FET-a aktivno sudjelovali na...
Dana 21. svibnja 2024. godine studeni 3. godine prijediplomskog studija Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", smjera Management i poduzetništvo, Financijski menadžment, Marketinško upravljanje i Turizam, u organizaciji prof. dr. sc. Kristina Afrić Rakitovac, posjetili su  Coworking Pula gdje su imali prilike poslušati predstavljanje svih aktivnosti IDA-e (besplatne edukacije, kreditne linije, poduzetničke zone, EU projekti, poduzetnički inkubatori i ostalo) te sadržaj koji Coworking centar Pula nudi. Nakon predstavljanja IDA-e, Mojca Tavčar-Benčić, vlasnica Agilne agencije, održala je za prisutne studente predavanje na temu "𝗣𝗹𝗮𝘁𝗻𝗼 𝗽𝗼𝘀𝗹𝗼𝘃𝗻𝗼𝗴 𝗺𝗼𝗱𝗲𝗹𝗮 - 𝗕𝘂𝘀𝗶𝗻𝗲𝘀𝘀 𝗺𝗼𝗱𝗲𝗹 𝗰𝗮𝗻𝘃𝗮𝘀”. Studenti su kroz timski rad, koristeći se predstavljenom tehnikom, razradili svoje poslovne ideje te ih predstavili ostalim sudionicima.

Gostujuće predavanje i radionica dr....
Europski primjeri dobre prakse revitalizacije fortifikacijske baštine s naglaskom na sustav austrougarskih fortifikacija Krakowa bili su tema gostujućeg predavanja koje je održala arhitektica dr. sc. Anna Staniewska s TU Krakow studentima Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam u sklopu Erasmus+ mobilnosti i studijskog tjedna posvećenog europskim fortifikacijama. Kroz zanimljiva predavanja, interaktivne radionice i studijske obilaske pulski su studenti imali priliku upoznati se s jedinstvenim karakteristikama pulskog fortifikacijskog sustava, ali i zajedničkim elementima koje nekadašnja Pomorska tvrđava Pula dijeli sa srodnim fortifikacijskim sustavima Verone i Trentina u Italiji, Linza i Beča u Austriji, Olomouca u Češkoj, Krakowa i Przemysla u Poljskoj te Komaroma/Komarna na mađarsko-slovačkoj granici uz jedinstven fortifikacijski sustav Bokokotorskog zaljeva.

U organizaciji Katedre za financije, u petak, 17. svibnja 2024. godine na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ (FET) Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli održan je „XXIII. Interkatedarski skup katedri za financije ekonomskih fakulteta“. U punoj vijećnici fakulteta, okupljeni profesori i asistenti financija iz svih dijelova Hrvatske raspravljali su o utjecaju digitalizacije na financije odnosno na studijske programe, financijske kolegije i gospodarstvo te o vezi između prakse i financijskih kolegija koji se predaju na hrvatskim ekonomskim fakultetima. Pronađite više informacija u nastavku i pogledajte fotografije .

Autor: Nataša Urošević
Gostujuće predavanje Sanje Cinkopan...
Kako planirati razvoj turizma posebnih interesa i promovirati destinaciju uz uspješnu koordinaciju svih zainteresiranih dionika, mogli su čuti studenti Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam na gostujućem predavanju Sanje Cinkopan Korotaj, direktorice Turističke zajednice grada Pule koje je održano u sklopu kolegija Posebni oblici turizma.  I za pulsku turističku zajednicu i za klaster Južne Istre čija je vodeća članica turbulentni kontekst multiplih globalnih kriza bio je šansa za strateško repozicioniranje i opredjeljenje za održivi razvoj kroz reduciranje pritiska prekomjernog turizma u ljetnim mjesecima na obalnom području i razvoj posebnih oblika turizma koji disperziraju potražnju u vremenu i prostoru. 

Dani austrijske kulture (14. - 24....
U organizaciji našeg Fakulteta i u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb održavaju se Dani austrijske kulture. Uz brojna predavanja, radionice, filmove i izložbe, svi zainteresirani moći će se pobliže upoznati sa austrijskom kulturom. Pronađite u nastavku raspored aktivnosti.

Za studente prve godine diplomskog studija Marketinga prošli tjedan održana su dva gostujuća predavanja. Studenti su imali priliku upoznati Greenpeace aktivnosti u Hrvatskoj od strane voditeljice gđe Petre Andrić i time proširiti svoja saznanja o neprofitnom marketingu. Nadalje, naš alumni Ernad Kurtović održao je predavanje za studente na temu SEO optimizacije. Saznajte više detalja u nastavku i pogledajte galeriju fotografija.

Iz medija: Ivo i Ozod odlučili su se...
U sklopu programa mobilnosti na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli borave brojni studenti iz svih dijelova svijeta. Ove je godine Pulu kao svoju Erasmus destinaciju odabralo 88 inozemnih studenata, pri čemu ih je najviše došlo iz Portugala i Španjolske. Brojni studenti odabrali su upravo studij ekonomije i turizma na našem Fakultetu, kao primjerice Ozod iz Poljske. Saznajte u nastavku dojmove studenata te pogledajte video intervju s Ozodom i Ivom.   

Futsal momčad Sveučilišta Jurja...
Odbojkašice u četvrtfinalu zaustavljene od pobjednica natjecanja. Poznati međunarodni sveučilišni turnir Euromilano bilježi svoje 22. izdanje čime je postao jedan od najstarijih sveučilišnih turnira u Europi.  U organizaciji Sveučilišta Bocconi i studentske sportske udruge ASD Eurosportevents, turnir se održao od 2. do 5. svibnja 2024. i okupio je oko 1100 natjecatelja iz Europe, Azije i Afrike. Natjecanja su se održala u šest sportskih disciplina a boje pulskog sveučilišta ovoga su puta branile ženska odbojkaška ekipa i muška futsal momčad. Sportaši Sveučilišta Jurja Dobrile imaju vrlo dugu i uspješnu povijest nastupa na ovom natjecanju s pregršt osvojenih medalja ali ovo je po prvi puta da su u ekipnim sportovima osvojili zlatnu medalju.

U okviru obilježavanja Europskog tjedna na našem je Fakultetu 8. svibnja 2024. održan Okrugli stol naziva „EU fondovi u Republici Hrvatskoj – rezultati, izazovi i prilike“, namijenjen studentima i široj javnosti. Pred punom dvoranom studenata, stručnjaci iz područja EU fondova predstavili su dosadašnje rezultate, iskustva te naglasili važnost ljudi, posebice mladih naraštaja, kao ključ uspjeha u provedbi projekata. Saznajte sve detalje u nastavku te pogledajte fotogaleriju.

Iz medija: Sudjelovanje prof.dr.sc....
Dana 25. travnja 2024. godine u prostorima pulskog Coworking centra održana je Konferencija o gospodarstvu Pule - Pola pod nazivom „Budućnost pulske industrije te održivi turizam". Organizatori konferencije bili su Grad Pula i HGK - Županijska komora Pula. Cilj konferencije bio je okupiti stručnjake, poduzetnike, predstavnike institucija, kreatore politika i ostale važne dionike kako bi raspravljali i naglasili važnost gospodarskog razvoja Pule - Pola.

Održano gostujuće predavanje Erike...
Katedra za financije Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u suradnji s Arheološkim muzejom Istre organizirala je gostujuće predavanje kustosice Erike Trbojević , mag. archaeol. i mag. edu. hist. art. na temu „ Ekonomija i cirkulacija novca u antici “ koje se održalo u utorak, 07. svibnja 2024. godine s početkom u 10:00 sati u dvorani Istra.

Gostujuće predavanje dr. sc. Johna...
U sklopu redovne nastave kolegija Posebni oblici turizma nositeljice izv. prof. Nataše Urošević, studenti Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam imali su priliku popratiti gostujuće predavanje dr. sc. Johna Ebejera, arhitekta i urbanog planera sa Sveučilišta u Malti na temu urbanog turizma. Gostujući predavač predstavio je izazove razvoja urbanog turizma u popularnim destinacijama u euro-mediteranskom području, uključujući i probleme prekomjernog turizma, urbane regeneracije i brendiranja destinacija kulturnog turizma. Posebno je elaborirana uloga kulturnih institucija poput muzeja i kulturnih manifestacija u brendiranju gradova, a istaknuta je i važnost međunarodnih mreža povijesnih gradova i destinacija na listi svjetske baštine sa sličnim segmentima zajedničkog europskog nasljeđa, poput fortifikacija.

Predavanje o Kulturnim rutama Vijeća...
U sklopu trodnevnog međunarodnog skupa koji je održan u hotelu Histria povodom inauguracije istarske dionice prve Kulturne rute Vijeća Europe Santiago de Compostela, izv. prof. Nataša Urošević, koordinatorica Sveučilišne mreže Europskog instituta za kulturne rute za pulsko Sveučilište održala je pozvano uvodno predavanje na temu " Cultural Routes of the Council of Europe - a model of promotion of European values and sustainable development of special interest tourism in Istria ", na kojem je predstavila potencijale razvoja europskih kulturnih ruta u Istri. Uz ugledne uvodne izlagače iz europskih institucija tim je povodom predstavljena i Sveučilišna mreža Europskog instituta za kulturne rute i aktivnosti pulskog Sveučilišta usmjerene na međunarodnu suradnju i umrežavanje s uglednim partnerskim institucijama na zajedničkim europskim projektima te razvoj održivih kulturno-turističkih inicijativa, kulturne i znanstveno-istraživačke razmjene za mlade Europljane.

Pozvano predavanje Održivi turizam –...
U sklopu 4. međunarodne konferencije VODE U OSJETLJIVIM I ZAŠTIĆENIM PODRUČJIMA (WSPA2024 konferencija), koja se održala od 10. - 13. travnja 2024. u Puli, izv. prof. dr.sc. Nikola Vojnović održao je pozvano predavanje Održivi turizam – Istarska iskustva na završnoj radionici međunarodnoga istraživačkog projekta: „Regulate – Regulation of groundwater in telecoupled social-ecological systems“. Voditelji projekta su dr. sc. Fanny Frick-Trzebitzky i dr. sc. Robert Lütkemeier s instituta ISOE (Institute for social-ecological research) u Frankfurtu na Majni, a Sveučilište Goethe u Frankfurtu i Sveučilište Koblenz-Landau su partnerske institucije. Na radionici su kao partneri sudjelovali predstavnici svih suradničkih institucija, ali i brojni hrvatski znanstvenici i stručnjaci iz različitih područja (zaštita voda i okoliša, hidrotehnika, ekologija i dr.).

Ljetna škola hrvatskog i njemačkog...
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, u suradnji s Fachhochschule Burgenland GmbH- Eisenstadt iz Austrije, i ove godine organizira  Ljetnu školu hrvatskog i njemačkog jezika . Ljetna škola traje 2 tjedna uz raznolik program nastave jezika, kulture, predavanja o hrvatskom i austrijskom gospodarstvu, kulturi i književnosti, interkulturalnim razlikama, učenje u tandemu, terensku nastavu, radionice te izlete i filmske večeri. Nastava jezika izvodi se na različitim razinama te se polaznici raspoređuju na temelju njihova prethodna poznavanja jezika.

Iz medija: "Puna je Pula"...
Razvoj Pule oduvijek je ovisio o fantastičnom položaju na obali dobro zaštićenog zaljeva na jugozapadnom dijelu istarskog poluotoka. To je vidljivo i kroz dva ključna razdoblja: rimsko i austrijsko, tijekom kojih se maksimalno investiralo u izgradnju i razvoj grada, piše u glavnoj temi novog svibanjskog broja znanstvenog-popularnog časopisa "Meridijani" izv. prof. Nataša Urošević, citirajući znamenitog istarskog polihistora Miju Mirkovića, po kojem nosi ime i pulski Fakultet ekonomije i turizma. U reportaži na 16 bogato ilustriranih stranica predstavljeni su i aktualni projekti pulskog Sveučilišta, suradnja s uglednim međunarodnim istraživačkim mrežama poput UNESCO-UNITWIN katedre "Culture, Tourism, Development", a najavljena je i FET-ova konferencija "New Frontiers in Economics and Tourism" s uglednim keynote speakerima.

Autor: Marta Božina Beroš
Održano gostujuće predavanje pučke...
Fakultet ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” - FET, sa zadovoljstvom je u utorak 30. travnja 2024. primio pučku pravobraniteljicu Republike Hrvatske, gđu. Tenu Šimonović Einwalter koja je pred punim auditorijem dvorane Istra održala gostujuće predavanje na temu “Diskriminacija u EU i Hrvatskoj”. Nakon prigodnog razgovora sa prof. dr. sc. Mirjanom Radetić-Paić, prorektoricom za akademska pitanja, upise i potporu studentima, te pozdravnog govora izv. prof. dr. sc. Ksenije Černe, dekanice FET-a,  pučka pravobraniteljica započela je svoje izlaganje kratkim uvodom o ulozi “ombudsmana”, pojasnivši važnost  načela jednakosti i nediskriminacije u širem kontekstu zaštite temeljnih ljudskih prava.

Autor: Nataša Urošević
Studenti FET-a na terenskoj nastavi u...
Kako se živi i studira u gradu koji je već jedanaesti put proglašen najboljom svjetskom metropolom u kategoriji kvalitete života, odnosno u Europskoj prijestolnici kulture i UNESCO-vom gradu dizajna, imali su prilike na kreativan način saznati studenti Fakulteta ekonomije i turizma koji su u sklopu terenske nastave njemačkog jezika proteklog vikenda posjetili Graz i Beč.  

Autor: Sara Maga
U sklopu ovogodišnjeg Festivala znanosti na temu „Inteligencija“ održana su brojna predavanja i radionice na našem fakultetu. Studenti i učenici upoznali su se sa temama emocionalne, kulture i umjetne inteligencije u području ekonomije, turizma i marketinga. Pronađite detalje u nastavku te pogledajte fotogaleriju.

Autor: Roberta Kontošić Pamić
Terenska nastava smjera Menadžment i...
Učenje iz prakse, iskustva iz  realnog sektora ovog je puta otvorilo novu dimenziju posjetom ELAN-u i GoOpti-u.

Autor: Violeta Šugar
Kako skratiti "muke" poduzetnika koji želi svoju ideju što prije realizirati i plasirati proizvod ili uslugu na tržište, odnosno saznati postoji li potražnja i isplati li se ulagati ili je bolje odustati prije nego što se uzalud angažiraju resursi, ukratko o lean startup metodologiji u praksi studentima je govorio osnivač i partner Smiona  Miro Hegedić , gost predavač kolegija Lean startup i Sajma karijera. Instagram:  https://www.instagram.com/p/C6LyzijNgKI/?igsh=ODZzc2R1eWh3NDYw Facebook:  https://www.facebook.com/share/p/mE24WrGHUMDc72E5/?mibextid=WC7FNe LinkedIn:  https://www.linkedin.com/posts/fakultet-ekonomije-i-turizma-dr-mijo-mirkovic_gostujucepredavanje-leanstartup-smion-activity-7189238576146956288-kdZ5?utm_source=share&utm_medium=member_ios    

Autor: Sara Maga
U ponedjeljak, 22. travnja 2024. godine na Fakultetu ekonomije i turizma „ Dr. Mijo Mirković“ (FET) Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli održan je prvi Dan znanosti FET -a. U prepunoj dvorani fakulteta, bogati program pratila je mnogobrojna publika u kojoj je najviše bilo učenika srednjih škola i njihovih učitelja iz svih dijelova Istre. Pročitajte u nastavku detaljnije o svim aktivnostima provedenim u sklopu Dana znanosti, pogledajte video reportažu i fotografije.

Autor: Marta Božina Beroš
Novi Erasmus ugovor i pozvano...
Centar za europska istraživanja pri Fakultetu ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” sa zadovoljstvom objavljuje kako je sklopljen novi Erasmus ugovor o međusveučilišnoj suradnji sa Centrom za europske studije Sveučilišta u Salzburgu-SCEUS (Salzburg Centre for European Studies, Paris Lodron University of Salzburg; više informacija na: https://www.sceus.at/). Zbog kvalitete znanstveno-istraživačkog rada i visokoškolskog podučavanja SCEUS nosi priznanje Jean Monnet centra izvrsnosti, stoga je ovaj Erasmus ugovor ujedno i priznanje znanstveno-nastavne kvalitete FET-a kao partnerske institucije. Početak uspješne suradnje između salzburškog SCEUS-a i pulskog CEIPU-a obilježilo je pozvano predavanje voditeljice CEIPU-a, prof. dr. sc. Marte Božina Beroš na temu “The European Banking Authority's enhanced supervisory mandate within the MiCAR framework” koje se održalo 22.4.2024. godine pri salzburškom SCEUS-u, u sklopu skupa koji je analizirao strategiju EU za kriptoimovinu te posebno Uredbu o tržištima kriptoimovine (tzv. MiCAR).    

Studenti posjetili Maistru i Weekend...
U organizaciji Katedre za marketing studenti Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" i njihovi kolege ERASMUS-ovci koji ovoga semestra borave u Puli posjetili su 19. travnja u sklopu terenske nastave Maistrin Grand Park Hotel te Weekend Food Festival u Rovinju.

Gostujućim predavanjem ravnatelja...
Gostujućim predavanjem Darka Komše, ravnatelja Arheološkog muzeja Istre, koji je studentima Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam predstavio bogatu arheološku baštinu Pule i Istre te izazove upravljanja najvećom kulturnom institucijom u Puli, na pulskom Sveučilištu prigodno je obilježen Dan svjetske baštine. Dan svjetske baštine, poznat i kao Međunarodni dan spomenika i lokaliteta obilježava se svake godine 18. travnja s ciljem podizanja svjesnosti o važnosti kulturne baštine i njezine adekvatne valorizacije. 

FET najavljuje: gostujuće predavanje...
Centar za europska istraživanja Fakulteta ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” u suradnji s Katedrom za financije, s osobitim zadovoljstvom najavljuje gostujuće predavanje pučke pravobraniteljice gđe. Tene Šimonović Einwalter koje će se održati u utorak, 30. travnja 2024., s početkom u 11:00h u dvorani Istra (nova zgrada fakulteta). Na predavanje naslova “Zabrana diskriminacije u Europskoj uniji i Republici Hrvatskoj” pozvani su svi studenti i znanstveno-nastavno osoblje ekonomskog fakulteta te svih fakulteta pulskog sveučilišta. Radujemo se vašem odazivu! Prof. dr. sc. Marta Božina Beroš

Autor: Kristina Afrić Rakitovac
Iz medija: Studenti FET-a sudjelovali...
Ususret parlamentarnim izborima ove superizborne godine, u utorak, 9. travnja, u Dnevnom boravku Rojca održan je projektni dan edukacije mladih birača "Ma što će meni izbori!", u kojem su sudjelovali studenti Sveučilišta Jurja Dobrile, Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ i učenici pulskih srednjih škola. U suradnji s portalom Srednja.hr, Savez udruga Rojca je organizirao dan izborne edukacije za mlade koji po prvi put imaju priliku izaći na birališta. Kako bi im približili vrste izbornih procesa, obnovili znanje iz trodiobe vlasti, a potom i funkcioniranja Europskog parlamenta, događaj je uključio mlade u prezentacije i diskusije, sve s ciljem kako bi im se umanjile nedoumice te ih se potaklo da odgovorno iskoriste svoje građansko pravo i olakša dužnost donošenja informirane odluke.

Studenti FET-a obilježili Dan...
Studenti Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" i njihovi kolege, Erasmus studenti koji ovaj semestar provode u Puli obilježili su Dan Sveučilišta studijskim posjetom Raklju i obilaskom nove kulturne rute "Tragom Mije Mirkovića" koju su studenti Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam kreirali i predstavili na znanstvenom skupu Susreti na dragom kamenu . U pratnji profesorica Kristine Afrić Rakitovac i Nataše Urošević, pred rodnom kućom Mije Mirkovića susreli su se s učenicima OŠ Vladimira Nazora Krnica i folklorašima iz KUD Mate Balota Rakalj, koji su izveli prigodni program. Studenti su sa zanimanjem razgledali memorijalnu zbirku posvećenu najpoznatijem Rakljancu i prodiskutirali njegov ključan doprinos hrvatskoj i europskoj ekonomskoj, kulturnoj i diplomatskoj povijesti. Podsjetili su se i da je još davne 1956. upravo Mirković predložio osnivanje Jadranskog sveučilišta, s pojedinim studijima u Puli, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku i da je zajedno s Tonom Peruškom zaslužan za pokretanje prvih visokoškolskih institucija u Istri koje su prerasle u današnje pulsko Sveučilište. 

Autor: Nataša Urošević
Studijski posjet Europskom institutu...
Nakon potpisivanja ugovora o suradnji pulskog Sveučilišta sa Sveučilišnom mrežom Europskog instituta za kulturne rute u Luxembourgu , u sklopu studijskog posjeta ovoj uglednoj instituciji, izv. prof. Nataša Urošević dogovorila je modalitete suradnje i uključivanja studenata u programe mobilnosti i stručne prakse. Sveučilište Jurja Dobrile u Puli  jedino je hrvatsko Sveučilište aktivno u ovoj uglednoj mreži , a zainteresirani studenti mogu se javiti na natječaj za naredni ciklus stažiranja do 26. travnja.

Na konferenciji o valorizaciji...
Na konferenciji o ulozi europske fortifikacijske baštine u demokratskim procesima, koja je održana u Europskom parlamentu u Strasbourgu od 8. do 10. travnja u organizaciji europske kulturne rute Forte Cultura, izv. prof. Nataša Urošević, predsjednica znanstvenog odbora međunarodne istraživačke mreže, predstavila je znanstvene aktivnosti i aktualne projekte pulskog Sveučilišta.  

Autor: Ksenija Černe
Nastupno predavanje dr.sc. Irene Šker
Dana 18.04.2024. u 12.30 u dvorani 403 održat će se nastupno predavanje dr.sc. Irene Šker na temu "Istraživanje zadovoljstva korisnika".

Tijekom zimskog semestra studenti...
U sklopu suradnje sa udrugom vinara i vinogradara Vinistra, studenti su prvotno imali priliku posjetiti 2 istarska vinara – Matošević i InSylvis, a potom se naći i u ulozi konzultanata.

Autor: Roberta Kontošić Pamić
Održano gostujuće predavanje Maše...
S namjerom povezivanja teorije i praktičnih iskustva na smjeru Management i poduzetništvo, održano je 28. ožujka 2024. godine gostujuće predavanje Maše Prebeg, direktorice Sektora ljudskih resursa u Konzumu na  temu važnost i uloga ljudskih potencijala u organizaciji  i stanju na tržištu rada. 

Autor: Sara Maga
Sa zadovoljstvom najavljujemo te vas pozivamo na prvi Dan znanosti Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" (FET) Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli koji će se održati u ponedjeljak, 22. travnja 2024. godine. Pozivamo sve sadašnje i alumni studente, učenike te zainteresiranu javnost da nam se pridruže i poprate pregršt aktivnosti iz područja istraživanja i znanosti. Saznajte u nastavku više detalja o programu i aktivnostima.

FET alumni   Josipa Tomić, stručnjakinja i voditeljica društvenih mreža u Valamar Rivieri održala je za studente diplomskog studija Marketing inspirativno i poučno predavanje. Studenti su se upoznali sa marketinškim strategijama i aktivnostima na društvenim mrežama, alatima koji se pritom koriste, organizaciji marketinškog odjela   u poduzeću, te su imali brojna pitanja od onih stručnih do onih za razvoj karijere. Saznajte više u nastavku i pogledajte fotografije sa gostujućeg predavanja. 

Dana 23. ožujka 2024. godine održana je svečana promocija sveučilišnih specijalista i doktora znanosti Fakulteta ekonomije i turizma ''Dr. Mijo Mirković''. U nastavku vam donosimo osvrt svečane promocije i fotografije.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Raspisuje se Natječaj za dodjelu...
Raspisuje se Natječaj za dodjelu rektorove nagrade najuspješnijim studentima Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u akademskoj godini 2022./2023. koji su se istaknuli ostvarenim uspjehom na studiju, nastavnim i izvannastavnim aktivnostima i ostvarenim postignućima. Rektorova nagrada dodjeljuje se po jednom studentu svake sastavnice, a prijavu na natječaj mogu podnijeti student osobno ili čelnik sastavnice uz prethodnu suglasnost studenta. Rok za prijavu je deset (10) dana od dana objave Natječaja.

Natječaj za dodjelu stipendija...
Rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli dana 21. ožujka 2023. godine raspisao je Natječaj za dodjelu stipendija izvrsnim redovitim studentima sveučilišnih i stručnih studija Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u akademskoj godini 2023./2024. Natječaj za dodjelu stipendija provodi se sukladno odredbama Pravilnika o dodjeljivanju stipendija izvrsnim redovitim studentima sveučilišnih i stručnih studija Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, objavljenom na mrežnim stranicama Sveučilišta.

Autor: Nataša Urošević
Alumni Kulture i turizma...
Kako istraživanjem i valorizacijom ključnih elemenata urbane i zavičajne kulturne baštine i povijesti, uz uključivanje zainteresirane javnosti, kreirati inovativne kulturne rute, svojim kolegama, studentima Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam koji slušaju kolegije Posebni oblici turizma i Putopisi i turistički itinereri kroz seriju gostujućih predavanja u ovom semestru predstavljaju alumni Kulture i turizma.

AZRRI - Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli predstavili su projekt TESTEAT - Unaprijeđenje nasljeđa enogastronomije za uspostavu i širenje održivog turizma. Projekt je financiran iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V A Italija-Hrvatska 2021. - 2027., s ciljem obogaćivanja turističke ponude prekograničnog područja novim turističkim proizvodima usklađenim sa specifičnim izborom namirnica i potrebama suvremenog potrošača koji će postati ključni pokretač održivog socio-ekonomskog razvoja prekograničnog područja Italije i Hrvatske. Saznajte više detalja u nastavku i pogledajte galeriju fotografija.

Autor: Sara Maga
Studenti FET-a i FIPU-a imali su priliku posjetiti Infobipov Pangea kampus u Vodnjanu 22. veljače. U sklopu posjeta studenti su pogledali dokumentarni film i time dobiti uvid u propulzivni tehnološki ekosustav Afrike i globalno širenje Infobipa. Uz to, studenti su obišli Pangea kampus te se družili se sa Infobipovcima. Saznajte kako im je bilo te pogledajte fotogaleriju.  

Autor: Nataša Urošević
Studenti Kulture i turizma u Raklju...
Trasiranjem kulturne rute "Tragom Mije Mirkovića/Mate Balote", koju su predstavili na znanstvenom skupu Susreti na dragom kamenu , studenti i alumni Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam, u suradnji s lokalnim dionicima iz TZ Općine Marčana i KUD Mate Balota obilježili su 61. obljetnicu smrti Mije Mirkovića (Rakalj, 28. IX. 1898. – Zagreb, 17. II. 1963.). Lijep proljetni sunčan dan iskoristili su za obilazak poznatih lokacija iz "Dragog kamena" i "Tijesne zemlje", od Kalavojne do Starog Raklja i sv. Agnije do uvale Blaz, koje će biti dio nove kulturne rute posvećene najpoznatijem Rakljancu. 

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Raspored nastave FET-a za ljetni...
U ponedjeljak, 26. veljače 2024. počinje nastava ljetnoga semestra akademske godine 2023./2024. Objavljeni su rasporedi za redovni i izvanredni studij prijediplomske i diplomske razine za sve godine. Rasporede možete pregledati i preuzeti na stranici https://fet.unipu.hr/fet/za_studente/raspored_nastave . Kao što je navedeno na stranici, objavljeni rasporedi su do početka nastave podložni izmjenama, a studenti se mole da redovito provjeravaju obavijesti na e-učenju i studentsku adresu elektroničke pošte zbog dodatnih obavijesti. Želimo vam uspjeh u nastavku studija! Uprava i djelatnici FET-a

Autor: Violeta Šugar
Obiteljsko poduzeće Rose-art iz Kaštelira predstavili su studentima 3. godine prijediplomskoga studija Management i poduzetništvo, koji slušaju kolegij Obiteljsko poduzetništvo (nositeljica izv. prof. dr. sc. Violeta Šugar i poslijedoktorandica dr. sc. Roberta Kontošić Pamić) unuk osnivača, Josip Pino Ružić i njegova supruga Terezija.  

Kolegij Društvene inovacije i poduzetništvo (sunositeljice izv. prof. dr. sc. Violeta Šugar i prof. dr. sc. Kristina Afrić Rakitovac i poslijedoktorandica dr. sc. Roberta Kontošić Pamić) studentima završne godine diplomskoga studija Management i poduzetništvo svake godine nudi priliku da se okušaju u kreiranju rješenja različitih društvenih izazova, te da teorijsko znanje pretoče u ostvariv, realan projekt.  

Autor: Sara Maga
Studenti treće godine prijediplomskog studija Poslovne ekonomije, smjera Marketing i Turizam posjetili su Istarsku razvojnu turističku agenciju - IRTA d.o.o. Ovim posjetom studenti su se upoznali sa radom i aktivnostima  IRTA-e te saznali više o destinacijskoj booking platformi "To Do in Istria" te radu Odjela za "Bike & Outdoor" turizam. Saznajte više detalja u nastavku. 

Studenti treće godine preddiplomskog studija smjera Marketinško upravljanje upoznali su se sa radom neprofitne udruge za zaštitu životinja Snoopy iz Pule. Uz to, kroz praktični projekt svojim su zalaganjem i marketinškim znanjem pridonijeli boljitku zajednice. Saznajte sve detalje u nastavku.

Autor: Nataša Urošević
Predstavljanjem projekta...
Gostujućim predavanjem povjesničara Igora Jovanovića i Igora Šaponje i predstavljanjem projekta dokumentiranja svjedočanstava Istrana koji su preživjeli nacističke logore " Istarske sudbine " studenti Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam u okviru redovne nastave kolegija Kulturna povijest Hrvatske i nastavne jedinice o istarskom antifašizmu obilježili su Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. Dan je to sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata, a održava se 27. siječnja, na dan kada je 1945. oslobođen najveći nacistički koncentracijski logor - Auschwitz. Generalna skupština UN-a je 2005. godine usvojila rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta kako bi s dostojanstvom bila odana počast onima čiji su životi nepravedno oduzeti ili su proganjani  u ime ideologije koja je ostavila duboku ranu na tlu Europe.

Pročelnica gradskog Odjela za kulturu...
Lokalne kulturne politike i strateško upravljanje kulturnim sektorom kroz participativno promišljanje razvojnih izazova bile su glavne teme gostujućeg predavanja Emine Popović Sterpin, pročelnice upravnog Odjela za kulturu Grada Pule, koje je održala studentima Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam. Predstavljajući participativni proces rada na Planu razvoja kulture Grada Pule do 2030 ., gostujuća predavačica ukazala je na ključne izazove i prioritete strateškog upravljanja kulturom u gradu koji uz kulturnu baštinu iznimne vrijednosti nastoji valorizirati i kreativni potencijal lokalne umjetničke scene i civilnog društva.

Gostujuće predavanje o Kulturnim...
Promocija europske kulturne baštine, bolje razumijevanje europskog kulturnog identiteta te oblikovanje zajedničkog kulturnog prostora, uz očuvanje prirodne i kulturne baštine ključni su ciljevi programa Kulturnih ruta Vijeća Europe, koji ujedno promiče održivi razvoj, potiče obrazovanje, edukativnu i kulturnu razmjenu, a obogaćivanjem kulturne turističke ponude otkriva manje atraktivne i poznate destinacije u kojima potiče kulturni, društveni i ekonomski razvoj, istaknula je Tatjana Horvatić, voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture i medija na gostujućem predavanju održanom na FET-u u utorak, 23. siječnja. Studenti Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam koji slušaju kolegije Upravljanje kulturnom baštinom, Nematerijalna baština, Europski identitet i Kulturni identitet Hrvatske imali su se prilike detaljnije upoznati s Kulturnim rutama Vijeća Europe u Republici Hrvatskoj i ulozi Ministarstva kulture i medija u razvoju hrvatskih dionica te s gostujućom predavačicom prodiskutirati mogućnosti suradnje, prakse i stručnog usavršavanja u Europskom institutu za kulturne rute u Luxembourgu.

Studenti druge godine prijediplomskog studija Poslovne ekonomije posjetili su novootvoreni poduzetnički Coworking centar Pula. Ovom posjetom studenti su se upoznali sa konceptom coworkinga i ponudom centra. Tijekom posjeta, povezali su se sa poduzećima koji djeluju iz centra i inspirirali se njihovim poduzetničkim pričama. Saznajte više detalja i pogledajte galeriju fotografija.

Studenti posjetili marketinšku...
Studenti su svoja znanja iz područja digitalnog marketinga nadogradili posjetom marketinškoj agenciji eStudio, kreatore vodećeg istarskog poduzetničkog portala eIstra.info. Upoznali su se  sa poduzetničkom pričom ove agencije, aktivnostima koje ona pruža svojim klijentima, specifičnosti prodaje poslovnim (B2B) korisnicima kao i potrebama malih i srednjih poduzeća u vidu online prisustva. U prijateljskoj atmosferi, predstavnici agencije podijelili su svoje vrijedno iskustvo i znanje sa studentima te odgovorili na brojna pitanja koja su im uputili studenti. Saznajte više o posjeti.

Autor: Nataša Urošević
Gostujuće predavanje arhitektice...
Urbana revitalizacija Ljubljane i Pule kroz primjere dobre prakse urbanih intervencija s ciljem obnove starogradske jezgre i revalorizacije javnih prostora radi povećanja kvalitete života lokalnog stanovništva bile su glavne teme gostujućeg predavanja Brede Bizjak, predsjednice Društva arhitekata Istre, koje je održala studentima diplomskog studija studija Kultura i turizam u sklopu kolegija Upravljanje kulturnom baštinom.

Autor: Nataša Urošević
Predstavljanje  Plana razvoja kulture...
Nakon sudjelovanja u javnoj raspravi o nacrtu Plana razvoja kulture Istarske županije od 2024. do 2029., studenti Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam imali su priliku, u sklopu redovne nastave kolegija Upravljanje kulturnom baštinom i Strateški menadžment u kulturi i turizmu poslušati gostujuće predavanje pročelnika Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimira Torbice i ravnateljice Istarske kulturne agencije Aleksandre Vinkerlić. Zainteresiranim studentima predstavljen je participativni proces strateškog upravljanja kulturnim sektorom i ključni razvojni ciljevi: povećati dostupnost kulturnih sadržaja i sudjelovanja u kulturnim programima svih stanovnika Istarske županije, osnažiti ulogu kulturnog sektora u razvoju Istarske županije, unaprijediti uvjete za rad ustanova, udruga, umjetničkih organizacija i samostalnih umjetnika, povećati sudjelovanje mladih u kulturnim aktivnostima i osnažiti međunarodnu kulturnu suradnju.

Autor: Ines Kersan-Škabić
Gospodin Ivan Krivić iz Agencije za...
Dana 19. prosinca 2023.godine, gospodin Ivan Krivić iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja održao je gostujuće predavanje na temu „Ekonomske analize u predmetima tržišnog natjecanja“ u okviru kolegija Politika konkurencije , studentima smjera Marketing. Predavanju su prisustvovali i studenti smjera Management i poduzetništvo (kolegij Odabrane teme trgovačkog, financijskog i radnog prava).

Studenti diplomskog studija smjera Marketing posjetili su Velpro centar u Puli, a kako bi se upoznali sa organizacijom prodaje ovog vodećeg veletrgovca na hrvatskom tržištu. Upoznali su se i sa organizacijom i radom prodajnih predstavnika te specifičnostima poslovnih tržišta. Obišli su centar te se upoznali sa internom organizacijom i procesima. Saznajte više detalja o posjeti Velpru i pogledajte fotogaleriju.

Iz medija: Valorizacija europskih...
U sklopu studijskog dana posvećenog europskim fortifikacijama, na pulskom Sveučilištu i u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre studenti i profesori TU Graz predstavili su projekt "Pasubio - Kazalište mira", posvećen promišljanju valorizacije memorijalnih područja i njihove transformacije u prostore mirovnih i civilnih inicijativa, kulturne i znanstvene suradnje. Otvarajući izložbu u Zerostrasse, pulski dogradonačelnik Bruno Cergnul pozdravio je inicijativu i pozvao na intenzivniju suradnju s pobratimljenim gradovima Grazom i Veronom na valorizaciji zajedničke europske baštine.

Poziv na izložbu i predstavljanje...
Pozivaju se studenti i nastavnici da poprate izložbu i gostujuća predavanja profesora s partnerskog TU Graz, Instituta za teoriju arhitekture, povijest umjetnosti i kulturalne studije, koji će u ponedjeljak, 11. prosinca predstaviti projekt "Pasubio - Theatre of Peace" u sklopu studijskog dana posvećenog europskoj fortifikacijskoj baštini. U suradnji s Povijesnim i pomorskim muzejom Istre, u ponedjeljak, 11. prosinca u 12 sati u Zerostrasse će biti otvorena izložba "Pasubio - Theatre of Peace". Isti dan u 14 sati u dvorani Pula, FET "Dr. Mijo Mirković" održat će gostujuća predavanja izv. prof. dr. sc. Daniel Gethmann i Volker Pachauer s TU Graz, koji će predstaviti doktorsko istraživanje posvećeno austrougarskim fortifikacijama na Jadranu. Izv. prof. dr. sc. Nataša Urošević uvodno će predstaviti aktualne europske projekte, a dr. sc. Milena Mičić pulski Akvarij kao primjer dobre prakse valorizacije fortifikacijske baštine. U prilogu program studijskog dana i gostujućih predavanja . Pridružite nam se, dobrodošli!

Naš fakultet sklopio je ugovor o poslovnoj suradnji sa udrugom Vinistra koja okuplja istarske vinogradare i vinare. Suradnja je predstavljena 7. prosinca 2023. na tiskovnoj konferenciji za medije, a na kojoj su sudjelovali predstavnici fakulteta i udruge Vinistra. Što sve studentima i udruzi donosi ova suradnja saznajte u nastavku.  

Terenska nastava studenata: Istarski...
Studenti kolegija Međunarodno poduzetništvo, Poduzetništvo u turizmu i Strateško menadžersko računovodstvo zajedno s dr. sc. Robertom Kontošić Pamić i dr. sc. Adrianom Galant posjetili su dva istarska vinara i iz prve ruke dobili informacije o specifičnosti njihove proizvodnje i prodaji vina. Dr. sc. Ivica Matošević je etablirani vinar čiji se počeci razlikuju od većine istarskih, ali i općenito vinara. On svoje vinograde nije naslijedio, već je krenuo u proizvodnju vina „samo“ s diplomom, odnosno doktoratom. Može ga se opisati kao istinskog ljubitelja vina koji poetično, ali time ne manje tehnički precizno, pristupa uzgoju vinove loze i proizvodnji vina.

Autor: Roberta Kontošić Pamić
Gostujuće predavanje Vinistre na...
U utorak, 22.11., održano je gostujuće predavanje direktora Vinistre Ivana Marića u sklopu kolegija Poduzetništvo u turizmu, Međunarodno poduzetništvo i Strateško menadžersko računovodstvo. Tom prilikom studenti su se upoznali sa radom Udruge, ali i vinogradarstvom i vinarstvom u Istri. Uvodno, prezentirana je vinska mapa Hrvatske, sa autohtonim vinskim sortama. Istra sa više od 120 vinara i vinogradara i više od 3000 hektara vinograda, godišnje proizvede 10 milijuna boca vina. Od toga više od 50% otpada na istarsku malvaziju.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Pulski studenti sportaši nastupali na...
World Inter-University Championship u Parizu oborio rekord od 4000 učesnika!   World Inter-University Championship - Pariz Studenti sportaši Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli nastupili su na  8. Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu  -  8th  World Inter-University Championships   (WIUC) koje se od 1. do 5. studenog 2023. održalo u Parizu .   WIUC predstavlja najveće i najbolje sveučilišno natjecanju izvan sustava FISU-a i EUSA-e koji organiziraju Univerzijadu i Europske sveučilišne igre. U Parizu je nastupilo rekordnih 4000 natjecatelja sa 70-ak sveučilišta iz gotovo 30 zemalja koji su se natjecali u 12 sportskih disciplina.

Autor: Nataša Urošević
Predstavnice FET-a sudjelovale na...
U sklopu Mediteranskog turističkog foruma koji je održan na Malti od 21. do 23. studenog, na znanstvenoj konferenciji " MED LIFE - TOURISM HOSPITALITY AND WELLBEING TOWARDS 2030" predstavnice FET "Dr. Mijo Mirković" red. prof. dr. sc. Kristina Afrić Rakitovac i izv. prof. dr. sc. Nataša Urošević,  kao jedine izlagačice iz Hrvatske predstavile su istraživanje "Measuring sustainable wellbeing in Mediterranean health tourism destination". Izlaganje o izazovima održivosti aktualnog modela razvoja turizma na Mediteranu izazvalo je velik interes prisutnih i rezultiralo je zanimljivom diskusijom, a rad će biti objavljen u indeksiranom časopisu, odnosno publikaciji uglednog međunarodnog izdavača.  

Izv. prof. dr. sc. Nikola Vojnović...
U petak 24. studenog 2024. u organizaciji Instituta za turizam Zagreb član Katedre za turizam izv. prof. dr. sc. Nikola Vojnović sudjelovao je u radu ekspertne fokus grupe u sklopu projekta Uspostava sustava satelitskih računa održivosti turizma RH kao okvira za izradu liste pokazatelja za mjerenje održivosti turizma na destinacijskoj razini. Teme fokus grupe bile su:  pregled temeljnih i specifičnih pokazatelja (kratka prezentacija od strane Instituta za turizam), rasprava o fokusiranosti, mjerljivosti i svrsishodnosti predloženog seta pokazatelja, prijedlog pokazatelja po definiranim temama iz Zakona o turizmu članka 14. te prijedlog pokazatelja po geografskim i proizvodno-specifičnim regijama.

Studenti FET-a posjetili uljaru...
U utorak, 14.11.2023., studenti kolegija Organizacija i Osnove organizacije zajedno s izv. prof. dr. sc. Morenom Paulišić i dr. sc. Robertom Kontošić Pamić posjetili su dvije organizacije različitog karaktera s ciljem približavanja nastavnog gradiva. Prvi posjet bio je uljari Chiavalon d.o.o. Ondje je g. Sandi Chiavalon studentima prezentirao svoju poduzetničku priču od samih početaka, odnosno kako je želja i ambicija studenta Agronomije prerasla u uspješan biznis. Ulje braće Chiavalon prepoznato je i na svjetskom tržištu, pa se ono nalazi i na stolovima kraljevskih obitelji, ali i uspješnih poslovnjaka. Danas ovaj brend koji je započeo skromno od naslijeđenih obiteljskih maslinika, osim ulja, proizvodi i kantarionovo ulje, ali i marmeladu i umak od rajčice… Studenti su tako mogli iz prve ruke saznati i vidjeti kako funkcionira i prodaja ovih certificiranih proizvoda u specijaliziranoj trgovini u sklopu imanja obitelji Chiavalon gdje se nalazi reprezentativna uljara.

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli organizira Dane otvorenih vrata Sveučilišta koji će se održati 23. i 24. studenog 2023 u dvorani Pula na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković". Budući studenti i studentice kao i šira javnost, moći će se upoznati sa karijerom u akademskoj zajednici, budućnosti Sveučilišta te ponudom FET-a. Saznajte sve detalje u nastavku. 

Studenti Marketinga i Turizma upoznali su se sa jedinstvenom ponudom središnje Istre zahvaljujući terenskoj nastavi koja se održala u Svetom Petru u Šumi. U prvoj Hrvatskoj kući od kobasica naučili su više o procesu brendiranje općine, autohtonim istarskim delicijama i njihovoj promociji, te upoznali marketinški splet Histrisa. Studenti su se družili i sa digitalnim nomadima te od njih saznali tko su te kako žive i rade digitalni nomadi te zašto su odabrali Istru. Pronađite u nastavku sve detalje uz fotogaleriju i video sa atmosferom sa terenske nastave. 

Autor: Nataša Urošević
Studijski posjet međunarodnom studiju...
U sklopu Erasmus mobilnosti izv. prof. dr. sc. Nataša Urošević posjetila je od 6. do 10. studenog partnerski međunarodni studij menadžmenta u kulturi i umjetnosti IESA Paris . Uz predavanje o kulturnoj baštini Hrvatske i Istre na UNESCO-voj listi te specifičnostima kulturne povijesti i identiteta Pule, koje je održano u sklopu kolegija Povijest umjetnosti i civilizacija prof. Luisa Belhaourija, studenti elitnog studija kulturnog menaždmenta sa zanimanjem su poslušali izlaganje o znamenitim francuskim arhitektima i putopiscima koji su obilježili kulturnu povijest Pule i promovirali njenu jedinstvenu kulturnu baštinu širom Europe. Gostujuća predavačica predstavila je francuskim studentima mogućnosti studentske razmjene u sklopu Erasmus+ programa, specifičnosti pulskog sveučilišta i prednosti bogatog studentskog i kulturnog života u našem gradu.

Studenti Kulture i turizma sa...
U sklopu redovne terenske nastave, studenti Interdisciplinarnog studija Kultura i turizma i njihovi kolege, Erasmus studenti koji ovaj semestar provode na pulskom Sveučilištu posjetili su baštinske lokalitete i institucije u Puli, park šumi Šijana i NP Brijuni te sa stručnjacima promišljali mogućnosti njihove održive valorizacije. Uz vodstvo stručnjakinja Arheološkog muzeja Istre, više muzejske pedagoginje i kustosice Giulie Codacci Terlević i dr. sc. Alke Starac obišli su  pulski Amfiteatar, gradske zidine i Malo rimsko kazalište, prošetali kroz Zerostrasse i popeli se liftom do Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, gdje su se u Fort Centru informirali o mogućnostima valorizacije fortifikacijskog sustava Pule.

Autor: Sara Maga
Studenti Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković" akademski su gladijatori modernog doba koji će u budućim borbama i pobjedama koristit znanje kao glavno oružje. Tijekom svog studija na FET-u, studenti su prihvatili izazove i odgovornost studiranja i započeli svoje novo životno poglavlje. Kraj jednog razdoblja i početak novog, promoventi su obilježili svečanom promocijom u Malom rimskom kazalištu u Puli 13. listopada 2023. U nastavku vam donosimo osvrt svečane promocije i fotografije kao dar fakulteta svim promoventima. 

Autor: Nataša Urošević
Tragovi Danske u Puli - panel...
Pozivaju se studenti i nastavnici da poprate bogat program manifestacije "Dani Danske u Puli" koja se održava 30. i 31. listopada. Uz ponedjeljak, 30. listopada u Kinu Valli održat će se panel diskusija "U potrazi za zajedničkom održivom budućnošću", nakon čega je u 14 sati predviđeno otvaranje izložbe "Green Together" i u 18 sati projekcija filma. U utorak 31. listopada u 11 sati u Zerostrasse bit će otvorena izložba "Hans Birch Dahlerup - danski arhitekt pulskog pomorskog naslijeđa". Pozivnica i program u prilogu .

Konferencija FinTur udruge: Turizam i...
Udruga studenata za financije i turizam „FinTur“ u suradnji sa Fakultetom ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" i ove je godine obilježila dane turizma! Obilježavanje dana turizma ove godine za cilj je imalo ukazati na povezanost razvoja turizma i prostornog planiranja, te predočiti utjecaj turizma na prirodnu i društvenu okolinu. S tim ciljem u petak, 20. listopada 2023. godine, na FET-u su se okupili predstavnici javnog i privatnog sektora te znanosti kako bi raspravili o izazovima turizma i prostornog planiranja na našem području. Događaj su otvorile predsjednica udruge FinTur Kelly Jeromela i članica Gorica Karlović, nakon čega je uslijedio pozdravni govor dekanice Fakulteta ekonomije i turizma izv. prof. dr. sc. Ksenije Černe koja je pohvalila i potaknula daljnji aktivizam studenata.

Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ je uz Hrvatsku udrugu za marketing (CROMAR) i  Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti (HAZU) organizirao 28. CROMAR kongres teme „Marketing in Multiverse: From Real to Virtual“. Kongres su posebno obogatili studenti smjera Marketing koji su organizirali marketinške panele „Marketalks Unlimited“, Careers fair na kojem su sudjelovali vodeća turistička poduzeća i marketinške agencije, te VR kutak u kojem su sudionici mogli iskusiti virtualno okruženje. Kongres je kroz dva dana sadržajnog programa okupio brojne stručnjake iz prakse, znanstvenike, profesore, studente i srednjoškolce koji su raspravljali o novoj tehnologiji poput umjetne inteligencije, chatbotova te društvenih mreža i njihovog utjecaja na budućnost marketinga. Saznajte detalje  u nastavku te pogledajte fotogaleriju i reportaže iz medija.

Poziv studentima za sudjelovanjem na...
Hrvatsko društvo ekonomista najavljuje 31. tradicionalno savjetovanje „Ekonomska politika Hrvatske u 2024.“ koje se će održati od 8. do 10. studenoga 2023. godine u Grand Hotelu Adriatic u Opatiji. Kao i prethodnih godina, organizira se dolazak studenata s ekonomskih fakulteta na savjetovanje. Ove godine predviđeno je sudjelovanje 15 studenata FET-a drugog i trećega dana savjetovanja. Predviđeno da studenti dođu u Opatiju u četvrtak, 9. studenoga 2023. godine i prisustvuju u radu savjetovanja, zatim prenoće u Opatiji te u petak, 10. studenoga 2023. godine ponovno prisustvuju u radu savjetovanja. Studentima je osiguran prijevoz od Pule do Opatije i natrag, noćenje i obrok.

Iako se predviđa kišovito vrijeme, studentima se pruža mogućnost da provedu uzbudljiv sportski vikend bodreći pulske nogometne, futsal, košarkaške i odbojkaške klubove.  Budimo podrška našim studentima  Antoniu Mauriću  koji je postao neizostavan član pulskog nogometnog premijerligaša Istre 1961,  Niku Vukmiru  koji je jedan od stožernih igrača popularnog prvoligaša Futsal Pule i član futsal reprezentacije Hrvatske te našoj studentici  Moreni Gaber  koja je članica prve ekipe Odbojkaškog kluba Pula koji nastupa u Prvoj odbojkaškoj ligi. Studenti kao i uvijek ostvaruju popuste uz predočenje x-ice!

Profesor FET-a na listi...
Na listi najcitiranijih znanstvenika u 2022. godini 108 znanstvenika je iz Hrvatske, a jedno od Sveučilišta je i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.  Lista je napravljena temeljem studije istraživača sa Stanforda. Jedna lista podrazumijeva najcitiranije znanstvenike u 2022. godini, a druga lista najcitiranije znanstvenike tijekom čitave znanstvene karijere. 

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Postupak reakreditacije Sveučilišta,...
Dragi studenti, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli prolazi postupak reakreditacije, koji provodi Agencija za znanost i visoko obrazovanje. U tu svrhu naše visoko učilište posjetit će Stručno povjerenstvo. Obvezan su dio protokola posjeta odvojeni sastanci s upravom visokog učilišta, predstavnicima nastavnog osoblja i studentima. Ljubazno Vas molimo da se u utorak, 24. listopada 2023. g . s početkom u 12:00 sati u studentskoj dvorani u prizemlju studentskog doma - Paviljona 1 u što većem broju odazovete na sastanak sa Stručnim povjerenstvom koje bi željelo čuti i vaš glas. Više o samom postupku reakreditacije možete pronaći na mrežnoj stranici Agencije za znanost i visoko obrazovanje ili na sljedećoj poveznici

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Dani turizma na FET-u
FinTur udruga studenata za financije i turizam u suradnji s Fakultetom ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" i ove godine obilježava dane turizma! Obilježavanje dana turizma ove godine za cilj ima ukazati na povezanost razvoja turizma i prostornog planiranja, te predočiti utjecaj turizma na prirodnu i društvenu okolinu. S tim ciljem u petak, 20. listopada u dvorani Istra okupiti će se predstavnici javnog i privatnog sektora te znanosti kako bi raspravili o izazovima turizma i prostornog planiranja na našem području. U prilogu se nalazi detaljan program.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Informacija o postupku reakreditacije...
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli prolazi postupak reakreditacije, koji provodi Agencija za znanost i visoko obrazovanje. U tu svrhu Sveučilište će posjetiti Stručno povjerenstvo. Želite li dostaviti svoj komentar članovima Stručnog povjerenstva, primjedbe i prijedloge ili želite pohvaliti rad Vašega visokog učilišta ili nekih pojedinaca, slobodno iznesite svoje mišljenje putem povjerljive komunikacije https://www.azvo.hr/hr/komentari-institucija  do 21. listopada 2023. g.   Agencija za znanost i visoko obrazovanje jamči anonimnost svim osobama koje napišu komentare. Dobivene će se informacije koristiti isključivo u postupku reakreditacije Vašega visokog učilišta.

Autor: Sara Maga
"Marketalks Unlimited" -...
Pozivamo Vas da se pridružite panelima "Marketalks Unlimited " koji će se održati 12. listopada 2023. godine u sklopu 28. kongresa CROMAR-a (Hrvatske udruge za marketing) i FET-a. Panele organiziraju studenti smjera Marketing, a na temu budućnosti marketinga. Saznajte više o panelima, nagradama koje vas očekuju, Careers fairu te brojnim drugim aktivnostima koje vam donose studenti. 

Autor: Sara Maga
Nova akademska godina za brucoše i brucošice FET-u započela je sa orijentacijskim danom na kojem su se novoj generaciji studenata obratili predstavnici Sveučilišta, uprave FET-a, te stručnih ureda i službi. Brucoši i brucošice upoznali su se sa svojim novim studentskim obvezama, mogućnostima koje pružaju sport, programi mobilnosti, praksa, ali i sa radom službi koje su im na raspolaganju tijekom njihovog akademskog putovanja. Saznajte više u nastavku i pogledajte galeriju fotografija nove generacije studenata na FET-u. 

Znanstveni skup "Susreti na dragom kamenu" sa temom "Tragom Mije Mirkovića – Od uzroka ekonomskog zaostajanja do integracije u  suvremeno društvo" održan je u Puli na Fakultetu ekonomije i turizma koji nosi ime toga znanstvenika znanstvenim skupom, a završen programom posvećenim 125. obljetnici rođenja Mije Mirkovića na datum njegova rođenja u Raklju. Saznajte više detalja u nastavku te preuzmite članak iz Glasa Istre.

Znanstveni skup Susreti na dragom kamenu »Tragom Mije Mirkovića – Od uzroka ekonomskog zaostajanja do integracije u suvremeno društvo«  otvoren je u Puli na Fakultetu ekonomije i turizma koji nosi ime toga znanstvenika. Kroz dvodnevni program izložena su 25 rada koja su predstavila ključne aspekte Balotinog znanstvenog, publicističkog i književnog djela, te se u Raklju prigodno obilježila 125. obljetnica rođenja Mije Mirkovića/Mate Balote. U nastavku saznajte više detalja o Skupu, aktualnoj postavi u pulskoj Sveučilišnoj knjižnici te pogledajte i fotogaleriju. 

Autor: Danijela Rabar
Početak nove akademske godine i...
Na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" nastava na svim godinama redovnog prijediplomskog studija i drugoj godini redovnog diplomskog studija započinje u utorak,  3. listopada 2023 ., a na prvoj godini redovnog diplomskog studija u ponedjeljak,  9. listopada 2023. Više saznajte u nastavku.

Autor: Sara Maga
Dragi promoventi, s velikim zadovoljstvom najavljujemo da će se svečana promocija vašeg ulaska u novo, više akademsko zvanje održati 13. listopada 2023. u Malom rimskom kazalištu. Promocija će se održati u dva termina, a sve detalje saznajte u nastavku.  

PREDSTAVLJANJE KNJIGE PETRE KRPAN O...
U Galeriji ULUPUH u Zagrebu 19. listopada 2023. g. održala se promocija knjige Suvremena hrvatska modna fotografija od 1990-ih do 2020-ih autorice Petre Krpan, profesorice s Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Knjigu su uz autoricu predstavile urednice Jadranka Hlupić Dujmušić, teoretičarka mode i umjetnica i Sunčana Tuksar, profesorica na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli.

Iz medija: Najavljen Znanstveni skup...
Kulturni amfiteatar Glasa Istre donosi najavu nadolazećeg Znanstvenog skupa Susreti na dragom kamenu koji će se održati u Puli i Raklju, 27. i 28. rujna 2023 . Saznajte u nastavku više detalja o skupu te preuzmite članak. 

Autor: Sara Maga
Infobip, prvi hrvatski jednorog i tehnološki div iz Vodnjana koji djeluje na globalnom tržištu nudi iznimne prilike za zaposlenje. U tijeku je natječaj za pripravnike na brojnim pozicijama u organizaciji, što predstavlja odličnu priliku za studente završnih godina, apsolvente te one koji su u potrazi za svojim prvim poslom. Saznajte više u nastavku.

Autor: Sara Maga
Dodjele Dekanovih nagrada i...
Dana 19.9.2023. dodijeljene su Dekanove nagrade za ukupno 11 studenata s najboljim uspjehom. Dodijeljene su također i zahvalnice studentima koji su se svojim trudom i ostvarenim rezultatima iskazali na natjecanjima, te zahvalnice studentima smjera Marketinško upravaljanje za trud i rad na izvannastavnim marketinškim i promotivnim aktivnostima Fakulteta.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Obavijest o početku upisa u jesenskom...
Dragi brucoši i brucošice, budući studenti i studentice Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, od srijede 20. rujna u 9 sati mogući su upisi na odabrani studijski program. Upis će biti omogućen za sve studijske programe putem online aplikacije za upise. Molimo vas da upise potvrdite na aplikaciji i upišete se na odabrani studijski program. Aplikacija će biti dostupna na ovoj poveznici: https://www.unipu.hr/upisi2023 Upisi će trajati do četvrtak 28. rujna u 17:00 sati. Upisi traju i tijekom vikenda. Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Na Fakultetu ekonomije i turizma ''Dr. Mijo Mirković'' 12. i 13. rujna 2023. godine organizirano je natjecanje učenika srednjih škola ,,Turistički laboratorij'' koje se provodi u sklopu projekta ,,KLIK Pula – Centar za Kompetentno cjeloživotno razvijanje Inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula''. 

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Upisi u više godine studija u...
Upisi u više godine studija započet će u ponedjeljak 18. rujna i trajat će zaključno do 30. rujna 2023. godine. Studenti se upisuju putem ISVU  Studomata , ali tek utvrde da su im upisane sve ocjene iz položenih kolegija, jer datumom upisa sustav izrađuje račun temeljem nepoloženih ECTS bodova (do trenutka upisa).

Studijski posjeti polaznika ljetne...
U tijeku je Ljetna škola hrvastkog i njemačkog jezika koja je i ove godine okupila više od 40 polaznika iz Hrvatske i Austrije. Uz raznoliki program nastave jezika, kulture, predavanjima o hrvatskom i austrijskom gospodarstvu, kulturi i književnosti te interkulturalnim razlikama, polaznici su uživali u brojnim radionicama, filmskim večerima, radionicama i terenskoj nastavi. U sklopu terenske nastave, polaznici su imali priliku upoznati se sa uspješnim istarskim poduzećima te doživjet Istru . Saznajte više detalja u nastavku.  

Autor: Nataša Urošević
Pulsko Sveučilište na konferenciji...
Kultura i povijest transnacionalnih putovanja, razvoj destinacija književnog turizma, zbirke rijetkih putopisa i vodiča te prometna infrastruktura koja je omogućila razvoj turizma bile su glavne teme međunarodne konferencije " Borders and Crossings " koja je u poljskom Łódźu od 5. do 8. lipnja okupila šezdesetak istraživača, znanstvenika, stručnjaka i putopisaca iz cijelog svijeta.Na uglednom skupu koji je ove godine obilježio 25. jubilarnu obljetnicu pulsko Sveučilište predstavljala je izv. prof. dr. sc. Nataša Urošević , koja je u radu "Traveling to the Adriatic Ports - on the Route of the Lloyd Streamers" predstavila istraživanje provedeno sa studentima Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam na putopisnim kolegijima, koje je uključilo vrijedne zbirke rijetkih putopisa i vodiča u izdanju Austrijskog Lloyda.

Studijski smjer Marketinško upravljanje dostupan na prijediplomskoj i diplomskoj razini studijskog programa Poslovne ekonomije, osuvremenjen je kako bi bio u skladu sa dinamičnim tržištem te potrebama studenata. Uveden je novi kolegij koji će biti usmjeren na upravljanje društvenim mrežama, a naziv smjera pojednostavljen je u Marketing. U skladu sa potrebama studenata i tržišta, u nastavi se potiču ključne vještine i obrađuju aktualna znanja. Saznajte sve detalje u nastavku.

Studenti Marketinga osvojili 2. i 4....
Studenti smjera Marketinško upravljanje pri FET-u ostvarili su odlične rezultate u finalu Digitalnog inovacijskog inkubatora. Dva tima studenata svoja su rješenja predstavili pred stručnim žirem koji je njihov rad, trud i cjelokupno rješenje proglasio 2. i 4. najboljim. Za drugo mjesto, studenti su i nagrađeni sa novčanim iznosom od 1.000 Eura. Saznajte sve detalje u nastavku. 

Iz medija: Najava 28. CROMAR kongresa...
Za časopis Suvremena trgovina, profesorica dr. sc. Danijela Križman Pavlović sa Katedre za marketing predstavila je nadolazeći CROMAR kongres koji će se održati 12. i 13. listopada 2023. na FET-u. Saznajte više detalja o kongresu i pročitajte cijeli intervju. 

Digital Labin - konferencija za...
Digital Labin je dvodnevna IT konferencija koja se održava 22. i 23. rujna u Istri, a koja će u Labinu okupiti više od 800 posjetitelja. Za sve one koji svoju karijeru vide kao programeri, UX/UI dizajneri ili project manageri, ova konferencija je namjenjena upravo njima! Uz pregršt znanja i učenja, na konferenciji će biti prlike i za networking. Saznajte u nastavku više detalja o konferenciji kao i o posebnim studentskim cijenama. 

Najava događanja i pozivnica: okrugli...
Pozivamo vas na okrugli stol na temu “Dealing with national divergence in Banking Union's Single Supervisory Mechanism” koji će se održati virtualno, u četvrtak 6.7.2023. godine, od 18-20h, u organizaciji “Robert Schuman Initiative” Sveučilišta u Luksemburgu a na kojem izv. prof. dr. sc. Marta Božina Beroš sa Katedre za financije i voditeljica Centra za europska istraživanja pulskog Fakulteta ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” sudjeluje kao jedan od govornika. Okrugli stol će istražiti nacionalne razlike u djelovanju SSM-a te ispitati “manevarski prostor” koji je dostupan nacionalnim supervizorima u odnosu na Europsku središnju banku. Sudionici okruglog stola su: - prof. David Howarth, Ph.D., Sveučilište u Luksemburgu - g. Florian Weidenholzer, voditelj Odjela supervizijskih politika, Europska središnja banka - Maria Cecilia del Barrio Arleo, Ph.D., Europski bankovni institut - Jakub Gren, Ph.D., Europski bankovni institut - izv. prof. dr. sc. Marta Božina Beroš, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli Više informacija o samom događaju, govornicima, kao i “link” za registraciju i pristup dostupni su na sljedećoj poveznici: https://wwwen.uni.lu/research/robert_schuman_initiative_for_european_affairs/events Radujemo se vašem odazivu!

Iz medija: Delegacija pulskog...
Na poziv društvenih inovatora sa Sicilije, fondaciju Messina i Sveučilište osnovano daleke 1548. te srednju školu Antonello Messina u okviru aktualnog europskog projekta KLIK posjetila je delegacija pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile te pulskih i rovinjskih srednjih škola. Na sastancima su prodiskutirane mogućnosti primjene dobre prakse u programima urbane regeneracije i društvenog poduzetništva te dogovorena suradnja u kreiranju zajedničkih projekata, studijskih i obrazovnih programa posvećenih društvenim inovacijama i reintegraciji mladih, održivom zapošljavanju ranjivih skupina te razmjena istraživača, nastavnika, studenata i učenika.

Autor: Kristina Afrić Rakitovac
Interni audit FET-a
Poštovane studentice i studenti, pozivamo Vas da se odazovete u utorak, 27.06., u  14.20 h na interni audit kojeg održavamo s ciljem unapređenja kvalitete na našem Fakultetu. Održava se uživo u Vijećnici FET-a (gornja zgrada). Vi ste nam najvažniji dionici i Vaša povratna informacija nam je jako bitna. Pomognite nam da zajednički gradimo što bolji sustav upravljanja kvalitetom. Tim auditora FET-a

Autor: Nataša Urošević
Studijski posjet Sveučilištu u...
U sklopu projekta KLIK - Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula od 12. do 15. lipnja organiziran je studijski posjet Sveučilištu u Messini i Fondaciji Messina s ciljem uspostavljanja međunarodne suradnje i zajedničkog rada na europskim projektima te razvoju združenih studijskih programa. Predstavnice Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" na ovoj projektnoj aktivnosti bile su prof. dr. sc. Kristina Afrić Rakitovac, izv. prof. dr. sc. Nataša Urošević i Anica Dobran Černjul, voditeljica projekta KLIK.

Austrijski konceptualni umjetnik Richard Frankenberger, pionir suvremene umjetnosti u državi, održao je inspirativno i zanimljivo predavanje na temu „Umjetnost, jezik i kultura Austrije“. Prisutni su se tijekom predavanja s performansom mogli upoznati s umjetnošću koja je usko povezana s kulturnim i društvenim angažmanom, kojim umjetnik interdisciplinarnim pristupom, neumorno i s kritičkim senzibilitetom, promatra svoju neposrednu ruralnu okolinu kako bi se protiv provincijalnog mišljenja i djelovanja zauzeo umjetnošću koja se temelji na međunarodnim standardima i aktualnim diskursima. 

Autor: Nataša Urošević
Studenti Kulture i turizma uspješno...
Studijskim posjetom NP Brijuni u petak, 9. lipnja, studenti Kulture i turizma, Poslovne ekonomije i njihovi kolege Erasmus studenti koji ovaj semestar provode na pulskom Sveučilištu uspješno su zaključili semestar i kroz terensku nastavu u praksi finalizirali nastavne obaveze. Nakon uvodnog predstavljanja aktualnih edukativnih programa i interpretacijskih tura te vikend-paketa za specijalizirane segmente, o kojima je govorila Alena Sprčić, biologinja i viša stručna savjetnica za zaštitu prirode, uz stručno vodstvo vodičkinje Sanje Drandić Gorički, i same bivše studentice Kulture i turizma, obišli su ključne baštinske lokalitete i muzejske postave.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
IKEA, ZICER i CEDIOR – terenska...
Studenti druge godine preddiplomskog studija smjera Menadžment i poduzetništvo, Marketinško upravljanje i Informatički menadžment u sklopu kolegija Poduzetništvo i Menadžment održivog razvoja posjetili su zanimljive poslovne subjekte gdje su dobili savjete kako pokrenuti tvrtke, uspješno poslovati, ali i pritom razmišljati o održivosti. Studenti su se upoznali s poslovanjem IKEA Hrvatska i njenim modelom u kojeg integrira elemente održivog razvoja, vodeći brigu o okolišu i zaposlenicima. Zanimljivo je kako tako velika kompanija sa 460 trgovina diljem svijeta uspijeva da svi njezini zaposlenici odražavaju i njezinu kulturu. Studentima se dopala pristupačnost osoblja i želja da demonstriraju ono što je važno, pa su tako imali priliku i popeti se na krov IKEE Zagreb i razgledati postavljene solarne panele. Onime što su vidjeli i čuli „iza kulisa“ postalo je lakše shvatiti zašto se radi o konceptu koji je tako internacionalno poznat i prihvaćen

Autor: Nataša Urošević
Studenti FET-a zaključili semestar...
Studijskim posjetom Malom Lošinju, muzeju Apoksiomena i turističkom društvu Jadranka turizam d.o.o. studenti Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" i njihovi kolege, Erasmus studenti koji ovaj semestar provode na pulskom Sveučilištu, uspješno su zaključili ljetni semestar. Vrlo sadržajna terenska nastava provedena u sklopu nastave kolegija Ekonomika razvoja i Posebni oblici turizma nositeljica prof. dr. sc. Kristine Afrić Rakitovac i izv. prof. dr. sc. Nataše Urošević omogućila je studentima upoznavanje s ključnim dionicima i atrakcijama u razvoju destinacije održivog i odgovornog turizma posebnih interesa.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Održan Međunarodni tjedan FET-a
Međunarodni tjedan FET-a i ove je godine organiziran u zadnjem tjednu svibnja (22..25.05. 2023) te je ponovno okupio brojne predavače s partnerskih institucija širom Europe. U sklopu predavanja studenti FET-a kao i dolazni erasmus studenti imali su prilike čuti rezultate najrelevantnijih znanstvenih istraživanja brojnih autora te upoznati regije,gradove i sveučilišta odakle su nas posjetili navedene kolege. Tematike predavanja bile su raznovrsne, od makroekonomije, turizma, umjetne inteligencije i big data, do ekonomije zdravstva i managementa u kulturi.  U popodnevnim satima sudionici Međunarodnog tjedna imali su prilike upoznati ljepote Grada Pule, Istarske županije, kušati gastronomske specijalitete i dakako iskoristiti navedeno vrijeme za networking.

Najava gostujućeg predavanja i...
Pozivaju se zainteresirani studenti i nastavnici na predavanje i izložbu austrijskog umjetnika Richarda Frankenbergera s temom „Umjetnost, jezik i kultura Austrije“ koje će se održati u srijedu, 7. lipnja 2023. godine s početkom u 15.00 sati u dvorani Pula. Predavanje će se održati na njemačkom jeziku uz hrvatski prijevod.

Poznati edukator i voditelj Zvjezdarnice Višnjan, gospodin Korado Korlević održao je inspirativno i poučno predavanje „Veliki reset“. Publika se tijekom predavanja upoznala s „ključanicama kaosa“, izazovima modernog društva i još izazovnije budućnosti. Cilj predavanja bio jest da studenti osvijeste i odgovore na pitanja gdje smo sada, kako razumijeti što bolje sadašnji trenutak te kako se pripremiti za budućnost. Saznajte više detalja u nastavku i pogledajte fotografije.

Izvanredna studentica na FET-u, Lana Stanić ujedno i Business Development Manager u nagrađivanoj hrvatskoj agenciji Human, održala je za studente diplomskog studija Marketinško upravljanje inspirativno predavanje. Zahvaljujući Laninom predavanju, studenti su se upoznali sa Huaman agencijom, aktivnostima u području prodaje, alatima koji pridonose radu u prodaji, a imali su i brojna pitanja o tome kako započeti karierju u području marketinga. Saznajte više u nastavku i pogledajte fotografije sa gostujućeg predavanja. 

Studenti prijediplomskog i diplomskog studija Marketinško upravljanje u sklopu terenske nastave u Zagrebu posjetili su poduzeće Rimac Group i Metamorfozu. Tijekom ove terenske nastave upoznali su se sa fascinantnom pričom od početka do današnjih impresivnih rezultata, upoznali su se sa nekim od aktivnostima iz domene ljudskih resursa i marketinga,   te razgledali proizvodni pogon. U Metamorfozi čuli su više o franšiznom poslovanju na primjeru uspješne i nagrađivane hrvatske franšize Muzeja Iluzija. Saznajte detalje u nastavku te pogledajte fotogaleriju i video sa ove terenske nastave.

Udruga FinTur na poziv Volonterskog centra Istra održala je radionicu o osobnim financijama za srednjoškolski uzrast. Radionica se održala 2. i 3. svibnja te je obuhvaćala teme marketinga i potrošnje, novca, inflacije i likvidnosti, financijskih proizvoda te financijskog planiranja. Cijeli koncept radionice u cijelosti su osmislile članice udruge i studentice Financijskog managementa Kelly Jeromela, Gorica Karlović i Arijana Vnučec.

Autor: Nataša Urošević
Pulsko Sveučilište na 9. međunarodnoj...
Industrijsko nasljeđe nakon 1945. i modeli valorizacije vrijedne industrijske i pomorske materijalne i nematerijalne baštine bile su glavne teme 9. međunarodne konfencije o industrijskoj baštini koja je održana na riječkom Sveučilištu u organizaciji udruge Pro Torpedo . Uz sedamdesetak okupljenih stručnjaka za industrijsku i pomorsku baštinu, pulsko Sveučilište na skupu su predstavljali apsolvent diplomskog studija Kulture i turizma Luka Krivošić koji je s mentoricom izv. prof. Natašom Urošević predstavio istraživanje provedeno u sklopu izrade diplomskog rada na temu "Urban regeneration of port cities - The legacy of the European Capital of Culture programme".

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Terenska nastava: Dan otvorenih vrata...
Studenti Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", u četvrtak 18. svibnja sudjelovali su u terenskoj nastavi u kampu Polari, u Rovinju. U sklopu projekta „Zapošljavanje u kampingu“ čiji je nositelj kamping udruženje Hrvatske (KUH), a FET jedan od partnera, jedna od aktivnosti bila je upravo navedena terenska nastava za studente i učenike strukovnih turističkih škola. Projekt financira Ministarstvo turizama i sporta.    Tijekom eventa Dana otvorenih vrata kampa, sav menadžment kampa Polari bio je na raspolaganju studentima. Posjet kampu uključio je razgled svih funkcija objekta: recepcija, domaćinstvo, služba za održavanje, animacija i sport, restorane i barove. Na recepciji nas je dočekao voditelj recepcije koji je studente uputio u recepcijsko poslovanje. Voditeljice domaćinstva upoznale su studente u svoje ključne zadaće i omogućile su razgled premium mobilnih kućica.

Naša studentica i  paradresurna jahačica Noemi Mendiković, članica Rovinjskog konjičkog kluba Sv. Eufemija i dvostruka državna prvakinja u svojoj kategoriji osoba s invaliditetom, ostvaruje impresivne rezultate! Saznajte detalje u nastavku.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Gostujuće predavanje - myRent,...
Dana 22. svibnja 2023. na FET-u je održano gostujuće online predavanje Aline Te koja je operacijska menadžerica poduzeća myRent, na temu istoimenog channel managera i PMS sustava. Predavanju su prisustvovali studenti diplomskog studija Turizam i razvoj te preddiplomskog studija turizma. MyRent olakšava svakodnevne zadatke pomoću raznih korisnih alata. Poduzeće je osnovano 2017. g. te danas posluje sa preko 200 klijenata i drži oko 40 000 objekata. Channel manager je sustav koji omogućuje sinkronizaciju i automatsko ažuriranje cijena, raspoloživosti i rezervacija na više online distribucijskih kanala odjednom te često olakšava komunikaciju sa gostima i digitalizira popratne procese.

Autor: Danijel Petrović
Pozivaju se studenti na  prijavu  za sudjelovanje u programu  Lider investa Pula (Investicijski forum – LIDER INVEST ZAPAD)  koji će se održati 25. svibnja 2023. godine. Program počinje  u  11 sati  i završava sa zakuskom  do 14 sati , a održat će se u  Županijskoj komori Pula.

Održana edukativna radionica na temu...
Fakultet ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković”; Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli je u okviru provedbe projekta AdriPromTour - Valorizacija jadranske kulturne i prirodne baštine kroz jačanje njene vidljivosti i turističku promociju, organizirao je edukativnu radionicu pri FETu na temu “Održive kulturne rute” koja je održana 19. svibnja 2023. Edukaciju je održala predavačica Manuela Hrvatin, zamjenica koordinatora Udruge Interpret Europe za Hrvatsku te kreatorica projekta Istra Inspirit koji je afirmirao materijalnu i nematerijalnu kulturno povijesnu baštinu Istre kroz niz interpretativnih „storytelling“ vođenja i manifestacija. 

U prostorima Istarske razvojne agencije ovaj je tjedan na inicijativu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva organizirana fokus radionica za mlade odnosno tematski dijalog  „Zapošljavanje i razvoj poduzetništva“ na kojem su aktivno sudjelovati i studenti 1. godine diplomskog studija usmjerenja Marketinško upravljanje. Saznajte više detalja u nastavku i pogledajte fotogaleriju.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Međunarodni tjedan FET-a
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" ponovno organizira Međunarodni tjedan koji će se održati od 22. do 26. svibnja u dvorani Soumitra Sharma (Dvorana 302). U sklopu Međunarodnog tjedna gostovat će brojni predavači iz nekoliko partnerskih institucija, a program je otvoren za sve studente i nastavnike koji se mogu pridružiti. 

Gostujuća predavanja o upravljanju...
Kako održivo upravljati kulturnom i prirodnom baštinom destinacije, razviti uspješnu poduzetničku ideju i efikasno koordinirati lokalne dionike u razvoju turizma posebnih interesa bile su glavne teme gostujućih predavanja koje su studentima Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam koji slušaju kolegij Posebni oblici turizma održale Natali Palko Zirdum, direktorica Turističke zajednice Ližnjana  i Katarina Dobrić Dabić, voditeljica sekcije zajednice pustolovnog turizma HGK Županijske komore Pula. I same bivše studentice Kulture i turizma, zainteresiranim studentima predstavile su svakodnevne aktivnosti i izazove s kojima se susreću u osmišljavanju proizvoda turizma posebnih interesa, koji na kreativan način interpretiraju kulturnu i prirodnu baštinu destinacije i odgovaraju na specifične potrebe i preferencije (post)pandemijskih turista željnih aktivnog odmora, rekreacije i avanture u očuvanoj prirodi.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Poziv na edukativnu radionicu pod...
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u okviru provedbe projekta AdriPromTour - Valorizacija jadranske kulturne i prirodne baštine kroz jačanje njene vidljivosti i turističku promociju, organizira edukativnu radionicu na temu "Održive kulturne rute" namijenjenu lokalnim i regionalnim dionicima turizma, koja će se održati 19.svibnja od 09:00 do 13:00 sati, edukaciju će održati predavačica Manuela Hrvatin, voditeljica projekta Istra Inspirit.

Autor: Nataša Urošević
Studenti Kulture i turizma posjetili...
U sklopu redovne terenske nastave kolegija Posebni oblici turizma, studenti Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam posjetili su pulski Akvarij i razgledali novi izložbeni postav posvećen pomorskoj povijesti Pule i Jadrana te atraktivni tropski centar u revitaliziranoj utvrdi San Giovanni. Uz stručno vođenje voditeljice Akvarija dr. sc. Milene Mičić i svoje kolegice Merime Zukić, u društvu studenata iz Japana, Portugala i Velike Britanije koji ovaj semestar provode na pulskom Sveučilištu u sklopu programa razmjene, obišli su impozantni Fort Verudela s najvećim europskim akvarijem s mediteranskim postavom na čak 2.400 kvadratnih metara i jedinstvenom pomorskom zbirkom od 2.000 eksponata iz novigradskog Galleriona, posvećenoj svim mornaricama koje su vladale Jadranom u proteklih 300 godina. Loša vremenska prognoza i jaka kiša nisu spriječili radoznale studente da istraže vrijednu građu i prikupe podatke za projektne zadatke vezane za modele održive valorizacije vrijedne prirodne i kulturne baštine kroz turizam posebnih interesa.

Iz studentskih klupa u poduzetničke...
Studenti 2. godine preddiplomskog studija Menadžment i poduzetništvo, Marketinško upravljanje i Informatički menadžment u sklopu kolegija Poduzetništvo poslušali su predavanje istarske poduzetnice kako bi se pobliže upoznali sa prilikama, ali i izazovima koje donosi poduzetništvo, posebice s aspekta ulaska u poduzetničke vode kao mlada osoba, tek izašla iz studentskih klupa.

U travnju ove godine uspješno je završen ciklus radionica financijskog opismenjivanja učenika četvrtih i petih razreda istarskih osnovnih škola. Projekt „Financijska pismenost osnovnoškolaca“ organizirala je studentska udruga FinTur u suradnji sa Školom pametnih financija. Više detalja o projektu uz fotogaleriju pronađite u nastavku.

Futsal ekipa Sveučilišta Jurja...
Futsal ekipa Sveučilišta Jurja Dobrile nastupila je na 21. izdanju poznatog međunarodnog sveučilišnog turnira EuroMilano. Turnir se održao od 4. do 7. svibnja 2023. u organizaciji studentske sportske udruge ASD Eurosportevents i Sveučilišta Bocconi iz Milana te je okupio preko 1000 natjecatelja s brojnih sveučilišta iz Europe i Afrike koji su se natjecali u osam sportskih disciplina. Sportaši Sveučilišta Jurja Dorbile u Puli imaju vrlo dugu i uspješnu povijest nastupa na Euromilanu (futsal, košarka, tenis, plivanje, odbojka i rukomet) s pregršt osvojenih medalja. Nova futsal ekipa pulskog sveučilišta imala je vrlo zahtjevan ždrijeb ali je hrabrom igrom uspjela dogurati do četvrtfinala gdje su golom u posljednjih sekundama susreta poraženi od pobjednika natjecanja.

Znanstveni skup Susreti na dragom...
Poštovane kolegice i kolege, pozivamo Vas na sudjelovanje na  Znanstvenom skupu Susreti na dragom kamenu   „Tragom Mije Mirkovića - Od uzroka ekonomskog zaostajanja do integracije u suvremeno društvo" koji će se održati u Puli i Raklju, 27. i 28. rujna 2023. pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Razreda za društvene znanosti.

U srijedu, 9. svibnja 2023. godine, na kolegiju 'Monetarna ekonomija' održano je gostujuće predavanje prof. Alessandra Palmierija, redovitog profesora sa Sveučilišta u Sieni na temu prednosti i nedostataka tzv. otvorenog bankarstva i uporabe Fintech-a u bankarskoj industriji. Saznajte u nastavku više detalja o gostujućem predavanju i pogledajte fotogaleriju.

Autor: Sara Maga
U sklopu Festivala znanosti 2023....
U sklopu ovogodišnjeg Festivala znanosti na temu „Priroda i društvo“ održana su brojna predavanja na FET-u. Od tema mjerenja društvenog napretka, fortifikacijskog krajolika Grada Pule, vinskog turizma do održivog marketinga, predavanja iz područja središnje teme festivala Priroda i društvo, okupila su brojne studente, učenike srednje škole te širu javnost. Fotogaleriju i više detalja o predavanjima pročitajte u nastavku.

Kreativci i stručnjaci Jelena Fiškuš i Sean Poropat iz renomiranog i nagrađivanog kreativnog studia Sonda, održali su inspirativno predavanje za studente diplomskog smjera Marketinško upravljanje. Studenti su se upoznali sa radom studia i procesom stvaranja kreativnih rješenja, a kroz mnoštvo predstavljenih poslovnih slučajeva Sonde, produbili su teoriju te stekli nova znanja. Saznajte u nastavku više detalja o gostujućem predavanju Sonde i pogledajte i fotogaleriju te dojmove studenata.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Održano gostujuće predavanje na temu...
U srijedu, 26. travnja 2023. g., doc. dr. sc. Josipa Cvelić Bonifačić g. Nenad Škuflić, direktor sekcije kampova Maistre, održali su gostujuće predavanje na temu Kampinga studentima FET-a. Predavanje je jedna od aktivnosti projekta Kamping udruženja Hrvatske (KUH) "Zapošljavanje u kampingu", koje se provodi uz potporu Ministarstva turizma i sporta, pri čemu je FET jedan od partnera.  Direktor KUH-a, g. Adriano Palman u uvodnom obraćanju predstavio je Udruženje i upoznao studente s aktualnim projektom. 

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Ljetna škola hrvatskog i njemačkog...
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, u suradnji s Fachhochschule Burgenland GmbH- Eisenstadt iz Austrije, i ove godine organizira  Ljetnu školu hrvatskog i njemačkog jezika . Ljetna škola traje 2 tjedna uz raznolik program nastave jezika, kulture, predavanja o hrvatskom i austrijskom gospodarstvu, kulturi i književnosti, interkulturalnim razlikama, učenje u tandemu, terensku nastavu, radionice te izlete i filmske večeri. Nastava jezika izvodi se na različitim razinama te se polaznici raspoređuju na temelju njihova prethodna poznavanja jezika.

Doktorand Sveučilišta u Glasgowu Ross...
Istra i Dalmacija bile su popularna odredišta za britanske putnike puno prije pojave suvremenog masovnog turizma, a putovanja jadranskom obalom nezaobilazna atrakcija za brojne putopisce koji su otkrivali egzotičnu  Arkadiju na rubovima europske civilizacije. Britanske putopisce, koji su dobro poznavali popularne mediteranske destinacije, istočna jadranska obala privlačila je ne samo zbog vrijedne antičke baštine, prirodnih ljepota i bogatstva tradicijske kulture, već i kao mogućnost bijega iz prenapučenih urbanih metropola industrijalizirane zapadne Europe. O svom istraživanju tragovima britanskih putopisaca u rijetkim zbirkama vodiča i putopisa Sveučilišne i Mornaričke knjižnice, ali i ostalih jadranskih knjižnica, studentima pulskog sveučilišta govorio je Ross Cameron na predavanju ' The coasts, the islands, the channels are as yet uninvaded by the British tourist ’: British travel writing on Istria and Dalmatia before 1914.

Na Festivalu znanosti predavanja o...
Europski, regionalni i lokalni primjeri dobre prakse održive valorizacije fortifikacijske baštine bili su glavna tema predavanja "Fortifikacijski krajolik Grada Pule - održiva interakcija prirode i društva" održanog u sklopu Festivala znanosti na FET "Dr. Mijo Mirković". Studenti i zainteresirani Puljani imali su priliku poslušati zanimljiva predavanja kustosica Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Katarine Marić i Katarine Pocedić o Fort Centru Pula, uređenom u sklopu projekta "Pulski fortifikacijski sustav kao kulturno-turistički proizvod" te Merime Zukić, voditeljice marketinga pulskog Akvarija.

Posjet studenata Zakladi za poticanje...
Nastavno na održano predavanje prethodnog mjeseca kada je studente posjetila upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva g. Helga Možé, u srijedu, 12. travnja, studenti prijediplomskog i diplomskog studija, smjera Marketinško upravljanje, imali su prilike posjetiti prostor Zaklade i upoznati se sa njihovim aktivnim radom „na terenu“.

Poziv na predavanje Rossa Camerona o...
Pozivaju se zainteresirani studenti i nastavnici na predavanje Rossa Camerona, doktoranda Sveučilišta u Glasgowu, koji ovaj semestar provodi na pulskom Sveučilištu istražujući rijetke zbirke britanskih putopisa o Jadranu. Predavanje   ‘ The coasts, the islands, the channels are as yet uninvaded by the British tourist ’: British travel writing on Istria and Dalmatia before 1914 održat će se u ponedjeljak 24. travnja u 14 sati u dvorani 303. Predavanje će biti moguće pratiti i online, preko zoom-linka . Kratku informaciju o sadržaju predavanja i podatke o predavaču možete naći u prilogu . Dobrodošli!

Autor: Sara Maga
Ovogodišnji Festival znanosti održati će se u razdoblju od 24. do 29. travnja 2023. godine. Središnja tema Festivala znanosti ove godine je "Priroda i društvo", a cilj jest popularizacija znanosti, programa i projekata pojedinih ustanova, udruga i pojedinaca znanstvenika iz različitih znanstvenih područja. U ovom će tjednu brojni sudionici imati priliku prisustvovati predavanjima, izložbama i radionicama na temu Festivala. Očekivanu publiku čine djeca, učenici, nastavnici, studenti, profesori, znanstvenici, mediji i ostala zainteresirana javnost. Saznajte u nastavku više o aktivnostima FET-a.

Naše Sveučilište i ove godine provodi besplatne online pripreme državne mature. Saznajte u nastavku za koje predmete će se provoditi pripreme, raspored priprema te kako se prijaviti.

Poziv na performans višejezične...
Pozivaju se zainteresirani studenti i nastavnici da poprate performans višejezične poezije “ Heart Monologues ”, koji se održava u četvrtak 13. travnja u 19 sati u pulskoj galeriji Makina. " Heart Monologues ” dio su međunarodnog projekta multilingvalne poezije Jasmine Bolfek-Radovani “ Unbound ”, koji se bavi odnosom suvremene višejezične poezije i multimedijskih tehnologija.  Jasmina Bolfek-Radovani je multidisciplinarna istraživačica, multilingvalna pjesnikinja i umjetnica hrvatsko-alžirskog porijekla rođena u Zagrebu. Od 1995. živi i radi u Londonu na partnerskom Queen Mary University of London, a svoja istraživanja predstavila je i na konferenciji "Borders and Crossings" 2018. u Puli i na Brijunima. Poziv i detaljniju infrormaciju možete naći na linku u prilogu .

Autor: Nataša Urošević
Znanstveni skup Susreti na dragom...
Poštovane kolegice i kolege, pozivamo Vas na sudjelovanje na  Znanstvenom skupu Susreti na dragom kamenu   „Tragom Mije Mirkovića - Od uzroka ekonomskog zaostajanja do integracije u suvremeno društvo" koji će se održati u Puli i Raklju, 27. i 28. rujna 2023. pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Razreda za društvene znanosti.

Doktorand sa Sveučilišta u Glasgowu...
Uz brojne Erasmus studente, Pulu je kao svoju studijsku destinaciju za ovaj semestar izabrao i Ross Cameron, doktorand Sveučilišta u Glasgowu, koji na našem Sveučilištu pod mentorstvom izv. prof. Nataše Urošević istražuje specijalizirane baštinske zbirke rijetkih putopisa za doktorat o britanskim putopisima na Jadranu. Iako je u Puli tek dva tjedna, pregledao je građu Sveučilišne i Mornaričke knjižnice i iznenadio se bogatstvom putopisnih izvora. Oduševljen je i bogatstvom antičke, ali i industrijske i vojne baštine, kao i načinom na koji su ju opisivali poznati europski putopisci. O prvim impresijama po dolasku u Pulu i istraživanju koje provodi na našem Sveučilištu pročitajte u Rossovom prilogu na studentskom blogu Kulturizam . Pozivamo Vas ujedno na predavanje i putopisnu radionicu 24. travnja u 14 sati,  na kojima će Ross Cameron predstaviti prve rezultate svog istraživanja.

Održano gostujuće predavanje na temu...
U srijedu, 22. ožujka, studenti diplomskog studija, smjera Marketinško upravljanje, imali su priliku poslušati gostujuće predavanje gđe. Helge Možé, upraviteljice Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva na temu „Neprofitni marketing - realnost“.

Iz medija: Erik Ružić - Kompanije ne...
Naš profesor izv. prof. dr. sc. Erik Ružić i voditelj Katedre za marketing za Glas Slavonije govori o društvenim mrežama te njihovoj važnosti za kompanije: "Društvene mreže, kao i korištenje usluga influencera uostalom, postaju nezaobilazni dio marketinških strategija mnogih kompanija. Stvaranje zanimljivog, angažirajućeg sadržaja postaje imperativ. Mreže omogućavaju direktnu komunikaciju sa korisnicima, omogućuju pružanje podrške, riješavanje problema, prodaju i slično."  

Pulsko Sveučilište na konferenciji...
Valorizacija zajedničke europske baštine kroz digitalizaciju vrijednih baštinskih zbirki i umrežavanje kreiranjem transnacionalnih kulturnih ruta bila je glavna tema konferencija međunarodne konferencije E-ROUTES: "Enhancing heritage experience - Exploring cultural routes" , koja je u Šibeniku okupila više od stotinu stručnjaka i znanstvenika iz područja kulturne baštine i njene digitalizacije iz dvadesetak zemalja. U sklopu bogatog programa uvodne konferencije projekta Kreativne Europe E-Routes - Time Travel Routes through Europe posvećenoga inovativnim načinima predstavljanja putopisnih izvora u kontekstu kulturno-povijesne baštine i doživljaju putovanja kao komunikacije koja povezuje mjesta i ljude kroz zajedničko iskustvo dijeljenja kulturne baštine, predstavljena su i aktualna istraživanja i projekti pulskog Sveučilišta.

FinTur udruga i studenti FET-a...
FinTur udruga i studenti smjerova Turizam i razvoj te Menadžment i poduzetništvo posjetili su hotele Animess Maestral u Novigrad. Nastavno na uspješno obilježavanje Dana turizma i organiziranog okruglog stola na kojem su sudjelovali renomirani gospodarstvenici i profesori sa FETa, udruzi studenata FinTur stigao je poziv za posjet jedne od vodećih hrvatskih turističkih kompanija čiji počeci datiraju još u 1970.-tim – Aminess.

Studijski posjet sajmu ITB Berlin u...
Predstavnici Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Fakulteta ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” u sklopu projektnih aktivnosti Interreg projekta AdriPromTour na kojem je FET jedan od projektnih partnera posjetili su sajam na Međunarodnoj turističkoj burzi (ITB 2023.) u Berlinu. U berlinskom kongresnom centru Messe održan je svjetski sajam turizma ITB Berlin, trodnevna manifestacija trajala je od 07.-09.ožujka.

Autor: Nataša Urošević
Putopisne radionice kreativnog...
U okviru putopisnih kolegija na Interdisciplinarnom studiju Kultura i turizam, putopisna blogerica i novinarka Barbara Ban održala je zanimljivu putopisnu radionicu na kojoj je studentima predstavila svoj blog Hello Istria i uputila ih u tajne kreativnog pisanja putopisnih, novinarskih i publicističkih tekstova. Studente je posebno zanimao način opreme i uređivanja putopisnog bloga, važnost kvalitetnih fotografija i male tajne spisateljskog zanata kojima je moguće privući brojne čitatelje na društvenim mrežama.

Izložbom i gostujućim predavanjem...
Otvaranjem izložbe "Žene u promociji turizma Hrvatske" i gostujućim predavanjem doc. dr. sc. Jasenke Kranjčević, znanstvene savjetnice Instituta za turizam u Zagrebu na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" prigodno je obilježen Međunarodni dan žena. Studenti i nastavnici pulskog Sveučilišta zajedno s brojnim zainteresiranim sugrađanima popratili su zanimljivo predavanje i izložbu o ulozi žena u promociji turizma Hrvatske i razvoju turizma posebnih interesa. Izložbu je otvorila dekanica FET-a izv. prof. dr. sc. Ksenija Černe, naglasivši važnost suradnje s uglednom partnerskom institucijom i čestitajući praznik okupljenim kolegicama i studenticama. Studenti Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam nastavit će se baviti ovom zanimljivom i važnom temom tokom semestra, istražujući s mentoricom izv. prof. dr. sc. Natašom Urošević putopise i vodiče te ulogu žena u turizmu u sklopu putopisnih i kolegija vezanih za turizam posebnih interesa.  

U srijedu, 01. ožujka, održano je gostujuće predavanje na temu „Različite dimenzije održivog marketinga“ gđe. Marijane Kordić, stručnjakinje za poslovno savjetovanje i digitalni marketing, vlasnice poslovnog subjekta MK Concept.  

Autor: Nataša Urošević
Studenti FET-a studijskim posjetom...
Studenti FET "Dr. Mijo Mirković" započeli su ljetni semestar terenskom nastavom i studijskim posjetom Raklju, rodnom mjestu akademika Mije Mirkovića (1898.-1963.). Lijep i sunčan proljetni dan iskoristili su za obilazak Memorijalne zbirke u rodnoj kući Mije Mirkovića - Mate Balote, gdje su im se pridružili predstavnici Općine Marčana Jakov Benazić i TZ Marčana Luka Faraguna, uz prigodni program učenika OŠ Vladimira Nazora u Krnici. Nadareni mladi recitator Rocco Vlačić pročitao je okupljenima nekoliko pjesama iz Balotine zbirke "Dragi kamen", a ravnateljica škole Romana Percan predstavila je program zavičajne nastave "Osluhni zavičaj - zove te pramaliće".

Autor: Sara Maga
Čast nam je pozvati Vas na otvaranje izložbe i predavanje "Žena u promociji turizma Hrvatske" u srijedu, 8. ožujka 2023. u 12:30 sati na Fakultetu ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković”, dvorana Pula.  Izložba se provodi u organizaciji Instituta za turizam, Zagreb te našeg Fakulteta u suradnji sa ostalim partnerima.

Raspisan natječaj za upis nove generacije polaznika dva poslijediplomska specijalistička studija - "Europske integracije, regionalni i lokalni ekonomski razvoj" i "Ljudski resursi i društvo znanja". Detalje o karakteristikama i izvođenju poslijediplomskih specijalističkih studija na konferenciji za novinare predstavile su voditeljice programa prof. dr.sc. Ines Kersan-Škabić i izv. prof. dr.sc. Sanja Blažević Burić.

Iz medija:  Konferencija o...
Modeli održive valorizacije najznačajnijih europskih obalnih fortifikacijskih sustava bili su glavna tema međunarodne znanstvene konferencije "Apuntando al Mar", koja je održana Ferrolu, španjolskoj ratnoj luci s povijesnim arsenalom i vrlo aktivnim brodogradilištem. Znanstveni skup, koji je okupio ugledne europske stručnjake za vojnu i pomorsku baštinu nije slučajno održan u Galiciji, najsjevernijoj španjolskoj pokrajini na obalama Atlantika: zajedno s obližnjom Coruñom, čiju luku štiti impozantan Herkulov toranj, najstariji aktivni rimski svjetionik uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, zahvaljujući jedinstvenom obliku prirodno zaštićenog zaljeva, Ferrol je jedna od najsigurnijih ratnih luka na svijetu, trenutno na tentativnoj listi UNESCO-a kao Idealna luka prosvjetiteljstva.

Natječaj za upis na poslijediplomski...
Studij traje 2 semestra, završetkom studija stječe se 60 ECTS bodova te akademski naziv sveučilišni/sveučilišna specijalist/specijalistica europskih integracija, regionalnog i lokalnog ekonomskog razvoja (univ. spec. oec.). Ukupno je ponuđeno 30 mjesta za upis. UVJETI ZA UPIS: Uvjeti upisa na poslijediplomski specijalistički studij Europske integracije, regionalni i lokalni ekonomski razvoj

Natječaj za upis na poslijediplomski...
Studij traje 2 semestra, a završetkom studija stječu se 60 ECTS bodova te akademski naziv sveučilišni/sveučilišna specijalist/specijalistica ljudskih resursa i društva znanja (univ. spec. oec.). Ukupno je ponuđeno 30 mjesta za upis. UVJETI ZA UPIS: Uvjeti upisa na poslijediplomski specijalistički studij Ljudski resursi i društvo znanja

Student FET-a dao gol i briljirao uz...
Puljani su trijumfalno u finalu Hrvatskog malonogometnog kupa svladala Šibenik 1983 rezultatom 5:2 te odnijeli pobjenički trofej! Naš student Niko Vukmir jedan je od igrača koji su svojim pogocima osigurali pobjedu.

U organizaciji Udruge poduzetnika u hoteljerstvu Hrvatske (UPUHH), a uz ostale partnerske udruge i institucije među kojima je i FET, nastavlja se drugi ciklus edukacija pod nazivom “UPUHH Hotel Academy”. Program se održava online, te je za naše nastavnike i studente besplatan.  

Autor: Nataša Urošević
Pulsko Sveučilište na konferenciji o...
Modeli održive valorizacije europskih obalnih fortifikacijskih sustava bili su glavna tema konferencije "Apuntando al Mar", koja je održana u Ferrolu, Španjolska od 9. do 11. veljače. Na poziv uglednih španjolskih stručnjaka, na konferenciji koja okupila tridesetak izlagača i više od dvjesto sudionika predavanje je održala izv. prof. dr. sc. Nataša Urošević s pulskog Sveučilišta, koja je u izlaganju na temu PARTICIPATORY MANAGEMENT AND VALORISATION OF ADRIATIC COASTAL FORTIFICATIONS – THE CASE OF PULA, CROATIA predstavila europske, hrvatske i lokalne pulske primjere dobre prakse valorizacije fortifikacijske baštine. Izlaganje je izazvalo veliko zanimanje okupljenih stručnjaka, a u diskusiji koja je uslijedila naglašena je važnost međunarodne suradnje i umrežavanja na valorizaciji i revitalizaciji zajedničke europske baštine. Konferencija je održana u Ferrolu, važnoj španjolskoj ratnoj luci s povijesnim Arsenalom i vrlo aktivnim brodogradilištem, pa su domaćini izrazili interes za povezivanje gradova i regija s vrlo sličnom poviješću i baštinom. Projekte i istraživanja pulskog Sveučilišta pohvalio je i voditelj panela o održivoj valorizaciji fortifikacija dr. Mario Crecente, arhitekt i profesor na Sveučilištima A Coruña i Santiago, s kojim je također dogovoren nastavak suradnje na zajedničkim projektima.

Odgovorno poslovanje kao temelj...
Studenti diplomskog studija Menadžment i poduzetništvo i Turizam i razvoj dobili su priliku, krajem zimskog semestra i u sklopu studijskog putovanja u Zagreb, posjetiti dvije organizacije koje svoje poslovanje temelje na principima održivosti sa željom da njihovo djelovanje ima pozitivan odjek u zajednici.

Autor: Sara Maga
Na diplomskom studiju Marketinškog upravljanja studenti stječu praktične vještine, a sve sa ciljem da što uspješnije usvoje i primijene teoriju, razviju kritičko promišljanje, timski rad te da otkriju ili prodube svoje talente.

U sklopu Dana otvorenih vrata Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, brojni maturanti iz Pule, Rovinja, Pazina te ostalih istarskih gradova imali su prilike iz prve ruke čuti iskustva FET-ovih studenata i uvjeriti se u prednosti studija ekonomije i turizma u Puli. Da bi se zagrijali i upoznali sa ponudom FET-a, maturanti su prvo odigrali kviz koristeći svoje mobilne uređaje, a oni najbrži i najtočniji osvojili su i poklone.

Pokrenut postupak izbora dekana...
Na temelju članka 41. i 45. Statuta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Fakultetsko vijeće Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ je na svojoj 37. redovitoj elektronskoj sjednici, održanoj dana 3. veljače 2023. godine donijelo Odluku o pokretanju postupka za izbor dekana Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“.

Nove generacije dva istarska...
Studenti 3. godine preddiplomskog studija Menadžment i poduzetništvo u sklopu kolegija Obiteljsko poduzetništvo (izv. prof. dr. sc. Violeta Šugar i dr. sc. Roberta Kontošić Pamić) poslušali su predavanje dvoje istarskih obiteljskih poduzetnika s ciljem približavanja tematike kolegija i upoznavanja s aktualnom situacijom u okruženju.

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli organizira Dane otvorenih vrata Sveučilišta koji će se održati 8. i 9. veljače 2023 u dvorani Pula na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković". 8. veljače od 12h-14h  održat će se okrugli stol na temu "Uloga Sveučilišta u kreiranju budućnosti Europe", dok će se ponuda FET-a predstaviti 9. veljače od 12.25h-12.45h.

Iz medija: Predstavljen zbornik...
U povodu 100. obljetnice smrti Paula Kupelwiesera (Beč, 1.02.1843. – Beč, 20.03.1919) Sveučilišna knjižnica i tadašnji Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, uz potporu Austrijskog kulturnog foruma iz Zagreba, organizirali su 11. i 12. listopada 2019. godine međunarodni znanstveni skup u čast Paula Kupelwiesera. Skup je održan u Brijunima i u Puli. Cilj skupa bio je predstaviti djelo i kompleksne i brojne aktivnosti Paula Kupelwiesera na Brijunima, ali i na području južne Istre te istaknuti njegovu važnost za suvremeni turizam na Brijunima.

MOTIVACIJA: Od studentskih klupa do...
Zašto netko prigrli život i priliku, a netko ju stalno propušta? Leži li odgovor u MOTIVACIJI i kako ju potaknuti? Bivši student FET-a, mladi PR-ovac, izvršni pomoćnik direktorice labinske tvrtke URBICO, aktivni član Hrvatske udruge za odnose s javnošću i umjetnik (kako on to za sebe zna reći), u procesu razvoja karijernog puta Luka Škabić  oduvijek je sanjao snove: „da će biti glumac, pjevač ili maneken“. Njegov je životni moto je „Don't wait for opportunity, create it“ ili „ne čekaj priliku već  ju stvori“ te vjeruje  da svatko kroji svoj put ka sreći i da je samo važno odabrati strategiju za kreiranje svog puta. Da, prenio je važnost individualne motivacije koja nas potiče, održava i usmjerava naše ponašanje,  gdje je važna akcija, a ne samo nagrada ( jer je sve proces učenja).

Studenti kolegija Društvene inovacije...
U sklopu kolegija Društvene inovacije i poduzetništvo (su-nositeljice: izv. prof. dr. sc. Kristina Afrić-Rakitovac, izv.prof. dr. sc. Violeta Šugar; dr.sc. Roberta Kontošić Pamić), studenti 2. godine diplomskog studija Menadžment i poduzetništvo izradili su projekte u kojima su kroz društveni poduzetnički poduhvat ili društvenu inovaciju odgovorili na prethodno mapirane potrebe odabranog pulskog kvarta.

Posljednjeg dana nastave iz kolegija Turistička destinacija (27.01.2023.) studenti smjera Turizam (3. g. preddiplomskog studija)  proveli su u stručnoj posjeti Istarskoj razvojnoj turističkoj agenciji - IRTA d.o.o. 

Autor: Sara Maga
Studeni diplomskog studija smjera Marketinško upravljanje u srijedu 18. siječnja na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ ugostili su poslovne ljude iz poduzeća Venus d.o.o. koje se bavi iznajmljivanjem i prodajom vozila.

“Sve što treba znati o crowdfundingu kao alternativnom modelu financiranja poslovnih projekata” tema je radionice na kojoj su, 24. siječnja 2023. godine, sudjelovali studenti prve godine preddiplomskih studija Primijenjene ekonomije i Poslovne ekonomije, u okviru kolegija Trgovačko pravo. Radionica je organizirana u poduzetničkom okruženju, odnosno u prostorijama Istarske razvojne agencije (IDA d.o.o., Pula), a vodio ju je g. Aco Momčilović - poduzetnik s bogatim iskustvom osmišljavanja i provedbe crowdfunding kampanja.

Za studente druge godine diplomskog...
U okviru obveznog kolegija Poslovno komuniciranje na završnoj godini diplomskog studija Kultura i turizam, nositeljice izv. prof. dr. sc. Tijane Vukić, u petak, 19. prosinca 2023. g., za vrijeme nastave u učionici, na daljinu su ugošćene stručnjakinje Maja Puškarić i Martina Raškaj. Gostujuće predavanje nadopuna je prethodno obrađenoj nastavnoj jedinici o komunikacijskom procesu pri zapošljavanju u okviru koje je sa studentima detaljno obrađen dio koji se odnosi na prijavnu natječajnu dokumentaciju. Gostujuće predavanje trajalo je sat vremena, a organizirano je u dva dijela.

Autor: Nataša Urošević
Gostujućim predavanjem "Istarske...
Gostujućim predavanjem " Istarske sudbine " pulskih povjesničara Igora Jovanovića, prof. i Igora Šaponje prof., studenti Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam obilježili su Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. Predstavljanje projekta dokumentiranja svjedočanstava Istrana preživjelih u koncentracijskim logorima koje je provedeno u okviru projekta Istarskog povijesnog društva " Stoljeće europskog antifašizm a" održano je u sklopu redovne nastave kolegija Kulturna povijest Hrvatske i Europski identitet - kulturne i političke osnove. Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježava se 27. siječnja, na dan kada je Crvena armija 27. siječnja 1945. oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj. Ujedinjeni narodi su, donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, proglasili danom sjećanja na sve žrtve holokausta.  izv. prof. dr. sc. Nataša Urošević

Autor: Nataša Urošević
Studijski posjet Konzervatorskom...
U sklopu redovne nastave kolegija Upravljanje kulturnom baštinom, studenti prve godine diplomskog studija Kultura i turizam posjetili su Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Puli. Pročelnica Konzevatorskog odjela Lorella Limoncin Toth zainteresiranim je studentima predstavila djelokrug rada i svakodnevne aktivnosti pulskih konzervatora na aktualnim projektima revitalizacije kulturne baštine. Posebno je riječi bilo o mogućnostima valorizacije arheološke i fortifikacijske baštine Pule kroz europske projekte. Pročelnica Limoncin Toth istaknula je da je vrednovanje pojedinog kulturnog dobra ili kulturnog krajolika izuzetno važan proces u kojem se utvrđuju vrijednosti kulturno-povijesnih cjelina i mehanizmi njihove zaštite i održivog upravljanja. Pohvalila je studentske projektne ideje revitalizacije pulskog fortifikacijskog sustava.

U sklopu kolegija Menadžment tržišnih komunikacija, studenti 3. godine diplomskog studija Marketinškog upravaljanja posjetili su HRT centar Pula gdje ih je ugostila urednica Tatjana Kaštelan . Nakon upoznavanja sa postajom i razgovorom sa novinarima i tehničkim realizatorima, studenti su se okušali u ulozi radijskog gosta u emisiji Razvojni kod.      

U sklopu projekta Stručnom praksom do...
U sklopu projekta Stručnom praksom do ranog razvoja karijere i redovne nastave kolegija Upravljanje kulturnom baštinom i Nematerijalna baština, studenti Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam imali su priliku poslušati gostujuća predavanja dr. sc Lidije Nikočević iz Etnografskog muzeja Istre na temu Upravljanje nematerijalnom baštinom i Upravljanje muzejima. Posebno zanimanje studenata izazvala je tema upisa nematerijalnih dobara na UNESCO-vu listu i praksa njegovanja pokladnih