Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Novosti FET-a

Kreativni dvojac iz Studio Sonde, gđa Jelena Fiškuš i gosp. Sean Poropat održali su zanimljivo predavanje za studente smjera Marketinško upravljanje. 
Dragi promoventi, s velikim zadovoljstvom najavljujemo da će se u srijedu 8. lipnja u Amfiteatru u Puli (Arena) održati svečana promocija vašeg ulaska u novo, više akademsko zvanje.
Tjedan Međunarodne suradnje na FET-u...
Nakon dvije godine pandemijske stanke Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" ponovno organizira Međunarodni tjedan koji će se održati od 23. do 26. svibnja u dvorani Soumitra Sharma (Dvorana 302). U sklopu Međunarodnog tjedna gostovat će 10 predavača iz nekoliko partnerskih institucija, a program je otvoren za sve studente i nastavnike koji se mogu pridružiti.  
Najava gostujućeg predavanja...
U srijedu 25. svibnja 2022. u 12:15 sati u dvorani Soumitra Sharma (dv. 302) održat će se gostujuće predavanje našeg profesora emeritusa prof. dr. sc. Soumitra Sharme na temu "Zagonetni trokut; povijesni i filozofski pristup" (kao nastavka promišljanja profesora o njegovo ideji borbe za dominaciju (idejama u religiji, vlasti i ekonomiji) kroz razvitak različitih civilizacija) u okviru kolegija Monetarna ekonomija. Na predavanje su pozvani svi studenti preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, kao i kolege profesori. 
U okviru ERASMUS+ KA107 mobilnosti...
Nastavna mobilnost u okviru Erasmus+ KA107 programa razmjene pružila je 4. svibnja 2022 godine za studente prve (1) godine diplomskog studija kolegija Vodstvo zanimljivo gostujuće predavanje prof. dr. sc. Katerine Malić Bandur na temu "Vodstva". Predavanje je obuhvatilo smislenu razradu i približavanje studentima poimanja vodstva s različitih gledišta i stajališta, kao i distinkcije vodstva i vođenja. Vodstvo kao zahtjevan fenomen, često je "težak" za približavanje, zbog svoje specifičnosti proučavan i analiziran s mnogo aspekata.
Studenti Kulture i turizma posjetili...
U sklopu priprema za finalnu konferenciju projekta The European Spa , koja se održava početkom lipnja u Puli i na Brijunima, studenti interdisciplinarnog sveučilišnog studija Kultura i turizam posjetili su NP Brijuni i uz poseban edukativni program obišli novootvorenu izložbu "Stoljeće golfa na Brijunima". Uz stručno vodstvo Sanje Drandić Gorički, magistre kulture i turizma, zainteresirani studenti obišli su nacionalni park, upoznali su se s ključnim fazama razvoja turizma posebnih interesa na Brijunima, posjetili atraktivne izložbene postave i imali ekskluzivnu priliku prvi posjetiti novopostavljenu izložbu u hotelu Karmen, posvećenu stotoj obljetnici osnutka prvog golf-kluba i početku izgradnje prvog golf-terena na području današnje Hrvatske. 
KLIK Pula: Održana druga edukacija...
U petak, 13. svibnja 2022. godine, u sklopu provedbe projekat "KLIK Pula - Centar za Kompetentno cjeLoživotno razvijanje Inovativnih znanja i vještina u seKtoru ugostiteljstva i turizma Pula" održana je druga edukacija Turističkog laboratorija na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković u Puli". Turistički laboratorij je koncept edukativnog natjecanja učenika srednjih škola koje omogućuje učenicima da kroz timski rad probude svoju kreativnost koja će im pomoći prilikom kreiranju vlastite poduzetničke ideja. Cilj je razviti poduzetnički duh i kreativnost kod mladih, te poticati poduzetništvo kroz samozapošljavanje i jačanje kompetencija.
Posjet studenata FET-a Hrvatskoj...
U četvrtak, 12. svibnja 2022. godine u sklopu kolegija Komparativni fiskalni sustavi studenti prve godine diplomskog studija FET-a, smjera Financijski management posjetili su Hrvatsku narodnu banku. Ovo je dvanesta godina posjeta nakon dvije pauzirane godine zbog pandemije COVID19 bolesti da studenti u okviru terenske nastave odlaze u posjet Hrvatskoj narodnoj banci i imaju prigodu poslušati kvalitetna i zanimljiva predavanja te na taj način dodatno povezati stečena teorijska i empirijska znanja.
Održana projekcija filma ˝Prava...
Studenti FET-a, u utorak 3. svibnja, imali su prilike pogledati projekciju filma ˝Prava cijena online poslova˝ na temu GIG ekonomije. Bilo da se radi o dostavi hrane, prijevozu ili popunjavanju anketa milijuni ljudi diljem svijeta svoj posao pronalaze online, putem raznih oglašivača i za to prilagođenim stranicama. GIG, odnosno platformska ekonomija ili platforma kapitalizma, kako ju nazivaju u filmu, danas vrijedi više od 5 bilijuna američkih dolara, te svakim danom raste. Omamljeni obećanjem fleksibilnog radnog vremena, neovisnosti i kontrole nad vremenom i novcem, radnici iz cijelog svijeta pronašli su sasvim drugačiju stvarnost. Uvjeti rada su često nikakvi i opasni, plaća se mijenja bez prethodne najave, a radnici mogu biti otpušteni deaktivacijom aplikacije ili lošom ocjenom od strane korisnika. U filmu kanadske redateljice prikazane su njihove priče, koje su često zanemarene iza ove tehnološke revolucije.
Student FET-a Stefano Sinožić...
Accounting Battle  je studentsko natjecanje iz računovodstva u RH, a organizira ga udruga eSTUDENT. Samo natjecanje sastoji se od tri kruga, a ove godine bilo je podijeljeno u dvije kategorije - porezno i upravljačko računovodstvo. Ovogodišnji partneri projekta i natjecanja bili su Pliva iz područja upravljačkog računovodstva i Opulento iz područja poreznog računovodstva. Prva dva kruga održana su online i sudjelovali su svi natjecatelji neovisno o kategoriji natjecanja, dok je završnica održana uživo u Zagrebačkom inovacijskom centru i natjecatelji su rješavali slučajeve iz kategorije za koju su se opredijelili prije početka samog natjecanja.
Održano gostujuće predavanje na temu...
Studenti prve godine diplomskog studija, u okviru kolegija "Lokalne javne financije" imali su priliku prisustvovati gostujućem predavanju gospodina Ivana Filipovića, dipl. iur., voditelja Odsjeka za socijalnu skrb i hrvatske branitelje Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Zagrebačke županije, održanog 6. svibnja 2022. godine. Gospodin Filipović već dugi niz godina obavlja poslove vezane uz upravljanje imovinom u vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (JLP(R)S) kao i aktivnom sudjelovanju u donošenju Odluka Zagrebačke županije te predlaganju izmjena zakona i pravilnika iz domene navedenog.
Održano gostujuće predavanje na temu...
Studenti prve godine diplomskog studija, u okviru kolegija "Lokalne javne financije" imali su priliku prisustvovati gostujućem predavanju mr. sc. Barbare Škreblin-Borovčak, v.d. pročelnice Upravnog odjela za financije Istarske županije, održanom 29. travnja 2022. godine. Gospođa Škreblin-Borovčak već dugi niz godina obavlja poslove vezane za proračun te posjeduje bogato praktično iskustvo vezano uz navedeno područje.
Započelo prvo izdanje...
U petak, 6. svibnja 2022. godine, u sklopu provedbe projekat "KLIK Pula - Centar za Kompetentno cjeLoživotno razvijanje Inovativnih znanja i vještina u seKtoru ugostiteljstva i turizma Pula" započelo je prvo izdanje Turističkog laboratorija na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković u Puli". Turistički laboratorij je koncept edukativnog natjecanja učenika srednjih škola koje omogućuje učenicima da kroz timski rad probude svoju kreativnost koja će im pomoći prilikom kreiranju vlastite poduzetničke ideja. Cilj je razviti poduzetnički duh i kreativnost kod mladih, te poticati poduzetništvo kroz samozapošljavanje i jačanje kompetencija.
Održano gostujuće predavanje Katarine...
Potencijali razvoja pustolovnog turizma u Istri i Hrvatskoj bili su glavna tema gostujućeg predavanja Katarine Dobrić Dabić, voditeljice Sekcije zajednice pustolovnog turizma HGK – Županijske komore Pula održanog na FET-u u utorak, 3. svibnja. Studenti Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam, koji slušaju kolegije vezane za turizam posebnih interesa i razvoj inovativnih kulturno-turističkih itinerera imali su priliku iz prve ruke informirati se o mogućnostima zapošljavanja i organiziranja poduzetničkih aktivnosti u ovom propulzivnom sektoru, koji povezuje sportske i rekreacijske aktivnosti u prirodi kroz jedinstveni doživljaj destinacije.
Izložba i predavanje...
U organizaciji Austrijskog kulturnog foruma Zagreb, Austrijske knjižnice Rijeka i Katedre za strane jezike na Fakultetu ekonomije i turizma “ Dr. Mijo Mirković” prof. dr. sc. Aneta Stojić održala je 22. travnja predavanje pod nazivom “Hrvatsko-njemački jezični dodiri”. Po završetku predavanja i razgovora s profesoricom Stojić u predvorju zgrade FET-a upriličeno je otvorenje istoimene izložbe.
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, u suradnji s Fachhochschule Burgenland GmbH- Eisenstadt iz Austrije, i ove godine organizira  Ljetnu školu hrvatskog i njemačkog jezika . Ljetna škola traje 2 tjedna uz raznolik program nastave jezika, kulture, predavanja o hrvatskom i austrijskom gospodarstvu, kulturi i književnosti, interkulturalnim razlikama, učenje u tandemu, terensku nastavu, radionice te izlete i filmske večeri. Nastava jezika izvodi se na različitim razinama te se polaznici raspoređuju na temelju njihova prethodna poznavanja jezika.
Studenti Kulture i turizma...
U sklopu aktualnog projekta The European Spa, studenti Kulture i turizma i njihovi nastavnici u protekla su dva tjedna sudjelovali su na online radionicama, na kojima su se upoznali sa suvremenim digitalnim alatima koji se koriste u mapiranju kulturne i turističke infrastrukture europskih povijesnih spa destinacija.
Održano gostujuće predavanje Ivane...
Studenti 1. godine diplomskog studija, smjera Marketinško upravljanje u sklopu kolegija Upravljanje odnosa s korisnicima - CRM , 19. travnja imali su prilike poslušati gostujuće predavanje, direktorice ljudskih resursa CMG-a Ivane Kalac.
Dana 18. travnja 2022. preminula je prof. dr. sc. Ljiljana Maurović, naša draga profesorica.
Održano gostujuće predavanje...
Potencijali razvoja filmskog turizma u Istri bili su glavna tema gostujućeg predavanja Aleksandre Vinkerlić, ravnateljice Istarske kulturne agencije, koje je održano na FET-u 14. travnja. Za studente Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam, koji slušaju kolegije vezane za turizam posebnih interesa i razvoj kulturno-turističkih itinerera to je bila prilika da saznaju da je u Istri od 1943. godine, kada je snimljen prvi igrani film do danas snimljeno stotinjak filmova. 
Studenti Fakulteta ekonomije i...
Studenti prve godine diplomskoga studija Management i poduzetništvo, u sklopu kolegija Inovacije i poduzetništvo , nositeljice izv. prof. dr. sc. Violete Šugar i projekta International Business Practicum , u međunarodnim timovima surađuju s kolegama iz Njemačke (s Fakulteta za turizam iz Münchena) u potrazi za inovativnim rješenjima različitih izazova u području turizma i kulture.
Najava predavanja prof. dr. sc. Anete...
U organizaciji Austrijskog kulturnog foruma Zagreb, Austrijske knjižnice Rijeka i Katedre za strane jezike na Fakultetu ekonomije i turizma “ Dr. Mijo Mirković”, u  petak,   22. travnja 2022. godine  s početkom u  12 sati , u dvorani Pula prof. dr. sc. Aneta Stojić održat će predavanje pod nazivom “Hrvatsko-njemački jezični dodiri” . Po završetku predavanja i razgovora s autoricom izložbe, u izložbenoj auli u prizemlju i na katu bit će upriličeno otvorenje izložbe postera pod nazivom “Hrvatsko-njemački jezični dodiri” .
Poziv na online radionicu projekta...
Projekt “The European Spa as a Transnational Public Space and Social Metaphor” , pokrenut uz pomoć HERA programa (Humanities in European Research Area) 2019. godine, ima za cilj rekonstruirati nastanak, procvat i razvojne perspektive europskih povijesnih lječilišta, od “zlatnog doba” 18. i 19. stoljeća, preko izazova i promjena 20. stoljeća do danas. Cilj nam je raspraviti važnost ove transnacionalne baštine za revalorizaciju i oživljavanje povijesnih turističkih destinacija diljem Europe u 21. stoljeću.
KLIK Pula: Posjet Sajmu turizma BIT...
Od 9. do 13. travnja 2022. godine organiziran je posjet Sajmu turizma BIT Milano u okviru provedbe projekta KLIK Pula, aktivnosti 4.6 Posjeti turističkim sajmovima. Tijekom posjeta međunarodnom sajmu turizma posjećeni su izložbeni prostori izlagača, uspostavljena je suradnja s dionicima na sajmu, promoviran rad partnera na projektu i ostvareni važni kontakti za daljnji rad i razvoj. Promoviran je RCK KLIK Pula i s dionicima na sajmu razgovaralo se o sličnim centrima i njihovoj povezanosti s gospodarstvom, sveučilištima i udruženjima tvrtki.
Iz medija: Europske fortifikacije -...
Mogućnosti transnacionalne suradnje i projektnog umrežavanja europskih gradova s fortifikacijama bile su glavne teme međunarodne konferencije u Terezínu u Češkoj, na kojoj je protekli tjedan predstavljeno dvadesetak aktualnih projekata, primjera dobre prakse prekogranične suradnje u valorizaciji zajedničke europske baštine.
Održano gostujuće predavanje gosp....
Studenti 1. godine diplomskog studija, smjera Marketinško upravljanje u sklopu kolegija Upravljanje odnosa s kupcima - CRM , 15. ožujka imali su prilike poslušati gostujuće predavanje, gosp. Andree Jelača.
Održano gostujuće predavanje na temu...
Na diplomskoj razini studija, u okviru kolegija "Komparativni fiskalni sustavi" održano je 6. travnja 2022. godine gostujuće predavanje dva gosta predavača, gosp. Deana Cimere, ovlaštenog poreznog savjetnika i gosp. Adama Vukelića, asistenta u poreznom savjetništvu iz društva CIMERA & suradnici d.o.o. iz Rijeke. Kolege su priznati stručnjaci u području poreznog savjetništva te posjeduju vrlo široko znanje i kompetencije te bogato praktično iskustvo iz navedenog područja, pa su stoga današnja predavanja bila održana na temu međunarodnih aspekata oporezivanja u vidu uloge i značaja poreznog savjetništva u međunarodnom okružju te na temu mjesta i uloge transfernih cijena.
Održano gostujuće predavanje na temu...
U ponedjeljak, 28. ožujka, studenti preddiplomskog studija, smjera Marketinško upravljanje, imali su priliku poslušati gostujuće predavanje izvršnog direktora tvrtke Palacinke.hr, suvlasnika i vlasnika šest tvrtki, gospodina Juraja Žlofa na temu "Od ideje do poduzetništva". Studenti su se kroz interaktivno predavanje u sklopu kolegija Ponašanje kupaca upoznali sa samim nastankom poduzetne ideje, procesom istraživanja tržišta, odabirom ciljne skupine, poteškoćama u realizaciji ideje, početnim troškovima poslovanja te poslovnom uspjehu koji je od početničke ideje u jednu godinu prerastao u ozbiljan poslovni pothvat koji danas broji četiri lokacije u Gradu Zagrebu.
Studenti pulskog Sveučilišta na...
Studenti pulskog Sveučilišta Katarina Bratulić, Matteo Legović i Ivona Pilinger dobitnici su brončane plakete Plautilla za najbolji stručni rad studenata i mentora u domeni valorizacije kulturne baštine. Ovo vrijedno priznanje zaslužili su za istraživanje i rad "Turizam posebnih interesa i participativno upravljanje baštinom u kontekstu (post) pandemijskog turizma: Primjer općine Vrsar" koji su napisali uz mentorstvo docentice Nataše Urošević i predstavili na 8. Međunarodnom kongresu povijesnih gradova koji se upravo održava u Solinu. Na međunarodnoj konfrenciji koja je okupila ugledne izlagače i sudionike iz Hrvatske i inozemstva glavne teme su zaštita i interpretacija baštinskih atrakcija i lokaliteta s naglaskom na destinacijski menadžment i međunarodno umrežavanje kroz kulturne rute.
Održano gostujuće predavanje Sanje...
Izazovi razvoja turizma posebnih interesa u (post)pandemijskom turizmu bili su glavna tema gostujućeg predavanja Sanje Kantaruti, direktorice Turističke zajednice središnje Istre održanog na FET-u 29. ožujka. Studenti Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam imali su priliku upoznati se sa strateškim smjernicama razvoja udruženih turističkih zajednica središnje Istre na načelima sporog, zdravog i zelenog turizma, u cilju dugoročno odgovornog i održivog razvoja temeljenog na jedinstvenim kulturnim i prirodnim resursima. TZ Središnje Istre postigla je izvrsne rezultate i rast prometa u pandemijskom razdoblju, zahvaljujući visokokvalitetnom smještaju i atraktivnim programima koji gostima nude mogućnost uživanja u očuvanoj prirodi, tradicionalnoj gastronomiji i kulturnim atrakcijama kroz raznovrsne outdoor aktivnosti.
Održano gostujuće predavanje Manuele...
Interpretacija baštine i storytelling u kulturnom turizmu bile su glavne teme gostujućeg predavanja Manuele Hrvatin, stručnjakinje za europske projekte i nacionalne koordinatorice europskog udruženja za interpretaciju baštine Interpret Europe održanoga 22. ožujka na FET-u. Studenti Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam, koji slušaju kolegije vezane za turizam posebnih interesa i kreiranje inovativnih kulturno-turističkih itinerera imali su priliku s gostujućom predavačicom prokomentirati mogućnosti valorizacije lokalne materijalne i nematerijalne baštine kroz participativne oblike upravljanja i kreativne interpretacije koja uključuje lokalno stanovništvo i sve ključne dionike.
Održano gostujuće predavanje g....
U ponedjeljak 21. ožujka u sklopu kolegija " Digitalni turizam " na prvoj godini diplomske razine studija " Turizam i razvoj " održano je gostujuće predavanje g. Nevena Palčeca, CEO poduzeća My rent. Fokus predavanja bio je istoimeni channel manager poduzeća, pri čemu je g. Palčec dao pregled konkurencije, ciljnog tržišta i funkcionalnosti sustava. Nadalje, predstavio je dodatni komplementarni proizvod: pametne brave te najavio razvojni projekt pametnih utičnica i njihov potencijal za smještaj u turizmu.
Održano gostujuće predavanje gđe....
U ponedjeljak, 14. ožujka, studenti preddiplomskog studija, smjera Marketinško upravljanje , imali su priliku poslušati gostujuće predavanje gđe. Helge Možé, upraviteljice Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva na temu „Odgovorno ponašanje kupaca“.
Prijave za besplatnu radionice...
Inspirirani dosadašnjim pozitivnim reakcijama sudionika i šire javnosti Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ i ove godine organizira besplatnu edukaciju financijske pismenosti, namijenjenu građanima Pule i Istarske županije, a osobito onima koji se tijekom svoga školovanja nisu susretali s razvijenim investicijsko-štednim proizvodima i uslugama koje im danas stoje na raspolaganju. S ciljem osvještavanja i podizanja razine financijske pismenosti kao dijela društvene odgovornosti, polaznicima će se na jednostavan i razumljiv način pojasniti najvažnija područja i pojmovi iz domene financija.
Natječaj za izradu idejnog grafičkog...
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ raspisuje nagradni natječaj za izradu idejnog grafičkog rješenja FET-a. Budi kreativan i osmisli vizualni identitet FET-a. Prijavi se na natječaj za izradu idejnog rješenja za promotivne materijale FET-a. Sudjelovanje na natječaju predstavlja odličnu referencu i priliku za prezentaciju vlastitih vještina u području vizualnih komunikacija. Pokaži nam što znaš! Zadatak je na kreativan i inovativan način prezentirati djelatnost Fakulteta kako bi se informiralo i zainteresiralo buduće studente za upis na Fakultet. Idejno grafičko rješenje/vizual aplicirat će se na majice i ostale promotivne materijale FET-a.
Iz medija: Osvrt izv. prof. dr. sc....
Izv. prof. dr. sc. Dean Sinković, prodekan za međunarodnu suradnju i odnose s gospodarstvom FET-a, za Glas Istre govori o predviđanjima i razmjerima gospodarske krize pred nama i utjecaju na građane. Mi smo u Hrvatskoj zapravo postali uvozno ovisno zimmer-frei gospodarstvo uz nekoliko slučajnih poduzetničkih uspjeha poput Rimca i Infobipa, kaže ekonomist Dean Sinković.  
Izv. prof. dr. sc. Marta Božina Beroš...
U srijedu, 9. ožujka 2022. godine, izv. prof. dr. sc. Marta Božina Beroš s Fakulteta za ekonomiju i turizam “Dr. Mijo Mirković”, održala je pozvano izlaganje znanstvenog rada “The 'inbetweeners' in the Banking union: insights from the experience of the ECB-CNB Cooperation” pisanog u suautorstvu s Ivanom Parać Vukomanović iz Hrvatske narodne banke i prof. dr. sc. Ivanom Bajakić sa Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Na FET-u i UNIPU-u započinje...
U sklopu aktivnosti HKO projekta " Izvrsnost i učinkovitost u visokom obrazovanju u polju ekonomije – E4 ", u razdoblju od 14. do 22. ožujka 2022. godine na FET-u i UNIPU-u održat će se edukacija za nastavno osoblje "Spatial Econometrics in R". Edukacija će biti izvedena na engleskom jeziku u online obliku, a predavačica je prof. dr. sc. ‪Katarzyna Kopczewska. 
Održano gostujuće predavanje - Toni...
Studenti 1. godine diplomskog studija, smjera Marketinško upravljanje u sklopu kolegija Upravljanje odnosa s kupcima - CRM , 8. ožujka imali su prilike poslušati gostujuće predavanje bivšeg studenta Sveučilišta Jurja Dobrile, koji je od hobija i sezonskog posla stvorio profitabilan biznis. Naime, Toni Brkić magistar poslovne ekonomije, smjera Marketinško upravljanje predstavio je studentima svoj put do poslovnog uspjeha.
Otvorene prijave za upis na Seminar...
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" ove godine nastavlja sa organizacijom Seminara za turističke vodiče za područje Istarske županije. Natječaj je otvoren do 31. ožujka 2022. godine. Više o uvjetima prijave, natječajnoj dokumentaciji i početku izvođenja možete pročitati u nastavku. Za prijavu je potrebno priložiti sljedeće dokumente : 1. Ispunjenu prijavnicu: Prijavni list za turističke vodiče Prijavni list za turističke vodiče - samo posebni dio
HZJZ: ukidanje COVID mjera (3. ožujka...
Hrvatski zavod za javno zdravstvo je na zahtjev Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, 3. ožujka 2022. dao nove preporuke za održavanje nastave na visokim učilištima u ljetnom semestru akademske 2021./2022. godine. Uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situaciju ukidaju se sve mjere i preporuke za održavanje nastave na visokim učilištima, što znači da se cjelokupna nastava smije izvoditi na „klasičan“, kontaktan način (uživo).
Najava konferencije “Nacionalni plan...
Digitalne tehnologije iz temelja mijenjaju naš svakodnevni život, što je postalo još očitije tijekom pandemije bolesti COVID-19. Digitalna transformacija je stoga jedno od ključnih prioriteta Europske unije kako bi se olakšao brz oporavak i povećala otpornost gospodarstva, a u okviru Mehanizma za oporavak i otpornost, vrijednog 672,5 milijardi eura. Hrvatski Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) obuhvaća više od 6.3 milijarde eura (47 milijardi kuna) bespovratnih ulaganja, koja će pridonijeti gospodarskom rastu Hrvatske.
Iz medija: Pulske fortifikacije -...
O razvojnom potencijalu europskih fortifikacijskih krajolika kao javnog dobra i inkubatora društvenih inovacija te transformacijskoj ulozi znanstvenog, kulturnog i kreativnog sektora u zelenoj tranziciji, društvenoj kuheziji i održivosti lokalnih zajednica u "Glasu Istre" piše docentica Nataša Urošević, ukazujući na prednosti projektne suradnje s partnerskim institucijama u europskim gradovima s fortifikacijama:
Nastavnici FET-a i UNIPU-a...
U sklopu aktivnosti HKO projekta Izvrsnost i učinkovitost u visokom obrazovanju u polju ekonomije – E4, 3. veljače 2022. godine putem Zooma održan je seminar za nastavno osoblje za unaprjeđenje pedagoških i metodičkih kompetencija.
Finalna konferencija projekta The...
Modeli održive valorizacije, prezentacije i interpretacije kulturne baštine europskih povijesnih lječilišta bili su tema gostujućeg predavanja i radionice, kojima su studenti prve godine diplomskog studija Kulture i turizma zaključili semestar i nastavu kolegija Upravljanje kulturnom baštinom. Dosadašnje aktivnosti, projektne partnere i finalnu konferenciju projekta The European Spa ( https://www.theeuropeanspa.eu/ ), koja će se održati početkom lipnja u Puli i na Brijunima predstavili su voditelj projekta dr. Christian Noack sa Sveučilišta u Amsterdamu i docentica Nataša Urošević . Ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma u Opatiji, dr. Mirjana Kos-Nalis predstavila je aktivnosti muzeja i proces kreiranja izložbe, a studenti su na projektnoj radionici imali priliku prodiskutirati mogućnosti predstavljanja hrvatske lječilišne baštine.
Studenti FET-a posjetili Javnu...
Dana 28. siječnja 2022. godine, u sklopu kolegija Društveno odgovorno poslovanje i Društvene inovacije i poduzetništvo, studenti prve i druge godine diplomskog studija smjera Management i poduzetništvo posjetili su Javnu ustanovu Nacionalni Park Plitvička jezera.  Dolaskom u Javnu ustanovu Nacionalni park Plitvička jezera studenti su imali prilike poslušati izlaganje gospođe Dragane Franjković, mag.oec. koja je na stručan, ali i vrlo srdačan način predstavila specifičnosti i zanimljivosti Nacionalnog parka Plitvička jezera te ukazala na izazove upravljanja Javnom ustanovom koja upravlja Nacionalnim parkom te područjima ekološke mreže Natura 2000 i drugim zaštićenim područjima na prostoru Nacionalnog parka.
Studenti FET-a u okviru nastave...
U sklopu kolegija Društvene inovacije i poduzetništvo studenti završne godine diplomskoga studija Management i poduzetništvo okušali su se u volontiranju u pulsim udrugama. Jedan od ciljeva kolegija Društvene inovacije i poduzetništvo, sunositeljica izv. prof. dr. sc. Violete Šugar i izv. prof. dr. sc. Kristine Afrić Rakitovac , aktivno je razumijevanje i mapiranje društvenih izazova u okruženju, te kreiranje odgovarajućih rješenja. Ove je godine tema bila volontiranje.
Na FET-u održana stručna konferencija...
U tjednu od 17. do 21. siječnja na FET-u je, u online okruženju, održana stručna konferencija „FET - Business Insights“. Devetnaest stručnjaka iz prakse te šest iz akademske zajednice sudjelovalo je na okruglim stolovima ili panel-izlaganjima kojima su moderirali nastavnici FET-a (prof. dr. sc. Robert Zenzerović, izv. prof. dr. sc. Violeta Šugar, izv. prof. dr. sc. Erik Ružić, prof. dr. sc. Ines Kersan-Škabić, izv. prof. dr. sc. Lela Tijanić, prof. dr. sc. Marli Gonan Božac, doc. dr. sc. Iva Slivar i Maja Novak Lađarević, pred.) te studentica Dora Porubić.
Iz medija: O europskim primjerima...
Ključna uloga europskih fortifikacija u ostvarivanju ciljeva strateških dokumenata, Europskog zelenog plana i Novog europskog Bauhausa bile su glavne teme konferencije Europske federacije gradova s fortifikacijama (EFFORTS) " Fortified Heritage in Green and Blue - a European Sustainable Solution " o europskim primjerima dobre prakse transnacionalnog umrežavanja i projektne suradnje u valorizaciji zajedničke europske baštine, primjenjivima i u revitalizaciji pulskih fortifikacija. Na online konferenciji koja je okupila više od 100 uglednih sudionika, predstavnika europskih gradova s fortifikacijama,  međunarodnih organizacija i europskih institucija, predstavljena su i projektna iskustva pulskog Sveučilišta: "Suradnja s europskim gradovima uključenima u međunarodne mreže Forte Cultura i EFFORTS otvara nove mogućnosti za suradnju lučkih gradova s fortifikacijama i gradova s prstenima fortifikacija, kao i razvoja kulturnih ruta koje će povezati zajedničku europsku fortifikacijsku baštinu na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i europskom nivou", istaknula je docentica Nataša Urošević, koja je na skupu predstavila dosadašnja iskustva i projekte u valorizaciji pulskih fortifikacija.
Održano gostujuće predavanje dr. sc....
Na preddiplomskom studiju smjer Turizam i interdisciplinarnog studija Kultura i turizam u okviru kolegija "Upravljanje atrakcijama u turizmu" 07. siječnja održano je gostujuće predavanje pod nazivom  „Tradicijska kultura i baština kao gospodarski resurs“. Predavanje je održao dr. sc. Krešimir Starčević, stariji izvršni direktor iz Atlantic Grupe d.d. Zagreb.
Najava virtualne stručne konferencije...
U tjednu od 17. do 21. siječnja 2022. godine na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ (FET) održava se stručna konferencija pod nazivom FET - Business Insights . Organizacija stručne Konferencije jedna je od brojnih aktivnosti kojima se FET uključio u ostvarivanje ishoda EU projekta Stručnom praksom do ranog razvoja karijere (UP.03.1.1.04.0044, Razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse u visokom obrazovanju, OP Učinkoviti ljudski potencijali, ESF) čiji je nositelj Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, a koji ima za cilj dodatno osnažiti suradnju Sveučilišta i gospodarstvenika kako bi studenti usvojili odgovarajuće stručne kompetencije i prije stupanja na tržište rada.
Održano gostujuće predavanje...
Novi zakonodavni okvir u zaštiti spomenika kulture, obnova zaštićenih kulturnih dobara oštećenih potresom i europski programi u kulturi bile su glavne teme gostujućeg predavanja ravnatelja Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Davora Trupkovića i Tanje Horvatić, voditeljice službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture i medija.
Čestitka dekanice FET-a
Drage studentice i studenti, još je jedna zajednička godina na FET-u iza nas. Godina koja nije bila ništa manje izazovna u odnosu na prethodne, ali nas je navela da razmišljamo o vremenu iza nas i planovima za vrijeme koje dolazi. Neka vam sljedeća godina bude najbolja do sada, a svaki trenutak u njoj ispunjen zadovoljstvom u svakom segmentu života.
Iz medija: O ulozi europskih gradova...
Pošto svjedoči o burnoj povijesti Europe, fortifikacijska baština izvrstan je medij za promociju temeljnih vrijednosti Vijeća Europe: demokracije, poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda, predstavljajući prostor susreta i interkulturnog dijaloga, mira i tolerancije. Podizanje svijesti, jačanje kapaciteta, interdisciplinarna istraživanja i stručno osposobljavanje ključnih dionika temelj su participativnog upravljanja na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj suradnji, ali i pretpostavka transnacionalne suradnje u valorizaciji zajedničke europske baštine, ističe doc. dr. sc. Nataša Urošević , analizirajući europske primjere dobre prakse primjenjive i u valorizaciji pulskih fortifikacija: od Verone i Kotora do Krakowa i 's-Hertogenboscha.
Poziv na webinar: Osiguranje plaćanja
U srijedu, 22. prosinca, od 17 do 18.30 održat će se webinar na temu Osiguranje plaćanja. Webinar se odvija u sklopu projekta Stručnom praksom do ranog razvoja karijere financiranog iz Europskog socijalnog fonda, čiji je nositelj Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Namijenjen je studentima preddiplomskog studija te nastavnom osoblju FET-a.
Održano gostujuće predavanje Consonne...
Krajem studenog, studenti 2. godine diplomskog studija smjera „Marketinško upravljanje“ u sklopu kolegija „E-marketing“ imali su prilike poslušati gostujuće predavanje Martine Dodić, osnivačice marketinške agencije Consonna te Josipa Stanića, suosnivača marketinške agencije JT - design.
Održano gostujuće predavanje Zlatka...
U srijedu 15. prosinca 2021. godine Zlatko Šugić, mag.oec savjetnik za EU fondove iz Eurokonzaltinga održao je gostujuće predavanje na temu "Uloga Eurokonzaltinga u povlačenju sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova" na kolegiju Međunarodna ekonomija . Predavanje je organizirano u okviru projekta "Stručnom praksom do ranog razvoja karijere" , u terminu 9.50-11.20 u hibridnom obliku.
Održano gostujuće predavanje dr. sc....
Dr.sc. Zvonimir Savić, Posebni savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske za ekonomska pitanja održao je dana 8. prosinca 2021. godine, gostujuće predavanje na temu "Republika Hrvatska u financijskoj perspektivi EU-a 2021.-2027.godine" na kolegiju Međunarodna ekonomija .  
Održana aktivnost projekta Stručnom...
U okviru projekta Stručnom praksom do ranog razvoja karijere za studente treće (3) godine preddiplomskog studija kolegija Menadžment održan je webinar Luke Mišovića, organizatora i tehničkog direktora CRO Race-a; tehničkog direktora Ironman Slovenian Istria, Istra300. Mlad, smiren i s jasnom vizijom uveo nas je u svijet sportskog menadžmenta, razloživši organizaciju složenih sportskih manifestacija (biciklističkih i triatlon utrka) u Hrvatskoj i šire. CRO Race obuhvaća cijeli teritorij Republike Hrvatske, pretvara svakodnevni životni prostor u sportsku arenu, tražeći povezanost publike i sportaša, stvarajući snažne emocije i globalnu medijsku eksponiranost postaje jasna kompleksnost takvog događanja. 
Najava dvodnevne online radionice...
U srijedu i četvrtak, 15. i 16. prosinca, od 17 do 20 sati, održat će se virtualna, interaktivna radionica na temu "Ljudski potencijali i kontroling". Radionica se odvija u sklopu projekta Stručnom praksom do ranog razvoja karijere financiranog iz Europskog socijalnog fonda, čiji je nositelj Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Radionica je namijenjena studentima preddiplomskog studija Primijenjene ekonomije i Poslovne ekonomije (prvenstveno studentima 2. i 3. godine preddiplomskog studija) te nastavnicima FET-a.
Predstavljanje rezultata rada na...
U utorak 7. prosinca 2021. godine u 13.40 započinje predstavljanje rezultata rada na projektu ''Turistički razvoj i utjecaji na destinaciju'' u zgradi FET-a, dvorana Istra. Radi se o zajedničkom projektu znanstvenika FET-a i vanjskih suradnika.
Poziv studentima FET-a na webinar...
U utorak, 7. prosinca 2021. od 8 do 9.45 održat će se webinar na temu Značajni čimbenici za definiranje cijena na tržištu. Webinar se odvija u sklopu projekta Stručnom praksom do ranog razvoja karijere financiranog iz Europskog socijalnog fonda, a čiji je nositelj Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.
Poziv studentima na okrugli stol o...
U petak, 3. prosinca 2021. s početkom u 9.30 održat će se okrugli stol na temu stručne prakse studenata Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" u Puli. Ovaj online događaj odvija se u sklopu projekta  Stručnom praksom do ranog razvoja karijere financiranog iz Europskog socijalnog fonda, čiji je nositelj Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Cilj je proširiti mrežu poslodavaca kako bi se studentima omogućilo stjecanje znanja i iskustva traženih na tržištu rada.
Izvanredna profesorica Marta Božina...
Po prijedlogu Europske komisije, a po održanim konzultacijama s bankarskim supervizorima svih država članica uključujući i Hrvatsku narodnu banku (HNB), Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (European Banking Authority) imenovalo je izv. prof. dr. sc. Martu Božina Beroš članicom Zajedničkog žalbenog odbora Europskih nadzornih tijela u sektoru financija (EBA, ESMA i EIOPA).
Iz medija: Intervju izv. prof. dr....
Izv. prof. dr. sc. Dean Sinković, prodekan za međunarodnu suradnju i  odnose s gospodarstvom, za časopis Poduzetnik govori o svom profesionalnom putu, financijskom sektoru i ekonomiji u vrijeme pandemije, te predviđanjima na financijskom tržištu.
Prof. dr. sc. Sandra Krtalić...
Prof. dr. sc. Sandru Krtalić Hrvatski sabor je nedavno imenovao predsjednicom Povjerenstva za fiskalnu politiku i time zaključio gotovo tri godine dugo traganje za čelnom osobom Povjerenstva.
U utorak, 23. studenog  2021. godine, u sklopu provedbe projekat KLIK Pula održana je konferencija pod nazivom Nautički turizam - izazovi, trendovi i inovacije . Organizatori konferencije su Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula kao nositelj projekta te HGK – Županijska komora Pula kao partner na projektu KLIK Pula. Pozdravni govor održale su Jasna Jaklin Majetić , predsjednica HGK – Županijske komore Pula te Orhideja Petković , ravnateljica Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula.
Studenti Kulture i turizma na...
U okviru redovne nastave i priprema za finalnu konferenciju europskog projekta The European Spa, koja će se početkom lipnja 2022. održati u Puli i na Brijunima, studenti Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam koji slušaju kolegije Upravljanje kulturnom baštinom i Kulturna povijest Hrvatske, u petak 12. studenog, posjetili su Nacionalni park Brijuni.
Nastava će se na FET-u i KIT-u od...
Nastavno na trend pogoršanja epidemiološke situacije i eksponencijalni trend širenja u Istarskoj županiji te postojeće znanstveno-nastavne kapacitete Sveučilišta, a u skladu s odlukom Senata ( Odluka o izvođenju nastave u akademskoj godini 2021./2022. od 9. rujna 2021. godine ) s ciljem zaštite zdravlja zaposlenika, studenata i njihovih obitelji rektor je donio Odluku o prelasku na online izvođenje nastave tijekom tjedna od 22. do 26. studenoga 2021. godine. Napominjemo da Odluka vrijedi samo za taj tjedan.
Održana aktivnost projekta Stručnom...
U okviru projekta Stručnom praksom do ranog razvoja karijere organizirala se za studente treće (3) godine preddiplomskog studija kolegija Menadžment  aktivnost online istraživačkog projekta koju je održala Tanja Prekodravac, psihologinja s višegodišnjim iskustvom u području HR konzaltinga, upravljanja ljudskim resursima i obrazovanja odraslih te direktorica organizacijskog dizajna i razvoja · SELECTIO.
Održano gostujuće predavanje Monike...
S velikim zadovoljstvom, dana 16. studenog, ugostili smo voditeljicu tima za upravljanje imidžem poslodavca Moniku Ivanović, iz poduzeća Infobip, koja je održala radionicu na temu korporacijska kultura i izgradnja marke poslodavca. Tom su se prigodom studenti druge godine diplomskog studija, smjera Marketinško upravljanje,  upoznali sa specifičnostima, ulogom i važnosti ljudi u suvremenom, na znanju bazirnom, gospodarstvu.
Održano gostujuće predavanje o...
Studenti Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam prisustvovali su gostujućem predavanju Izazovi upravljanja i njegovanja nematerijalne kulture - Etnografski muzej Istre , kojeg su održale dr. sc. Ivona Orlić , ravnateljica Etnografskog muzeja Istre, i Nuša Hauser , viša kustosica dokumentaristica i voditeljica Centra za nematerijalnu kulturu Istre. Gostujuće predavanje održano je u sklopu redovne nastave za studente Kulture i turizma koji slušaju kolegije Kulturni identitet Hrvatske, Upravljanje kulturnom baštinom i Nematerijalna kulturna baština, nositelja doc. dr. sc. Nataše Urošević i prof. dr. sc. Slavena Bertoše.
KLIK Pula: Posjet Sajmu turizma (WTM...
U okviru provedbe projekta  KLIK Pula  od 31. listopada do 4.  studenog 2021. godine organiziran je posjet Sajmu turizma (WTM – World Travel Market) u Londonu – vodećem sajmu turističke industrije koji se ove godine održavao pod sloganom Reconnect. Rebuild. Innovate. Posjeti su sudjelovali svi projektni partneri uključeni u implementaciju projekta. Predstavnici Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" bili su Dario Kukuljan, mag. educ. inf. et paed., prof. dr. sc. Marli Gonan Božac te Kristina Djaković, v. pred.
Održano gostujuće predavanje Siniše...
Studenti diplomskog studija, smjera Marketinško upravljanje imali su priliku, u utorak 9. studenoga, poslušati gostujuće predavanje g. Siniše Miljevića, menadžera online prodaje i web marketinga u jednoj od vodećih agencija u Republici Hrvatskoj, Uniline d.o.o. Gospodin Miljević je održao radionicu na temu “Uloga SEO u online prodaji”, te je studentima prenio znanje stečeno godinama iskustva i nizom realiziranih projekata.
Predstavljanje multimodalne knjige...
Autorica ističe da motivaciju crpi upravo iz dugogodišnjeg rada s motiviranim i inovativnim studentima Sveučiliša u Puli: Tijekom nastajanja knjige proučavane i ispitane teorije i metode od 2010. godine do danas nastojim sustavno uklopiti u kolegije engleskog jezika, multimodalnosti i filma. Želja mi je da se ovom knjigom ujedno postavi generalni okvir i određeni metodološki princip usmjeren k slici,  transmedijskom storytellingu i kritičkoj vizualnoj pismenosti. Knjiga je interaktivna i premrežena QR kodovima kao direktnim poveznicama na glazbene i filmske ulomke, blogove i dr. Interaktivnost je omogućio Sveučilišni računarski i informatički centar. Knjiga je multimodalna jer naratološki i semiotički objedinjuje mnoge moduse poput jezika, filma, fotografije, glazbe, slike, mode, pokreta i dr.
Gostujuće predavanje u sklopu...
U utorak 2. studenog 2021. godine s početkom u 10:40 sati, u sklopu projekta Stručnom praksom do ranog razvoja karijere, u dvorani Pula održat će se gostujuće predavanje renomiranog međunarodnog stručnjaka, konzultanta i istraživača dr.sc. Milforda Batemana. Predavanje će se održati u sklopu kolegija Uvod u ekonomiju i namijenjeno je svim studentima prve godine studija te Erasmus studentima preddiplomskog studija Ekonomije i Poslovne ekonomije. Naziv predavanja je Fintech Revolution: Qui Bono? A više o temi i predavaču možete pročitati u privitku.
Iz medija: Novi broj časopisa Fantom...
Knjiga transmedijski analizira političnost stilskih izražajnih sredstava u filmu i književnosti. Ovaj je broj Fantoma slobode (ur. Ivana Rogar) ponešto slobodniji od dosadašnjih utoliko što razbija njegovu ustaljenu strukturu proza–poezija–esej. U ovom je broju naglasak stavljen i na teoriju. U rubrici Kontejner donosimo ulomak iz knjige teoretičarke Sunčane Tuksar  Unutarnji poslovi književnih figura  koja je nedavno objavljena u nakladi Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Knjiga govori o političnosti stilskih izražajnih sredstava u filmu i u tu svrhu analizira književnost i razne filmove. Kolegiji multimodalne semiotike, postklasične naratologije i transmedijskog storytellinga uzimat će u obzir "vanjsku politiku"  Unutarnjih poslova .
Održani webinari i online gostovanja...
U sklopu projekta Stručnom praksom do ranog razvoja karijere, održana su gostujuća predavanja marketinških stručnjaka iz agencija Markething i A la dizajn. Ono što su studenti u teoriji mogli čuti na predavanjima, sada je bilo prikazano u stvarnim situacijama.
Stručni posjet institucijama u...
U okviru provedbe projekta KLIK Pula od 18. do 22 listopada 2021. godine organiziran je stručni posjet institucijama u Italiji sa svrhom predstavljanja rada RCK KLIK Pula i uspostave međunarodne suradnje. Posjeti su sudjelovali svi projekti partneri uključeni u implementaciju projekta. Predstavnici Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" bili su Dario Kukuljan, mag. educ. inf. et paed. i mr. sc. Loris Benassi.
Studenti FET-a koji obrađuju...
CRODMA Hrvatska udruga za direktni i interaktivni marketing dodijelila je nagradu za posebna studentska postignuća, najbolji diplomski i završni rad, studentici Kristini Daljevec, za diplomski rad "Kako konzumira medije Generacija Z" i studentu Kristianu Davidu Stankoviću za završni rad "Invazivnost marketinga".
KLIK Pula: Razmjena znanja, iskustva...
U okviru provedbe projekta KLIK Pula u srijedu, 20. listopada 2021. godine organizirana je stručna posjeta Sveučilištu u Sieni sa ciljom razmjene znanja, iskustva i vještina između visokoobrazovnih institucija. Posjeti su sudjelovali svi projekti partneri uključeni u implementaciju projekta. Predstavnici Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" bili su Dario Kukuljan, mag. educ. inf. et paed. i mr. sc. Loris Benassi, dok su ostali članovi projektnog tima i zainteresirani djelatnici Sveučilišta sudjelovali putem ZOOM-a.
Sudjelovanje studenata 3. godine...
U srijedu 13. listopada 2021., studenti Isabella Popović, Josip Rogalo, Vedran Blašković, Lara Ljubenović, Marin Marić, Magdalena Lekaj i Nikolina Pršlja predstavljali su Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ na radionici u okviru međunarodnog projekta na temu kvalitete života u prekograničnom području.
Svečana promocija diplomanata FET-a...
Ispred novih paviljona Studentskog doma u subotu 9. listopada održane su promocije diplomanata preddiplomskog i diplomskog studija u tri grupe. Prva i druga grupa za preddiplomski studij održana je u 11 sati (smjerovi Marketinško upravljanje, Management i poduzetništvo i Informatički management ) i 12.30 (smjerovi Primijenjena ekonomija, Financijski management i Turizam ) te treća grupa za diplomante diplomskog studija u 15 sati.
Hrvatska narodna banka radi potpore budućim, mladim stručnjacima, u skladu s poslovnim interesima i mogućnostima, u 2021. godini dodjeljuje ukupno najviše osam stipendija, u visini od 3.000,00 kuna neto mjesečno za studente profila potrebnog za rad u Hrvatskoj narodnoj banci.  
Održana svečana promocija...
Dana 9. listopada 2021. godine u dvorani Pula održana je svečana promocija sveučilišnih specijalista i doktora znanosti Fakulteta ekonomije i turizma ''Dr. Mijo Mirković''.
Izvanredna profesorica Marta Božina...
Izvanredna profesorica FET-a Marta Božina Beroš primljena je u Europski bankovni institut ( European Banking Institute ) kao pridružena istraživačica (Associate researchers group) u grupi koju vode: prof. C. Hadjiemmanuil sa London School of Economics and Political Science, te prof. B. Joosen, sa Vrije Universiteit Amsterdam.
Produžen natječaj za upis polaznika...
Zbog velikog broja upita za novi cjeloživotni program Suvremena gastronomija, nutricionizam i ugostiteljstvo u organizaciji Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", rok za prijavu polaznika produžen je do 1. studenog 2021. godine. Više o uvjetima prijave, natječajnoj dokumentaciji i početku programa možete pročitati u nastavku.
Poziv na svečanu promociju...
Čast nam je pozvati vas na svečanu promociju diplomanata koja će se održati u subotu, 9. listopada 2021. ispred novih paviljona Studentskog doma (Preradovićeva 28B). Promocija će se održati za tri grupe, prva i druga grupa za preddiplomski studij u 11 sati (smjerovi Marketinško upravljanje, Management i poduzetništvo i Informatički management ) i 12.30 (smjerovi Primijenjena ekonomija, Financijski management i Turizam ) te treća grupa za diplomante diplomskog studija u 15 sati. Pozivnice s oznakom u koju grupu pripadaju studentima će biti dostavljene poštom. Pozivnice su poslane svim diplomantima koji su obranili završne radove u periodu od 1. 8. 2020. do 31. 7. 2021. godine. Za diplomante koji nisu u mogućnosti prisustvovati promociji, detalji o preuzimanju diploma bit će objavljeni idući tjedan.
Početak nove akademske godine i...
Nastava na Fakultetu ekonomije i turizma «Dr. Mijo Mirković», prema objavljenom rasporedu nastave, za sve godine preddiplomskog studija i drugu godinu diplomskog studija započinje u utorak 5. listopada, a na prvoj godini diplomskog studija u ponedjeljak 11. listopada:
Orijentacijski dan za redovne studente prve godine preddiplomskog studija na  Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" započinje u ponedjeljak 4. listopada 2021. u 8 sati u dvorani PULA za smjerove Financijski management i Management i poduzetništvo te u 9.45 u dvorani ISTRA za smjerove Marketinško upravljanje, Turizam i Kultura i turizam .
Na FET-u održan virtualni okrugli...
U utorak, 21. rujna, pri Fakultetu ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” (FET) održan je virtualni okrugli stol na temu otvorenog bankarstva i digitalizacije financija naslova “Open banking outside the Eurozone: are we there yet?”.
Produžen natječaj za upis polaznika...
Zbog velikog broja upita za novi cjeloživotni program Priprema i provedba EU projekata u organizaciji Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", rok za prijavu polaznika produžen je do 1. studenog 2021. godine . Više o uvjetima prijave, natječajnoj dokumentaciji i početku programa možete pročitati u nastavku.
Natjecanje za učenike i studente u...
Unija Grupa, međunarodna računovodstvena kuća, organizira natjecanje za učenike i studente u izradi kreativnog Poslovnog plana Unije za period 2021. – 2025. godine. U natjecanju mogu sudjelovati pojedinci ili grupe mladih između 18 i 25 godina, a osnovni cilj Unija Izazova 2021 je upoznavanje rada modernih računovodstvenih tvrtki te stjecanje posebnih znanja i vještina praktičnim djelovanjem. Prijave su produljene do 15. listopada!
Natječaj za upis polaznika na program...
Fakultet ekonomije i turizma "dr. Mijo Mirković" ove godine kreće s organizacijom novog cjeloživotnog programa Suvremena gastronomija, nutricionizam i ugostiteljstvo . Program je namijenjen korisnicima sa završenim srednjim obrazovanjem, studentima FET-a te korisnicima s radnim iskustvom koji se žele dodatno usavršavati u kontekstu ugostiteljstva i hotelijerstva, (eno)gastronomije i nutricionizma uz poseban naglasak na strateški menedžment, upravljanje promjenama u turizmu, menedžmenta odnosa sa gostima, komunikacijske vještine i na inovacije u ugostiteljstvu i menedžmentu uopće. Natječaj je otvoren do 10. listopada 2021. Više o uvjetima prijave, natječajnoj dokumentaciji i početku programa možete pročitati u nastavku.
Natječaj za upis polaznika na program...
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" ove godine kreće sa organizacijom novog cjeloživotnog programa Priprema i provedba EU projekata . Program je namijenjen svim zainteresiranim osobama koje se žele educirati u području pripreme i provedbe EU projekata te time steći nova znanja i praktične vještine iz područja financiranja projekata iz EU fondova, kao i drugih međunarodnih i nacionalnih izvora. Cilj je na praktičnim primjerima i aktualnim natječajima osposobiti polaznike za kvalitetnu pripremu i učinkovitu provedbu razvojnih projekata. Natječaj je otvoren do 30. rujna 2021. Više o uvjetima prijave, natječajno dokumentaciji i početku programa možete pročitati u nastavku.
Osvrt studentica dobitnica nagradnog...
Tijekom informativnog dana FET-a, održan je nagradni kviz tijekom kojeg se mogao ostvariti vikend smještaj u Studentskom domu u Puli. Sretne dobitnice, Leticija Čižmek iz Koprivnice i Anja Žvorc iz Čakovca posjetile su Pulu u periodu od 20.-22. kolovoza 2021. a njihov osvrt donosimo u nastavku.
Znanstveni časopis “Economic Research...
Clarivate Analytics je kroz svoju Journal Citaiton Report (JCR) bazu podataka objavio Journal Impact Factor (JIF) za 2020. Godinu. Novi JIF izračunat je za nešto više od 20 000 časopisa iz 113 zemalja, svrstanih u sveukupno 254 predmetna područja, uključujući 38 hrvatskih časopisa (SCIE – za 33 hrvatska časopisa, SSCI – za 7 hrvatska časopisa). Ovogodišnje izdanje JCR-a uključuje po prvi put radove u postupku objavljivanja (early access), te je pokrivenost sadržaja proširena uključivanjem časopisa indeksiranih u ESCI (Emerging Sources Citation Index) I AHCI (Arts& Humanities Citation Index) citatnim indeksima (iako se za njih faktori odjeka ne izračunavaju).
Održana Ljetna škola njemačkoga i...
Od 17. do 31. srpnja na Fakultetu ekonomije I turizma "Dr. Mijo Mirković" održana je Ljetna škola njemačkoga i hrvatskoga jezika i kulture. Škola se organizira u suradnji s Fachhochschule Burgenland GmbH iz Austrije, a program je namijenjen studentima austrijskih sveučilišta koji uče hrvatski jezik i studente hrvatskih sveučilišta koji uče njemački jezik, a koji bi htjeli usavršiti znanje njemačkog, odnosno hrvatskoga jezika. Cilj Ljetne škole je poboljšati jezične i interkulturalne kompetencije na nastavi jezika, upoznavanjem kulture i običaja, znamenitosti i svakodnevnice te na zabavnom zajedničkom učenju te na učenju izvan učionoce. Na kraju ljetne škole polaznici polažu ispit te dobivaju potvrdu o položenom ispitu i 4 ECTS boda. Studenti su posjetili Pazin i  Etnografski muzej, a u Puli, osim znamenitosti i Arene naravno, posjetili su i Kuću istarskog maslinovog ulja. Imali su priliku uživati u Filmskom festivalu i gledati filmove u Areni, a slobodna popodneva provesti u druženjima na plaži.
Najava okruglog stola: Open banking...
Kao jedan od vodećih instrumenata u regulaciji financijskih usluga, Revidirana Direktiva o platnim uslugama iz 2015. (PSD2) pokrenula je radikalne i dalekosežne transformacije ne samo u europskom platnom sustavu, već i u njegovom sestrinskom bankarskom sektoru. Jedna od najzanimljivijih novina jest razdvajanje bankarskog poslovanja na niz inovativnih usluga i novih tržišnih aktera koji intenziviraju konkurenciju na tržištu platnih usluga.
Izvanredna profesorica Marta Božina...
Izvanredna profesorica FET-a Marta Božina Beroš u suuredništvu s docenticom Gabriellom Gimigliano sa Odjela za ekonomiju i pravo Sveučilišta u Sieni uredila je knjigu „Komentar europske Direktive o platnim uslugama II (PSD2) / The Payment Services Directive II: A Commentary“ u nakladništvu ugledne međunarodne izdavačke kuće Edward Elgar, i njihove nove serije komentara u području financijske regulative koju uređuje prof. dr. sc. Iris H.-Y. Chiu sa „University College London“.
Objavljena znanstvena monografija...
Znanstvena monografija “Turistički razvoj i utjecaji na destinaciju”, 2021., (ur. Jasmina Gržinić, Vanja Bevanda), objavljena je u digitalnom izdanju. Knjiga je rezultat dvogodišnjeg rada članova katedre za turizam na FET projektu istog naziva, a potom i pridruženih suradnika.
Kreće Računovodstvena avantura-ciklus...
Može li računovodstvo biti zabavno? Itekako može! Sutra, 9. srpnja u podne premijera je prve od ukupno sedam zabavnih epizoda Računovodstvene avanture. Radi se o obrazovnim materijalima namijenjenim svima koji žele steći osnovne informacije o računovodstvu i financijskim izvještajima. Edukacija je primjerena za maturante, brucoše kao i najširu javnost. Videa imaju titlove te su prilagođena osobama s posebnim potrebama, a uskoro će biti dostupna i verzija na engleskom jeziku.
Održana gostujuća predavanja...
Biti influencer jedno je od najpopularnijih i najpoželjnijih zanimanja današnjice. Upravo zato pozvali smo influencere koje prate studenti diplomskog studija, smjera Marketinško upravljanje.    
KLIK Pula: Trodnevni ciklus...
U sklopu projekta KLIK Pula – Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma održan je trodnevni ciklus kulinarskih radionica Histria u organizaciji ŠTUT Pula i HGK- Županijske komore Pula.
FET informativni dan 2021
U četvrtak, 1. srpnja 2021. u 11 sati održat će se Informativni dan FET-a, virtualno izdanje. Događaj je namijenjen svim zainteresiranim budućim studentima preddiplomske i diplomske razine. Želja nam je približiti iskustvo studija, pružiti sve relevantne informacije i barem djelomično zamijeniti osobni posjet fakultetu. Cijeli događaj će se prenositi uživo putem FET Facebook stranice  i moći ćete pitati sve što Vas zanima (predviđeno trajanje je oko sat vremena).  Uvjeti upisa, razlike po smjerovima, praksa, smještaj, zapošljavanje,... odgovorit ćemo na sva pitanja! U nagradnom kvizu za vrijeme događaja troje najbržih sudionika osvojit će besplatni vikend u Studentskom domu od 20. do 22. kolovoza 2021. Imaš priliku iz prve ruke doživjeti boravak u domu, upoznati Sveučilište, Pulu i uživati u svim atrakcijama koje nudi.
Održano gostujuće predavanje...
U sklopu kolegija “ Upravljanje odnosa s korisnicima - CRM ” te “ Izravni marketing ”, održana su gostujuća predavanja stručnjaka iz Infobipa. Ono što su studenti u teoriji mogli čuti na predavanjima, sada je bilo prikazano u stvarnim situacijama.
Studentska rješenja za Green plus Labin
Studenti prve godine diplomskoga studija Management i poduzetništvo, u sklopu seminarske nastave kolegija Inovacije i poduzetništvo, ponudili su kreativna, ali i veoma praktična, primjenjiva rješenja izazova Labina kao grada bez plastične ambalaže. Naime, Istarska je županija 2020. godine pokrenula Green plus plan s ciljem razvoja i implementacije javnih kampanja na temu otpada, usmjerenih pozicioniranju Istre kao regije bez plastike, prema uzoru na otok Zlarin. Uslijed epidemije COVID-19 planovi su prilagođeni i kao polazišna je točka odabran grad Labin koji će, nakon provedbe pilot aktivnosti, postati primjer za ostatak Istre.
Održano gostujuće predavanje Marka...
S namjerom povezivanja teorije i praktičnih iskustva na diplomskoj razini studija, u okviru kolegija "Vodstvo" održano je 31. svibnja 2021. godine gostujuće predavanje Marka Gučeka, su-osnivača i izvršnog direktora tvrtke i platforme GoOpti na temu: "Leadership insights - real life and mistakes we make in business".
Promovirana monografija HGK...
Povodom obilježavanja 30. obljetnice pojave koncepta upravljanja intelektualnim kapitalom u svijetu i 20. obljetnice djelovanja Zajednice za unapređenje intelektualnog kapitala pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, izrađena je monografija u okviru koje su objedinjeni znanstveni i stručni radovi ukupno 36 autora. Svoj doprinos elaboriranju ove osobito aktualne tematike dali su i izvanredna profesorica Ksenija Černe te redoviti profesor Robert Zenzerović svojim radom "Vrednovanje intelektualnog kapitala - longitudinalna analiza nefinancijskih poduzeća u Republici Hrvatskoj". Monografija "INTELEKTUALNI KAPITAL - 30 godina teorije i prakse u svijetu i Hrvatskoj" dostupna je u knjižnici Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković".
Održan 7. Forum obiteljskog smještaja...
U srijedu, 26. svibnja 2021. godine, putem Zoom platforme, održan je 7. Forum obiteljskog smještaja Istarske županije. Forum je organiziran u sklopu projekta KLIK Pula – Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma čiji je nositelj Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, a HGK – Županijska komora Pula je partner na projektu te organizator Foruma.      ×      
Održano gostujuće predavanje dr. sc....
Na preddiplomskom studiju Poslovne ekonomije, smjer Turizam u okviru kolegija "Turoperatori i turističke agencije" i diplomske razine studija za kolegij „Transformacije u turizmu“ održano je 26. svibnja 2021. godine gostujuće predavanje pod nazivom „Globalna pandemija i turizam: reakcije turoperatora na krizu“.
Virtualni Dan otvorenih vrata FET-a...
Dan otvorenih vrata FET-a ove će se godine održati online u utorak 25. svibnja 2021. u 11 sati. Pozivamo sve zainteresirane učenike završnih razreda srednjih škola, a potencijalno naše buduće studente, da nam se pridruže i upoznaju s Fakultetom. Osim predstavljanja studijskih programa i upisa, želimo dodatno prezentirati izvannastavne aktivnosti u koje se uključuju naši studenti kao i mogućnosti za poslovne kontakte i samozapošljavanje.
Predavanje izv. prof. Erika Ružića na...
Radionica na temu “Kultura, komunikacija i marketing” održana je 12. svibnja u okviru manifestacije Festival znanosti čija je ovogodišnja tema Kultura znanosti. Studenti su imali prilike raspravljati te putem primjera sagledati utjecaj kulture na marketing. Osobito se razmatrao utjecaj kulturnog okruženja na marketinšku komunikaciju u međunarodnom okruženju.
Održano predavanje prof. dr. sc....
Manifestacija Festival znanosti ima za cilj približavanje znanosti široj javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima rada (istraživanja) na brojnim obrazovnim institucijama. S tim ciljem FET je na dan 10. svibnja predstavljen sa temom „Zadovoljstvo turista komunikacijskim kompetencijama turističkih vodiča.“
Održan info dan programa...
U subotu, 8. svibnja 2021. godine, na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli održan je Info dana programa "Priprema i provedba EU projekata". Riječ je o novom programu cjeloživotnog učenja FET-a koji je namijenjen svim zainteresiranim osobama koje se žele educirati u području pripreme i provedbe EU projekata te time steći nova znanja i praktične vještine iz područja financiranja projekata iz EU fondova, kao i drugih međunarodnih i nacionalnih izvora. Na Info danu svi zainteresirani imali su priliku upoznati predavače, dobiti informacije iz prve ruke o samoj provedbi programa i očekivanim rezultatima te postaviti sva pitanja koja ih zanimaju iz područja pripreme i provedbe EU projekata.
Održano gostujuće predavanje...
EU tjedan na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ obilježen je gostujućim predavanjem  viceguvernera Hrvatske narodne banke dr.sc. Michaela Faulenda na temu „Proces uvođenja eura u Republici Hrvatskoj“, dana 5. svibnja 2021. godine u organizaciji Centra za europska istraživanja. Viceguverner je ovu aktualnu temu predstavio sveobuhvatno i detaljno te se posebno osvrnuo na koristi i troškove uvođenje eura, proces uvođenja eura u Republici Hrvatskoj, predstojeće korake ka uvođenju eura te ekonomskoj politici nakon uvođenja eura.
Info dan „Priprema i provedba EU...
Nakon održane konferencije povodom najave i predstavljanja programa cjeloživotnog obrazovanja pod nazivom Priprema i provedba EU projekata, Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ u subotu 8. svibnja 2021., s početkom u 10 sati, organizira Info dan za sve zainteresirane osobe i javnost  koja se želi educirati u području pripreme i provedbe EU projekata te time steći nova znanja i praktične vještine iz područja financiranja projekata iz EU fondova, kao i drugih međunarodnih i nacionalnih izvora.
Započela provedba trogodišnjeg...
Cilj projekta je razvijanje dijaloga i jačanje suradnje između OCD-a, JL(R)S-a te visokoobrazovnih i znanstvenih institucija s ciljem kreiranja poticajnog okruženja, sprječavanjem daljnjeg iseljavanja i nezaposlenosti, tako što će se provesti znanstvena istraživanja i strukturirani dijalozi, kao temelj za izradu javnih politika, koje bi služile za donošenje novih reformi i mjera u RH. Ukupna vrijednost projekta je 3.562.367 kuna i financiran je u cijelosti putem bespovratnih sredstava (iz Državnog proračuna Republike Hrvatske 15 % te iz Europskog socijalnog fonda 85 %). Projekt će se provoditi u razdoblju od 30. listopada 2020. do 30. listopada 2023. godine.
Održana online edukacija više...
Na diplomskoj razini studija, u okviru kolegija "Praktikum" održana je 28. travnja 2021. godine online edukacija na temu Informacijska pismenost / Koliki je vaš akademski otisak? gđe. Damjane Frančić , dipl. politolog, više knjižničarke Sveučilišne knjižnice Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.  Edukacija je osim teoretskog djela, pojasnila pojmove vezane uz informacijsku pismenost, pristup znanstvenim informacijama i radovima, pretraživanje baza podataka i sl. pokazala i korisne opcije stranica  na internetu koje su specijalizirane za područje ekonomije, a koje daju cjelovite tekstove poput: https://fred.stlouisfed.org/ ; https://biznar.com/ i  http://www.smartscholar.com/economics-guide/ .
Održano gostujuće predavanje gosp....
Na diplomskoj razini studija, u okviru kolegija "Lokalne javne financije" održano je 27. travnja 2021. godine gostujuće predavanje gosta predavača gosp. Florijana Celića, mag. oec., vlasnika i osnivača konzultantske tvrtke koja dugi niz godina brojnim klijentima nudi širok spektar konzultantskih usluga iz poslovnog savjetovanja u području planiranja, upravljanja, analize opravdanosti privatnih i javnih investicija, izrada CBA, izrada studija poslovne te socio-ekonomske opravdanosti (osnivanja javnih poduzeća ili ustanova), strategija razvoja gradova i općina te druge usluge. Kako je jedna od značajnih usluga i izrada strategija razvoja jedinica regionalne i lokalne samouprave, te kako kolega Celić na ovom području ima široko znanje, vrlo bogato praktično iskustvo te kompetencije, a kako bi se studenti što bolje upoznali s s temom i tako proširili i nadopunili stečeno teoretsko znanje, održano je današnje predavanje na temu "Financiranje lokalnog razvoja".
Održano  gostujuće predavanje gđe....
Na poslijediplomskom specijalističkom studiju “ Marketing usluga ” u sklopu kolegija “ Usluživanje korisnika ”, 16. travnja, održano je gostujuće predavanje na temu “Uloga lidera u usluživanju korisnika” gošće predavačice gospođe Gorane Sandrić, koja je svoju karijeru u ljudskim potencijalima izgradila u međunarodnom okruženju dviju korporacija Holcim i Coca-Cola.
Održano gostujuće predavanje mr. sc....
U utorak, 20. travnja, na diplomskoj razini studija u okviru kolegija „Lokalne javne financije“ održano je gostujuće predavanje na temu „Proračuni nižih razina vlasti“ gošće predavačice mr. sc. Barbare Škreblin-Borovčak, pomoćnice pročelnice Upravnog odjela za proračun i financije Županije istarske. 
Najava gostujućeg predavanja “O...
“O antropocenu, iz različitih kutova” naslov je online predavanja kojeg će 22. travnja u 17 sati održati izv. prof. dr. sc. Marija Brajdić Vuković, a koje će se moći pratiti na poveznici  https://ovh.unipu.hr/b/iva-cru-adp . Predavanje u sklopu projekta Zelena knjižnica organiziraju Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica u Puli.
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, u suradnji s Fachhochschule Burgenland GmbH- Eisenstadt iz Austrije, i ove godine organizira  Ljetnu školu hrvatskog i njemačkog jezika . Ljetna škola traje 2 tjedna uz raznolik program nastave jezika, kulture, predavanja o hrvatskom i austrijskom gospodarstvu, kulturi i književnosti, interkulturalnim razlikama, učenje u tandemu, terensku nastavu, radionice te izlete i filmske večeri. Nastava jezika izvodi se na različitim razinama te se polaznici raspoređuju na temelju njihova prethodna poznavanja jezika.
Predstavljanje novog programa...
Dana 8. travnja 2021. godine na Fakultetu ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” održana je konferencija za medije povodom najave i predstavljanja programa cjeloživotnog obrazovanja pod nazivom Priprema i provedba EU projekata. Riječ je o programu namijenjenom svim zainteresiranim osobama koje se žele educirati u području pripreme i provedbe EU projekata te time steći nova znanja i praktične vještine iz područja financiranja projekata iz EU fondova, kao i drugih međunarodnih i nacionalnih izvora. Cilj programa je na praktičnim primjerima i aktualnim natječajima osposobiti polaznike za kvalitetnu pripremu i učinkovitu provedbu razvojnih projekata.
Održano gostujuće predavanje gosp....
Danas, 7. travnja 2021. godine, na diplomskoj razini studija u okviru kolegija „ Komparativni fiskalni sustavi “ održano je gostujuće predavanje na temu „Mjesto, uloga i značaj transfernih cijena: trendovi u svijetu“ gosta predavača gosp. Adama Vukelića, mag. oec., asistenta iz poreznog savjetništva CIMERA & suradnici d.o.o. Rijeka.
Održano gostujuće predavanje gosp....
Na diplomskoj razini studija, u okviru kolegija Lokalne javne financije održano je 30. ožujka 2021. godine gostujuće predavanje gosta predavača gosp. Ivana Filipovića, dipl. iur., voditelja Odsjeka za socijalnu skrb i hrvatske branitelje iz Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Zagrebačke županije.
Održano gostujuće predavanje gđe...
Dana 17. ožujka 2021. godine u okviru kolegija „Europske ekonomske integracije“ održano je gostujuće predavanje gđe Ivane Dragišić, zamjenice ravnateljice javne ustanove AURORA-e (Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove). Na početku predavanja studenti su upoznati s osnivanjem, ciljevima i djelovanjem AURORA-e.
Održana prva studentska virtualna...
U organizaciji studenata diplomskog studija smjera Marketinško upravljanje FET-a,  u petak 5. ožujka 2021. godine, održana je prva virtualna konferencija Marketalks s temom „Novo vrijeme, novi marketing“, a koju je bilo moguće pratiti uživo putem Zooma te službenih YouTube i Facebook stranica FET-a.
Iz medija: Erik Ružić o digitalnim...
Izv. prof. Erik Ružić s Katedre za marketing za Glas Slavonije govori o digitalnom nomadstvu, poslovima digitalnih nomada i dugim aspektima ovog trenutno hit pojma: “Neki od poslova koji su karakteristični za digitalne nomade svakako su poslovi u marketingu, poput digitalnog marketera, voditelja društvenih mreža (community managera), stvaratelja sadržaja (content creatora), kreativca, dizajnera, copywritera, konzultanta, ali i niz drugih poslova iz informatičkog područja.”
U sklopu nedavno realizirane suradnje između FET-a i poduzeća Premium Direct d.o.o., studenti su tijekom veljače uložili svoje vrijeme u studentsku praksu kako bi stekli praktična znanja i vještine iz područja digitalnog marketinga.
Aplikaciju „FET Learn“ su osmislili i dizajnirali studenti 2. godine smjera „Informatički menadžment“ u sklopu kolegija „Razvoj poslovnih aplikacija“ pod mentorstvom Dr. sc. Gorana Matoševića. Preuzmite i isprobajte mobilnu aplikaciju za evidenciju bodova na kolegijima!
Studenti završne godine diplomskoga studija Management i poduzetništvo osmislili su kreativne i praktične društveno-poduzetničke projekte namijenjene tzv. zlatnoj generaciji, ljudima starijima od 65 godina, osmislivši uslugu „Penzi trans“, integrirani stambeni centar „Sapientia“ i brojna druga rješenja.
U sklopu „Community case study“ programa u organizaciji FET-a i Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva 36 studenata 1. godine diplomskog studija sa smjerova Ekonomija te Menadžment i poduzetništvo tijekom dva su mjeseca radili na kreativnim idejama za neprofitne organizacije, a sve u okviru projekta +Resilient čiji je cilj uključivanje studenata u rad udruga i senzibiliziranje o izazovima ranjivih skupina.
Održana dva gostujuća predavanja...
Dana 14. siječnja 2021. godine u okviru kolegija „ Programi i fondovi EU “ održano je gostujuće predavanje gđe Tamare Kiršić, pomoćnice direktora IDA-e, na temu „Iskustva IDA-u u sudjelovanju u EU projektima“.
Objavljen znanstveni priručnik...
Prof. dr. sc. Jasmina Gržinić objavila je znanstveni priručnik "Turističke atrakcije – nastanak, razvoj i utjecaji" (2020). Priručnik je namijenjen znanstvenoj zajednici, studentima i zainteresiranoj javnosti.
Objavljen novi sveučilišni udžbenik...
Prof. dr. sc. Sandra Krtalić redovita profesorica s Katedre za financije FET-a u koautorstvu s dr. sc. Meri Šuman-Tolić i dr. sc. Markom Primorcem objavila je u novo objavljenom sveučilišnom udžbeniku "Financije županija, gradova i općina" poglavlje na temu "Ovlasti i odgovornosti lokalnih jedinica" te s dr. sc. Domagojem Karačićem poglavlje na temu "Komunalno gospodarstvo u Republici Hrvatskoj".
Izvanredna profesorica FET-a Marta Božina Beroš u koautorstvu s dr. sc. Marinom Berošem objavila je poglavlje na temu „The Single Resolution Board: what about accountability“ u e-knjizi „The Role of EU agencies in the Eurozone and migration crisis: impact and future challenges“ međunarodno uglednog izdavača Palgrave Macmillan.
FET i Općina Barban – partneri u...
Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ i Općina Barban i ove godine nastavljaju uspješnu suradnju.
Održana završna online konferencija...
Završna konferencija EU projekta REI II održala se 9. studenog 2020. godine putem online platforme.
Odluka o održavanju nastupnog...
Dekanica FET-a donijela je Odluku o održavanju nastupnog predavanja pristupnice za izbor u naslovno znanstveno-nastavno zvanje docenta, za znanstveno područje društvenih znanosti, znanstveno polje ekonomija, dr.sc. Katarine Potnik Galić, dana 20. studenog 2020. godine u 11.30 sati, online, na temu "Ekonomsko financijska analiza ulaganja u projekt industrijske konoplje". Obavijest o naprijed utvrđenom dostavit će se Stručnom povjerenstvu za provedbu nastupnog predavanja imenovane, imenovanoj, na oglasnu ploču i na WEB stranice Fakulteta.
U sklopu kolegija Analiza društvenih mreža studenti 3. godine preddiplomskog studija na smjeru Informatički menadžment analizirali su objave na društvenoj mreži Twitter koje su povezane s COVID-19. Pod mentorstvom dr. sc. Gorana Matoševića studenti su koristeći softverske alate izvukli tweetove o koronavirusu objavljivane tijekom travnja ove godine, te napravili analizu sentimenta i došli do zanimljivih rezultata.
Odluka o održavanju nastupnog...
Dekanica FET-a donijela je Odluku o održavanju nastupnog predavanja pristupnice za izbor u naslovno znanstveno-nastavno zvanje docenta, za znanstveno područje društvenih znanosti, znanstveno polje ekonomija, dr.sc. Katarine Štavlić, dana 2. studenog 2020. godine u 15 sati, online, na temu "Mogućnost razvoja poduzetničkih vještina".
Nagrada studentu marketinga za...
Student Tomislav Srednoselec nagrađen je od strane Hrvatske udruge za direktni i interaktivni marketing (CRODMA) za najbolji diplomski rad iz područja marketinga.
Nakon uspješnog prvog izdanja Infobip Virtual Classroom programa online predavanja i radionica za studente ove jeseni Infobip nastavlja dalje te poziva sve studente da se prijave i sudjeluju u novom, drugom izdanju Virtual Classrooma. 
Studenti 3. godine preddiplomskoga studija Menadžment i poduzetništvo i Financijski Menadžment, zajedno s Erasmus studentima (od Kanade, više europskih zemalja do Izraela), u sklopu kolegija Međunarodno poduzetništvo i Global Business Practicuma, u međunarodnim su timovima surađivali s kolegama iz Njemačke (s Fakulteta za turizam iz Münchena) i osmislili novu pješačko - biciklističku stazu u središnjoj Istri.
Dragi brucoši, studenti FET-a pripremili su vam virtualni paket dobrodošlice kako bi vam pomogli da se lakše snađete tijekom prvih dana na fakultetu. Paket se sastoji od dva videa i naljepnica za Viber. Saznajte u nastavku sve detalje te preuzmite poveznice.
Otkazuje se prvi PUB KVIZ FET-a
Obavještavamo sve studente i alumne FET-a da se zbog pogoršanja epidemiološke situacije uzrokovane virusom COVID-19 najavljeni Pub kviz do daljnjega otkazuje. Događaj će se održati naknadno, a informaciju o novom terminu objavit ćemo na službenoj stranici i društvenim mrežama FET-a. Zahvaljujemo na velikom interesu i broju prijava, te se nadamo brzom povratku u normalu i druženju u fizičkom prostoru.
Danas se u prostoru Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ održao Orijentacijski dan za studente prve godine, a tijekom kojeg su predstavljene službe i uredi koji će im pomoći u snalaženju na Fakultetu te za vrijeme studiranja biti na raspolaganju. Studentima se također obratila i nova Uprava FET-a čiji je mandat započeo s 1. listopadom 2020. godine.
Prijavite se "Virtualnu školu društvenih inovacija" koja se po prvi put održava ove godine i to u Puli od 5. do 16. listopada 2020. godine. Prijave su u tijeku, a detalje možete saznati u pozivu:
Orijentacijski dan za redovne studente prve godine preddiplomskog studija na  Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" započinje u ponedjeljak 5. listopada 2020. u 8.15 u dvorani ISTRA za smjerove  Financijski management, Management i poduzetništvo i studij Primijenjene ekonomije, te u 8.30 u dvorani PULA za smjerove Marektinško upravljanje, Turizam i Informatički menadžment. 
Početak nove akademske godine i...
Nastava na Fakultetu ekonomije i turizma «Dr. Mijo Mirković», prema objavljenom rasporedu nastave, za sve godine preddiplomskog studija i drugu godinu diplomskog studija započinje u ponedjeljak 5. listopada, a na prvoj godini diplomskog studija u ponedjeljak 12. listopada:
Orijentacijski dan za studente prve godine FET-a održat će se 5. listopada 2020. godine u prostorima Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli prema točnom rasporedu kojeg ćemo uskoro objaviti na svojim mrežnim stranicama. Tom prilikom studenti će dobiti studentske iskaznice (x-ice). Nastava za studente prve godine studija počinje sljedećeg dana, 6. listopada 2020. godine prema rasporedu koji će također biti uskoro objavljen.
Upute za online upise u jesenskom...
Dragi brucoši, budući studenti Sveučilišta Jurja Dobile u Puli, zahvaljujemo vam na odabiru studijskih programa Sveučilišta Jurja Dobile u Puli. Upisi na Sveučilištu Jurja Dobile u Puli će se provoditi online putem aplikacije Upisi UniPu. Aplikacija će biti dostupna na https://upisi.unipu.hr/ gdje će svaki korak biti opisan uputama. Više detalja možete pročitati u uputama koje smo pripremili i dostupne su putem ove poveznice: Upute za online upise
Studenti koji upisuju diplomski sveučilišni studij mogu prijaviti studijske programe u sustavu diplomski.studij.hr zaključno do 30. rujna do 12 sati. Informacije o upisima u prvu godinu diplomskog studija bit će objavljene na oglasnoj ploči i u novostima FET-a.
Iskustva FET-ovih alumnija odjeknula su i ovaj mjesec u Liderovom posebnom prilogu Obrazovanje i karijere. Saznajte više o 60 godina djelovanja FET-a te iskustvima naših studenata u članku u nastavku:  Lider, Obrazovanje i karijere 2020
Dekan FET-a 11. rujna donio je odluku o dodatnom ispitnom roku u akademskoj godini 2019./2020. kojom se odobrava dodatni ispitni rok za polaganje ispita na studiju Ekonomije i studiju Poslovne ekonomije.
Dana 8. kolovoza 2020. godine preminula je prof. dr. sc. Ljubica Džajić. U nevjerici potreseni ovom tužnom viješću, nespojivom s čvrstinom i snagom jedne hrabre žene, prisjećamo se njenih riječi i misli, nepresušne energije koju je sa žarom podarila generacijama svojih studenata.
Svim studentima koji se upisuju u prvu godinu sveučilišnih preddiplomskih studija, prvu godinu integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija i prvu godinu stručnih studija u akademskoj godini 2020./2021. u utorak, 28. srpnja 2020. godine u 12 sati, putem SMS-a, stići će obavijest o načinu korištenja AAI@EduHr korisničkih podataka i usluga Sveučilišta.
Informacije o nastavku upisa u prvu...
Daljni pristup upisima kroz aplikaciju Upisi UniPu koja je dostupna na poveznici https://upisi.unipu.hr/ bit će omogućen kandidatima koji su uplatom upisnine potvrdili namjeru upisa (nije potrebno dostavljati potvrdu o uplati).  Pristupni podatci za službeni mail i ostale usluge Sveučilišta dostavit će se putem SMS-a najkasnije u utorak, 28. srpnja 2020. 
Informacija o upisima u akademsku...
Svi pristupnici koji ostvare pravo upisa u prvu godinu sveučilišnih preddiplomskih studija, prvu godinu integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija i prvu godinu stručnih studija u akademskoj godini 2020./2021. i dobiju upisni broj od strane Središnjeg prijavnog ureda ( www.postani-student.hr ) pristupit će online upisima na odabrani studijski program na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli kroz aplikaciju za upis. 
Nastavnici FET-a sudjelovali u...
U okviru projekta "Izvrsnost i učinkovitost u visokom obrazovanju u polju ekonomije - E4" u kojem Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Sveučilišta Jurja Dobrile sudjeluje kao partner, proteklog tjedna organizirana je radionica (webinar) za edukaciju nastavnog osoblja, posebice mladih istraživača, o metodama istraživačkog rada u polju ekonomije pod nazivom "Ekonometrijska evaluacija javnih politika: Teorija i primjena u R-u" koju je vodio dr. sc. Ivan Žilić s Ekonomskog instituta u Zagrebu. 
Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ ove godine obilježava 60 godina postojanja - 60 godina znanja, uspjeha i prije svega upornosti.
Dragi kolege - profesori, studenti, suradnici, prijatelji Fakulteta, svi koji cijenite važnost cjeloživotnog obrazovanja, prije točno 60 godina ostvarila se dugogodišnja želja erudita, znanstvenika i  književnika Mije Mirkovića - Mate Balote, osobe koja spada u uži krug onih koji su obilježili 20. stoljeće Krasne zemlje i Lijepe Naše.
Sudjelovanje predstavnice FET-a na...
Nakon završetka online nastave, nastavnici Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli nastavljaju s usavršavanjima i istraživanjima, kojima je cilj pridonijeti pokušajima pronalaska rješenja za razvojne izazove te u idućoj akademskoj godini pružiti studentima najnovija, primijenjena znanja. Dana 17. lipnja 2020., predstavnica Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Lela Tijanić, održala je pozvano predavanje temeljem objavljenog znanstvenog istraživanja, na istraživačkom webinaru "Urban/Rural Divide in the EU".
Iz medija: Branko Bogunović - ovo će...
Dr. sc.  Branko Bogunović , znanstveni suradnik poslijedoktorand na Katedri za turizam pri FET-u, za Glas Istre analizira izazove u turističkom sektoru: „Cro kartica može rješavati neke razvojne hrvatske probleme i malo redistribuirati turističku aktivnost unutar zemlje, ali ne može riješiti današnju situaciju s koronom.“
Nastavnik na Katedri za ekonomske teorije i prodekan za međunarodnu suradnju i odnose s gospodarstvom pri FET-u izv. prof. dr. sc. Dean Sinković za Glas Slavonije analizira novi financijski paket Europske komisije i mogućnosti oporavka ekonomije uslijed koronakrize: „Zdravlje, znanje i sigurnost - temelj su stvaranja uspješnih gospodarstva i društva koje treba biti dostupno svima.“
Predstavnice tehnološkog diva Infobip...
U našoj su virtualnoj učionici 25. svibnja gostovale predstavnice Infobipa Marijana Tunuković, inače alumna FET-a, i Martina Osmanović, koje su za studente 1. godine diplomskog studija smjera Marketinško upravljanje održale predavanje u sklopu kolegija Upravljanje odnosima s korisnicima – CRM. Studentima su dodatno pojasnile CRM i važnost istog za marketing odjel ovog globalnog poduzeća, te su ih upoznale s aktivnostima iz područja svoje ekspertize – marketing automatizacije. Od iznimne važnosti bili su i njihovi korisni savjeti za sve one studente koji će svoje buduće karijere ostvariti upravo u području digitalnog marketinga.
Valentino Balent, student druge godine diplomskog studija smjera Financijski management, osvojio je prvo mjesto na ovogodišnjem izdanju Accounting Battle, natjecanju iz područja računovodstva kojeg organizira udruga eSTUDENT u suradnji s revizorskom kućom Mazars Cinotti.
Obavještavamo vas da  se u sklopu EU projekta  REI II  (nositelj: Istarska županija) provodi aktivnost pod nazivom „Intervencije na tržištu rada Istarske županije“, a u sklopu koje se organiziraju  besplatni specijalizirani tečajevi stranih jezika za engleski, njemački i talijanski jezik  (vidjeti poziv u nastavku).
Predstavnici marketinške agencije...
Dana 29.4. u virtualnoj učionici gostovali su predstavnici Consonne, Martina Dodić i Luka Šipetić, koji su studentima 1. godine diplomskog studija, smjera Marketinško upravljanje, predstavili Sadržajni  marketing na primjerima iz prakse. Consonna d.o.o. je mlada i ambiciozna tvrtka koja djeluje u području međunarodnog tehnološkog marketinga i savjetovanja, a tijekom predavanja studentima su prezentirali ciljeve i najbolje prakse sadržajnog marketinga, te predočili što sve uključuje posao osobe specijalizirane za ovaj vid marketinga.
Projektni prijedlog “Separation of Powers for 21st Century Europe” (akronim SepaRope) odabran je za financiranje od strane stipendijske mreže NORFACE, i to pod istraživačkom temom “Democratic Governance in a Turbulent Age”. SepaRope prvi je empirijski-utemeljen projekt koji promišlja teoriju i praksu “dioba vlasti” u današnjoj Europi. Dioba vlasti na različite grane (zakonodavna, izvršna, sudbena) u procesu donošenja odluka osigurava poštivanje heterogenih društvenih preferencija te osigurava kontrolu onih koji su “na vlasti”.     ×      
Mobilni uređaj puno je više od samog uređaja - on je naše glavno komunikacijsko sredstvo, poveznica s prijateljima, obitelji, sredstvo obavljanja transakcija, izvor informacija, zabave i druženja. S nama je tijekom cijeloga dana, svaki dan, u svim životnim situacijama, a u ovim izvanrednim COVID-19 uvjetima mobitel nam omogućuje i pristup nastavi.  
Voditelj Katedre za turizam pri FET-u izv. prof. dr. sc. Aljoša Vitasović za Glas Istre analizira promjene i probleme u turističkom sektoru uslijed pandemije koronavirusa: „Naš će turizam postati uspješan onog trenutka kada prestanemo pričati o najavama za neku od turističkih sezona. Ova nam je kriza još jednom pokazala da turizam treba biti ekstenzija svih gospodarskih djelatnosti u zemlji.“
Posljednjih mjesec dana nastava se iz fizičkih dvorana premjestila u one virtualne, donoseći sa sobom brojne promjene i za studente i za nastavno osoblje. Naši domovi pretvorili su se u mjesta gdje učimo, radimo te provodimo svoje dane iščekujući povratak u normalu. Kako je sve to funkcioniralo posljednjih tjedana, saznajte u nastavku kroz dojmove naših studenata.
Prof. dr. sc. Marinko Škare za Glas Istre iznosi i objašnjava: "Ekonomski problemi moraju se rješavati na isti način kao i epidemiološki - stručno. Nema druge."
Globalne implikacije Covida-19 iz ekonomske perspektive za Glas Istre detaljno analiza FET-ov prodekan za međunarodnu suradnju i odnose s gospodarstvom doc. dr. sc. Dean Sinković: „Kakva nam je budućnost nakon krize koronavirusa? Sve velike pandemije mijenjale su društvo pa će zasigurno i ova.“
Ove godine ponosno obilježavamo 60 godina postojanja FET-a. Presjek brojnih aktivnosti koje provodimo još od 1960. godine, uključujući međunarodnu suradnju, upise, sport, znanost, praksu, orijentiranje najtraženijim zanimanjima i strateško razvojno planiranje, pogledajte u ovotjednoj emisiji Indeks.         ×      
Obavještavamo vas da  se u sklopu EU projekta  REI II  (nositelj: Istarska županija) provodi aktivnost pod nazivom „Intervencije na tržištu rada Istarske županije“, a u sklopu koje se organiziraju  besplatni specijalizirani tečajevi stranih jezika za engleski, njemački i talijanski jezik  (vidjeti poziv u nastavku).     ×      
Iz medija: nova dekanica o planovima...
Novoizabrana dekanica pulskog Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ izv. prof. dr. sc. Ksenija Černe gostovala je u emisiji „Razvojni kod“ Radija Pule. Uvođenje studija na daljinu, suradnja s gospodarstvenicima, uspjesi FET-a u pripremi studenata za tržište rada neke su od tema intervjua.
Na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ krajem veljače održano je šesto izdanje Kataloga poduzetničkih ideja, edukativnoga programa razvoja poduzetničkih ideja i kreativnosti te jačanja socijalnih i organizacijskih vještina namijenjenog učenicima istarskih srednjih škola. U ovogodišnjem finalu tim škole Jurja Dobrile iz Pazina osvojio je žiri i pobjedničku nagradu idejom „Vigel“.
Dr. Milford Bateman, profesor ekonomije, dugogodišnji konzultant i predavač na sveučilištima Federal Fluminese iz Ria De Jainera (Brazil), St. Mary’s University iz Halifaxa (Kanada) te istraživač na Future Forumu iz Phnom Penha (Kambodža), u petak 6. ožujka 2020. godine s početkom u 10 sati u dvorani 202 (zgrada FET-a) održat će gostujuće predavanje na temu „The rise of financial inclusion: cui bono?”.     ×      
Prof. dr. sc. Marinko Škare, redoviti profesor na FET-u, prorektor za istraživanje, umjetnost i suradnju Sveučilišta i dobitnik državne nagrade za znanost, za Lider i Glas Istre donosi analizu posljedica koronavirus pandemije po svjetsku, ali i hrvatsku ekonomiju: „Ukoliko do svibnja zaustavimo širenje bolesti, posljedice po gospodarstvo neće biti velike, ali sve nakon toga ukazuje na crni scenarij. Koronavirus bi mogao srušiti hrvatski BDP za 1,4 postotna boda“     ×