Opcije pristupačnosti Pristupačnost

XXIII. Interkatedarski skup katedri za financije ekonomskih fakulteta održan na FET-u

U organizaciji Katedre za financije, u petak, 17. svibnja 2024. godine na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ (FET) Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli održan je „XXIII. Interkatedarski skup katedri za financije ekonomskih fakulteta“. U punoj vijećnici fakulteta, okupljeni profesori i asistenti financija iz svih dijelova Hrvatske raspravljali su o utjecaju digitalizacije na financije odnosno na studijske programe, financijske kolegije i gospodarstvo te o vezi između prakse i financijskih kolegija koji se predaju na hrvatskim ekonomskim fakultetima. Pronađite više informacija u nastavku i pogledajte fotografije.

 

„Umjetnu inteligenciju ne treba izbjegavati, već njome treba odgovorno upravljati!“ poručili su profesori i asistenti na skupu katedri za financije ekonomskih fakulteta održanog na FET-u.

Program je započeo pozdravom i uvodnim riječima dekanice FET-a izv. prof. dr. sc. Ksenije Černe, a nastavio se radnim dijelom skupa. Poseban naglasak na skupu stavljen je na umjetnu inteligenciju i njezin utjecaj na obrazovanje i gospodarske procese. Sudionici skupa naglasili su kako je korištenje umjetne inteligencije neizbježno, te kao je ne treba izbjegavati već joj se treba prilagoditi, odnosno njome odgovorno upravljati. Umjetna inteligencija snažno utječe na financije i gospodarstvo, tekuća i buduća radna mjesta, a time na obrazovni proces i naše živote donoseći brojne pogodnosti ali i nedostatke. Stoga je umjetnu inteligenciju i nove tehnologije potrebno čim prije integrirati u studijske programe kako bi se studenti što kvalitetnije pripremili za rad u financijama odnosno gospodarstvu.

Nakon radnog dijela, sudionici skupa uputili su se u Grad Rovinj-Rovigno gdje ih je dočekao gradonačelnik Grada Rovinja-Rovigno izv. prof. dr. sc. Marko Paliaga koji je predstavio Grad Rovinj-Rovigno i njegovu važnost kao jednog od najznačajnijih turističkih odredišta u Republici Hrvatskoj. Sudionici skupa imali su priliku uz stručno vodstvo posjetiti udrugu Agrorovinj uz kušanje lokalnih vina, razgledati grad, posjetiti Ekomuzej-Ecomuseo „Batana“, uživati u vožnji batanama i živoj tradicionalnoj glazbi te u autohtonoj istarskoj gastronomskoj ponudi spacia (konobe) „Spacio Matika“, sastavnog dijela Ekomuzeja-Ecomuseo „Batana“.

Sudionici skupa u Rovinju sa gradonačelnikom

Interkatedarski skupovi katedri za financije održavaju se svake godine u drugom hrvatskom gradu. Održan skup u Puli posvećen je nedavno preminulom profesoru prof. dr. sc. Branimiru Markoviću, članu Katedre za financije Ekonomskog fakulteta u Osijeku i jednom od začetnika interkatedarskih skupova katedri za financije ekonomskih fakulteta.

Pogledajte galeriju fotografija koje je izradio asistent FET-a Danijel Petrović: