Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Obavijesti CKPIS-a

Newsletter, srpanj 2022.
CKPIS-ov Newsletter za srpanj 2022. donosi kratko izvješće s predstavljanja projekta Mikrosocijalizam na Leibnizovu institutu za studije istočne i jugoistočne Europe (IOS) u Regensburgu, izvatke s obilježavanja desete godišnjice Centra te intervju s Christianom A. Nielsenom sa Sveučilišta u Aarhusu, konzultantom na projektu Mikrosocijalizam i istraživačem jugoslavenskih tajnih službi. U stalnim rubrikama nalaze se obavijesti o novim izdanjima, skupovima i natječajima.
Gostovanje na Leibnizovu institutu za...
Leibnizov institut za studije istočne i jugoistočne Europe (IOS) u Regensburgu, Katedra za povijest jugoistočne i istočne Europe Sveučilišta u Regensburgu, njihova Doktorska škola i Ulf Brunnbauer, kao konzultant na projektu Mikrosocijalizam (HRZZ), 13. srpnja 2022. bili su domaćini predstavljanja odabranih i trenutnih rezultata rada na istraživanju mikrostruktura jugoslavenskog socijalizma. Poslije uvodnih riječi U. Brunnbauera i voditelja projekta Igora Dude, s izlaganjima su na daljinu nastupili Anita Buhin ( "Culture as the substance and the way of life and work": the example of two factories ), Chiara Bonfiglioli ( State socialist women's organisations and their activism on health and contraception ) i Magda Najbar-Agičić ( Local media in socialism: politics and community ) te uživo Saša Vejzagić ( Managing a large industrial system and formation of local markets in the 1970s Yugoslavia ), Tina Filipović (S ocial welfare policy and benefits for partisan veterans in late socialist municipalities ) i I. Duda ( Wishes, needs or deeds? Financing of local communities in Yugoslavia from the 1960s to the 1980s ). Rasprava s prisutnima u publici na institutu i online također je vođena hibridno. Iza CKPIS-a i IOS-a višegodišnja je uspješna projektna suradnja.
Newsletter, lipanj 2022.
CKPIS-ov Newsletter za lipanj 2022. donosi fotografije i izvješće s obilježavanja desete godišnjice Centra, vijesti o drugim događanjima u Puli i Ljubljani te intervjue s Tinom Filipović i Peterom Wegenschimmelom, autorom studije o brodogradilištima Uljanik i Gdynia. U stalnim rubrikama nalaze se obavijesti o novim izdanjima, skupovima i natječajima.
Gostovanje na Inštitutu za novejšo...
Istraživači na projektu Mikrosocijalizam (HRZZ) nastupili su 16. lipnja 2022. na Inštitutu za novejšo zgodovino u Ljubljani, u programu Zgodovina na Špici . Voditelj projekta Igor Duda održao je pozvano predavanje pod naslovom "We are all good people." Local Communities in Yugoslavia between Action and Bureaucracy , dok su na panelu Socialistično samoupravljanje v občini sa svojim izlaganjima nastupile Tina Filipović ( "Prisutni u svim zbivanjima": SUBNOR u političkom i društvenom životu općine u kasnom socijalizmu ) i Anita Buhin ( "Kulturološki fenomeni jednog giganta": samoupravni preobražaj kulture u brodogradilištu Uljanik ). Na panelu su sudjelovali i Jelka Piškurić te diskutant Jurij Hadalin i moderator Blaž Štangelj. Moderatorica predavanja bila je Ana Kladnik na čiji je poziv i ostvareno gostovanje u Ljubljani.
Obilježeno deset godina CKPIS-a
Predstavljanjem svoje djelatnosti i okruglim stolom sveučilišni Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma proslavio je 14. lipnja 2022. u Sveučilišnoj knjižnici u Puli desetogodišnjicu rada. Prisutne u velikoj čitaonici pozdravili su Robert Matijašić kao rektor u vrijeme osnivanja Centra, prodekan Filozofskog fakulteta Ante Matan, koordinator istraživačkih potpora u Hrvatskoj zakladi za znanost Dario Lečić te Krunoslav Stojaković, voditelj ureda Zaklade Rosa Luxemburg za jugoistočnu Europu. Uvodno izlaganje o dosadašnjem radu Centra održao je Igor Duda istaknuvši istraživanja i projekte, potrebu zapošljavanja mladih znanstvenika, izdavačku djelatnost, skup Socijalizam na klupi, Doktorsku radionicu, međunarodnu mrežu i Newsletter te više od stotinu javnih događanja u organizaciji Centra. Na okruglom stolu Perspektive kulturoloških i povijesnih istraživanja socijalizma sudjelovali su Damir Agičić (izdavačka kuća Srednja Europa, Zagreb), Tvrtko Jakovina (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Tanja Petrović (Znanstveno-istraživački centar Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, Ljubljana) i Ines Prica (Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb), uz Andreu Matoševića kao moderatora. CKPIS zahvaljuje Sveučilišnoj knjižnici na gostoprimstvu, gostima i publici na sudjelovanju te kolegicama i kolegama iz brojnih europskih sveučilišta i instituta na upućenim čestitkama.
Poziv: Deset godina CKPIS-a
Poslije sedam javnih online predavanja u ciklusu Ljetni semestar CKPIS-a, kojima smo predstavili dio naših istraživanja, poslije tribine održane prošloga mjeseca u sklopu Festivala povijesti Kliofest u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te poslije niza intervjua u našem mjesečnom Newsletteru (koji se nastavljaju i dalje), CKPIS u utorak, 14. lipnja 2022., u 11.00 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli zaokružuje obilježavanje desete godišnjice svojega rada ( Deset godina ). Uz predstavljanje ukupne djelatnosti Centra, održat će se i okrugli stol Perspektive kulturoloških i povijesnih istraživanja socijalizma.
Ljetni semestar CKPIS-a: Igor Duda
Ovogodišnji ciklus online predavanja Ljetni semestar CKPIS-a zaključuje Igor Duda s temom Mjesne zajednice: samokritika u završnici jugoslavenskog socijalizma . Predavanje će se održati u utorak, 7. lipnja 2022., u 18.00 sati u virtualnoj dvorani https://ovh.unipu.hr/b/lad-fcf-rpe-ydv .
Newsletter, svibanj 2022.
CKPIS-ov Newsletter za svibanj 2022. donosi intervjue s Chiarom Bonfiglioli (University College Cork) i Magdalenom Najbar-Agičić (Sveučilište Sjever), koje su obje višegodišnje suradnice Centra putem istraživačkih projekata HRZZ-a ili stipendijskog programa Newfelpro/Marie Curie. U stalnim rubrikama nalaze se vijesti o novim izdanjima, skupovima i natječajima te kratka izvješća s Kliofesta u Zagrebu i skupa o povijesti svakodnevice u socijalizmu koji je održan u Puli.
Ljetni semestar CKPIS-a: Lada Duraković
U ciklusu predavanja Ljetni semestar CKPIS-a Lada Duraković nastupa s temom Kako animirati „okorjele neprijatelje teške muzike“? Iz rada pulskog ogranka Muzičke omladine . Predavanje će se održati u utorak, 24. svibnja 2022., u 18.00 sati u virtualnoj dvorani https://ovh.unipu.hr/b/lad-fcf-rpe-ydv .
Kliofest 2022.: tribina o...
Na Festivalu povijesti Kliofest, koji se odvijao u prostorima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u srijedu, 18. svibnja 2022., održana je tribina pod naslovom Deset godina Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma u Puli . Sudjelovali su Anita Buhin i Igor Duda iz CKPIS-a te Branimir Janković i Snježana Koren s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a razgovor je moderirala Magdalena Najbar-Agičić. Snimka tribine dostupna je na kanalu Kliofesta.
Održan skup o povijesti svakodnevice...
Na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, u organizaciji Rosa Luxemburg Foundation Southeast Europe i Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma, od 12. do 15. svibnja 2022. održan je međunarodni znanstveni skup Everyday Life in State-Socialist Societies čija je tema bila povijest svakodnevnog života u socijalističkim društvima ( program ).
Najava znanstvenog skupa Everyday...
Na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, u organizaciji Rosa Luxemburg Foundation Southeast Europe i Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma, od 12. do 15. svibnja 2022. održava se međunarodni znanstveni skup Everyday Life in State-Socialist Societies čija je tema povijest svakodnevnog života u socijalističkim društvima ( program ).
Ljetni semestar CKPIS-a: Boris Koroman
U ovogodišnjem Ljetnom semestru CKPIS-a, ciklusu predavanja povodom desete godišnjice Centra, peti je predavač Boris Koroman s temom Mjesto pripovijesti i ne-mjesto stvarnosti . Predavanje će se održati u utorak, 10. svibnja 2022., u 18.00 sati u virtualnoj dvorani  https://ovh.unipu.hr/b/lad-fcf-rpe-ydv .
Newsletter, travanj 2022.
CKPIS-ov mjesečni Newsletter za travanj 2022. donosi intervju s Tanjom Petrović iz Znanstveno-istraživačkog centra Slovenske akademije znanosti i umjetnosti (ZRC SAZU), s kojom održavamo višegodišnju uspješnu i sadržajnu suradnju. U nizu intervjua povodom desete godišnjice Centra red je došao na Ladu Duraković, CKPIS-ovu muzikologinju. U stalnim rubrikama nalaze se vijesti o novim izdanjima, skupovima i natječajima.
Ljetni semestar CKPIS-a: Sara Žerić
Najmlađa suradnica CKPIS-a Sara Žerić, doktorandica na Sveučilištu u Regensburgu, u ciklusu Ljetni semestar CKPIS-a nastupa s temom Utjecaj gastarbajtera na gospodarski i društveni život Imotske krajine (1968–1989) . Predavanje će se održati u utorak, 26. travnja 2022., u 18.00 sati u virtualnoj dvorani https://ovh.unipu.hr/b/and- gdp-arf .
Mikrosocijalizam: projektni sastanak
Poslije više online konzultacija i rasprava svi suradnici istraživačkog projekta Mikrosocijalizam (HRZZ) okupili su se u Puli 8. i 9. travnja 2022. na četvrtom radnom sastanku. Točno godinu dana prije kraja projekta, koji se provodi od studenog 2018., usklađen je rad na dovršetku istraživanja te aktivnosti oko objavljivanja radova i organizacije završnog znanstvenog skupa. Istraživački tim čine Chiara Bonfiglioli, Anita Buhin, Tina Filipović, Magdalena Najbar-Agičić, Saša Vejzagić, Tomislav Branđolica i voditelj projekta Igor Duda. Konzultanti su Ulf Brunnbauer i Christian Axboe Nielsen. Na mrežnim stranicama dostupni su podaci o dosadašnjem radu na projektu, uključujući i popis objavljenih radova koji su dostupni uz otvoreni pristup.
Ljetni semestar CKPIS-a: Anita Buhin
U ciklusu online predavanja Ljetni semestar CKPIS-a treća tema nosi naslov (Ne)uspjesi samoupravnog preobražaja kulture na lokalnoj razini i o njoj će govoriti Anita Buhin , naslovna poslijedoktorandica na pulskom sveučilištu i suradnica na projektu Mikrosocijalizam. Predavanje će se održati u utorak, 12. travnja 2022., u 18.00 sati u virtualnoj dvorani https://ovh.unipu.hr/b/and- gdp-arf .
Newsletter, ožujak 2022.
Mjesečni Newsletter CKPIS-a u ožujskom broju donosi intervju s povjesničarem Hrvojem Klasićem. U nizu intervjua povodom desete godišnjice Centra donosimo razgovor s Andreom Matoševićem. U stalnim rubrikama nalaze se vijesti o novim izdanjima, skupovima i natječajima.
Ljetni semestar CKPIS-a: Tina Filipović
Druga su tema Ljetnog semestra CKPIS-a, ciklusa online predavanja kojim se ove godine obilježava deseta godišnjica rada Centra, Političke prakse SUBNOR-a i lokalni aktivizam boraca u kasnome socijalizmu , o čemu će govoriti Tina Filipović , doktorandica na projektu Mikrosocijalizam. Predavanje će se održati u utorak, 29. ožujka 2022., u 18.00 sati u virtualnoj dvorani https://ovh.unipu.hr/b/and- gdp-arf .
Poziv na 8. Doktorsku radionicu
Objavljujemo poziv za sudjelovanje na 8. Doktorskoj radionici Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma i Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Puli, koja će se na temu Mikrohistorija socijalizma i postsocijalizma održati od 24. do 27. kolovoza 2022. godine. Rok za prijavu je 15. svibnja. Više informacija u pozivu na hrvatskom i engleskom jeziku. Doktorandice i doktorandi, veselimo se vašim prijavama!
Ljetni semestar CKPIS-a: Andrea...
Ciklus online predavanja Ljetni semestar CKPIS-a, kojim se ove godine obilježava deseta godišnjica rada Centra, otvara Andrea Matošević s temom Kako da naš radni čovjek privuče pažnju dokumentarista? Od trudbeničke homoerotike do kolektivnih uspjeha 1960-ih i 1970-ih na dokumentarnom filmu . Predavanje će se održati u utorak, 15. ožujka 2022., u 18.00 sati u virtualnoj dvorani https://ovh.unipu.hr/b/and- gdp-arf .
Newsletter, veljača 2022.
Mjesečni Newsletter CKPIS-a u novom broju donosi intervju s povjesničarem Roryjem Archerom koji trenutno istražuje albansku migraciju u socijalističkoj Jugoslaviji, uključujući i dolazak u Istru. Povodom desete godišnjice Centra donosimo razgovor sa suradnicom Anitom Buhin i najavu Ljetnog semestra CKPIS-a čiji će program od ožujka do lipnja činiti sedam online predavanja. Na prvoj su stranici poveznice na nove radove iz projekta Mikrosocijalizam čije su autorice Chiara Bonfiglioli, Tina Filipović i Anita Buhin te na intervju koji je voditelj projekta Igor Duda dao za Glas Istre.
Najava: 10 godina CKPIS-a
CKPIS je osnovan 2012. i tijekom ove godine obilježavat ćemo njegovu desetu obljetnicu. U nizu javnih predavanja iz ciklusa Ljetni semestar CKPIS-a predstavit ćemo naša istraživanja. Najavljujemo i okrugli stol u lipnju te, na stranicama mjesečnog Newslettera , intervjue s našim istraživačima, kao i s kolegicama i kolegama s kojima smo imali priliku surađivati. Krenuli smo već u posljednjem broju Newslettera za koji su govorili Snježana Koren i Igor Duda.
Zimski semestar CKPIS-a: Nebojša...
Četvrti i posljednji gost Zimskog semestra CKPIS-a je Nebojša Jovanović, asistent na Odsjeku za produkciju Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, koji će govoriti na temu Branko Ćopić u jugoslavenskom filmu . Predavanje će se održati u ponedjeljak, 17. siječnja 2022., u 18.00 sati u virtualnoj dvorani https://ovh.unipu.hr/b/and-gdp-arf .
Zimski semestar CKPIS-a: Ildiko Erdei
Treće predavanje u Zimskom semestru CKPIS-a održat će Ildiko Erdei, redovita profesorica na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Na temu Šta je nama „Pozorište u kući“? – refleksije o antropološkom istraživanju jedne televizijske serije govorit će u ponedjeljak, 13. prosinca 2021., u 18.00 sati u virtualnoj dvorani https://ovh.unipu.hr/b/and-gdp-arf .
Zimski semestar CKPIS-a: Ana Rajković...
Druga gošća Zimskog semestra CKPIS-a je Ana Rajković Pejić koja će održati predavanje pod naslovom Između „neporočne Hrvatice“ i „muške Mare“. Identitet hrvatskih aktivistkinja između dvaju svjetskih ratova . Očekujemo vas u četvrtak, 25. studenog 2021., u 18.00 sati u virtualnoj dvorani https://ovh.unipu.hr/b/and-gdp-arf .
Zimski semestar CKPIS-a: Marko Zubak
Marko Zubak prvi je gost Zimskog semestra CKPIS-a u ovoj akademskoj godini. Predavanje pod naslovom Klupska kultura zrelog i kasnog socijalizma održat će u ponedjeljak, 15. studenog 2021., u 18.00 sati u virtualnoj dvorani https://ovh.unipu.hr/b/and-gdp-arf .
Projekt Mikrosocijalizam (HRZZ)
Istraživački projekt Mikrostrukture jugoslavenskoga socijalizma: Hrvatska 1970-1990. (Mikrosocijalizam) provodi se od 9. studenog 2018. do 8. travnja 2023. pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Igora Dude i uz financiranje Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ IP-01-2018-5394). Nakon oba prošla izvještajna razdoblja provedba projekta vrednovana je najvišom ocjenom A. Do sada su članice i članovi istraživačkog tima proveli veći dio potrebnih arhivskih i terenskih istraživanja, održali tridesetak izlaganja na znanstvenim skupovima, ostvarili više sudjelovanja u radionicama, gostujuća predavanja i druge oblike usmene diseminacije. Među planiranih dvadesetak radova za časopise, dio je objavljen, dio je u postupku recenzije i objavljivanja, a posljednju trećinu tek treba napisati. Također slijede znanstvena monografija i završni zbornik radova, kao i organizacija znanstvenog skupa. Više o polazištima, suradnicima, događanjima i provođenju istraživanja u posljednje točno tri godine, uključujući i poveznice na objavljene radove, moguće je pronaći na mrežnim stranicama projekta .
Zbornik Kontinuiteti i inovacije
U rujnu je u Biblioteci CeKaPISarnica objavljen novi svezak koji je krajem mjeseca predstavljen na Petom međunarodnom znanstvenom skupu Socijalizam na klupi. Riječ je o zborniku Kontinuiteti i inovacije , čije su urednice Anita Buhin i Tina Filipović, a suizdavači Srednja Europa iz Zagreba i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Zbornik donosi deset odabranih radova s prethodnog skupa Socijalizam na klupi, održanog 2019. godine.
5. Socijalizam na klupi: Antifašizam
Nastavljajući niz dvogodišnjih konferencija započet 2013., u organizaciji Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) od 30. rujna do 2. listopada 2021. održava se Peti međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi, ovoga puta na temu Antifašizam. Program uključuje 131 sudionika, 103 izlaganja u 20 sekcija, 3 pozvana predavača, 2 okrugla stola, 3 predstavljanja knjiga. Pozvani predavači su Darko Dukovski (Rijeka), Ivo Goldstein (Zagreb) i Rastko Močnik (Ljubljana).
Održana 7. Doktorska radionica...
Mikrohistorija socijalizma bila je tema 7. Doktorske radionice Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) i Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Puli, održane od 25. do 28. kolovoza 2021. na pulskom sveučilištu, uz prisutnost dvadesetak sudionika.
6. Doktorska radionica CKPIS-a i FFPU-a
U organizaciji Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma te Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli od 26. do 29. kolovoza 2020. održava se 6. Doktorska radionica čija je ovogodišnja tema Suradnja, razmjena i solidarnost u Europi 1945-1990. Program je dostupan na mrežnoj stranici radionice. Zbog epidemioloških mjera Doktorska radionica održava se na daljinu, preko sveučilišnog sustava za e-učenje i platforme BigBlueButton. Javno su dostupna četiri predavanja pozvanih predavača. Pri ulasku u virtualnu dvoranu potrebno je upisati svoje ime. prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina, Sveučilište u Zagrebu, Filozofski fakultet Benefits for me, and you... and me. Yugoslav leadership and modernization efforts among the Non-aligned četvrtak, 9.15 dr. sc. Paul Stubbs, znanstveni savjetnik, Ekonomski institut, Zagreb Yugocentrism, Eurocentrism and the Study of the Non-Aligned Movement: towards a postcolonial meta-historiography? četvrtak, 18.30 dr. sc. Ivan Obadić, poslijedoktorand, Sveučilište u Zagrebu, Pravni fakultet Yugoslavia and Western Europe: From Isolation to Integration (1948-1968) petak, 9.15 Maroje Mrduljaš, predavač, Sveučilište u Zagrebu, Arhitektonski fakultet Skopje after 1963 earthquake: architectural melting pot subota, 9.15 Dobrodošli! Organizacijski odbor izv. prof. dr. sc. Igor Duda dr. sc. Anita Buhin Tina Filipović, doktorandica  
Predstavljanje zbornika o prehrani u...
U suradnji CKPIS-a i Radija Rojc u srijedu, 1. srpnja 2020., u 12 sati u emisiji Dnevni u eteru predstavljen je zbornik radova Brotherhood and Unity at the Kitchen Table: Food in Socialist Yugoslavia čiji su urednici Ruža Fotiadis, Vladimir Ivanović i Radina Vučetić, a izdavač Srednja Europa iz Zagreba. O knjizi su govorile urednice Ruža Fotiadis i Radina Vučetić te Igor Duda kao jedan od autora. Razgovor je moderirala Anita Buhin. Emisija se može poslušati online .
Predavanje CKPIS-a: Lada Duraković,...
Lada Duraković (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, MA i CKPIS) na Youtube kanalu CKPIS-a govori o svojoj knjizi Glazba kao odgojno sredstvo u formiranju „socijalističkog čovjeka“: nastava glazbe u osnovnim školama u Hrvatskoj (1945-1965) (Hrvatsko muzikološko društvo, Zagreb, 2019., Muzikološke studije br. 21, CeKaPISarnica br. 13, ISBN 978-953-6090-63-1). Polusatno izlaganje zamjena je za predstavljanje knjige koje je na proljeće 2020. trebalo biti održano na pulskom sveučilištu.
Na Kliofestu predstavljen zbornik 3....
Na Festivalu povijesti Kliofest 2020., koji se održava od 12. do 15. svibnja, ove godine iznimno samo na internetu, izv. prof. dr. sc. Igor Duda je kao urednik izdanja predstavio zbornik Komunisti i komunističke partije: politike, akcije, debate (2019.). Zbornik sadrži odabrane radove s Trećeg međunarodnog znanstvenog skupa Socijalizam na klupi. Zajedničko je izdanje izdavačke kuće Srednja Europa i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, a objavljen je kao 12. svezak Biblioteke CeKaPISarnica . Video je dostupan na festivalskom Youtube kanalu.  
Zaborav i sjećanje na industrijski...
Objavom online zbirke eseja završen je dvogodišnji projekt bilateralne hrvatsko-njemačke suradnje (MZO-DAAD) Zaborav i sjećanje na industrijski rad na Jadranu: istarski slučaj , na kojem su sudjelovali Igor Duda (koordinator), Andrea Matošević, Boris Koroman, Igor Stanić, David Žufić i Sara Žerić s hrvatske strane, te Ulf Brunnbauer (koordinator), Stefano Petrungaro, Andrew Hodges, Peter Wegenschimmel, Fatima Ajanović, Maja Lisov i Agnes Stelzer s njemačke strane. Dvije partnerske ustanove bile su Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli i Leibnizov Institut za istraživanje istočne i jugoistočne Europe (IOS) u Regensburgu. Više o projektima CKPIS-a
Predavanje CKPIS-a: Danijela Lugarić...
Svoj ciklus javnih predavanja u ovoj akademskoj godini CKPIS započinje s dr. sc. Danijelom Lugarić Vukas, docenticom na Odsjeku za istočnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja će u ponedjeljak, 18. studenog 2019., u 17.00 sati na Filozofskom fakultetu, u Dvorani Slavka Zlatića (Ronjgova 1, prizemlje, čitaonica) održati predavanje pod naslovom Prehrana kao metafora od sovjetskog socijalizma do (post)sovjetskog kapitalizma: "Knjiga o ukusnoj i zdravoj hrani" . Više pod Događanjima .
Socijalizam na klupi: podcast
Krajem rujna ove godine u organizaciji CKPIS-a po četvrti je put održan dvogodišnji međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi, koji je po odazivu sudionika i kontinuitetu održavanja najveća konferencija u području humanističkih znanosti na pulskom sveučilištu te jedno od ključnih događanja za istraživače povijesti socijalističke Jugoslavije. Dio programa znanstvenog skupa dostupan je kao podcast na stranicama Radija Rojc. Poveznice na zvučne zapise i fotografije nalaze se na mrežnoj stranici skupa .
Četvrti međunarodni znanstveni skup...
U organizaciji Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli od 26. do 28. rujna 2019. održava se četvrti dvogodišnji međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi. Ovogodišnja tema – Kontinuiteti i inovacije – upućuje na prijelazna obilježja socijalističkoga društva koje je sadržavalo značajke prošlosti i budućnosti, kapitalističkog građanskog i utopijskog komunističkog društva. Zanima nas stoga na što su se komunisti po dolasku na vlast mogli ili morali osloniti, što su zadržali i prilagodili, što su inovativnoga ostvarili i koliko je novoga preživjelo, prenijelo se u postsocijalizam i ondje postalo dobrodošlom baštinom ili neželjenim teretom. U središtu interesa prijavljenih izlaganja je socijalistička Jugoslavija, no mnogi sudionici govorit će i o širem europskom prostoru. Gotovo 90 sudionika održat će svoja izlaganja u 14 tematskih sekcija, na okruglim stolovima i plenarnim predavanjima. Sudionici dolaze iz 14 zemalja: Austrija, Bosna i Hercegovina, Češka, Danska, Francuska, Italija, Mađarska, Norveška, Njemačka, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Srbija, Švicarska i Hrvatska. Plenarna predavanja održat će pozvani predavači – tri ugledne znanstvenice: Muriel Blaive s Instituta za istraživanje totalitarnih režima u Pragu (Popular Opinion and Surveillance Practices under Communism: The Czechoslovak Case in its Central-European Context), Marie-Janine Calic sa Sveučilišta u Münchenu (Tito's Yugoslavia in the Age of Détente) i Catherine Samary , umirovljena profesorica Sveučilišta Paris-Dauphine (The Anti-capitalist Stakes: Why, Where, How? From Past to Present Communist “Concrete Utopias”). Na okruglim stolovima bit će predstavljena nova izdanja: novi zbornik CKPIS-a pod naslovom Komunisti i komunističke partije: politike, akcije debate , novi broj koparskog časopisa Acta Histriae s temom The Yugoslav Laboratory of Political Innovation te niz izdanja Hrvatskog državnog arhiva . Tema jednog od okruglih stolova bit će istraživački projekt Mikrosocijalizam . Službeni jezici skupa su hrvatski (i međusobno razumljivi jezici) i engleski. Izlaganja su otvorena za javnost. Dio programa prenosit će Radio Rojc ( radio.rojc.eu ) koji je ujedno i medijski pokrovitelj skupa. Program i Knjiga sažetaka dostupni su na stranici skupa. Dobrodošli! Organizacijski odbor  
Biblioteka CeKaPISarnica: nova knjiga
U suradnji s izdavačkom kućom Srednja Europa, CKPIS je u biblioteci CeKaPISarnica pripremio novo izdanje. Zbornik će biti predstavljen na otvorenju 4. Socijalizma na klupi (Svečana dvorana Tone Peruško, Ronjgova 1, 26. rujna 2019., 12.15 sati). Komunisti i komunističke partije: politike, akcije, debate Zbornik odabranih radova s Trećeg međunarodnog znanstvenog skupa Socijalizam na klupi, Pula, 28-30. rujna 2017. ur. Igor Duda Srednja Europa i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Zagreb i Pula, 2019.    
Predavanja CKPIS-a: Maroje Mrduljaš,...
U siječanjskom programu CKPIS-a s predavanjem Vjenceslav Richter: prema sintezi gostuje Maroje Mrduljaš, arhitekt, kritičar arhitekture i dizajna, predavač na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Predavanje će se održati u srijedu, 16. siječnja 2019., u 18.00 sati u Dvorani Slavka Zlatića fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1 (čitaonica, prizemlje). Više pod Događanjima .
CKPIS predstavlja istraživački...
U srijedu, 19. prosinca 2018., u 10 sati u Dvorani Slavka Zlatića na Filozofskom fakultetu u Puli bit će održano predstavljanje istraživačkog projekta Mikrostrukture jugoslavenskoga socijalizma: Hrvatska 1970-1990. (Mikrosocijalizam) . Rad na projektu upravo je započeo, a do studenog 2022. financirat će ga Hrvatska zaklada za znanost. Projekt će predstaviti voditelj Igor Duda te suradnici Chiara Bonfiglioli, Anita Buhin, Tina Filipović, Magdalena Najbar-Agičić, Christian Axboe Nielsen i Saša Vejzagić. Više o projektu na mrežnim stranicama . Dobrodošli!
CKPIS poziva na 4. Socijalizam na klupi
Četvrti međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi održat će se u Puli od 26. do 28. rujna 2019. na temu Kontinuiteti i inovacije. CKPIS je objavio poziv na sudjelovanje. Rok za prijavu je 1. travnja 2019. Više informacija na stranici skupa .
Predavanja CKPIS-a: Igor Stanić,...
Drugo javno predavanje u programu CKPIS-a za ovu akademsku godinu održat će se u srijedu, 21. studenog 2018., u 18.00 sati u Dvorani Slavka Zlatića fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1 (čitaonica, prizemlje). Doktorand Igor Stanić nastupit će s temom Između tržišnog socijalizma i udruženog rada. Brodogradilište Uljanik 1965-1976. godine . Više pod Događanjima .
Predavanja CKPIS-a: Anita Buhin,...
Prvo javno predavanje u programu CKPIS-a za ovu akademsku godinu održat će se u srijedu, 17. listopada 2018., u 18.00 sati u Dvorani Slavka Zlatića fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1 (čitaonica, prizemlje). Doktorandica Anita Buhin nastupit će s temom Jugoslavenski socijalizam "sa okusom mora, sa okusom soli". Mediteranizacija jugoslavenske popularne kulture 1950-ih i 1960-ih . Više pod Događanjima .
Socijalistički čovjek u časopisu...
Novi broj časopisa Südost-Forschungen (76, 2017) donosi izbor radova nastalih na projektu Stvaranje socijalističkoga čovjeka. Hrvatsko društvo i ideologija jugoslavenskoga socijalizma (CKPIS, 2014-2017., potpora HRZZ, voditelj Igor Duda).
4. Doktorska radionica CKPIS-a i FF-a
Četvrtu godinu zaredom održava se ljetna Doktorska radionica u organizaciji Odsjeka za povijest Filozofskoga fakulteta u Puli i Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma. Od 29. kolovoza do 1. rujna 2018. održavat će se izlaganja i rasprave na temu "Jugoslavija i globalna 1968.: konteksti, perspektive, odjeci". Grupu od dvadesetak sudionika čine doktorandi, predavači i gosti sa sveučilišta i instituta u Beču, Beogradu, Berlinu, Eichstättu/Ingolstadtu, Ghentu, Kopru, Montrealu, Regensburgu, Sarajevu, Warwicku, Zagrebu i Puli. Predavači su Ulf Brunnbauer, Amir Duranović, Hannes Grandits, Hrvoje Klasić, Radina Vučetić, Marko Zubak te organizator Igor Duda. Ovogodišnja radionica odvija se u suradnji s projektom "Obljetnička 2018. godina u povijesnim i društvenim raspravama na postjugoslavenskom prostoru", pokrenutom na Humboldtovu sveučilištu u Berlinu. Više informacija na mrežnim stranicama radionice . Dobrodošli su zainteresirani studenti i nastavnici.
CKPIS-ova radionica Interpretacije grada
U suorganizaciji CKPIS-a i Inštituta za kulturne in spominske študije (Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti) na pulskom se Sveučilištu 14. i 15.  lipnja 2018. održava radionica "Interpretacije grada. Etnografski, historiografski i kulturološki uvidi". Program i sažeci dostupni su na stranici Događanja CKPIS-a .
Predavanja CKPIS-a: Marko Zubak,...
Lipanjsko javno predavanje CKPIS-a pod naslovom Omladinski tisak u SFRJ (1968-1980): alternativni medij komunizma održat će dr. sc. Marko Zubak, znanstveni suradnik na Hrvatskom institutu za povijest. Predavanje će se održati u srijedu, 6. lipnja 2018., u 18.30 sati u Dvorani Slavka Zlatića fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1 (čitaonica, prizemlje). Više pod Događanjima .
Predavanja CKPIS-a: Maša Kolanović,...
Svibanjsko javno predavanje CKPIS-a pod naslovom Kako se kalio kapitalizam? Moralna i afektivna ekonomija hrvatske kulture devedesetih godina 20. st. održat će doc. dr. sc. Maša Kolanović s Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predavanje će se održati u petak, 25. svibnja 2018., u 12.00 sati u Dvorani Slavka Zlatića fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1 (čitaonica, prizemlje). Više pod Događanjima .
Predavanja CKPIS-a: Boris Koroman,...
Travanjsko javno predavanje CKPIS-a pod naslovom Endogeni drugi u hrvatskoj književnosti – afektivna čitanja i moguće promjene u književnom polju održat će dr. sc. Boris Koroman, viši asistent u CKPIS-u i na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Puli. Predavanje će se održati u četvrtak, 26. travnja 2018., u 18.00 sati u Dvorani Slavka Zlatića fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1 (čitaonica, prizemlje). Više pod Događanjima .
Poziv doktorandima za sudjelovanje na...
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Filozofski fakultet, Odsjek za povijest i Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma DOKTORSKA RADIONICA Jugoslavija i globalna 1968.: konteksti, perspektive, odjeci Pula, 29. kolovoza - 1. rujna 2018. Poziv za sudjelovanje Rok: 15. svibnja 2018. ----- ----- ----- ----- ----- Juraj Dobrila University of Pula, Faculty of Humanities, Department of History & Centre for Cultural and Historical Research of Socialism DOCTORAL WORKSHOP Yugoslavia and the Global 1968: Contexts, Perspectives, Echoes Pula, August 29 - September 1, 2018 Call for papers Deadline: May 15, 2018
Predavanje Ive Kosmos:...
Gošća CKPIS-a u programu za ožujak je dr. sc. Iva Kosmos koja će održati predavanje pod naslovom Iz periferije u centar – postjugoslavenski pisci na internacionalnom literarnom polju . Polazeći od pretpostavke da literarne fenomene valja istraživati unutar literarnog polja (ili literarnih polja) u kojima se nalaze, predavanje će se usredotočiti na različite primjere komuniciranja postjugoslavenskih pisaca s novim kulturnim kodovima i očekivanjima „zapadnog“ čitatelja. Dr. Iva Kosmos doktorirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na temu mapiranja postjugoslavenskog egzila. Trenutno je poslijedoktorandica na Institutu za studije sjećanja i kulture Znanstveno-istraživačkog centra Slovenske akademije znanosti i umjetnosti. Predavanje će se održati u četvrtak, 29. ožujka 2018., u 18.00 sati u čitaonici (dv. 11, Dvorana Slavka Zlatića) fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1 u Puli. Više pod Događanjima .
Novi projekti u CKPIS-u
Početkom 2018. u CKPIS-u započinje rad na dvama novim projektima iz programa bilateralne i multilateralne suradnje. Zaborav i sjećanje na industrijski rad na Jadranu: istarski slučaj / Remembering and Forgetting Industrial Labour in the Adriatic: The Case of Istria / Das (fehlende) Gedächtnis der industriellen Arbeit im Adriaraum: Das Beispiel Istrien Dvogodišnji projekt dio je programa bilateralne suradnje Hrvatska (MZO) - Njemačka (DAAD). Partner s njemačke strane je IOS Regensburg, a suvoditelji su Ulf Brunnbauer i Igor Duda. Suradnici na projektu: HR - Andrea Matošević, Boris Koroman, Igor Stanić, studenti; D - Stefano Petrungaro, Peter Wegenschimmel, studenti. Obljetnička 2018. godina u povijesnim i društvenim raspravama na postjugoslavenskom prostoru / Jubiläumsjahr 2018 in der historischen und gesellschaftlichen Debatte im post-jugoslawischen Raum Jednogodišnji projekt, koji financira DAAD, povezuje Katedru za povijest jugoistočne Europe Humboldtova sveučilišta u Berlinu s partnerskim ustanovama u Beogradu, Kopru, Puli, Sarajevu i Skopju. Voditelj je Hannes Grandits, a suradnici iz CKPIS-a su Igor Duda i Anita Buhin. Dio projekta bit će i već uhodana Doktorska radionica CKPIS-a i Odsjeka za povijest FFPU koja će se održati u Puli od 29. kolovoza do 1. rujna 2018.
Predavanje Franka Dote: Muška...
Siječanjski gost CKPIS-a je Franko Dota koji je doktorirao modernu i suvremenu povijest na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, obranivši 2017. disertaciju Javna i politička povijest muške homoseksualnosti u socijalističkoj Hrvatskoj (1945-1989) . Predavanje pod naslovom Na raskršću tradicije i seksualne modernosti: muška homoseksualnost u socijalističkoj Jugoslaviji održat će u ponedjeljak, 22. siječnja 2018., u 17 sati u čitaonici (dvorana 11) fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1. Više pod Događanjima .
Predavanje Miše Kapetanovića:...
U sklopu programa mjesečnih događanja Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma javno predavanje pod naslovom Krajputaška arhitektura u Bosni i Hercegovini: vernakularnost, mobilnost i postturistička vizura održat će dr. sc. Mišo Kapetanović iz Centra za napredne studije Sveučilišta u Rijeci. Predavač individualnu neformalnu gradnju definira kao suvremenu vernakularnost, materijalnu kulturu postsocijalističke radničke klase i njoj pridruženih grupa te objašnjavajući graditeljsku formu i likovni jezik u neformalnoj gradnji preko koncepta mobilnosti i postturističke vizure nudi kritiku diskursu legalizacije i ilegalne gradnje. Predavanje će se održati u utorak, 5. prosinca 2017., u 17.00 sati u čitaonici (dvorana 11) fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1 u Puli.
Nove mrežne stranice
Od početka listopada u funkciji su nove mrežne stranice Sveučilišta na kojima je u cijelosti dostupan sadržaj starih stranica CKPIS-a. Potrebni su još manji urednički zahvati kako bi sve bilo prilagođeno novim stranicama. Stare stranice su arhivirane i do daljnjega dostupne na adresi: http://arhiva.www.unipu.hr/index.php?id=ckpis