Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Česta pitanja

Povratak na popis pitanja

Preddiplomski studij

Maturant/ica sam i želim upisati Vaš Fakultet iz područja ekonomije i poslovne ekonomije. Gdje i kako započeti?

Upisi na Fakultet provode se putem Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta (NISpVU), dostupnog na poveznici postani-student.hr. Kalendar aktivnosti i važne datume možete pronaći na mrežnim stranicama studij.hr, kao i sve detalje o procesu prijava.

Upoznajte se s ponudom FET-a u našoj sekciji za buduće studente.

Natrag na vrh

Završio/la sam četverogodišnju srednju školu prije 2010., mogu li se upisati na FET?

Možete. Sve informacije o postupku upisa za kandidate koji su završili srednju školu prije 2010. možete pronaći na stranici studij.hr

Natrag na vrh

Mogu li upisati FET bez državne mature?

Kandidati koji su završili srednjoškolsko obrazovanje prije 2010. godine nisu dužni polagati državnu maturu za upis na Fakultet.  Svi kandidati koji su završili srednjoškolsko obrazovanje nakon 2010. godine za upis na Fakultet dužni su položiti ispite državne mature.

Natrag na vrh

Koje ispite na državnoj maturi moram položiti da bih upisao/la FET?

Za upis na FET potrebno je položiti ispite iz hrvatskoga jezika, matematike i stranog jezika na razini B.

Natrag na vrh

Koji strani jezik odabrati na državnoj maturi?

Strani jezik koji polažete na maturi također morate izabrati kao obavezni kolegij tijekom studija. Stoga, ako ste položili engleski jezik, isti će Vam biti obavezan kolegij i tijekom studija. Ostale jezike možete odabrati kao izborne kolegije.

Natrag na vrh

Gdje i kako odabirem studijski smjer?

Studijski smjer odabirete u sustavu postani-student.hr. Na izbor su vam dostupni studijski programi Primijenjene ekonomije za izvanredne i redovne studente, kao i programi Poslovne ekonomije za redovne i izvanredne studente koji pak uključuju pet studijskih smjerova: Informatički menadžment, Marketinško upravljanje, Turizam, Financijski management i Management i poduzetništvo. Program Poslovne ekonomije odabire se sa svim navedenim studijskim smjerovima, a konkretan smjer koji želite upisati odabrat ćete pri samim upisima koji će se provoditi na Fakultetu nakon objava finalnih rang lista. Stoga, ako primjerice želite upisati Turizam, u sustavu Postani student morate odabrati program „Poslovna ekonomija; smjerovi: Financijski management, Marketinško upravljanje, Management i poduzetništvo, Turizam; Informatički menadžment (180 bodova, 3 godine, redovni preddiplomski sveučilišni studij)“, dok ćete željeni studijski smjer odabrati pri samim upisima.

Natrag na vrh

Šaljem li dokumentaciju na FET?

Ne. Sve dokumente šaljete u NISpVU. Sve podatke o procesu prijave pronađite na studij.hr

Natrag na vrh

Mogu li se upisati na FET kao državljanin/ka jedne od zemalja Europske Unije (EU)?

Možete. Za vas vrijede ista prava kao i za državljane RH, a sve prijave idu putem NISpVU odnosno postani-student.hr. Više o studiranju u Hrvatskoj za strane državljane možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Natrag na vrh

Strani sam državljanin/ka izvan EU, mogu li upisati FET?

Možete. Sve prijave idu putem NISpVU odnosno postani-student.hr. Više o studiranju u Hrvatskoj za strane državljane možete pronaći na sljedećoj poveznici. Za uvid u kvote upisa stranih državljana provjerite našu natječajnu dokumentaciju dostupnu na ovoj poveznici.

Natrag na vrh

Moram li imati potvrdu o poznavanju hrvatskoga jezika kao strani državljanin izvan EU?

Pristupnici koji su srednju školu završili u inozemstvu prilažu, uz svjedodžbu stečenu u inozemstvu, i potvrdu o položenom ispitu iz hrvatskoga jezika. Pristupnici koji su srednju školu završili u inozemstvu a u sklopu državne mature su polagali ispit iz hrvatskoga jezika nisu dužni polagati ispit.

Natrag na vrh

Kad se održavaju upisi u ljetnom roku?

Upisi u ljetnom roku provodit će se od 21.7.2021. odnosno nakon objave konačne rang liste u sustavu Postani student. Točna informacija kao i raspored upisa bit će objavljeni na mrežnim stranicama Fakulteta i Sveučilišta.

Natrag na vrh

Koju titulu stječem uspješnim završetkom studija?

Završetkom preddiplomskog sveučilišnog studija stječete naziv sveučilišnog prvostupnika odnosno (baccalaureus) ekonomije (univ. bacc. oec.).

Natrag na vrh

Koliko iznosi školarina studija na FET-u?

U slučaju da upisujete Fakultet prvi put u statusu redovnog studenta imate pravo na državnu subvenciju te u tom slučaju trošak školarine snosi država dokle god ispunjavate sve studijske obveze u roku. Redovni studenti koji su već studirali dužni su platiti školarinu u iznosu od  5.500,00 kuna, kao i studenti strani državljani (izvan zemalja EU, a nemaju odobren stalni boravak u Republici Hrvatskoj). Izvanredni studenti plaćaju školarinu u iznosu od 5.000,00 kuna.

Natrag na vrh

Imam li pravo na obročnu otplatu školarine?

Da. Sve detalje o obročnoj otplati školarine možete pronaći na sljedećoj poveznici. Student koji  upisuje  prvu  godinu  studija  zahtjev podnosi prilikom upisa, a najkasnije dva (2) dana nakon upisa.

Natrag na vrh

Mijenjam sveučilište, moram li donijeti ispisnicu?

Kandidati koji su već studirali u redovitom statusu na teret Ministarstva znanosti i obrazovanja moraju uz uplatu donijeti i ispisnicu s prethodnog fakulteta.

Natrag na vrh

Mijenjam sveučilište, hoće li mi se priznati već položeni kolegiji?

Priznavanje ranije položenih ispita u ingerenciji je nositelja kolegija.

Natrag na vrh

Trenutno studiram na stručnom studiju no želio/la bih se prebaciti na FET. Mogu li se prebaciti na istu godinu i hoće li mi se priznati svi već položeni kolegiji?

Svaki Zahtjev za prijelaz se razmatra pojedinačno te se plan i program studija s kojeg se prelazi (neovisno radi li se o stručnom ili sveučilišnom studiju) uspoređuje s planom i programom studija na koji se želi prijeći.

Natrag na vrh

Koje dokumente donosim na upise?

Svi studenti su prilikom upisa dužni dostaviti potvrdu o izvršenoj uplati. Nikakva dodatna dokumentacija nije potrebna. Za detalje o uplatama molimo pogledajte upute i informacije u uputama za upis.

Natrag na vrh

Koliko iznosi participacija u troškovima studija?

Sve informacije o participaciji u troškovima studija pronađite u uputama za upis.

Natrag na vrh

Povratak na popis pitanja

 

Niste pronašli odgovor na svoje pitanje?

  • Obratite nam se na fet-upisi@unipu.hr i rado ćemo vam pomoći s dodatnim informacijama.