Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Kolegij Društvene inovacije i poduzetništvo (sunositeljice izv. prof. dr. sc. Violeta Šugar i prof. dr. sc. Kristina Afrić Rakitovac i poslijedoktorandica dr. sc. Roberta Kontošić Pamić) studentima završne godine diplomskoga studija Management i poduzetništvo svake godine nudi priliku da se okušaju u kreiranju rješenja različitih društvenih izazova, te da teorijsko znanje pretoče u ostvariv, realan projekt.

 

Ove je godine tema bila beskućništvo, kao jedan od onih društvenih izazova, s kojima se više ili manje uspješno suočavaju i nose mnoge lokalne zajednice. Pula je, saznali smo od gošći predavačica, voditeljice Prihvatilišta za beskućnike pulskoga Crvenoga križa, Helene Babić (https://crvenikrizpula.hr/sto-radimo/prihvatiliste-za-beskucnike/) i voditeljice prenoćišta za beskućnike Rachem, Varje Bastijanić (https://www.udruga-institut.hr/stambena-zajednica-rachem/), jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj, ali i šire, koji se veoma aktivno bori da svakome od onih koji su se našli u beskućništvu pruži pomoć.

Helena Babić nas je svojim živim, angažiranim i veoma inspirativnim izlaganjem emotivno povezala sa situacijom u kojoj se, stjecajem okolnosti i neočekivanih životnih situacija, može naći bilo tko i ostati bez posla, kuće, obitelji, zdravlja, zapravo bez svega – i postati beskućnik.

Što se u Puli poduzima kako bi se pomoglo takvim osobama, što je projekt Housing first, što nudi udruga Rachem, a što Prihvatilište za beskućnike, što motivira Helenu i Varju da se posvete pomaganju i borbi u naizgled bezizlaznim situacijama, ima li izlaza iz beskućništva, kako se nositi s predrasudama i stigmom i mnogo drugih pitanja imale su studentice.

Posebno je dojmljiv bio posjet prenoćištu koji vodi udruga Rachem, dan prije preseljenja u nove prostore. Usluge boravka, prehrane, higijene i spavanja u toplom i čistom, pružaju se zahvaljujući donacijama i entuzijazmu dobrih ljudi posvećenih pomaganju, poput Varje Bastijanić i niza anonimnih donatora. Međutim, potrebe su daleko veće od sadašnjih kapaciteta.

Izazov u obliku društvene inovacije i poduzetničkoga poduhvata, koji bi ponudio jedno od mogućih rješenja problema beskućništva, bio je projektni zadatak. Studentice Barbara Šošić, Sara Mitrović, Natalija Šterpin i Ivana Tadijal nisu samo izradile projekt kao obvezu u sklopu kolegija Društvene inovacije i poduzetništvo, nego su, prema riječima Helene Babić, Varje Bastijanić, Jane Milin Herceg i Barbare Lupetine, pred kojima su održale javno predstavljanje, ponudile veoma zanimljivo i ostvarivo rješenje. Njihov je prijedlog, mobilne kućice, čija bi namjena bila dvojaka, za turiste i osobe u beskućništvu, kao inačica Housing first modela (https://world-habitat.org/news/our-blog/what-about-me-the-first-housing-first-pilot-project-in-croatia/), pobudio interes gošći, posebno stoga što može biti samoodrživ, kao turistički smještaj i izvor prihoda, ali i kao rješenje stambenog zbrinjavanja osoba u beskućništvu, njihovog zapošljavanja (na uređenju kampa s kućicama npr.) i uključivanja u zajednicu, zatim osvještavanja šire javnosti o problemu beskućništva i društvene odgovornosti. Projekt studentica dobio je pohvale osoba koje se u praksi svakodnevno suočavaju s izazovima beskućništva, nevidljivosti takvih osoba s jedne i društvene stigme i predrasuda s druge strane. Suradnja s akademskom zajednicom i ovakvi projekti, kazale su, važni su i poticajni obostrano.

izv. prof . dr. sc. Violeta Šugar

Pogledajte na društvenim mrežama:

https://www.facebook.com/share/p/TwQGjE1bZjqtfzsd/?mibextid=WC7FNe

https://www.instagram.com/p/C3LYWJLNQQl/?igsh=MXZsdDhxMGttOW80eA==

https://www.linkedin.com/posts/fakultet-ekonomije-i-turizma-dr-mijo-mirkovic_druagptveneinovacije-poduzetniagptvo-beskuafdniagptvo-activity-7162168240134197249-t4gS?utm_source=share&utm_medium=member_ios

Popis obavijesti