Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Studenti Kulture i turizma sa...

U sklopu redovne terenske nastave, studenti Interdisciplinarnog studija Kultura i turizma i njihovi kolege, Erasmus studenti koji ovaj semestar provode na pulskom Sveučilištu posjetili su baštinske lokalitete i institucije u Puli, park šumi Šijana i NP Brijuni te sa stručnjacima promišljali mogućnosti njihove održive valorizacije.

Uz vodstvo stručnjakinja Arheološkog muzeja Istre, više muzejske pedagoginje i kustosice Giulie Codacci Terlević i dr. sc. Alke Starac obišli su  pulski Amfiteatar, gradske zidine i Malo rimsko kazalište, prošetali kroz Zerostrasse i popeli se liftom do Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, gdje su se u Fort Centru informirali o mogućnostima valorizacije fortifikacijskog sustava Pule.

U park šumi Šijana upoznali su se s prirodnom i kulturnom baštinom, uključujući i arheološko nalazište Šandalja i obližnji fort San Daniele te s vodičima, arheologinjom Dunjom Martić Štefan i Mladenom Perčićem, čuvarom prirode i edukatorom iz županijske ustanove za zaštitu prirode Natura Histrica prodiskutirali mogućnost uređenja interpretacijskog centra za špilju Šandalja u odlično očuvanoj utvrdi.

Mogućnosti valorizacije kulturne i prirodne baštine u zaštićenim područjima istražili su tokom studijskog posjeta NP Brijuni, gdje su im predstavnici stručnih službi: Maša Mihalić, voditeljica Odjela za pripremu i provedbu europskih projekata, arheolog Veseljko Bašić iz Odsjeka za zaštitu kulturnih dobara te biologinja Alena Sprčić, viša stručna savjetnica za zaštitu prirode predstavili aktualne projekte zaštite jedinstvenog brijunskog ekosustava i revitalizacije baštinskih lokaliteta. Nakon uvodnog predstavljanja povijesti Nacionalnog parka, uz stručno vodstvo vodičkinje Sanje Drandić Gorički, i same bivše studentice Kulture i turizma, obišli su ključne baštinske lokalitete i muzejske postave te se informirali o europskim projektima kojima se obnavlja posjetiteljska infrastruktura na Velom i Malom Brijunu i planira revitalizirati "Vila Kupelwieser" i brijunski bazen.

Pogledajte galeriju fotografija s terenske nastave.

Nataša Urošević

Popis obavijesti