Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Konferencija FinTur udruge: Turizam i...

Udruga studenata za financije i turizam „FinTur“ u suradnji sa Fakultetom ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" i ove je godine obilježila dane turizma!

Obilježavanje dana turizma ove godine za cilj je imalo ukazati na povezanost razvoja turizma i prostornog planiranja, te predočiti utjecaj turizma na prirodnu i društvenu okolinu. S tim ciljem u petak, 20. listopada 2023. godine, na FET-u su se okupili predstavnici javnog i privatnog sektora te znanosti kako bi raspravili o izazovima turizma i prostornog planiranja na našem području.

Događaj su otvorile predsjednica udruge FinTur Kelly Jeromela i članica Gorica Karlović, nakon čega je uslijedio pozdravni govor dekanice Fakulteta ekonomije i turizma izv. prof. dr. sc. Ksenije Černe koja je pohvalila i potaknula daljnji aktivizam studenata.

Program je započeo predavanjem profesora dr. sc. Nikole Vojnovića sa katedre za turizam FET-a: Prirodna osnova i antropogeografski sadržaji u planiranju turizma: Izazovi i dileme u turizmu Hrvatske. Kroz predavanje sudionici su upoznati sa prirodnim i antropogeografskim obilježjima našeg prostora. Neupitno je da Hrvatska raspolaže prirodnim i društvenim atraktivnostima na temelju kojih može razvijati konkurentnu turističku ponudu.

Nakon uvodnog predavanja slijedio je okrugli stol „Turizam i prostorno planiranje – izazovi budućnosti“ na kojem su sudjelovali predstavnici javnog i privatnog sektora te znanosti: predsjednica uprave Aminess Hospitality Group Zrinka Bokulić, pročelnik UO za prostorno planiranje i zaštitu okoliša grada Poreča dr. sc. Damir Hrvatin, arhitekt, kustos i akademik Bruno Juričić, te profesor sa katedre za turizam FET-a dr. sc. Nikola Vojnović.

Na okruglom stolu raspravljalo se o praktičnim problemima regionalnog turizma po pitanju prostornog planiranja – rastuće aktivnosti turizma i ograničenosti prostora, nedostatne infrastrukture, učinkovitosti prostornog planiranja, poreznog tretmana privatnih iznajmljivača i kompanija i dr. S obzirom na rastuće ekonomske aktivnosti turizma pretpostavlja se da će i dalje rasti potražnja za prostorom. Ako se uzme u obzir činjenica da je prostor ograničeno dobro prilikom prostornog planiranja i planiranja razvoja turizma iznimno je važno voditi računa o njihovim složenim odnosima.

Ukazavši na izazove turizma po pitanju prostornog planiranja na našem području, ali i na potencijalna rješenja stvara se dodatna vrijednost za lokalnu i akademsku zajednicu po pitanju smjera razvijanja turizma.

 

Popis obavijesti