Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ je uz Hrvatsku udrugu za marketing (CROMAR) i  Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti (HAZU) organizirao 28. CROMAR kongres teme „Marketing in Multiverse: From Real to Virtual“. Kongres su posebno obogatili studenti smjera Marketing koji su organizirali marketinške panele „Marketalks Unlimited“, Careers fair na kojem su sudjelovali vodeća turistička poduzeća i marketinške agencije, te VR kutak u kojem su sudionici mogli iskusiti virtualno okruženje. Kongres je kroz dva dana sadržajnog programa okupio brojne stručnjake iz prakse, znanstvenike, profesore, studente i srednjoškolce koji su raspravljali o novoj tehnologiji poput umjetne inteligencije, chatbotova te društvenih mreža i njihovog utjecaja na budućnost marketinga. Saznajte detalje  u nastavku te pogledajte fotogaleriju i reportaže iz medija.

Katedra za marketing FET-a imala je čast biti treći puta suorganizator CROMAR-ovog kongresa u njegovoj dugoj povijesti, koja seže još u 1960-e godine. Kongres su otvorili izv. prof. dr. sc. Valter Boljunčić, prorektor za umjetnu inteligenciju, poduzetništvo i digitalizaciju, izv. prof. dr. sc. Ksenija Černe, dekanica FET-a, prof. dr. sc. Marija Ham, predsjednica CROMAR-a i izv. prof. dr. sc. Dragan Benazić, predsjednik programskog odbora CROMAR-a. 

Uslijedile su dvije prezentacije na temu umjetne inteligencije. Renomirani profesor marketinga iz Portugala, João Guerreiro, održao je predavanje na temu uloge generativne umjetne inteligencije (AI) u marketingu. Profesor Guerreiro objasnio je što je generativna AI te kako se ona primjenjuje pri izradi teksta, slika, muzike pa čak i videa. Zahvaljujući naprecima u području AI-a, strojnog učenja i obrade prirodnog jezika (NLP), na tržištu rada kreiraju se potrebe za sofisticiranijom radnom snagom dok su one pozicije čije se vještine i sposobnosti mogu lako automatizirati, ugrožene. Predstavljene su i nova znanstvena saznanja te teme i istraživačka pitanja koja je potrebno sagledati i istražiti s gledišta primjene AI-a u obrazovanju, istraživanju i marketinškoj praksi, kao I sve veći fokus na etičke aspekte AI-a.

Potom, član Uprave i potpredsjednik Infobipa za transformaciju i ljudske resurse, Aleksandar Raić predstavio je što prvi hrvatski jednorog radi u području umjetne inteligencije. Publika je saznala na koji sve način se AI ugrađuje u proizvode i solucije Infobipa te kako AI omogućuje klijentima i zaposlenicima učinkovitiji rad. Zahvaljujući interaktivnoj demonstraciji, publika se upoznala i kako je jednostavno i brzo izgraditi servisnog chatbota koristeći Infobip soluciju, te je imala i prilike postavljati pitanja chatbotu.

Marketalks Unlimited: studenti organizirali marketinške panele

 

U organizaciju kongresa uključili su se i FET studenti smjera Marketing koji su organizirali panele pod nazivom "Marketalks Unlimited", a čiji su glavni sponzori bili Jamnica d.o.o.OPG HAHA i Celebration. Paneli su okupili poznate stručnjake iz svijeta marketinga kako bi razmotrili utjecaj umjetne inteligencije na budućnost marketinga, kao i fenomen društvenih mreža i influencera u današnjem svijetu. Deset marljivih studenata iz tima Marketalks posvetilo je nekoliko mjeseci pripreme ovog značajnog događaja, uključujući planiranje, pozivanje panelista i  sponzora, vođenje društvenih mreža, oglašavanje, uređenje prostora i organiziranje popratnog sadržaja. Studenti su također samostalno izradili ukrase i neophodne elemente za navedeni događaj. Njihova predanost i zajednički rad doveli su do stvaranja dugotrajnih prijateljstava i predivnog iskustva koja će zauvijek pamtiti. Iz prvotne ideje organizacije jednog panela, studenti su bili toliko inspirirani da su organizirali čak dva zasebna panela kako bi dodatno zainteresirali publiku, ponajviše studente i učenike srednjih škola.

Prvi panel pod nazivom "Marketalks Unlimited: New Era of Marketing" okupio je renomirane stručnjake iz svijeta marketinga. Gosti panela uključivali su Luciju Potočnik iz agencije Sonda, Nikolu Žinića iz Bruketa&Žinić&Grey i moderatoricu Doru Klanjčec iz CroAI.

Na ovom panelu stručnjaci su publici na jednostavan način predočili ključne promjene koje je umjetna inteligencija donijela u svakodnevni život te koliko je AI postao neizostavan dio suvremenog marketinga. Nikola Žinić je podijelio svoje iskustvo o tome kako koristi umjetnu inteligenciju u svakodnevnom radu te kako aktivno istražuje njezine mogućnosti kako bi ostao konkurentan u dinamičnom okruženju. Lucija Potočnik se nadovezala, ističući prednost današnjih generacija koje imaju lakši pristup informacijama i tehnologijama, te naglasila kako je znatiželja i spremnost za učenjem ključna. Publiku se dojmila stručnost panelista i njihova spremnost i otvorenost da rado dijele svoje znanje s mlađim naraštajima. Istaknuli su kako je ponekad dovoljno postaviti jedno pitanje čiji odgovor značajno može proširiti vidike.

Panelisti su se složili oko toga da, unatoč zabrinutostima da će AI preuzeti ljudske poslove, treba iskoristiti ovu jedinstvenu priliku za učenje i rast. Naglasili su važnost truda i upornosti, te su istaknuli da korištenje AI-a može unaprijediti kreativnost ljudskog uma zato što se sada nalazimo u ključnom trenutku gdje tehnologija i kreativnost idu ruku pod ruku, omogućujući nam da stvaramo nove, inspirirajuće koncepte i ideje. Naša sposobnost da prihvatimo i iskoristimo potencijal AI-a, uz podršku iskusnih stručnjaka, bit će ključna za budućnost marketinga.

 

Drugi panel pod nazivom "Marketalks Unlimited: ChattIN'FLUENCER" okupio je stručnjakinje iz svijeta influencera i društvenih mreža, među kojima su Ivana Kalac, Suzana Jelenković Milevoj, Josipa Tomić i Danijela Kreković (Adler), a cijeli panel moderirao je student Josip Rogalo.

Spomenute dame su svoje putovanje u svijet influencera započele iz čiste znatiželje, a danas je ono preraslo u hobi, a nekima i u izazovan posao. Rasprava je započela ulogom umjetne inteligencije u svijetu influencera. Panelistice su otkrile kako već nekoliko godina postoje AI influenceri, izmišljeni likovi, koji zarađuju milijune godišnje. Osvrćući se na pitanje je li umjetna inteligencija prijetnja njihovom poslu, panelistice su bile podijeljenih mišljenja. Neke od njih smatraju da će AI otvoriti nova vrata i pružiti nove prilike za postojeće i buduće influencere, dok su neke od njih zabrinute da bi AI mogao ugroziti rad nekih, posebno onih koji se bave fotografijom. Također, raspravljalo se o pojmu “Deinfluencing”, pri čemu su panelistice istaknule važnost povjerenja njihove publike. Naglasile su da su spremne reći svoje iskreno mišljenje o proizvodima i uslugama koje promoviraju, bez obzira na moguće negativne posljedice.

Ivana Kalac dodatno je istaknula kako influencerstvo nije samo promocija proizvoda i usluga, već može imati i edukativnu dimenziju. Kroz Instagram Story ili TikTok video, influenceri mogu educirati svoje pratitelje o važnim temama s ciljem poboljšanja zajednice. Uz sve navedeno, kao savjet svim budućim influencerima navele su kako je autentičnost ključan element u izgradnji uspješne karijere na društvenim mrežama.

Kako bi dodatno obogatili događaj, studenti su organizirali i "Careers Fair", pružajući priliku studentima i učenicima da se upoznaju s potencijalnim budućim poslodavcima kao što su Valamar, Mijena, Arena Hospitality Group, Uniline i CMG. Također, osmislili su "VR kutak" u kojem su svi gosti mogli uroniti u virtualni svijet i isprobati razne igre. Dodatno je osmišljen i “Foto kutak” gdje su svi gosti mogli zabilježiti trenutke s kolegama unutar posebno izrađenih okvira.

VR kutak - sudionici su se okušali u boksanju u virtualnom svijetu

Careers Fair - predstavnici vodećih turističkih poduzeća u Istri 

Kao šećer na kraju, organizirana je tombola na kojoj je podijeljeno čak 16 nagrada u suradnji s brojnim partnerima među kojima su Valamar, Pulačinka, Kino Valli, Fashion Studio, Piantina, Pro-Gym i FET.

Ovaj događaj pružio je sudionicima i posjetiteljima priliku za stjecanje novih znanja, otvaranje vrata budućim poslovnim karijerama i služi kao poziv mladima da budu vođeni znatiželjom i ambicijom kako bi ostvarili izvanredne uspjehe u novom dinamičnom marketingu.

Predstavljanje znanstvenih radova odvilo se kroz 6 sesija pri čemu je predstavljeno više od 30 radova. Urednici tri renomirana znanstvena časopisa Market-Tržište, Review of Innovation and Competitiveness te Our economy/Naše gospodarstvo predstavili su mogućnosti objave rada u navedenim časopisima te aktualne teme koje časopis pokriva.

U sklopu kongresa dodijelile su se i nagrade studentima iz višestrukih područja, a koji su bili nominirani od strane institucija prije odvijanja kongresa. Stručni članovi žirija evaluirali su sve zaprimljene prijave te odabrali najbolje radove. Svim studentima dobitnicima najboljih radova  dodjeljene su kao nagrade pretplate na digitalno izdanje Lidera koji je i bio sponzor ovog djela kongresa. Dobitinci nagrada jesu:

  • Rozalija Javoran, studentici FET-a za najbolji diplomski rad. Pročitajte više o tome u portalu Istra24 
  • Matko Biuk, studentu FET-a za najbolji poslijediplomski specijalistički rad u području marketinga
  • Studenti FET-a koji su sudjelovali u projektu Digitalnog inovacijskog inkubatora, a čiji je projekt odabran kao najbolji studentski projekt: Barbara Kalister, Josipa Lesinger, Ivan Mejak, Karin Šćulac, Lana Račić, Luka Vivoda
  • Nina Antičić (Ekonomski fakultet u Splitu) za najbolji doktorat
  • Ivana First Komen, Nina Grgurić Čop, Željka Marčinko Trkulja (Ekonomski fakultet u Rijeci) za najbolju suradnju poslovne i akademske zajednice u RH.

Sudionici su imali i pregršt prilika za međusobno upoznavanje i razmjenu ideja te su doživjeli i kušali autohtone istarske proizvode, maslinovo ulje i vino. Posjetili su Kuću istarskog maslinovog ulja gdje su kušali vrhunska istarska ulja te se educirali o procesu proizvodnje ulja. Kongres je zatvoren stručnim posjetom Infobipu, prvom hrvatskom jednorogu.

U vodnjanskom kampusu Pangea sudionike su dočekali Roberto Kutić, jedan od osnivača i operativni direktor Infobipa uz Moniku Berečić koji su ih upoznali sa poviješću ovog impresivnog poduzeća, svojom misijom i vizijom i vrijednostima.

Nakon obilaska Panegee, uslijedile su stručne prezentacije predstavnika Infobipa u kampusu Quantum. Direktor proizvoda, Anushka Jayawardana i Sanja Verić, product marketing managerica, upoznali su sudionike sa platformom i proizvodima ovog tehnološkog diva i klijentima. Program je završio posjetom staroj uljari u Vodnjanu, Medea uz degustaciju istarskog maslinovog ulja i vina.

Pogledajte u nastavku galeriju fotografija te reportažu TV Nove o CROMAR kongresu:

 

 

 

Autorica fotografija: Paula Kliba, studentica prijediplomskog studija Marketinško upravljanje
Autori teksta: Lara Ljubenović, studentica diplomskog studija Marketinško upravljanje i predstavnici Katedre za Marketing FET-a

Popis obavijesti