Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Novosti FET-a

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Pulski studenti sportaši nastupali na...
World Inter-University Championship u Parizu oborio rekord od 4000 učesnika!   World Inter-University Championship - Pariz Studenti sportaši Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli nastupili su na  8. Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu  -  8th  World Inter-University Championships   (WIUC) koje se od 1. do 5. studenog 2023. održalo u Parizu .   WIUC predstavlja najveće i najbolje sveučilišno natjecanju izvan sustava FISU-a i EUSA-e koji organiziraju Univerzijadu i Europske sveučilišne igre. U Parizu je nastupilo rekordnih 4000 natjecatelja sa 70-ak sveučilišta iz gotovo 30 zemalja koji su se natjecali u 12 sportskih disciplina.

Autor: Nataša Urošević
Predstavnice FET-a sudjelovale na...
U sklopu Mediteranskog turističkog foruma koji je održan na Malti od 21. do 23. studenog, na znanstvenoj konferenciji " MED LIFE - TOURISM HOSPITALITY AND WELLBEING TOWARDS 2030" predstavnice FET "Dr. Mijo Mirković" red. prof. dr. sc. Kristina Afrić Rakitovac i izv. prof. dr. sc. Nataša Urošević,  kao jedine izlagačice iz Hrvatske predstavile su istraživanje "Measuring sustainable wellbeing in Mediterranean health tourism destination". Izlaganje o izazovima održivosti aktualnog modela razvoja turizma na Mediteranu izazvalo je velik interes prisutnih i rezultiralo je zanimljivom diskusijom, a rad će biti objavljen u indeksiranom časopisu, odnosno publikaciji uglednog međunarodnog izdavača. Kraći studijski boravak bio je prilika i za posjet Sveučilištu na Malti i gostujuće predavanje na temu "Special Interest Tourism - Sustainable Development for the Mediterranean" koje je izv. prof. Nataša Urošević održala studentima Instituta za turizam, putovanja i kulturu. S domaćinom, prof. dr. sc. Johnom Ebejerom, ujedno i Erasmus koordinatorom Instituta za turizam, putovanja i kulturu Sveučilišta u Valletti prodiskutirane su mogućnosti razmjene studenata i profesora, suradnje na europskim projektima, razvoja združenih studija te uključivanja u međunarodne alijanse poput SEA - European Universities of the Sea . 

Izv. prof. dr. sc. Nikola Vojnović...
U petak 24. studenog 2024. u organizaciji Instituta za turizam Zagreb član Katedre za turizam izv. prof. dr. sc. Nikola Vojnović sudjelovao je u radu ekspertne fokus grupe u sklopu projekta Uspostava sustava satelitskih računa održivosti turizma RH kao okvira za izradu liste pokazatelja za mjerenje održivosti turizma na destinacijskoj razini. Teme fokus grupe bile su:  pregled temeljnih i specifičnih pokazatelja (kratka prezentacija od strane Instituta za turizam), rasprava o fokusiranosti, mjerljivosti i svrsishodnosti predloženog seta pokazatelja, prijedlog pokazatelja po definiranim temama iz Zakona o turizmu članka 14. te prijedlog pokazatelja po geografskim i proizvodno-specifičnim regijama.

Studenti FET-a posjetili uljaru...
U utorak, 14.11.2023., studenti kolegija Organizacija i Osnove organizacije zajedno s izv. prof. dr. sc. Morenom Paulišić i dr. sc. Robertom Kontošić Pamić posjetili su dvije organizacije različitog karaktera s ciljem približavanja nastavnog gradiva. Prvi posjet bio je uljari Chiavalon d.o.o. Ondje je g. Sandi Chiavalon studentima prezentirao svoju poduzetničku priču od samih početaka, odnosno kako je želja i ambicija studenta Agronomije prerasla u uspješan biznis. Ulje braće Chiavalon prepoznato je i na svjetskom tržištu, pa se ono nalazi i na stolovima kraljevskih obitelji, ali i uspješnih poslovnjaka. Danas ovaj brend koji je započeo skromno od naslijeđenih obiteljskih maslinika, osim ulja, proizvodi i kantarionovo ulje, ali i marmeladu i umak od rajčice… Studenti su tako mogli iz prve ruke saznati i vidjeti kako funkcionira i prodaja ovih certificiranih proizvoda u specijaliziranoj trgovini u sklopu imanja obitelji Chiavalon gdje se nalazi reprezentativna uljara.

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli organizira Dane otvorenih vrata Sveučilišta koji će se održati 23. i 24. studenog 2023 u dvorani Pula na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković". Budući studenti i studentice kao i šira javnost, moći će se upoznati sa karijerom u akademskoj zajednici, budućnosti Sveučilišta te ponudom FET-a. Saznajte sve detalje u nastavku. 

Studenti Marketinga i Turizma upoznali su se sa jedinstvenom ponudom središnje Istre zahvaljujući terenskoj nastavi koja se održala u Svetom Petru u Šumi. U prvoj Hrvatskoj kući od kobasica naučili su više o procesu brendiranje općine, autohtonim istarskim delicijama i njihovoj promociji, te upoznali marketinški splet Histrisa. Studenti su se družili i sa digitalnim nomadima te od njih saznali tko su te kako žive i rade digitalni nomadi te zašto su odabrali Istru. Pronađite u nastavku sve detalje uz fotogaleriju i video sa atmosferom sa terenske nastave. 

Autor: Nataša Urošević
Studijski posjet međunarodnom studiju...
U sklopu Erasmus mobilnosti izv. prof. dr. sc. Nataša Urošević posjetila je od 6. do 10. studenog partnerski međunarodni studij menadžmenta u kulturi i umjetnosti IESA Paris . Uz predavanje o kulturnoj baštini Hrvatske i Istre na UNESCO-voj listi te specifičnostima kulturne povijesti i identiteta Pule, koje je održano u sklopu kolegija Povijest umjetnosti i civilizacija prof. Luisa Belhaourija, studenti elitnog studija kulturnog menaždmenta sa zanimanjem su poslušali izlaganje o znamenitim francuskim arhitektima i putopiscima koji su obilježili kulturnu povijest Pule i promovirali njenu jedinstvenu kulturnu baštinu širom Europe. Gostujuća predavačica predstavila je francuskim studentima mogućnosti studentske razmjene u sklopu Erasmus+ programa, specifičnosti pulskog sveučilišta i prednosti bogatog studentskog i kulturnog života u našem gradu.

Studenti Kulture i turizma sa...
U sklopu redovne terenske nastave, studenti Interdisciplinarnog studija Kultura i turizma i njihovi kolege, Erasmus studenti koji ovaj semestar provode na pulskom Sveučilištu posjetili su baštinske lokalitete i institucije u Puli, park šumi Šijana i NP Brijuni te sa stručnjacima promišljali mogućnosti njihove održive valorizacije. Uz vodstvo stručnjakinja Arheološkog muzeja Istre, više muzejske pedagoginje i kustosice Giulie Codacci Terlević i dr. sc. Alke Starac obišli su  pulski Amfiteatar, gradske zidine i Malo rimsko kazalište, prošetali kroz Zerostrasse i popeli se liftom do Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, gdje su se u Fort Centru informirali o mogućnostima valorizacije fortifikacijskog sustava Pule.

Autor: Sara Maga
Studenti Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković" akademski su gladijatori modernog doba koji će u budućim borbama i pobjedama koristit znanje kao glavno oružje. Tijekom svog studija na FET-u, studenti su prihvatili izazove i odgovornost studiranja i započeli svoje novo životno poglavlje. Kraj jednog razdoblja i početak novog, promoventi su obilježili svečanom promocijom u Malom rimskom kazalištu u Puli 13. listopada 2023. U nastavku vam donosimo osvrt svečane promocije i fotografije kao dar fakulteta svim promoventima. 

Autor: Nataša Urošević
Tragovi Danske u Puli - panel...
Pozivaju se studenti i nastavnici da poprate bogat program manifestacije "Dani Danske u Puli" koja se održava 30. i 31. listopada. Uz ponedjeljak, 30. listopada u Kinu Valli održat će se panel diskusija "U potrazi za zajedničkom održivom budućnošću", nakon čega je u 14 sati predviđeno otvaranje izložbe "Green Together" i u 18 sati projekcija filma. U utorak 31. listopada u 11 sati u Zerostrasse bit će otvorena izložba "Hans Birch Dahlerup - danski arhitekt pulskog pomorskog naslijeđa". Pozivnica i program u prilogu .

Konferencija FinTur udruge: Turizam i...
Udruga studenata za financije i turizam „FinTur“ u suradnji sa Fakultetom ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" i ove je godine obilježila dane turizma! Obilježavanje dana turizma ove godine za cilj je imalo ukazati na povezanost razvoja turizma i prostornog planiranja, te predočiti utjecaj turizma na prirodnu i društvenu okolinu. S tim ciljem u petak, 20. listopada 2023. godine, na FET-u su se okupili predstavnici javnog i privatnog sektora te znanosti kako bi raspravili o izazovima turizma i prostornog planiranja na našem području. Događaj su otvorile predsjednica udruge FinTur Kelly Jeromela i članica Gorica Karlović, nakon čega je uslijedio pozdravni govor dekanice Fakulteta ekonomije i turizma izv. prof. dr. sc. Ksenije Černe koja je pohvalila i potaknula daljnji aktivizam studenata.

Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ je uz Hrvatsku udrugu za marketing (CROMAR) i  Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti (HAZU) organizirao 28. CROMAR kongres teme „Marketing in Multiverse: From Real to Virtual“. Kongres su posebno obogatili studenti smjera Marketing koji su organizirali marketinške panele „Marketalks Unlimited“, Careers fair na kojem su sudjelovali vodeća turistička poduzeća i marketinške agencije, te VR kutak u kojem su sudionici mogli iskusiti virtualno okruženje. Kongres je kroz dva dana sadržajnog programa okupio brojne stručnjake iz prakse, znanstvenike, profesore, studente i srednjoškolce koji su raspravljali o novoj tehnologiji poput umjetne inteligencije, chatbotova te društvenih mreža i njihovog utjecaja na budućnost marketinga. Saznajte detalje  u nastavku te pogledajte fotogaleriju i reportaže iz medija.

Poziv studentima za sudjelovanjem na...
Hrvatsko društvo ekonomista najavljuje 31. tradicionalno savjetovanje „Ekonomska politika Hrvatske u 2024.“ koje se će održati od 8. do 10. studenoga 2023. godine u Grand Hotelu Adriatic u Opatiji. Kao i prethodnih godina, organizira se dolazak studenata s ekonomskih fakulteta na savjetovanje. Ove godine predviđeno je sudjelovanje 15 studenata FET-a drugog i trećega dana savjetovanja. Predviđeno da studenti dođu u Opatiju u četvrtak, 9. studenoga 2023. godine i prisustvuju u radu savjetovanja, zatim prenoće u Opatiji te u petak, 10. studenoga 2023. godine ponovno prisustvuju u radu savjetovanja. Studentima je osiguran prijevoz od Pule do Opatije i natrag, noćenje i obrok.

Iako se predviđa kišovito vrijeme, studentima se pruža mogućnost da provedu uzbudljiv sportski vikend bodreći pulske nogometne, futsal, košarkaške i odbojkaške klubove.  Budimo podrška našim studentima  Antoniu Mauriću  koji je postao neizostavan član pulskog nogometnog premijerligaša Istre 1961,  Niku Vukmiru  koji je jedan od stožernih igrača popularnog prvoligaša Futsal Pule i član futsal reprezentacije Hrvatske te našoj studentici  Moreni Gaber  koja je članica prve ekipe Odbojkaškog kluba Pula koji nastupa u Prvoj odbojkaškoj ligi. Studenti kao i uvijek ostvaruju popuste uz predočenje x-ice!

Profesor FET-a na listi...
Na listi najcitiranijih znanstvenika u 2022. godini 108 znanstvenika je iz Hrvatske, a jedno od Sveučilišta je i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.  Lista je napravljena temeljem studije istraživača sa Stanforda. Jedna lista podrazumijeva najcitiranije znanstvenike u 2022. godini, a druga lista najcitiranije znanstvenike tijekom čitave znanstvene karijere. 

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Postupak reakreditacije Sveučilišta,...
Dragi studenti, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli prolazi postupak reakreditacije, koji provodi Agencija za znanost i visoko obrazovanje. U tu svrhu naše visoko učilište posjetit će Stručno povjerenstvo. Obvezan su dio protokola posjeta odvojeni sastanci s upravom visokog učilišta, predstavnicima nastavnog osoblja i studentima. Ljubazno Vas molimo da se u utorak, 24. listopada 2023. g . s početkom u 12:00 sati u studentskoj dvorani u prizemlju studentskog doma - Paviljona 1 u što većem broju odazovete na sastanak sa Stručnim povjerenstvom koje bi željelo čuti i vaš glas. Više o samom postupku reakreditacije možete pronaći na mrežnoj stranici Agencije za znanost i visoko obrazovanje ili na sljedećoj poveznici

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Dani turizma na FET-u
FinTur udruga studenata za financije i turizam u suradnji s Fakultetom ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" i ove godine obilježava dane turizma! Obilježavanje dana turizma ove godine za cilj ima ukazati na povezanost razvoja turizma i prostornog planiranja, te predočiti utjecaj turizma na prirodnu i društvenu okolinu. S tim ciljem u petak, 20. listopada u dvorani Istra okupiti će se predstavnici javnog i privatnog sektora te znanosti kako bi raspravili o izazovima turizma i prostornog planiranja na našem području. U prilogu se nalazi detaljan program.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Informacija o postupku reakreditacije...
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli prolazi postupak reakreditacije, koji provodi Agencija za znanost i visoko obrazovanje. U tu svrhu Sveučilište će posjetiti Stručno povjerenstvo. Želite li dostaviti svoj komentar članovima Stručnog povjerenstva, primjedbe i prijedloge ili želite pohvaliti rad Vašega visokog učilišta ili nekih pojedinaca, slobodno iznesite svoje mišljenje putem povjerljive komunikacije https://www.azvo.hr/hr/komentari-institucija  do 21. listopada 2023. g.   Agencija za znanost i visoko obrazovanje jamči anonimnost svim osobama koje napišu komentare. Dobivene će se informacije koristiti isključivo u postupku reakreditacije Vašega visokog učilišta.

Autor: Sara Maga
"Marketalks Unlimited" -...
Pozivamo Vas da se pridružite panelima "Marketalks Unlimited " koji će se održati 12. listopada 2023. godine u sklopu 28. kongresa CROMAR-a (Hrvatske udruge za marketing) i FET-a. Panele organiziraju studenti smjera Marketing, a na temu budućnosti marketinga. Saznajte više o panelima, nagradama koje vas očekuju, Careers fairu te brojnim drugim aktivnostima koje vam donose studenti. 

Autor: Sara Maga
Nova akademska godina za brucoše i brucošice FET-u započela je sa orijentacijskim danom na kojem su se novoj generaciji studenata obratili predstavnici Sveučilišta, uprave FET-a, te stručnih ureda i službi. Brucoši i brucošice upoznali su se sa svojim novim studentskim obvezama, mogućnostima koje pružaju sport, programi mobilnosti, praksa, ali i sa radom službi koje su im na raspolaganju tijekom njihovog akademskog putovanja. Saznajte više u nastavku i pogledajte galeriju fotografija nove generacije studenata na FET-u. 

Znanstveni skup "Susreti na dragom kamenu" sa temom "Tragom Mije Mirkovića – Od uzroka ekonomskog zaostajanja do integracije u  suvremeno društvo" održan je u Puli na Fakultetu ekonomije i turizma koji nosi ime toga znanstvenika znanstvenim skupom, a završen programom posvećenim 125. obljetnici rođenja Mije Mirkovića na datum njegova rođenja u Raklju. Saznajte više detalja u nastavku te preuzmite članak iz Glasa Istre.

Znanstveni skup Susreti na dragom kamenu »Tragom Mije Mirkovića – Od uzroka ekonomskog zaostajanja do integracije u suvremeno društvo«  otvoren je u Puli na Fakultetu ekonomije i turizma koji nosi ime toga znanstvenika. Kroz dvodnevni program izložena su 25 rada koja su predstavila ključne aspekte Balotinog znanstvenog, publicističkog i književnog djela, te se u Raklju prigodno obilježila 125. obljetnica rođenja Mije Mirkovića/Mate Balote. U nastavku saznajte više detalja o Skupu, aktualnoj postavi u pulskoj Sveučilišnoj knjižnici te pogledajte i fotogaleriju. 

Autor: Danijela Rabar
Početak nove akademske godine i...
Na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" nastava na svim godinama redovnog prijediplomskog studija i drugoj godini redovnog diplomskog studija započinje u utorak,  3. listopada 2023 ., a na prvoj godini redovnog diplomskog studija u ponedjeljak,  9. listopada 2023. Više saznajte u nastavku.

Autor: Sara Maga
Dragi promoventi, s velikim zadovoljstvom najavljujemo da će se svečana promocija vašeg ulaska u novo, više akademsko zvanje održati 13. listopada 2023. u Malom rimskom kazalištu. Promocija će se održati u dva termina, a sve detalje saznajte u nastavku.  

PREDSTAVLJANJE KNJIGE PETRE KRPAN O...
U Galeriji ULUPUH u Zagrebu 19. listopada 2023. g. održala se promocija knjige Suvremena hrvatska modna fotografija od 1990-ih do 2020-ih autorice Petre Krpan, profesorice s Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Knjigu su uz autoricu predstavile urednice Jadranka Hlupić Dujmušić, teoretičarka mode i umjetnica i Sunčana Tuksar, profesorica na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli.

Iz medija: Najavljen Znanstveni skup...
Kulturni amfiteatar Glasa Istre donosi najavu nadolazećeg Znanstvenog skupa Susreti na dragom kamenu koji će se održati u Puli i Raklju, 27. i 28. rujna 2023 . Saznajte u nastavku više detalja o skupu te preuzmite članak. 

Autor: Sara Maga
Infobip, prvi hrvatski jednorog i tehnološki div iz Vodnjana koji djeluje na globalnom tržištu nudi iznimne prilike za zaposlenje. U tijeku je natječaj za pripravnike na brojnim pozicijama u organizaciji, što predstavlja odličnu priliku za studente završnih godina, apsolvente te one koji su u potrazi za svojim prvim poslom. Saznajte više u nastavku.

Autor: Sara Maga
Dodjele Dekanovih nagrada i...
Dana 19.9.2023. dodijeljene su Dekanove nagrade za ukupno 11 studenata s najboljim uspjehom. Dodijeljene su također i zahvalnice studentima koji su se svojim trudom i ostvarenim rezultatima iskazali na natjecanjima, te zahvalnice studentima smjera Marketinško upravaljanje za trud i rad na izvannastavnim marketinškim i promotivnim aktivnostima Fakulteta.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Obavijest o početku upisa u jesenskom...
Dragi brucoši i brucošice, budući studenti i studentice Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, od srijede 20. rujna u 9 sati mogući su upisi na odabrani studijski program. Upis će biti omogućen za sve studijske programe putem online aplikacije za upise. Molimo vas da upise potvrdite na aplikaciji i upišete se na odabrani studijski program. Aplikacija će biti dostupna na ovoj poveznici: https://www.unipu.hr/upisi2023 Upisi će trajati do četvrtak 28. rujna u 17:00 sati. Upisi traju i tijekom vikenda. Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Na Fakultetu ekonomije i turizma ''Dr. Mijo Mirković'' 12. i 13. rujna 2023. godine organizirano je natjecanje učenika srednjih škola ,,Turistički laboratorij'' koje se provodi u sklopu projekta ,,KLIK Pula – Centar za Kompetentno cjeloživotno razvijanje Inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula''. 

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Upisi u više godine studija u...
Upisi u više godine studija započet će u ponedjeljak 18. rujna i trajat će zaključno do 30. rujna 2023. godine. Studenti se upisuju putem ISVU  Studomata , ali tek utvrde da su im upisane sve ocjene iz položenih kolegija, jer datumom upisa sustav izrađuje račun temeljem nepoloženih ECTS bodova (do trenutka upisa).

Studijski posjeti polaznika ljetne...
U tijeku je Ljetna škola hrvastkog i njemačkog jezika koja je i ove godine okupila više od 40 polaznika iz Hrvatske i Austrije. Uz raznoliki program nastave jezika, kulture, predavanjima o hrvatskom i austrijskom gospodarstvu, kulturi i književnosti te interkulturalnim razlikama, polaznici su uživali u brojnim radionicama, filmskim večerima, radionicama i terenskoj nastavi. U sklopu terenske nastave, polaznici su imali priliku upoznati se sa uspješnim istarskim poduzećima te doživjet Istru . Saznajte više detalja u nastavku.  

Autor: Nataša Urošević
Pulsko Sveučilište na konferenciji...
Kultura i povijest transnacionalnih putovanja, razvoj destinacija književnog turizma, zbirke rijetkih putopisa i vodiča te prometna infrastruktura koja je omogućila razvoj turizma bile su glavne teme međunarodne konferencije " Borders and Crossings " koja je u poljskom Łódźu od 5. do 8. lipnja okupila šezdesetak istraživača, znanstvenika, stručnjaka i putopisaca iz cijelog svijeta.Na uglednom skupu koji je ove godine obilježio 25. jubilarnu obljetnicu pulsko Sveučilište predstavljala je izv. prof. dr. sc. Nataša Urošević , koja je u radu "Traveling to the Adriatic Ports - on the Route of the Lloyd Streamers" predstavila istraživanje provedeno sa studentima Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam na putopisnim kolegijima, koje je uključilo vrijedne zbirke rijetkih putopisa i vodiča u izdanju Austrijskog Lloyda.

Studijski smjer Marketinško upravljanje dostupan na prijediplomskoj i diplomskoj razini studijskog programa Poslovne ekonomije, osuvremenjen je kako bi bio u skladu sa dinamičnim tržištem te potrebama studenata. Uveden je novi kolegij koji će biti usmjeren na upravljanje društvenim mrežama, a naziv smjera pojednostavljen je u Marketing. U skladu sa potrebama studenata i tržišta, u nastavi se potiču ključne vještine i obrađuju aktualna znanja. Saznajte sve detalje u nastavku.

Studenti Marketinga osvojili 2. i 4....
Studenti smjera Marketinško upravljanje pri FET-u ostvarili su odlične rezultate u finalu Digitalnog inovacijskog inkubatora. Dva tima studenata svoja su rješenja predstavili pred stručnim žirem koji je njihov rad, trud i cjelokupno rješenje proglasio 2. i 4. najboljim. Za drugo mjesto, studenti su i nagrađeni sa novčanim iznosom od 1.000 Eura. Saznajte sve detalje u nastavku. 

Iz medija: Najava 28. CROMAR kongresa...
Za časopis Suvremena trgovina, profesorica dr. sc. Danijela Križman Pavlović sa Katedre za marketing predstavila je nadolazeći CROMAR kongres koji će se održati 12. i 13. listopada 2023. na FET-u. Saznajte više detalja o kongresu i pročitajte cijeli intervju. 

Digital Labin - konferencija za...
Digital Labin je dvodnevna IT konferencija koja se održava 22. i 23. rujna u Istri, a koja će u Labinu okupiti više od 800 posjetitelja. Za sve one koji svoju karijeru vide kao programeri, UX/UI dizajneri ili project manageri, ova konferencija je namjenjena upravo njima! Uz pregršt znanja i učenja, na konferenciji će biti prlike i za networking. Saznajte u nastavku više detalja o konferenciji kao i o posebnim studentskim cijenama. 

Najava događanja i pozivnica: okrugli...
Pozivamo vas na okrugli stol na temu “Dealing with national divergence in Banking Union's Single Supervisory Mechanism” koji će se održati virtualno, u četvrtak 6.7.2023. godine, od 18-20h, u organizaciji “Robert Schuman Initiative” Sveučilišta u Luksemburgu a na kojem izv. prof. dr. sc. Marta Božina Beroš sa Katedre za financije i voditeljica Centra za europska istraživanja pulskog Fakulteta ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” sudjeluje kao jedan od govornika. Okrugli stol će istražiti nacionalne razlike u djelovanju SSM-a te ispitati “manevarski prostor” koji je dostupan nacionalnim supervizorima u odnosu na Europsku središnju banku. Sudionici okruglog stola su: - prof. David Howarth, Ph.D., Sveučilište u Luksemburgu - g. Florian Weidenholzer, voditelj Odjela supervizijskih politika, Europska središnja banka - Maria Cecilia del Barrio Arleo, Ph.D., Europski bankovni institut - Jakub Gren, Ph.D., Europski bankovni institut - izv. prof. dr. sc. Marta Božina Beroš, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli Više informacija o samom događaju, govornicima, kao i “link” za registraciju i pristup dostupni su na sljedećoj poveznici: https://wwwen.uni.lu/research/robert_schuman_initiative_for_european_affairs/events Radujemo se vašem odazivu!

Iz medija: Delegacija pulskog...
Na poziv društvenih inovatora sa Sicilije, fondaciju Messina i Sveučilište osnovano daleke 1548. te srednju školu Antonello Messina u okviru aktualnog europskog projekta KLIK posjetila je delegacija pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile te pulskih i rovinjskih srednjih škola. Na sastancima su prodiskutirane mogućnosti primjene dobre prakse u programima urbane regeneracije i društvenog poduzetništva te dogovorena suradnja u kreiranju zajedničkih projekata, studijskih i obrazovnih programa posvećenih društvenim inovacijama i reintegraciji mladih, održivom zapošljavanju ranjivih skupina te razmjena istraživača, nastavnika, studenata i učenika.

Autor: Kristina Afrić Rakitovac
Interni audit FET-a
Poštovane studentice i studenti, pozivamo Vas da se odazovete u utorak, 27.06., u  14.20 h na interni audit kojeg održavamo s ciljem unapređenja kvalitete na našem Fakultetu. Održava se uživo u Vijećnici FET-a (gornja zgrada). Vi ste nam najvažniji dionici i Vaša povratna informacija nam je jako bitna. Pomognite nam da zajednički gradimo što bolji sustav upravljanja kvalitetom. Tim auditora FET-a

Autor: Nataša Urošević
Studijski posjet Sveučilištu u...
U sklopu projekta KLIK - Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula od 12. do 15. lipnja organiziran je studijski posjet Sveučilištu u Messini i Fondaciji Messina s ciljem uspostavljanja međunarodne suradnje i zajedničkog rada na europskim projektima te razvoju združenih studijskih programa. Predstavnice Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" na ovoj projektnoj aktivnosti bile su prof. dr. sc. Kristina Afrić Rakitovac, izv. prof. dr. sc. Nataša Urošević i Anica Dobran Černjul, voditeljica projekta KLIK.

Austrijski konceptualni umjetnik Richard Frankenberger, pionir suvremene umjetnosti u državi, održao je inspirativno i zanimljivo predavanje na temu „Umjetnost, jezik i kultura Austrije“. Prisutni su se tijekom predavanja s performansom mogli upoznati s umjetnošću koja je usko povezana s kulturnim i društvenim angažmanom, kojim umjetnik interdisciplinarnim pristupom, neumorno i s kritičkim senzibilitetom, promatra svoju neposrednu ruralnu okolinu kako bi se protiv provincijalnog mišljenja i djelovanja zauzeo umjetnošću koja se temelji na međunarodnim standardima i aktualnim diskursima. 

Autor: Nataša Urošević
Studenti Kulture i turizma uspješno...
Studijskim posjetom NP Brijuni u petak, 9. lipnja, studenti Kulture i turizma, Poslovne ekonomije i njihovi kolege Erasmus studenti koji ovaj semestar provode na pulskom Sveučilištu uspješno su zaključili semestar i kroz terensku nastavu u praksi finalizirali nastavne obaveze. Nakon uvodnog predstavljanja aktualnih edukativnih programa i interpretacijskih tura te vikend-paketa za specijalizirane segmente, o kojima je govorila Alena Sprčić, biologinja i viša stručna savjetnica za zaštitu prirode, uz stručno vodstvo vodičkinje Sanje Drandić Gorički, i same bivše studentice Kulture i turizma, obišli su ključne baštinske lokalitete i muzejske postave.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
IKEA, ZICER i CEDIOR – terenska...
Studenti druge godine preddiplomskog studija smjera Menadžment i poduzetništvo, Marketinško upravljanje i Informatički menadžment u sklopu kolegija Poduzetništvo i Menadžment održivog razvoja posjetili su zanimljive poslovne subjekte gdje su dobili savjete kako pokrenuti tvrtke, uspješno poslovati, ali i pritom razmišljati o održivosti. Studenti su se upoznali s poslovanjem IKEA Hrvatska i njenim modelom u kojeg integrira elemente održivog razvoja, vodeći brigu o okolišu i zaposlenicima. Zanimljivo je kako tako velika kompanija sa 460 trgovina diljem svijeta uspijeva da svi njezini zaposlenici odražavaju i njezinu kulturu. Studentima se dopala pristupačnost osoblja i želja da demonstriraju ono što je važno, pa su tako imali priliku i popeti se na krov IKEE Zagreb i razgledati postavljene solarne panele. Onime što su vidjeli i čuli „iza kulisa“ postalo je lakše shvatiti zašto se radi o konceptu koji je tako internacionalno poznat i prihvaćen

Autor: Nataša Urošević
Studenti FET-a zaključili semestar...
Studijskim posjetom Malom Lošinju, muzeju Apoksiomena i turističkom društvu Jadranka turizam d.o.o. studenti Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" i njihovi kolege, Erasmus studenti koji ovaj semestar provode na pulskom Sveučilištu, uspješno su zaključili ljetni semestar. Vrlo sadržajna terenska nastava provedena u sklopu nastave kolegija Ekonomika razvoja i Posebni oblici turizma nositeljica prof. dr. sc. Kristine Afrić Rakitovac i izv. prof. dr. sc. Nataše Urošević omogućila je studentima upoznavanje s ključnim dionicima i atrakcijama u razvoju destinacije održivog i odgovornog turizma posebnih interesa.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Održan Međunarodni tjedan FET-a
Međunarodni tjedan FET-a i ove je godine organiziran u zadnjem tjednu svibnja (22..25.05. 2023) te je ponovno okupio brojne predavače s partnerskih institucija širom Europe. U sklopu predavanja studenti FET-a kao i dolazni erasmus studenti imali su prilike čuti rezultate najrelevantnijih znanstvenih istraživanja brojnih autora te upoznati regije,gradove i sveučilišta odakle su nas posjetili navedene kolege. Tematike predavanja bile su raznovrsne, od makroekonomije, turizma, umjetne inteligencije i big data, do ekonomije zdravstva i managementa u kulturi.  U popodnevnim satima sudionici Međunarodnog tjedna imali su prilike upoznati ljepote Grada Pule, Istarske županije, kušati gastronomske specijalitete i dakako iskoristiti navedeno vrijeme za networking.

Najava gostujućeg predavanja i...
Pozivaju se zainteresirani studenti i nastavnici na predavanje i izložbu austrijskog umjetnika Richarda Frankenbergera s temom „Umjetnost, jezik i kultura Austrije“ koje će se održati u srijedu, 7. lipnja 2023. godine s početkom u 15.00 sati u dvorani Pula. Predavanje će se održati na njemačkom jeziku uz hrvatski prijevod.

Poznati edukator i voditelj Zvjezdarnice Višnjan, gospodin Korado Korlević održao je inspirativno i poučno predavanje „Veliki reset“. Publika se tijekom predavanja upoznala s „ključanicama kaosa“, izazovima modernog društva i još izazovnije budućnosti. Cilj predavanja bio jest da studenti osvijeste i odgovore na pitanja gdje smo sada, kako razumijeti što bolje sadašnji trenutak te kako se pripremiti za budućnost. Saznajte više detalja u nastavku i pogledajte fotografije.

Izvanredna studentica na FET-u, Lana Stanić ujedno i Business Development Manager u nagrađivanoj hrvatskoj agenciji Human, održala je za studente diplomskog studija Marketinško upravljanje inspirativno predavanje. Zahvaljujući Laninom predavanju, studenti su se upoznali sa Huaman agencijom, aktivnostima u području prodaje, alatima koji pridonose radu u prodaji, a imali su i brojna pitanja o tome kako započeti karierju u području marketinga. Saznajte više u nastavku i pogledajte fotografije sa gostujućeg predavanja. 

Studenti prijediplomskog i diplomskog studija Marketinško upravljanje u sklopu terenske nastave u Zagrebu posjetili su poduzeće Rimac Group i Metamorfozu. Tijekom ove terenske nastave upoznali su se sa fascinantnom pričom od početka do današnjih impresivnih rezultata, upoznali su se sa nekim od aktivnostima iz domene ljudskih resursa i marketinga,   te razgledali proizvodni pogon. U Metamorfozi čuli su više o franšiznom poslovanju na primjeru uspješne i nagrađivane hrvatske franšize Muzeja Iluzija. Saznajte detalje u nastavku te pogledajte fotogaleriju i video sa ove terenske nastave.

Udruga FinTur na poziv Volonterskog centra Istra održala je radionicu o osobnim financijama za srednjoškolski uzrast. Radionica se održala 2. i 3. svibnja te je obuhvaćala teme marketinga i potrošnje, novca, inflacije i likvidnosti, financijskih proizvoda te financijskog planiranja. Cijeli koncept radionice u cijelosti su osmislile članice udruge i studentice Financijskog managementa Kelly Jeromela, Gorica Karlović i Arijana Vnučec.

Autor: Nataša Urošević
Pulsko Sveučilište na 9. međunarodnoj...
Industrijsko nasljeđe nakon 1945. i modeli valorizacije vrijedne industrijske i pomorske materijalne i nematerijalne baštine bile su glavne teme 9. međunarodne konfencije o industrijskoj baštini koja je održana na riječkom Sveučilištu u organizaciji udruge Pro Torpedo . Uz sedamdesetak okupljenih stručnjaka za industrijsku i pomorsku baštinu, pulsko Sveučilište na skupu su predstavljali apsolvent diplomskog studija Kulture i turizma Luka Krivošić koji je s mentoricom izv. prof. Natašom Urošević predstavio istraživanje provedeno u sklopu izrade diplomskog rada na temu "Urban regeneration of port cities - The legacy of the European Capital of Culture programme".

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Terenska nastava: Dan otvorenih vrata...
Studenti Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", u četvrtak 18. svibnja sudjelovali su u terenskoj nastavi u kampu Polari, u Rovinju. U sklopu projekta „Zapošljavanje u kampingu“ čiji je nositelj kamping udruženje Hrvatske (KUH), a FET jedan od partnera, jedna od aktivnosti bila je upravo navedena terenska nastava za studente i učenike strukovnih turističkih škola. Projekt financira Ministarstvo turizama i sporta.    Tijekom eventa Dana otvorenih vrata kampa, sav menadžment kampa Polari bio je na raspolaganju studentima. Posjet kampu uključio je razgled svih funkcija objekta: recepcija, domaćinstvo, služba za održavanje, animacija i sport, restorane i barove. Na recepciji nas je dočekao voditelj recepcije koji je studente uputio u recepcijsko poslovanje. Voditeljice domaćinstva upoznale su studente u svoje ključne zadaće i omogućile su razgled premium mobilnih kućica.

Naša studentica i  paradresurna jahačica Noemi Mendiković, članica Rovinjskog konjičkog kluba Sv. Eufemija i dvostruka državna prvakinja u svojoj kategoriji osoba s invaliditetom, ostvaruje impresivne rezultate! Saznajte detalje u nastavku.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Gostujuće predavanje - myRent,...
Dana 22. svibnja 2023. na FET-u je održano gostujuće online predavanje Aline Te koja je operacijska menadžerica poduzeća myRent, na temu istoimenog channel managera i PMS sustava. Predavanju su prisustvovali studenti diplomskog studija Turizam i razvoj te preddiplomskog studija turizma. MyRent olakšava svakodnevne zadatke pomoću raznih korisnih alata. Poduzeće je osnovano 2017. g. te danas posluje sa preko 200 klijenata i drži oko 40 000 objekata. Channel manager je sustav koji omogućuje sinkronizaciju i automatsko ažuriranje cijena, raspoloživosti i rezervacija na više online distribucijskih kanala odjednom te često olakšava komunikaciju sa gostima i digitalizira popratne procese.

Autor: Danijel Petrović
Pozivaju se studenti na  prijavu  za sudjelovanje u programu  Lider investa Pula (Investicijski forum – LIDER INVEST ZAPAD)  koji će se održati 25. svibnja 2023. godine. Program počinje  u  11 sati  i završava sa zakuskom  do 14 sati , a održat će se u  Županijskoj komori Pula.

Održana edukativna radionica na temu...
Fakultet ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković”; Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli je u okviru provedbe projekta AdriPromTour - Valorizacija jadranske kulturne i prirodne baštine kroz jačanje njene vidljivosti i turističku promociju, organizirao je edukativnu radionicu pri FETu na temu “Održive kulturne rute” koja je održana 19. svibnja 2023. Edukaciju je održala predavačica Manuela Hrvatin, zamjenica koordinatora Udruge Interpret Europe za Hrvatsku te kreatorica projekta Istra Inspirit koji je afirmirao materijalnu i nematerijalnu kulturno povijesnu baštinu Istre kroz niz interpretativnih „storytelling“ vođenja i manifestacija. 

U prostorima Istarske razvojne agencije ovaj je tjedan na inicijativu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva organizirana fokus radionica za mlade odnosno tematski dijalog  „Zapošljavanje i razvoj poduzetništva“ na kojem su aktivno sudjelovati i studenti 1. godine diplomskog studija usmjerenja Marketinško upravljanje. Saznajte više detalja u nastavku i pogledajte fotogaleriju.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Međunarodni tjedan FET-a
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" ponovno organizira Međunarodni tjedan koji će se održati od 22. do 26. svibnja u dvorani Soumitra Sharma (Dvorana 302). U sklopu Međunarodnog tjedna gostovat će brojni predavači iz nekoliko partnerskih institucija, a program je otvoren za sve studente i nastavnike koji se mogu pridružiti. 

Gostujuća predavanja o upravljanju...
Kako održivo upravljati kulturnom i prirodnom baštinom destinacije, razviti uspješnu poduzetničku ideju i efikasno koordinirati lokalne dionike u razvoju turizma posebnih interesa bile su glavne teme gostujućih predavanja koje su studentima Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam koji slušaju kolegij Posebni oblici turizma održale Natali Palko Zirdum, direktorica Turističke zajednice Ližnjana  i Katarina Dobrić Dabić, voditeljica sekcije zajednice pustolovnog turizma HGK Županijske komore Pula. I same bivše studentice Kulture i turizma, zainteresiranim studentima predstavile su svakodnevne aktivnosti i izazove s kojima se susreću u osmišljavanju proizvoda turizma posebnih interesa, koji na kreativan način interpretiraju kulturnu i prirodnu baštinu destinacije i odgovaraju na specifične potrebe i preferencije (post)pandemijskih turista željnih aktivnog odmora, rekreacije i avanture u očuvanoj prirodi.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Poziv na edukativnu radionicu pod...
Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u okviru provedbe projekta AdriPromTour - Valorizacija jadranske kulturne i prirodne baštine kroz jačanje njene vidljivosti i turističku promociju, organizira edukativnu radionicu na temu "Održive kulturne rute" namijenjenu lokalnim i regionalnim dionicima turizma, koja će se održati 19.svibnja od 09:00 do 13:00 sati, edukaciju će održati predavačica Manuela Hrvatin, voditeljica projekta Istra Inspirit.

Autor: Nataša Urošević
Studenti Kulture i turizma posjetili...
U sklopu redovne terenske nastave kolegija Posebni oblici turizma, studenti Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam posjetili su pulski Akvarij i razgledali novi izložbeni postav posvećen pomorskoj povijesti Pule i Jadrana te atraktivni tropski centar u revitaliziranoj utvrdi San Giovanni. Uz stručno vođenje voditeljice Akvarija dr. sc. Milene Mičić i svoje kolegice Merime Zukić, u društvu studenata iz Japana, Portugala i Velike Britanije koji ovaj semestar provode na pulskom Sveučilištu u sklopu programa razmjene, obišli su impozantni Fort Verudela s najvećim europskim akvarijem s mediteranskim postavom na čak 2.400 kvadratnih metara i jedinstvenom pomorskom zbirkom od 2.000 eksponata iz novigradskog Galleriona, posvećenoj svim mornaricama koje su vladale Jadranom u proteklih 300 godina. Loša vremenska prognoza i jaka kiša nisu spriječili radoznale studente da istraže vrijednu građu i prikupe podatke za projektne zadatke vezane za modele održive valorizacije vrijedne prirodne i kulturne baštine kroz turizam posebnih interesa.

Iz studentskih klupa u poduzetničke...
Studenti 2. godine preddiplomskog studija Menadžment i poduzetništvo, Marketinško upravljanje i Informatički menadžment u sklopu kolegija Poduzetništvo poslušali su predavanje istarske poduzetnice kako bi se pobliže upoznali sa prilikama, ali i izazovima koje donosi poduzetništvo, posebice s aspekta ulaska u poduzetničke vode kao mlada osoba, tek izašla iz studentskih klupa.

U travnju ove godine uspješno je završen ciklus radionica financijskog opismenjivanja učenika četvrtih i petih razreda istarskih osnovnih škola. Projekt „Financijska pismenost osnovnoškolaca“ organizirala je studentska udruga FinTur u suradnji sa Školom pametnih financija. Više detalja o projektu uz fotogaleriju pronađite u nastavku.

Futsal ekipa Sveučilišta Jurja...
Futsal ekipa Sveučilišta Jurja Dobrile nastupila je na 21. izdanju poznatog međunarodnog sveučilišnog turnira EuroMilano. Turnir se održao od 4. do 7. svibnja 2023. u organizaciji studentske sportske udruge ASD Eurosportevents i Sveučilišta Bocconi iz Milana te je okupio preko 1000 natjecatelja s brojnih sveučilišta iz Europe i Afrike koji su se natjecali u osam sportskih disciplina. Sportaši Sveučilišta Jurja Dorbile u Puli imaju vrlo dugu i uspješnu povijest nastupa na Euromilanu (futsal, košarka, tenis, plivanje, odbojka i rukomet) s pregršt osvojenih medalja. Nova futsal ekipa pulskog sveučilišta imala je vrlo zahtjevan ždrijeb ali je hrabrom igrom uspjela dogurati do četvrtfinala gdje su golom u posljednjih sekundama susreta poraženi od pobjednika natjecanja.

Znanstveni skup Susreti na dragom...
Poštovane kolegice i kolege, pozivamo Vas na sudjelovanje na  Znanstvenom skupu Susreti na dragom kamenu   „Tragom Mije Mirkovića - Od uzroka ekonomskog zaostajanja do integracije u suvremeno društvo" koji će se održati u Puli i Raklju, 27. i 28. rujna 2023. pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Razreda za društvene znanosti.

U srijedu, 9. svibnja 2023. godine, na kolegiju 'Monetarna ekonomija' održano je gostujuće predavanje prof. Alessandra Palmierija, redovitog profesora sa Sveučilišta u Sieni na temu prednosti i nedostataka tzv. otvorenog bankarstva i uporabe Fintech-a u bankarskoj industriji. Saznajte u nastavku više detalja o gostujućem predavanju i pogledajte fotogaleriju.

Autor: Sara Maga
U sklopu Festivala znanosti 2023....
U sklopu ovogodišnjeg Festivala znanosti na temu „Priroda i društvo“ održana su brojna predavanja na FET-u. Od tema mjerenja društvenog napretka, fortifikacijskog krajolika Grada Pule, vinskog turizma do održivog marketinga, predavanja iz područja središnje teme festivala Priroda i društvo, okupila su brojne studente, učenike srednje škole te širu javnost. Fotogaleriju i više detalja o predavanjima pročitajte u nastavku.

Kreativci i stručnjaci Jelena Fiškuš i Sean Poropat iz renomiranog i nagrađivanog kreativnog studia Sonda, održali su inspirativno predavanje za studente diplomskog smjera Marketinško upravljanje. Studenti su se upoznali sa radom studia i procesom stvaranja kreativnih rješenja, a kroz mnoštvo predstavljenih poslovnih slučajeva Sonde, produbili su teoriju te stekli nova znanja. Saznajte u nastavku više detalja o gostujućem predavanju Sonde i pogledajte i fotogaleriju te dojmove studenata.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Održano gostujuće predavanje na temu...
U srijedu, 26. travnja 2023. g., doc. dr. sc. Josipa Cvelić Bonifačić g. Nenad Škuflić, direktor sekcije kampova Maistre, održali su gostujuće predavanje na temu Kampinga studentima FET-a. Predavanje je jedna od aktivnosti projekta Kamping udruženja Hrvatske (KUH) "Zapošljavanje u kampingu", koje se provodi uz potporu Ministarstva turizma i sporta, pri čemu je FET jedan od partnera.  Direktor KUH-a, g. Adriano Palman u uvodnom obraćanju predstavio je Udruženje i upoznao studente s aktualnim projektom. 

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Ljetna škola hrvatskog i njemačkog...
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, u suradnji s Fachhochschule Burgenland GmbH- Eisenstadt iz Austrije, i ove godine organizira  Ljetnu školu hrvatskog i njemačkog jezika . Ljetna škola traje 2 tjedna uz raznolik program nastave jezika, kulture, predavanja o hrvatskom i austrijskom gospodarstvu, kulturi i književnosti, interkulturalnim razlikama, učenje u tandemu, terensku nastavu, radionice te izlete i filmske večeri. Nastava jezika izvodi se na različitim razinama te se polaznici raspoređuju na temelju njihova prethodna poznavanja jezika.

Doktorand Sveučilišta u Glasgowu Ross...
Istra i Dalmacija bile su popularna odredišta za britanske putnike puno prije pojave suvremenog masovnog turizma, a putovanja jadranskom obalom nezaobilazna atrakcija za brojne putopisce koji su otkrivali egzotičnu  Arkadiju na rubovima europske civilizacije. Britanske putopisce, koji su dobro poznavali popularne mediteranske destinacije, istočna jadranska obala privlačila je ne samo zbog vrijedne antičke baštine, prirodnih ljepota i bogatstva tradicijske kulture, već i kao mogućnost bijega iz prenapučenih urbanih metropola industrijalizirane zapadne Europe. O svom istraživanju tragovima britanskih putopisaca u rijetkim zbirkama vodiča i putopisa Sveučilišne i Mornaričke knjižnice, ali i ostalih jadranskih knjižnica, studentima pulskog sveučilišta govorio je Ross Cameron na predavanju ' The coasts, the islands, the channels are as yet uninvaded by the British tourist ’: British travel writing on Istria and Dalmatia before 1914.

Na Festivalu znanosti predavanja o...
Europski, regionalni i lokalni primjeri dobre prakse održive valorizacije fortifikacijske baštine bili su glavna tema predavanja "Fortifikacijski krajolik Grada Pule - održiva interakcija prirode i društva" održanog u sklopu Festivala znanosti na FET "Dr. Mijo Mirković". Studenti i zainteresirani Puljani imali su priliku poslušati zanimljiva predavanja kustosica Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Katarine Marić i Katarine Pocedić o Fort Centru Pula, uređenom u sklopu projekta "Pulski fortifikacijski sustav kao kulturno-turistički proizvod" te Merime Zukić, voditeljice marketinga pulskog Akvarija.

Posjet studenata Zakladi za poticanje...
Nastavno na održano predavanje prethodnog mjeseca kada je studente posjetila upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva g. Helga Možé, u srijedu, 12. travnja, studenti prijediplomskog i diplomskog studija, smjera Marketinško upravljanje, imali su prilike posjetiti prostor Zaklade i upoznati se sa njihovim aktivnim radom „na terenu“.

Poziv na predavanje Rossa Camerona o...
Pozivaju se zainteresirani studenti i nastavnici na predavanje Rossa Camerona, doktoranda Sveučilišta u Glasgowu, koji ovaj semestar provodi na pulskom Sveučilištu istražujući rijetke zbirke britanskih putopisa o Jadranu. Predavanje   ‘ The coasts, the islands, the channels are as yet uninvaded by the British tourist ’: British travel writing on Istria and Dalmatia before 1914 održat će se u ponedjeljak 24. travnja u 14 sati u dvorani 303. Predavanje će biti moguće pratiti i online, preko zoom-linka . Kratku informaciju o sadržaju predavanja i podatke o predavaču možete naći u prilogu . Dobrodošli!

Autor: Sara Maga
Ovogodišnji Festival znanosti održati će se u razdoblju od 24. do 29. travnja 2023. godine. Središnja tema Festivala znanosti ove godine je "Priroda i društvo", a cilj jest popularizacija znanosti, programa i projekata pojedinih ustanova, udruga i pojedinaca znanstvenika iz različitih znanstvenih područja. U ovom će tjednu brojni sudionici imati priliku prisustvovati predavanjima, izložbama i radionicama na temu Festivala. Očekivanu publiku čine djeca, učenici, nastavnici, studenti, profesori, znanstvenici, mediji i ostala zainteresirana javnost. Saznajte u nastavku više o aktivnostima FET-a.

Naše Sveučilište i ove godine provodi besplatne online pripreme državne mature. Saznajte u nastavku za koje predmete će se provoditi pripreme, raspored priprema te kako se prijaviti.

Poziv na performans višejezične...
Pozivaju se zainteresirani studenti i nastavnici da poprate performans višejezične poezije “ Heart Monologues ”, koji se održava u četvrtak 13. travnja u 19 sati u pulskoj galeriji Makina. " Heart Monologues ” dio su međunarodnog projekta multilingvalne poezije Jasmine Bolfek-Radovani “ Unbound ”, koji se bavi odnosom suvremene višejezične poezije i multimedijskih tehnologija.  Jasmina Bolfek-Radovani je multidisciplinarna istraživačica, multilingvalna pjesnikinja i umjetnica hrvatsko-alžirskog porijekla rođena u Zagrebu. Od 1995. živi i radi u Londonu na partnerskom Queen Mary University of London, a svoja istraživanja predstavila je i na konferenciji "Borders and Crossings" 2018. u Puli i na Brijunima. Poziv i detaljniju infrormaciju možete naći na linku u prilogu .

Autor: Nataša Urošević
Znanstveni skup Susreti na dragom...
Poštovane kolegice i kolege, pozivamo Vas na sudjelovanje na  Znanstvenom skupu Susreti na dragom kamenu   „Tragom Mije Mirkovića - Od uzroka ekonomskog zaostajanja do integracije u suvremeno društvo" koji će se održati u Puli i Raklju, 27. i 28. rujna 2023. pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Razreda za društvene znanosti.

Doktorand sa Sveučilišta u Glasgowu...
Uz brojne Erasmus studente, Pulu je kao svoju studijsku destinaciju za ovaj semestar izabrao i Ross Cameron, doktorand Sveučilišta u Glasgowu, koji na našem Sveučilištu pod mentorstvom izv. prof. Nataše Urošević istražuje specijalizirane baštinske zbirke rijetkih putopisa za doktorat o britanskim putopisima na Jadranu. Iako je u Puli tek dva tjedna, pregledao je građu Sveučilišne i Mornaričke knjižnice i iznenadio se bogatstvom putopisnih izvora. Oduševljen je i bogatstvom antičke, ali i industrijske i vojne baštine, kao i načinom na koji su ju opisivali poznati europski putopisci. O prvim impresijama po dolasku u Pulu i istraživanju koje provodi na našem Sveučilištu pročitajte u Rossovom prilogu na studentskom blogu Kulturizam . Pozivamo Vas ujedno na predavanje i putopisnu radionicu 24. travnja u 14 sati,  na kojima će Ross Cameron predstaviti prve rezultate svog istraživanja.

Održano gostujuće predavanje na temu...
U srijedu, 22. ožujka, studenti diplomskog studija, smjera Marketinško upravljanje, imali su priliku poslušati gostujuće predavanje gđe. Helge Možé, upraviteljice Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva na temu „Neprofitni marketing - realnost“.

Iz medija: Erik Ružić - Kompanije ne...
Naš profesor izv. prof. dr. sc. Erik Ružić i voditelj Katedre za marketing za Glas Slavonije govori o društvenim mrežama te njihovoj važnosti za kompanije: "Društvene mreže, kao i korištenje usluga influencera uostalom, postaju nezaobilazni dio marketinških strategija mnogih kompanija. Stvaranje zanimljivog, angažirajućeg sadržaja postaje imperativ. Mreže omogućavaju direktnu komunikaciju sa korisnicima, omogućuju pružanje podrške, riješavanje problema, prodaju i slično."  

Pulsko Sveučilište na konferenciji...
Valorizacija zajedničke europske baštine kroz digitalizaciju vrijednih baštinskih zbirki i umrežavanje kreiranjem transnacionalnih kulturnih ruta bila je glavna tema konferencija međunarodne konferencije E-ROUTES: "Enhancing heritage experience - Exploring cultural routes" , koja je u Šibeniku okupila više od stotinu stručnjaka i znanstvenika iz područja kulturne baštine i njene digitalizacije iz dvadesetak zemalja. U sklopu bogatog programa uvodne konferencije projekta Kreativne Europe E-Routes - Time Travel Routes through Europe posvećenoga inovativnim načinima predstavljanja putopisnih izvora u kontekstu kulturno-povijesne baštine i doživljaju putovanja kao komunikacije koja povezuje mjesta i ljude kroz zajedničko iskustvo dijeljenja kulturne baštine, predstavljena su i aktualna istraživanja i projekti pulskog Sveučilišta.

FinTur udruga i studenti FET-a...
FinTur udruga i studenti smjerova Turizam i razvoj te Menadžment i poduzetništvo posjetili su hotele Animess Maestral u Novigrad. Nastavno na uspješno obilježavanje Dana turizma i organiziranog okruglog stola na kojem su sudjelovali renomirani gospodarstvenici i profesori sa FETa, udruzi studenata FinTur stigao je poziv za posjet jedne od vodećih hrvatskih turističkih kompanija čiji počeci datiraju još u 1970.-tim – Aminess.

Studijski posjet sajmu ITB Berlin u...
Predstavnici Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Fakulteta ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” u sklopu projektnih aktivnosti Interreg projekta AdriPromTour na kojem je FET jedan od projektnih partnera posjetili su sajam na Međunarodnoj turističkoj burzi (ITB 2023.) u Berlinu. U berlinskom kongresnom centru Messe održan je svjetski sajam turizma ITB Berlin, trodnevna manifestacija trajala je od 07.-09.ožujka.

Autor: Nataša Urošević
Putopisne radionice kreativnog...
U okviru putopisnih kolegija na Interdisciplinarnom studiju Kultura i turizam, putopisna blogerica i novinarka Barbara Ban održala je zanimljivu putopisnu radionicu na kojoj je studentima predstavila svoj blog Hello Istria i uputila ih u tajne kreativnog pisanja putopisnih, novinarskih i publicističkih tekstova. Studente je posebno zanimao način opreme i uređivanja putopisnog bloga, važnost kvalitetnih fotografija i male tajne spisateljskog zanata kojima je moguće privući brojne čitatelje na društvenim mrežama.

Izložbom i gostujućim predavanjem...
Otvaranjem izložbe "Žene u promociji turizma Hrvatske" i gostujućim predavanjem doc. dr. sc. Jasenke Kranjčević, znanstvene savjetnice Instituta za turizam u Zagrebu na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" prigodno je obilježen Međunarodni dan žena. Studenti i nastavnici pulskog Sveučilišta zajedno s brojnim zainteresiranim sugrađanima popratili su zanimljivo predavanje i izložbu o ulozi žena u promociji turizma Hrvatske i razvoju turizma posebnih interesa. Izložbu je otvorila dekanica FET-a izv. prof. dr. sc. Ksenija Černe, naglasivši važnost suradnje s uglednom partnerskom institucijom i čestitajući praznik okupljenim kolegicama i studenticama. Studenti Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam nastavit će se baviti ovom zanimljivom i važnom temom tokom semestra, istražujući s mentoricom izv. prof. dr. sc. Natašom Urošević putopise i vodiče te ulogu žena u turizmu u sklopu putopisnih i kolegija vezanih za turizam posebnih interesa.  

U srijedu, 01. ožujka, održano je gostujuće predavanje na temu „Različite dimenzije održivog marketinga“ gđe. Marijane Kordić, stručnjakinje za poslovno savjetovanje i digitalni marketing, vlasnice poslovnog subjekta MK Concept.  

Autor: Nataša Urošević
Studenti FET-a studijskim posjetom...
Studenti FET "Dr. Mijo Mirković" započeli su ljetni semestar terenskom nastavom i studijskim posjetom Raklju, rodnom mjestu akademika Mije Mirkovića (1898.-1963.). Lijep i sunčan proljetni dan iskoristili su za obilazak Memorijalne zbirke u rodnoj kući Mije Mirkovića - Mate Balote, gdje su im se pridružili predstavnici Općine Marčana Jakov Benazić i TZ Marčana Luka Faraguna, uz prigodni program učenika OŠ Vladimira Nazora u Krnici. Nadareni mladi recitator Rocco Vlačić pročitao je okupljenima nekoliko pjesama iz Balotine zbirke "Dragi kamen", a ravnateljica škole Romana Percan predstavila je program zavičajne nastave "Osluhni zavičaj - zove te pramaliće".

Autor: Sara Maga
Čast nam je pozvati Vas na otvaranje izložbe i predavanje "Žena u promociji turizma Hrvatske" u srijedu, 8. ožujka 2023. u 12:30 sati na Fakultetu ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković”, dvorana Pula.  Izložba se provodi u organizaciji Instituta za turizam, Zagreb te našeg Fakulteta u suradnji sa ostalim partnerima.

Raspisan natječaj za upis nove generacije polaznika dva poslijediplomska specijalistička studija - "Europske integracije, regionalni i lokalni ekonomski razvoj" i "Ljudski resursi i društvo znanja". Detalje o karakteristikama i izvođenju poslijediplomskih specijalističkih studija na konferenciji za novinare predstavile su voditeljice programa prof. dr.sc. Ines Kersan-Škabić i izv. prof. dr.sc. Sanja Blažević Burić.

Iz medija:  Konferencija o...
Modeli održive valorizacije najznačajnijih europskih obalnih fortifikacijskih sustava bili su glavna tema međunarodne znanstvene konferencije "Apuntando al Mar", koja je održana Ferrolu, španjolskoj ratnoj luci s povijesnim arsenalom i vrlo aktivnim brodogradilištem. Znanstveni skup, koji je okupio ugledne europske stručnjake za vojnu i pomorsku baštinu nije slučajno održan u Galiciji, najsjevernijoj španjolskoj pokrajini na obalama Atlantika: zajedno s obližnjom Coruñom, čiju luku štiti impozantan Herkulov toranj, najstariji aktivni rimski svjetionik uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, zahvaljujući jedinstvenom obliku prirodno zaštićenog zaljeva, Ferrol je jedna od najsigurnijih ratnih luka na svijetu, trenutno na tentativnoj listi UNESCO-a kao Idealna luka prosvjetiteljstva.

Natječaj za upis na poslijediplomski...
Studij traje 2 semestra, završetkom studija stječe se 60 ECTS bodova te akademski naziv sveučilišni/sveučilišna specijalist/specijalistica europskih integracija, regionalnog i lokalnog ekonomskog razvoja (univ. spec. oec.). Ukupno je ponuđeno 30 mjesta za upis. UVJETI ZA UPIS: Uvjeti upisa na poslijediplomski specijalistički studij Europske integracije, regionalni i lokalni ekonomski razvoj

Natječaj za upis na poslijediplomski...
Studij traje 2 semestra, a završetkom studija stječu se 60 ECTS bodova te akademski naziv sveučilišni/sveučilišna specijalist/specijalistica ljudskih resursa i društva znanja (univ. spec. oec.). Ukupno je ponuđeno 30 mjesta za upis. UVJETI ZA UPIS: Uvjeti upisa na poslijediplomski specijalistički studij Ljudski resursi i društvo znanja

Student FET-a dao gol i briljirao uz...
Puljani su trijumfalno u finalu Hrvatskog malonogometnog kupa svladala Šibenik 1983 rezultatom 5:2 te odnijeli pobjenički trofej! Naš student Niko Vukmir jedan je od igrača koji su svojim pogocima osigurali pobjedu.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Raspored nastave FET-a za ljetni...
U ponedjeljak, 27. veljače 2023. počinje nastava ljetnoga semestra akademske godine 2022./2023. Objavljeni su rasporedi za redovni i izvanredni studij preddiplomske i diplomske razine za sve godine. Rasporede možete pregledati i preuzeti na stranici https://fet.unipu.hr/fet/za_studente/raspored_nastave . Želimo vam uspjeh u nastavku studija! Uprava i djelatnici FET-a

U organizaciji Udruge poduzetnika u hoteljerstvu Hrvatske (UPUHH), a uz ostale partnerske udruge i institucije među kojima je i FET, nastavlja se drugi ciklus edukacija pod nazivom “UPUHH Hotel Academy”. Program se održava online, te je za naše nastavnike i studente besplatan.  

Autor: Nataša Urošević
Pulsko Sveučilište na konferenciji o...
Modeli održive valorizacije europskih obalnih fortifikacijskih sustava bili su glavna tema konferencije "Apuntando al Mar", koja je održana u Ferrolu, Španjolska od 9. do 11. veljače. Na poziv uglednih španjolskih stručnjaka, na konferenciji koja okupila tridesetak izlagača i više od dvjesto sudionika predavanje je održala izv. prof. dr. sc. Nataša Urošević s pulskog Sveučilišta, koja je u izlaganju na temu PARTICIPATORY MANAGEMENT AND VALORISATION OF ADRIATIC COASTAL FORTIFICATIONS – THE CASE OF PULA, CROATIA predstavila europske, hrvatske i lokalne pulske primjere dobre prakse valorizacije fortifikacijske baštine. Izlaganje je izazvalo veliko zanimanje okupljenih stručnjaka, a u diskusiji koja je uslijedila naglašena je važnost međunarodne suradnje i umrežavanja na valorizaciji i revitalizaciji zajedničke europske baštine. Konferencija je održana u Ferrolu, važnoj španjolskoj ratnoj luci s povijesnim Arsenalom i vrlo aktivnim brodogradilištem, pa su domaćini izrazili interes za povezivanje gradova i regija s vrlo sličnom poviješću i baštinom. Projekte i istraživanja pulskog Sveučilišta pohvalio je i voditelj panela o održivoj valorizaciji fortifikacija dr. Mario Crecente, arhitekt i profesor na Sveučilištima A Coruña i Santiago, s kojim je također dogovoren nastavak suradnje na zajedničkim projektima.

Odgovorno poslovanje kao temelj...
Studenti diplomskog studija Menadžment i poduzetništvo i Turizam i razvoj dobili su priliku, krajem zimskog semestra i u sklopu studijskog putovanja u Zagreb, posjetiti dvije organizacije koje svoje poslovanje temelje na principima održivosti sa željom da njihovo djelovanje ima pozitivan odjek u zajednici.

Autor: Sara Maga
Na diplomskom studiju Marketinškog upravljanja studenti stječu praktične vještine, a sve sa ciljem da što uspješnije usvoje i primijene teoriju, razviju kritičko promišljanje, timski rad te da otkriju ili prodube svoje talente.

U sklopu Dana otvorenih vrata Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, brojni maturanti iz Pule, Rovinja, Pazina te ostalih istarskih gradova imali su prilike iz prve ruke čuti iskustva FET-ovih studenata i uvjeriti se u prednosti studija ekonomije i turizma u Puli. Da bi se zagrijali i upoznali sa ponudom FET-a, maturanti su prvo odigrali kviz koristeći svoje mobilne uređaje, a oni najbrži i najtočniji osvojili su i poklone.

Pokrenut postupak izbora dekana...
Na temelju članka 41. i 45. Statuta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Fakultetsko vijeće Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ je na svojoj 37. redovitoj elektronskoj sjednici, održanoj dana 3. veljače 2023. godine donijelo Odluku o pokretanju postupka za izbor dekana Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“.

Nove generacije dva istarska...
Studenti 3. godine preddiplomskog studija Menadžment i poduzetništvo u sklopu kolegija Obiteljsko poduzetništvo (izv. prof. dr. sc. Violeta Šugar i dr. sc. Roberta Kontošić Pamić) poslušali su predavanje dvoje istarskih obiteljskih poduzetnika s ciljem približavanja tematike kolegija i upoznavanja s aktualnom situacijom u okruženju.

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli organizira Dane otvorenih vrata Sveučilišta koji će se održati 8. i 9. veljače 2023 u dvorani Pula na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković". 8. veljače od 12h-14h  održat će se okrugli stol na temu "Uloga Sveučilišta u kreiranju budućnosti Europe", dok će se ponuda FET-a predstaviti 9. veljače od 12.25h-12.45h.

Iz medija: Predstavljen zbornik...
U povodu 100. obljetnice smrti Paula Kupelwiesera (Beč, 1.02.1843. – Beč, 20.03.1919) Sveučilišna knjižnica i tadašnji Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, uz potporu Austrijskog kulturnog foruma iz Zagreba, organizirali su 11. i 12. listopada 2019. godine međunarodni znanstveni skup u čast Paula Kupelwiesera. Skup je održan u Brijunima i u Puli. Cilj skupa bio je predstaviti djelo i kompleksne i brojne aktivnosti Paula Kupelwiesera na Brijunima, ali i na području južne Istre te istaknuti njegovu važnost za suvremeni turizam na Brijunima.

MOTIVACIJA: Od studentskih klupa do...
Zašto netko prigrli život i priliku, a netko ju stalno propušta? Leži li odgovor u MOTIVACIJI i kako ju potaknuti? Bivši student FET-a, mladi PR-ovac, izvršni pomoćnik direktorice labinske tvrtke URBICO, aktivni član Hrvatske udruge za odnose s javnošću i umjetnik (kako on to za sebe zna reći), u procesu razvoja karijernog puta Luka Škabić  oduvijek je sanjao snove: „da će biti glumac, pjevač ili maneken“. Njegov je životni moto je „Don't wait for opportunity, create it“ ili „ne čekaj priliku već  ju stvori“ te vjeruje  da svatko kroji svoj put ka sreći i da je samo važno odabrati strategiju za kreiranje svog puta. Da, prenio je važnost individualne motivacije koja nas potiče, održava i usmjerava naše ponašanje,  gdje je važna akcija, a ne samo nagrada ( jer je sve proces učenja).

Studenti kolegija Društvene inovacije...
U sklopu kolegija Društvene inovacije i poduzetništvo (su-nositeljice: izv. prof. dr. sc. Kristina Afrić-Rakitovac, izv.prof. dr. sc. Violeta Šugar; dr.sc. Roberta Kontošić Pamić), studenti 2. godine diplomskog studija Menadžment i poduzetništvo izradili su projekte u kojima su kroz društveni poduzetnički poduhvat ili društvenu inovaciju odgovorili na prethodno mapirane potrebe odabranog pulskog kvarta.

Posljednjeg dana nastave iz kolegija Turistička destinacija (27.01.2023.) studenti smjera Turizam (3. g. preddiplomskog studija)  proveli su u stručnoj posjeti Istarskoj razvojnoj turističkoj agenciji - IRTA d.o.o. 

Autor: Sara Maga
Studeni diplomskog studija smjera Marketinško upravljanje u srijedu 18. siječnja na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ ugostili su poslovne ljude iz poduzeća Venus d.o.o. koje se bavi iznajmljivanjem i prodajom vozila.

“Sve što treba znati o crowdfundingu kao alternativnom modelu financiranja poslovnih projekata” tema je radionice na kojoj su, 24. siječnja 2023. godine, sudjelovali studenti prve godine preddiplomskih studija Primijenjene ekonomije i Poslovne ekonomije, u okviru kolegija Trgovačko pravo. Radionica je organizirana u poduzetničkom okruženju, odnosno u prostorijama Istarske razvojne agencije (IDA d.o.o., Pula), a vodio ju je g. Aco Momčilović - poduzetnik s bogatim iskustvom osmišljavanja i provedbe crowdfunding kampanja.

Za studente druge godine diplomskog...
U okviru obveznog kolegija Poslovno komuniciranje na završnoj godini diplomskog studija Kultura i turizam, nositeljice izv. prof. dr. sc. Tijane Vukić, u petak, 19. prosinca 2023. g., za vrijeme nastave u učionici, na daljinu su ugošćene stručnjakinje Maja Puškarić i Martina Raškaj. Gostujuće predavanje nadopuna je prethodno obrađenoj nastavnoj jedinici o komunikacijskom procesu pri zapošljavanju u okviru koje je sa studentima detaljno obrađen dio koji se odnosi na prijavnu natječajnu dokumentaciju. Gostujuće predavanje trajalo je sat vremena, a organizirano je u dva dijela.

Autor: Nataša Urošević
Gostujućim predavanjem "Istarske...
Gostujućim predavanjem " Istarske sudbine " pulskih povjesničara Igora Jovanovića, prof. i Igora Šaponje prof., studenti Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam obilježili su Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. Predstavljanje projekta dokumentiranja svjedočanstava Istrana preživjelih u koncentracijskim logorima koje je provedeno u okviru projekta Istarskog povijesnog društva " Stoljeće europskog antifašizm a" održano je u sklopu redovne nastave kolegija Kulturna povijest Hrvatske i Europski identitet - kulturne i političke osnove. Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježava se 27. siječnja, na dan kada je Crvena armija 27. siječnja 1945. oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj. Ujedinjeni narodi su, donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, proglasili danom sjećanja na sve žrtve holokausta.  izv. prof. dr. sc. Nataša Urošević

Autor: Nataša Urošević
Studijski posjet Konzervatorskom...
U sklopu redovne nastave kolegija Upravljanje kulturnom baštinom, studenti prve godine diplomskog studija Kultura i turizam posjetili su Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Puli. Pročelnica Konzevatorskog odjela Lorella Limoncin Toth zainteresiranim je studentima predstavila djelokrug rada i svakodnevne aktivnosti pulskih konzervatora na aktualnim projektima revitalizacije kulturne baštine. Posebno je riječi bilo o mogućnostima valorizacije arheološke i fortifikacijske baštine Pule kroz europske projekte. Pročelnica Limoncin Toth istaknula je da je vrednovanje pojedinog kulturnog dobra ili kulturnog krajolika izuzetno važan proces u kojem se utvrđuju vrijednosti kulturno-povijesnih cjelina i mehanizmi njihove zaštite i održivog upravljanja. Pohvalila je studentske projektne ideje revitalizacije pulskog fortifikacijskog sustava.

U sklopu kolegija Menadžment tržišnih komunikacija, studenti 3. godine diplomskog studija Marketinškog upravaljanja posjetili su HRT centar Pula gdje ih je ugostila urednica Tatjana Kaštelan . Nakon upoznavanja sa postajom i razgovorom sa novinarima i tehničkim realizatorima, studenti su se okušali u ulozi radijskog gosta u emisiji Razvojni kod.      

U sklopu projekta Stručnom praksom do...
U sklopu projekta Stručnom praksom do ranog razvoja karijere i redovne nastave kolegija Upravljanje kulturnom baštinom i Nematerijalna baština, studenti Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam imali su priliku poslušati gostujuća predavanja dr. sc Lidije Nikočević iz Etnografskog muzeja Istre na temu Upravljanje nematerijalnom baštinom i Upravljanje muzejima. Posebno zanimanje studenata izazvala je tema upisa nematerijalnih dobara na UNESCO-vu listu i praksa njegovanja pokladnih običaja poput ophoda zvončara s područja Kastavštine. Gostujuća predavačica predstavila im je aktualnu problematiku zaštite i očuvanja tradicija i običaja kao ključnih elemenata kulturnog identiteta lokalnih zajednica u doba nepredvidivih globalnih promjena i kriza.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Institucijski projekt LangComm na...
U suradnji članica institucijskog projekta FET - LangComm objavljena je monografija dr. sc. Petre Krpan "Suvremena hrvatska modna fotografija od 1990-ih do 2020-ih" i temat dr. sc. Sunčane Tuksar "Suvremena moda i film". Autorice u rad uključuju inovativna kretanja unutar kreativnih industrija. 

U sklopu kolegija E-marketing, studenti 2. godine diplomskog studija i Erasmus studenti FET-a posjetili su novi Infobipov Quantum kampus u Vodnjanu. Predstavnice Infobipa ugostile su studente te im predstavile svoje odjele: online marketing i organizaciju evenata, kao i svoj put od studija na FET-u do zaposlenja i izgradnje karijere u ovom tehnološkom divu i prvom hrvatskom jednorogu.

Autor: Sara Maga
Dana 19. siječnja 2023. studenti preddiplomskog i diplomskog studija Poslovne ekonomije posjetili su pivovaru San Servolo u Bujama, stanciju Meneghetti u Balama i Turističku zajednicu općine Bala. Za kraj semestra, studenti su imali priliku upoznati se sa vrhunskom istarskom ponudom u području proizvodnje piva i vina te sa luksuznom turističkom ponudom i uspješnim poduzetničkim pričama.  

Pročelnica za kulturu i civilno...
Participativni modeli strateškog upravljanja kulturnim i kreativnim resursima u procesu donošenja Plana razvoja kulture Grada Pule do 2030. bili su glavna tema gostujućeg predavanja Emine Popović Sterpin, pročelnice Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva Grada Pule, koje je održala studentima Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam u srijedu, 18. siječnja u sklopu nastavne jedinice o lokalnim kulturnim strategijama i politikama. Gostujuća predavačica predstavila je zainteresiranim studentima djelokrug poslova Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva i pojasnila kompleksan postupak usvajanja proračuna i raspisivanja javnog poziva za predlaganje Programa javnih potreba u kulturi. Najavila je i značajne investicije u kulturnu infrastrukturu u ovoj godini, od obnove Istarskog narodnog kazališta, ulaganja u Gradsku knjižnicu i čitaonicu te Društveni centar Rojc, koji će dobiti i novu sunčanu elektranu!

Gostujuće predavanje dr. Maria...
Uspješni modeli transnacionalne valorizacije europskih povijesnih lječilišta kroz Europsku rutu povijesnih termalnih gradova i upis na UNESCO-vu listu 11 znamenitih povijesnih lječilišnih destinacija  The Great Spa Towns of Europe bile su glavne teme gostujućeg predavanja dr. sc. Maria Crecente sa Sveučilišta A Coruña u Španjolskoj, koje je održano u sklopu projekta Stručnom praksom do ranog razvoja karijere. Predsjednik znanstvenog odbora EHTTA (Europske udruge povijesnih termalnih gradova) upoznao je studente pulskog Sveučilišta s procesom kreiranja Europske rute povijesnih lječilišta koja je certificirana 2010. kao kulturna ruta Vijeća Europe. Europska udruga povijesnih termalnih gradova osnovana je 2009. godine u Bruxellesu kao neprofitna udruga s ciljem zaštite i revitalizacije kulturne, prirodne i termalne baštine Europe. Od šest članova osnivača - Acqui Terme (Italija), Bath (UK), Ourense (Španjolska), Salsomaggiore Terme (Italija), Spa (Belgija) i Vichy (Francuska) EHTTA je izrasla u ugledno udruženje koje okuplja pedesetak najpoznatijih europskih termalnih destinacija, među kojima su i Daruvar, Lipik i Varaždinske toplice.

Objava priručnika Economic of...
Od strane Sveučilišta u Bratislavi objavljen je priručnik autora Michalková, A, Gržinić, J. et al. (2023), Economic of Tourism. Regional aspects, University of Bratislava, Slovakia, ISBN 978-80-7556-121-3, online edition, https://of.euba.sk/en/science-and-research/publishing-activities/publications Publikacija je doprinos razumijevanju regionalnog turizma sa aspekta popularizacije problematike uloge dionika i sa ciljem podrške učenju na studijskim programima koji su fokusirani na turizam i regionalni razvoj. Knjiga kroz 10 poglavlja predstavlja ekonomske aspekte turističkog razvoja regija europskih zemalja (Slovačka, Hrvatska, Portugal, Poljska, Češka, Sjeverna Makedonija) s ciljem identifikacije razine razvoja, sublimiranja utjecaja, te procjene prilika i izazova. Prof.dr.sc. Jasmina Gržinić sudjelovala je u publikaciji sa tri poglavlja („Economics of tourism in the region“, „Tourism potentials through cultural attractions“, Thematic routes – contribution to tourism sustainability“)

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Studijski posjet sajmu FITUR2023 u...
U sklopu projekta Interreg AdriPromTour – valorizacija jadranske kulturne i prirodne baštine kroz jačanje njene vidljivosti i turističku promociju predstavnici Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Fakulteta ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” posjetili su sajam turizma u Madridu u Španjolskoj. FITUR je međunarodno mjesto susreta turističkih profesionalaca koji objedinjuje mnoge talente i raznolikosti. Sajam se održava od 18. do 22. siječnja u izložbenom prostoru Fiera de Madrid. Gvatemala sa svojim sloganom „Nevjerojatna i nezaustavljiva" ove je godine zemlja partner FITUR-a, na kojem se predstavlja turistička ponuda svih svjetskih destinacija. Među istima, turistička ponuda Hrvatske predstavljena je na štandu Hrvatske turističke zajednice na kojem su destinaciju, ponudu i hotelske kapacitete predstavljali turističke zajednice lokalne, regionalne i nacionalne razine te hotelska poduzeća i turističke agencije.

Gostujuće predavanje dr. Mario...
Pozivaju se zainteresirani studenti i nastavnici na gostujuće predavanje dr. Maria Crecente sa Sveučilišta A Coruña u Španjolskoj, koji će u utorak, 10. siječnja u 17 sati, u sklopu predavanja o modelima transnacionalne valorizacije europske kulturne baštine predstaviti europsku rutu povijesnih termalnih gradova i transnacionalnu UNESCO nominaciju The Great Spas of Europe. Arhitekt dr. Mario Crecente predsjednik je znanstvenog odbora EHTTA (Europske udruge povijesnih termalnih gradova), koja je osmislila Europsku rutu povijesnih lječilišta i 2021. uspješno uvrstila 11 najpoznatijih europskih povijesnih lječilišta na UNESCO-vu listu u sklopu transnacionalne nominacije The Great Spas of Europe. Predavanje možete popratiti putem poveznice: https://unipu-hr.zoom.us/j/94247385471

Autor: Sara Maga
U srijedu 14. prosinca studenti diplomskog studija Marketinško upravljanje, u sklopu kolegija Upravljanje prodajom posjetili su pulsku prodavaonicu dm-a. Upravo je slogan dm-a, „Tu sam čovjek, tu kupujem“, koji se ne odnosi samo na kupce i poslovne partnere, već i posebno na njihove zaposlenike, bio glavni motivator uspostavljanja suradnje te obilaska dm poslovnice u cilju spoznaje zadovoljstva njihovih zaposlenika.

Dana 19. prosinca 2022.godine, dr. sc. Mirta Kapural , predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja održala je gostujuće predavanje na temu „Nadležnost i ovlasti Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i europski predmeti iz prava tržišnog natjecanja na digitalnim tržištima“ u okviru kolegija Politika konkurencije , studentima smjera Marketinško upravljanje .

Studenti diplomskog studija Marketinško upravljanje sa svojim mentorima prisustvovali su na 7. međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji CRODMA 2022., Hrvatske udruge za direktni i interaktivni marketing (CRODMA) koja se održala u Varaždinu. Studenti su prezentirali radove koje su izradili u sautorstvu sa svojim mentorima te su primili i nagradu za najbolji diplomski rad.

Na FET-u predstavljeno istraživanje o...
Mladi Puljani najviše slušaju cajke, ali i rock i pop glazbu, a nedostaju im koncerti i klubovi, pokazalo je istraživanje koje je provelo Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika – HUiU u partnerstvu s Istarskom kulturnom agencijom – IKA. Rezultati ankete “Znanja, navike i potrebe mladih vezane uz kulturne sadržaje u Puli” predstavljeni su u srijedu, 14. prosinca na Fakultetu ekonomije i turizma. HUiU je tijekom 2021. godine među polaznicima srednjih škola proveo treću godinu za redom anketu o njihovim znanjima i potrebama u kulturi općenito da bi doznao koje su to aktivnosti u kojima bi srednjoškolci željeli sudjelovati, a koje bi ih „pretvorile“ u aktivnu i angažiranu publiku.

U sklopu projekta Stručnom praksom do...
Interpretacija baštine kroz storytelling u održivom i participativnom kulturnom turizmu bile su glavne teme gostujućeg predavanja Manuele Hrvatin, stručnjakinje za europske projekte i nacionalne koordinatorice europskog udruženja za interpretaciju baštine Interpret Europe, koje je održala za studente diplomskog studija Kulture i turizma u sklopu projekta Stručnom praksom do ranog razvoja karijere. Kako oživjeti baštinu kroz storytelling i storydoing, uključivanjem svih zainteresiranih dionika, prije svega lokalne zajednice, prodiskutirali su studenti s gostujućom predavačicom u okviru redovne nastave kolegija Upravljanje kulturnom baštinom. Do kraja semestra, kroz projektne zadatke, uz mentorstvo predmetne nastavnice doc. dr. sc. Nataše Urošević, studenti će promišljati inovativne mogućnosti interpretacije lokalne i zajedničke europske baštine kroz storytelling, programe oživljene povijesti, razvoj kulturnih ruta i interpretacijskih centara.

U sklopu kolegija Marketing proizvoda i inovacija na preddiplomskoj razini studija Marketinško upravljanje, Sanja Verić, Product Marketing Manager u Infobipu, održala je predavanje za studente na temu produkt marketinga.

U srijedu, 14. prosinca, gradonačelnik Filip Zoričić u Komunalnoj je palači primio je predstavnice Ženske rukometne ekipe koju čine studentice FET-a te ostalih sastavnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, a povodom impresivnog rezultata - brončane medalje na svjetskom međusveučilišnom prvenstvu u Barceloni.  

Gostujuće predavanje Gordane Deranje,...
O izazovima vođenja i upravljanja poslovnim sustavom, o međunarodnom poslovanju, specifičnostima pojedinih tržišta, sadašnjosti i budućnosti brodogradnje, te o nizu drugih zanimljivih tema vezanih uz kolegij Međunarodno poduzetništvo, studenti 2. godine diplomskoga studija Management i poduzetništvo imali su prilike saznati od dugogodišnje predsjednice uprave pulskoga Tehnomonta d.d. Gordane Deranje, bivše predsjednice Hrvatske udruge poslodavaca.

13. prosinca 2022. održana je terenska nastava u sklopu kolegija Menadžment tržišnih komunikacija, a za studente treće godine smjera Marketinško upravljanje koji su posjetili televizijsku postaju TV Nova u Puli.

Poziv na tribinu - Predstavljanje...
U srijedu, 14. prosinca u 14 sati u dvorani Pula na FET-u Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika – HUiU u partnerstvu s Istarskom kulturnom agencijom - IKA predstavit će rezultate istraživanja "Znanja, navike i potrebe mladih vezane uz kulturne sadržaje u Puli". Stručna suradnica doc. dr. sc. Marlena Plavšić prikazat će analizu podataka dobivenih anketnim ispitivanjem. Suorganizatorica ovogodišnjeg predstavljanja rezultata istraživanja na FET-u je doc. dr. sc. Nataša Urošević s kojom je dogovorena buduća suradnja te provedba ankete među studentskom populacijom u 2023. godini.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Studenti kolegija Društvene inovacije...
U sklopu kolegija Društvene inovacije i poduzetništvo studenti diplomskog studija smjer Management i poduzetništvo poslušali su predstavljanje projekta „E – učenje o društvenom poduzetništvu“ nositelja Općine Ližnjan i partnera Udruge mladih i Alumni FET Pula. Prema riječima izlagača, načelnika Općine Ližnjan Marka Ravnića i voditeljice projekta Anite Jelenović Oplanić, cilj projekta bio je kreiranje Online tečaja o društvenom poduzetništvu kako bi se postiglo aktivno društveno uključivanje i povećanje zapošljivosti ranjivih skupina. Istovremeno, projektom se provodila kampanja o podizanju svijesti poslodavca o mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom. Nakon što su dobili uvid u aplikaciji, studenti su se rado uključili u raspravu i dali korisne savjete o mogućnostima unaprjeđenja aplikacije kako bi bila što bolji izvor informacija za sve buduće korisnike.

Edukacija o programima i fondovima EU...
Mogućnosti financiranja projekata revitalizacije kulturne baštine iz programa i fondova EU bile su glavne teme edukacije koju je Kristina Fedel Timovski, stručnjakinja za EU projekte, održala studentima diplomskog studija Kultura i turizam u okviru projekta Stručnom praksom do ranog razvoja karijere. U uvodnom terminu, u sklopu redovne nastave kolegija Upravljanje kulturnom baštinom i Europski identitet - kulturne i političke osnove, studenti su se upoznali s aktualnim europskim programima i projektima u kulturi, počevši od integriranih teritorijalnih ulaganja na primjeru projekta "Pulski fortifikacijski sustav kao kulturno-turistički proizvod". U sklopu predavanja o europskoj teritorijalnoj suradnji naučili su razlikovati prekogranične od transnacionalnih programa, međuregionalne programe i makroregionalne strategije, a saznali su i da Grad Pula i Istarska županija imaju najviše iskustva u prekograničnim programima Hrvatska-Italija i Hrvatska-Slovenija.

Profesor dr. sc. Robert Zenzerović predstavio je novi način učenja računovodstva za učenike, ali i za odrasle. Riječ je o video serijalu ‘Računovodstvena avantura’ gdje se kroz storytelling objašnjavaju osnove računovodstva.

Autor: Branko Velimirović
Kalliope Austria: Žene u društvu,...
Fakultet ekonomije i turizma “ Dr. Mijo Mirković ” u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb uz potporu Saveznog ministarstva europskih i vanjskih poslova Republike Austrije organizira izložbu " Kalliope Austria – Žene u društvu, kulturi i znanosti / Kalliope Austria - Frauen in Gesellschaft, Kultur und Wissenschaft " i Dane austrijske kulture u Puli od 8.do 16. prosinca te će se u suradnji s Kinom Valli prikazati i nekoliko filmova.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Gostujuće predavanje dr. sc. Tatiane...
Što u praksi znači upravljati kvalitetom jedne organizacije, kako uspostaviti sustav kvalitete javnoga poduzeća, kako u kratkome roku poslovanje s gubitkom pretvoriti u poslovanje s dobiti, koliko je važna unutarnja i vanjska komunikacija, kako motivirati zanemarene zaposlenike, kako nepovoljnu pregovaračku poziciju pretvoriti u uspješan poslovni ishod, te  što znači kontinuirano poboljšavanje poslovnih procesa? O tome i nizu drugih zanimljivih tema studentima 1. godine diplomskoga studija u sklopu kolegija Upravljanje kvalitetom govorila je direktorica Luke Pula d.o.o., dr. sc. Tatiana Zanini Gavranić.

Profesor FET-a dr. sc. Branko Bogunović sudjelovao je na konferenciji Glasa Istre u Poreču pod nazivom 'Turizam na raskršću - kako dalje?'. U sklopu konferencije održale su se dvije panel rasprave “Turizam na raskršću”  i “Brojke ili kvaliteta?”. Na konferenciji su sudjelovali brojni stručnjaci i predstavnici velikih tvrtki i institucija vezanih za turizam.

Iz medija: Predstavljen zbornik...
"Petstota obljetnica rođenja Matije Vlačića Ilirika bila je jedinstvena prilika za istraživanje i valorizaciju njegove ostavštine. U Zborniku su predstavljena istraživanja Vlačićeva stvaralaštva u širem kontekstu europskog humanizma i reformacije te mogućnosti valorizacije njegova djela kao suvremene europske baštine", istaknuo je recenzent zbornika prof. dr. sc. Slaven Bertoša. Na predstavljanju zbornika u Sveučilišnoj knjižnici prorektorica za studente, obrazovne programe i suradnju izv. prof. dr sc. Mirjana Radetić-Paić posebno je pohvalila velik angažman studenata koji su uz mentorstvo profesora u zborniku predstavili svoja istraživanja, a dekanica FET "Dr. Mijo Mirković" izv. prof. dr. sc. Ksenije Černe podsjetila je da je upravo istarski polihistor, po kojem nosi ime Fakultet ekonomije i turizma, upoznao hrvatsku znanstvenu javnost sa stvaralaštvom Matije Vlačića Ilirika.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Studenti FET-a na konferenciji...
Kreativna interdisciplinarna rješenja za održivu arhitekturu i kulturu življenja bile su glavne teme konferencije "Novi europski Bauhaus" koja je održana u Staroj tvornici u Rovinju u sklopu sajma Design District u četvrtak i petak, 24. i 25. studenog. U sklopu redovne terenske nastave, studenti FET "Dr. Mijo Mirković", smjerova Kultura i turizam te Turizam i razvoj popratili su zanimljiva izlaganja vodećih arhitekata i stručnjaka za EU fondove o temama održive gradnje i dizajna u turizmu, upravljanja baštinom i urbanom planiranju te mogućnosti financiranja inovativnih aplikacija iz EU fondova.

U sklopu projekta Stručnom praksom do ranog razvoja karijere, sufinanciranim od strane Europske unije, studenti 2. i 3. godine Marketinškog upravljanja i Turizma posjetili su Studio Sondu, Valamar Riveru te obišli jamu Baredine. 

Autor: Dominik Tomislav Vladić
U Sveučilišnoj knjižnici predstavljen...
U punoj dvorani velike čitaonice pulske Sveučilišne knjižnice u srijedu, 23. studenog predstavljen je zbornik međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "500 godina Flaciusa". Pozdravljajući okupljene, prorektorica za studente, obrazovne programe i suradnju izv. prof. dr sc. Mirjana Radetić-Paić pohvalila je posebno velik angažman studenata koji su uz mentorstvo profesora u zborniku predstavili svoja istraživanja, a čestitala im je i dekanica FET "Dr. Mijo Mirković" izv. prof. dr. sc. Ksenija Černe, podsjetivši da je upravo istarski polihistor, po kojem nosi ime Fakultet ekonomije i turizma, upoznao hrvatsku znanstvenu javnost sa stvaralaštvom Matije Vlačića Ilirika. Voditelj Sveučilišne knjižnice Ivan Kraljević ukazao je na važnost vrijedne rijetke građe pulske Flaciane, koju čuva Sveučilišna knjižnica, pozvavši mlade istraživače na daljnja istraživanja ovih zanimljivih tema.

Održan prvi sastanak partnera u...
Sveučilište Jurja Dobrile partner je projekta Adripromtour čiji je cilj valorizirati bogatu prirodnu i kulturnu baštinu kroz razvoj održivih tematskih kulturnih ruta na talijanskom i hrvatskom području, kako bi se doprinijelo boljoj raspodjeli turističkih tokova te riješilo pitanje sezonalnosti turizma. Kroz provedbu kampanja za podizanje svijesti, razvoj inovativnih i održivih oblika turizma te tehnoloških alata za unaprjeđenje iskustva krajnjih korisnika, projekt će potaknuti donositelje politika, dionike i turiste na aktivno sudjelovanje u kulturnom životu lokalnih zajednica. Razdoblje trajanja projekta predviđeno je od 01.06.2022-30.06.2023., a Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Fakultet ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” je jedan od 8 partnera Adripromtour projekta.

Autor: Sara Maga
Studentice FET-a i Sveučilišta na...
Od 9. do 13. studenog 2022. u sklopu olimpijskog centra CEM-Val D’Hebron u Barceloni održalo se 7. Svjetsko međusveučilišno prvenstvo - 7th  World Inter-University Championships (WIUC) .  Radi se o najvećem sveučilišnom natjecanju izvan sustava FISU-a i EUSA-e koji organiziraju Univerzijadu i Europske sveučilišne igre. U Barceloni je nastupilo oko 3400 natjecatelja s 70-ak sveučilišta iz 26 zemalja koji su se natjecali u 12 sportskih disciplina.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Iz medija: Delegacija pulskog...
U sklopu Erasmus mobilnosti i institucijskog projekta, docentica Nataša Urošević i Marieta Djaković, prof. posjetile su Sveučilište u Regensburgu, osnovano 1962. godine, na kojem studira više od 21.000 studenata, a s pulskim sveučilištem uspješno surađuje u sklopu Erasmus programa još od 2009. Uz sastanke s predstavnicima partnerskih sveučilišnih katedri i dogovore o mogućnostima projektne suradnje, sudjelovale su na konferenciji "Flacius u Regensburgu", na kojoj je bilo riječi i o Vlačićevom vizionarskom projektu osnivanja sveučilišta za južne Slavene, koji je zaživio nakon 400 godina:

Studenti diplomskog studija Fakulteta ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” sudjelovali su na jubilarnom 30. savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista u Opatiji 10. i 11. studenog 2022. pod nazivom "Ekonomska politka Hrvatske u 2023.”

Studijski posjet sajmu World Travel...
U sklopu projekta KLIK - Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula, profesorice FET-a "Dr. Mijo Mirković" Kristina Afrić Rakitovac, Tamara Floričić, Iva Slivar i Nataša Urošević posjetile su  World Travel Market u Londonu, jedan od najvećih i najvažnijih svjetskih turističkih sajmova. Od 7. do 9. studenog u konferencijskom centru ExCel okupili su se izlagači iz cijelog svijeta, a bogati trodnevni konferencijski program uključio je, uz redovni WTM London Industry Report, nauglednije stručnjake iz područja turizma i marketinga te održivog upravljanja baštinom, koji su predstavili recentne globalne trendove i moguće scenarije budućeg razvoja. Posebnu pažnju izazvala su predavanja vezana za primjenu koncepcije odgovornog turizma te dodjela nagrada izvrsnosti u području održivog i odgovornog turizma.

Ivana Kalac, direktorica ljudskih potencijala u CMG-u, održala je gostujuće predavanje za studente 2. godine diplomskog studija Marketinško upravaljanje , a u sklopu kolegija Interni marketing.

Autor: Ivan Kraljević
Organski uzgoj voća i povrća u...
“Organski uzgoj voća i povrća u Hrvatskoj i ruralni razvoj“ naslov je predavanja koje će 10. studenog u 17 sati u Stanici 50 na Fakultetu ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” u Puli održati dr. sc. Armano Srbljinović. Predavanje u sklopu projekta Zelena knjižnica organizira Društvo bibliotekara Istre, Sveučilišna knjižnica i Fakultet ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković”.  

Terenska nastava u NP Brijuni u...
U sklopu projekta Stručnom praksom do ranog razvoja karijere studenti FET "Dr. Mijo Mirković" studijskih smjerova Kultura i turizam, Management i poduzetnišvo te Turizam i razvoj posjetili su NP Brijuni, gdje su se susreli s nekadašnjim studentima FET-a, koji danas rade na odgovornim poslovima i vodećim funkcijama u Nacionalnom parku. Sunčan jesenski dan iskoristili su za terensku nastavu i upoznavanje s aktualnim projektima revitalizacije vrijedne kulturne i prirodne baštine Nacionalnog parka Brijuni iz EU fondova. Stručnjakinja za EU projekte Marija Plesec Pongrac, i sama alumni FET-a, predstavila je zainteresiranim studentima rezultate projekta "Novo ruho Brijuna" u okviru kojega je, uz sufinanciranje Europskog fonda za regionalni razvoj, unaprijeđena posjetiteljska infrastruktura, uključujući i nove info-pointove, turističke vlakove, izletnički brod i šetnice, a bivši vojni objekti na Malom Brijunu uređeni su za potrebe održavanja ljetnih škola.

Iz medija: Preduvjet revitalizacije...
Efikasan tim stručnjaka za EU projekte, koji će raditi samo na projektnim prijavama za EU ulaganja u urbanu, prometnu i kulturnu infrastrukturu, kreiranje institucija za upravljanje kulturnom baštinom i učenje od europskih primjera dobre prakse kroz međunarodno umrežavanje ključ su uspješne valorizacije kulturne baštine grada. Prema mišljenju stručnjaka međunarodnih organizacija poput UNESCO-a i europskih institucija s kojima surađuje Nataša Urošević, docentica na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Sveučilišta u Puli, malo je gradova u Europi i na Mediteranu koji imaju tako jedinstvenu kombinaciju sačuvane kulturne baštine iz raznih razdoblja, koncentriranu na tako malom prostoru.

U Regensburgu predstavljen zbornik...
U sklopu Erasmus studijskog boravka, docentica Nataša Urošević i viša predavačica Marieta Djaković, prof., protekli su tjedan posjetile Sveučilište u Regensburgu, gdje su na sastancima s kolegama s partnerskih sveučilišnih katedri razmotrile mogućnosti suradnje na zajedničkim projektima, razmjeni studenata i nastavnika i organizaciji ljetnih škola. Uz razmjenu iskustava s prof. dr. Thomasom Stahlom, voditeljem Centra za jezike i komunikacijske studije, članice pulske delegacije susrele su se i s dr. Heike Karge iz uglednog Instituta za istočne i jugoistočne europske studije (IOS), koji već vrlo uspješno surađuje s Centrom za povijesna i kulturološka istraživanja socijalizma, a razmotrene su i mogućnosti suradnje i razmjene u sklopu programa Europskih studija te interdisciplinarnog centra za višejezičnost i regionalne studije, uz posredovanje Erasmus koorinatorice Marie Grotz.

Održana radionica za komunikacijske i...
Zvjezdana Vukić, vlasnica poduzeća " a la Dizajn ", za studente je održala radionicu "Metode razvoja prezentacijskih i komunikacijskih vještina". Radionicu je organizirao Centar za razvoj karijera Sveučilišta.

Gostujuće predavanje prof. dr. Irene...
U sklopu programa mobilnosti Erasmus na pulskom FET-u boravi profesorica Inese Ratanova koja će u petak 28. listopada u 13.10 sati u dvorani Pula održati gostujuće predavanje na temu - Start up Activity and Ecosystem in Latvia. Svi studenti i nastavnici FET-a mogu se slobodno odazvati na predavanje. Baltic International Academy partnerska je institucija Sveučilišta J. Dobrile u  Puli u sklopu programa erasmus.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Studenti FET-a na terenskoj nastavi u...
Tridesetak studenata FET-a sa smjerova Kultura i turizam, Turizam i razvoj te Management i poduzetnišva iskoristilo je lijep jesenski sunčan dan za terensku nastavu u Park šumi Šijana, gdje su, uz vodstvo stručnjaka iz javne ustanove Natura Histrica i Arheološkog muzeja Istre upoznali jedinstvenu prirodnu i kulturnu baštinu omiljene rekreacijske zona Puljana. Arheologinja Dunja Štefan Martić i Mladen Perčić, čuvar prirode iz javne ustanove Natura Histrica upoznali su zainteresirane studente s poviješću Park šume Šijana i mogućnostima razvoja održivih edukativnih, rekreacijskih i turističkih sadržaja. Većina studenata imala je priliku prvi put posjetiti špilju Šandalja, jedan od najvažnijih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj i obližnji Fort San Daniele, u kojem su dobili zadatak promisliti mogućnost uređenja interpretacijskog i edukacijskog centra za Šandalju i Park šumu Šijana, na čemu će raditi kroz semestar, uz mentorstvo izv. prof. dr. sc. Kristine Afrić Rakitovac i doc. dr. sc. Nataše Urošević.

Predstavnici Tvrđave kulture Šibenik...
Predstavnici javne ustanove Tvrđava kulture Šibenik ( https://www.tvrdjava-kulture.hr/ ) posjetili su protekli tjedan pulsko Sveučilište, gdje su predstavnicima FET "Dr. Mijo Mirković" i partnerskih institucija prezentirali sadržaje u novoobnovljenim šibenskim utvrdama, s naglaskom na edukacijski kampus u utvrdi Sv. Ivana. Iskustva pulskog Sveučilišta na dosadašnjim projektima valorizacije fortifikacijske baštine predstavile su izv. prof. dr. sc. Kristina Afrić Rakitovac i doc. dr. sc. Nataša Urošević te Mirena Tubić, mag. oec., voditeljica Ureda za projekte i razvoj. Sastanku su prisustvovale i predstavnice Grada Pule i NP Brijuni, izrazivši želju za suradnjom i razmjenom iskustava na konkretnim projektima, radionicama i ljetnim školama.

Poziv studentima za sudjelovanjem na...
Hrvatsko društvo ekonomista s ponosom najavljuje jubilarno 30. savjetovanje "Ekonomska politika Hrvatske u 2023." koje se će održati od 9. do 11. studenoga 2022. godine u Grand Hotelu Adriatic u Opatiji. Kao i prethodnih godina, organizira se dolazak studenata s ekonomskih fakulteta na Savjetovanje. Ove godine predviđeno je sudjelovanje 20 studenata FET-a u programu "Studentskog dana" trećega dana Savjetovanja koji će biti posvećen razgovoru s budućim mladim ekonomistima uz panel o budućnosti ekonomskog obrazovanja.

U organizaciji studenata udruge FinTur pri FET-u povodom dana turizma, 12. listopada 2022., okupili su se renomirani gospodarstvenici istarskog turizma raspravljajući o aktualnostima turizma na našem području.

U organizaciji studenata udruge FinTur pri FET-u povodom dana turizma, 12. listopada, okupiti će se renomirani gospodarstvenici istarskog turizma, a koji će predstaviti i raspravljati aktualnosti turizma na našem području: sezonalnost turizma, ljudski resursi, investicije, zelena i digitalna tranzicija te otpornost i budućnost istarskog turizma.

Znanstveno-stručni skup o ulozi...
"Mijo Mirković o ulozi austrougarskih vojnih investicija u razvoju Istre" tema je izlaganja docentice Nataše Urošević na znanstveno-stručnom skupu "Austrougarske vojne investicije kao čimbenik razvoja Istre" koji se održava u subotu, 8. listopada u Zajednici Talijana Šišan– Communità Italiana di Sissano s početkom u 9 sati. Pozivamo studente i nastavnike da poprate zanimljiva izlaganja vezana za važno razdoblje modernizacije i urbanizacije južne Istre te suvremene modele i projekte valorizacije bivše vojne baštine. Po završetku skupa, u 13 sati za sve zainteresirane organiziran je obilazak utvrde Monte Madonna (Svetica), pod vodstvom Zlatka Devedžića. Organizatori manifestacije „Ližnjan početkom 20. stoljeća. U povodu 120. obljetnice vojnopomorskih manevara“, u okviru kojega se otvara znanstveno-stručni skup, su Općina Ližnjan, Turistička zajednica Općine Ližnjan-Lisignano, Zajednica Talijana Šišan – Comunità degli Italiani di Sissano, BPW Pula, Povijesni i pomorski muzej Istre – Museo storico e navale dell’Istria, Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Istarsko povijesno društvo, Društvo za proučavanje prošlosti K. u. k. mornarice Viribus Unitis Pula i Katedra Čakavskog sabora za povijest Istre Pazin. 

Autor: Sara Maga
Nove  generacije studenata na FET-u
Nova akademska godina za brucoše i brucošice FET-u započinje sa orijentacijskim danom na kojem su se novoj generaciji studenata obratili predstavnici Sveučilišta, uprave FET-a, te brojnih drugih ureda i službi.

Autor: Ines Kersan-Škabić
Publikacija CAMPULA - Sustainable...
Projekt CAMPULA - Sustainable Development and Design of the Coastal University Campus in Pula, Istria, Croatia, kao IMLA Main Project II WS 2019/20 i International Kick-off-Workshop, realiziran je na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli u period od 18. – 25. listopada 2019. godine. U projektu su sudjelovali profesori i studenti Fakulteta ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković”, studenti s Department of  Landscape Architecture,  Weihenstephan University of Applied Sciences, Germany  te studenti s Department of Forest and Urban Landscape Ecology, Faculty of Forestry, University of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina. Cilj projekta bio je predložiti klimatski otporan dizajn kampusa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli usklađen s načelima koncepcije održiva razvoja. Prioritet studijskog projekta bilo je sustavno stvaranje kvalitetnih dizajnerskih i ekoloških prostornih uvjeta za studente i zaposlenike Sveučilišta te širu lokalnu zajednicu.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Rektorovo obraćanje studentima za...
Ispred Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli osobna mi je čast i zadovoljstvo zaželjeti vam uspješnu i nadasve sigurnu novu akademsku godinu. Prošlih smo godina bili svjedoci mnogih izazova od kojih su i danas mnogi prisutni. Nadamo se da će nova akademska godina biti ipak manje izazovna i manje neizvjesna u odnosu na godine prije. Pred vas će biti novi ispitni i životni izazovi za koje sam siguran da cete ih uspješno svladati. Iako nikada nije bilo lako studirati, svi mi koji smo bili studenti znamo koji su izazovi studentskog života, posljednjih su godina, uslijed velike neizvjesnosti i društvenih transformacija, izazovi pred našim studentima svakako još i veci. Snagom volje i odlućnošću, naši su se studenti uspješno nosili sa svakim izazovom koji je pred njih postavljen. Siguran sam da će tako biti i u budućnosti u novoj akademskoj godini. 

Iz medija: Forte Marghera ili kako...
Europski primjeri dobre prakse i modeli transnacionalne projektne suradnje u valorizaciji zajedničke europske baštine bile su glavne teme konferencije "Fortified systems: from frontier places to European Cultural Corridors: a cultural, environmental and scientific open approach to fortified heritage", koja je održana u znanstveno-istraživačkom centru Forte Marghera u Veneciji. Na konferenciji su, uz stručnjake i predstavnike međunarodnih istraživačkih mreža koje okupljaju 200 europskih gradova s fortifikacijama, kao suorganizatori sudjelovali i znanstvenici s pulskog Sveučilišta, koji su s kolegama iz Povijesnog i pomorskog muzeja Istre predstavili projekte valorizacije fortifikacija. Studijski boravak u Veneciji brojna pulska delegacija iskoristila je i za sastanke s predstavnicima Sveučilišta Ca' Foscari, s kojima je dogovoren nastavak suradnje na EU projektima i združenim studijskim programima, radionice i ljetne škole te razmjena istraživača i studenata:

Autor: Branko Velimirović
Početak nove akademske godine i...
Na Fakultetu ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković» i studiju Kulture i turizma, nastava na svim godinama redovnog preddiplomskog studija i drugoj godini redovnog diplomskog studija započinje u utorak 4. listopada 2022 ., a na prvoj godini redovnog diplomskog studija u ponedjeljak 10. listopada 2022. , prema objavljenom rasporedu nastave: https://fet.unipu.hr/fet/za_studente/raspored_nastave . U ponedjeljak, 3. listopada održava se Orijentacijski dan namijenjen upoznavanju redovitih studenata prve godine preddiplomskog studija s pravilima studiranja, službama Fakulteta i njihovim radom te s ostalim važnim informacijama. Želimo vam dobar početak akademske godine i puno uspjeha tijekom studija! Uprava i djelatnici FET-a 

Orijentacijski dan za redovite...
Orijentacijski dan za redovite studente prve godine preddiplomskog studija Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" i studija Kulture i turizma održat će se u ponedjeljak, 3. listopada 2022 . prema sljedećem rasporedu:  u  9.45 sati u dvorani Istra, Preradovićeva 1/1, za smjerove Financijski management, Turizam, Management i poduzetništvo, Informatički menadžment, studij Primijenjene ekonomije,  u 10.30 u dvorani Pula za smjer Marketinško upravljanje i studij Kulture i turizma . Nastava počinje drugog dana, 4. listopada 2022. prema rasporedu predavanja objavljenom na mrežnim stranicama: https://fet.unipu.hr/fet/za_studente/raspored_nastave .

Održana 10. međunarodna znanstvena...
Od 22. do 24. rujna 2022. održana je 10. međunarodna znanstvena konferencija „Finance, Economics and Tourism  FET 2022“. Riječ je o renomiranoj konferenciji koja neprekidno i iznova potiče kritičko promišljanje, dijalog i suradnju, te konstruktivno odgovaranje na (kon)kurentne pritiske i izazove suvremenih globalnih trendova.

U povodu svjetskoga dana turizma 27. rujna, Glas Istre objavio je tradicionalni posebni prilog u kojem donose rekapitulaciju poslovnih rezultata sezone u Hrvatskoj i planove za budućnost kroz razgovore s ključnim ljudima hrvatskog turizma. U prilogu se također predstavlja i FET sa svojih 62 godine tradicije i kulture obrazovanja.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Stručni rad – Transformativni turizam
Profesorica FET-a dr.sc. Jasmina Gržinić, nositeljica kolegija "Transformativni turizam", diplomskog studija Turizam i razvoj i Ana Pisak, mag. oec., objavile su zajednički rad u posljednjem broju časopisa UT - stručna revija za ugostiteljstvo i turizam. Rad pod nazivom "U potrazi za preobražavajućim iskustvima" objavljen je u sekciji TRANSFORMATIVNI TURIZAM. Tema broja je OBRAZOVANJE ZA PRIMJENJIVO ZNANJE. Pregled znanstvenih spoznaja u radu i mogućnosti primjene u praksi ukazuje široj javnosti o važnosti transformacija u turizmu kroz održivost prostora i identiteta. Ana Pisak je bivša studentica FET-a i vlasnica kuće za odmor „Casa mille olivi“ koja je po izboru HTZ-a i Ministarstva turizma i sporta izabrana za najbolju kuću za odmor u Hrvatskoj.

Obilježavanje Dana europske baštine u...
U povodu Dana europske baštine, u četvrtak 22. rujna u 18 sati svečano će se obilježiti 20 godina uspješnog rada pulskog modela dobre prakse valorizacije fortifikacijske baštine - Aquariuma na Verudeli. U organizaciji stručnjaka Aquariuma, pulskog Sveučilišta i Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, pripremljen je prigodan program, koji uključuje predavanja i obilazak impozantnog kompleksa fortifikacija na Verudeli te upoznavanje s novim projektima prenamjene obližnje baterije San Giovanni u budući atraktivni egzotični postav Aquariuma.Predavanjima o fortifikacijama Grada Pule i okolice te primjerima dobre prakse valorizacije zajedničke europske baštine,  program će uveličati dr. sc. Nataša Urošević sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te Katarina Marić i Katarina Pocedić, više kustosice i muzejske pedagoginje iz Povijesnog i pomorskog muzeja Istre.

10. međunarodna konferencija...
Financije, ekonomija i turizam središnje su teme ovogodišnje trodnevne međunarodne znanstvene konferencije „Finance, Economics and Tourism“ (FET 2022) koju već tradicionalno, devetu godinu zaredom organizira Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ (FET) iz Pule, a održat će se od 22. do 24 rujna 2022. godine u Puli u zgradi fakulteta. Riječ je o renomiranoj konferenciji koja neprekidno i iznova potiče kritičko promišljanje, dijalog i suradnju, te konstruktivno odgovaranje na (kon)kurentne pritiske i izazove suvremenih globalnih trendova. FET 2022 okupit će znanstvenike i stručnjake koji će preispitati i raspravljati o spomenutim, ali i ostalim istaknutim ekonomskim temama, kao i tematikama ostalih područja i disciplina, sa ciljem profesionalnog i integriranog osvještavanja i pristupa aktualnoj globalnoj i regionalnoj problematici.

Na konferenciji za medije 19. rujna 2022., dekanica Černe i prodekan Sinković predstavili su upise na diplomski studij FET-a. Svoje iskustvo studiranja predstavili su i studenti diplomskog studija na FET-u, a u vidu zaposlenja u struci nakon i tijekom studija te stručnoj praksi u Puli i inozemstvu.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Časopis RIC od sada i na EBSCOhost...
EBSCOhost platforma uvrstila je u rujnu ove godine na popis citiranih časopisa i FET-ov Review of Innovation and Comeptitiveness - RIC. Riječ je o platformi koja okuplja velik broj bibliografskih baza podataka, a također i baze podataka s  cjelovitim tekstom iz različitih područja znanosti. Prvi broj RIC-a objavljen je 2015. godine, a čimbenik odjeka (IF) mu prema izvješću ISI za 2021.-2022. godinu iznosi 1.459.  Ostale citatne baze u kojima se RIC referira jesu: ERIH PLUS,  Index Copernicus International, Scientific Indexing Service (SIS) database, International Scientific Indexing (ISI), Hrčak, Scilit, DOAJ, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), Google Scholar, WorldCat, Crossref, Open Science Directory, BASE (Bielefeld Academic Search Engine).

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Na konferenciji u Veneciji dogovorena...
Europski primjeri dobre prakse i modeli transnacionalne projektne suradnje u valorizaciji zajedničke europske baštine bile su glavne teme konferencije " Fortified systems: from frontier places to European Cultural Corridors: a cultural, environmental and scientific open approach to fortified heritage ", koja je protekli tjedan održana u znanstveno-istraživačkom centru Forte Marghera u Veneciji. Na konferenciji su, uz stotinjak europskih stručnjaka koji su sudjelovali uživo ili online, kao suorganizatori sudjelovali i predstavnici pulskog Sveučilišta i Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, koji su predstavili dosadašnje i aktualne projekte u valorizaciji fortifikacija. 

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Docentica Nataša Urošević na finalnoj...
Na poziv međunarodnog konzorcija s kojim je suorganizirala konferenciju europskog projekta The European Spa na Brijunima u lipnju, docentica Nataša Urošević sudjelovala je na finalnoj konferenciji europskog HERA programa - Humanities in European Research Area ( https://heranet.info/ ), koja je održana od 7. do 10. rujna u Wroclawu. Uloga javnih prostora u kulturnoj integraciji Europe bila je glavna tema aktualnog projektnog ciklusa Public Spaces: Culture and Integration in Europe ove važne programske inicijative Europske komisije i mreže 26 nacionalnih agencija za promociju znanstvenih istraživanja, koja je u prethodnih desetak godina financirala čak 55 europskih projekata kroz transnacionalno umrežavanje vrhunskih europskih istraživača i partnerskih institucija.

Pulsko sveučilište na konferenciji o...
Modeli transnacionalne projektne suradnje u valorizaciji zajedničke europske baštine glavna su tema konferencije "Fortified systems: from frontier places to European Cultural Corridors: a cultural, environmental and scientific open approach to fortified heritage", koja se održava 15. i 16. rujna u znanstveno-istraživačkom centru Forte Marhera u Veneciji. Uz ugledne međunarodne partnere i organizacije, suorganizatori i sudionici međunarodnog skupa su i istraživači s pulskog Sveučilišta. Pridružite nam se uživo ili popratite konferenciju preko live-streaminga.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Slobodna upisna mjesta u rujnu
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli objavljuje slobodna upisna mjesta u rujnu

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Ljetna škola njemačkoga i hrvatskoga...
Interdisciplinarno i interkulturalno učenje jezika uz brojne sadržaje   Na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" uspješno je završena Ljetna škola njemačkoga i hrvatskoga jezika koja se održavala od 17. do 30. srpnja. Četrdesetak studenata s 24 različita fakulteta iz Austrije i Hrvatske učili su tijekom Ljetne škole njemački, odnosno hrvatski jezik, upoznali kulturu i običaje dotičnih zemalja, studentski život u Puli te posjetili Filmski festival i različite druge sadržaje. Studenti su u sklopu terenske nastave posjetili i razgledali znamenitosti Vodnjana, Poreča i Rovinja te  OPG Chiavalon, vinariju Matošević i Valamar, odnosno kamp Lanternu.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Rezultati upisa u ljetnom roku i...
Prijave za upis na studij u jesenskom roku putem sustava postani-student.hr započele su 21. srpnja 2022. godine i traju do 19. rujna 2022. (do 13:59 sati).

Prof.dr.sc. Jasmina Gržinić dobitnica...
Prof.dr.sc. Jasmina Gržinić dobitnica je priznanja "ITM 2021 best reviewer award" za doprinos objavi zbirne znanstvene knjige „Modern Management Tools and Economy of Tourism Sector in Present Era“ kroz recenzijski postupak, s aspekta kvalitete izrade i podrške slobodne razmjene znanja. Kriteriji odabira recenzenta bili su sljedeći: Korisnost i točnost, Dubina i opseg pregleda (pokrivenost područja), Pravovremenost, Razmjer u kojem je pregled rada konstruktivan, Povratna informacija (obraćanje).

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Objava za medije: Sveučilište u Puli...
Danas su na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli predstavljeni studijski programi koje provode Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti , Filozofski fakultet u Puli , Muzička akademija u Puli , Medicinski fakultet u Puli i Tehnički fakultet u Puli. Upisi na sve preddiplomske studijske programe traju do 18. srpnja. Prorektorica za studente, obrazovne programe i suradnju izv. prof. dr. sc. Mirjana Radetić-Paić rekla je kako preddiplomskoj i integriranoj razini Sveučilište Jurja Dobrile u Puli nudi ukupno 1.432 slobodna mjesta od čega za redovite studente 1.016, za izvanredne studente 282 i strane državljane 134. Već sada po privremenim rang listama popunjenost od 100% ima Znanost o moru, Studij sestrinstva, Japanski jezik, Engleski jezik i Rani predškolski odgoj i obrazovanje. Više od 70% popunjeni su studijski programi dizajna i audiovizualnih komunikacija, Informatika i Učiteljski studij.  

Dana 12. srpnja 2022. održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni upisi u prve godine preddiplomskih studija. Sadašnji i bivši studenti također su podijelili svoja iskustva studiranja i suradnje sa FET-om.

Autor: Sara Maga
Dana 12.7.2022. dodijeljene su Dekanove nagrade za ukupno 25 studenata s najboljim uspjehom. Dodijeljene su također i zahvalnice studentima koji su se svojim trudom i ostvarenim rezultatima iskazali na natjecanjima, te zahvalnice studentima smjera Marketinško upravaljanje za trud i rad na izvannastavnim marketinškim i promotivnim aktivnostima Fakulteta.

Autor: Sara Maga
Iz medija: Koliko turizma je dosta...
Izv. prof. dr. sc. Mauro Dujmović za Glas Istre osvrće se na probleme hrvatskog turizma koji nastaju slijedom nekontroliranog rasta smještajnih kapaciteta i sve veće apartmanizacije i betonizacije obale i priobalja. Postavlja se pitanje, koliko turizma je dosta turizma?

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Otvoreni upisi na poslijediplomski...
S razvitkom gospodarstva u svijetu, raste i učešće uslužnog sektora u istome. Ukoliko se žele maksimizirati rezultati u tom značajnom području, važno je  obrazovati ljudske resurse te im pružiti adekvatno znanje iz upravljanja uslugama. Usluge naime karakteriziraju specifičnosti koje ih razlikuju od proizvodnog sektora. Nadalje, važno je razlikovati specifičnosti marketinga u pojedinim uslužnim sektorima poput turizma, trgovine, bankarstva i osiguranja te u neprofitnim djelatnostima ali i u javnoj upravi. Turizam kao iznimno važna grana koja najviše doprinosi visokom učešću usluga u domaćem gospodarstvu, zahtijeva stalni razvoj ljudskih resursa. Ostali sektori (trgovina, bankarstvo, osiguranje, neprofitne organizacije te javna uprava) koji su također razvijeni u Republici Hrvatskoj predstavljaju izvore potrebe za stručnim kadrom specijaliziranim za uslužni marketing. Stoga  prepoznavši potrebe okruženja i suvremene izazove Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", pokreće sveučilišni specijalistički poslijediplomski studij "Marketing usluga".

Iz medija: Stručnjaci za...
Mogućnosti valorizacije fortifikacijske baštine kroz europske projekte i programe međunarodne kulturne suradnje bile su glavne teme predavanja koje su u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, u sklopu studijskog posjeta Puli, održali arhitekt Fiorenzo Meneghelli iz Verone, voditelj Istituto Italiano dei Castelli za regiju Veneto i Giuseppe Ferrandi, ravnatelj Fondacije Povijesnog muzeja Trentina. Predstavljajući projekt uspješne revitalizacije lokalnog fortifikacijskog sustava austrougarskih fortifikacija u Trentu, vrlo sličnog pulskom, za što su 2018. nagrađeni Oznakom europske baštine (European Heritage Label), ukazao je na bliskost tipologije arhitekture fortifikacijskih sustava pobratimljenih gradova Pule i Verone.

Autor: Sara Maga
Dragi promoventi, sada prvostupnici i magistri, zablistali ste na najljepšoj pozornici tog važnog dana vaše promocije. U želji da obilježimo taj trenutak ispunjen ponosom, zadovoljstvom i uspjehom, darujemo vam vaše fotografije. 

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Studijski posjet talijanskih...
U utorak, 28. lipnja u 11 sati u studijski posjet pulskom Sveučilištu i Povijesnom i pomorskom muzeju Istre stižu stručnjaci Povijesnog muzeja Trentina (direktor Giuseppe Ferrandi) i voditelj talijanskog Instituta za fortifikacije za regiju Veneto, arhitekt Fiorenzo Meneghelli te predstavnici venecijanskog Sveučilišta Ca'Foscari. Uz dogovore o suradnji na zajedničkim aktivnostima i europskim projektima, gosti iz partnerskih talijanskih regija predstavit će programe vezane za valorizaciju zajedničke europske baštine. Pozivamo vas da nam se pridružite na prezentacijama uglednih talijanskih stručnjaka u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u utorak, 28. lipnja u 11 sati.

Izv. prof. dr. sc. Marta Božina Beroš...
U četvrtak, 16. lipnja 2022. godine, izv. prof. dr. sc. Marta Božina Beroš održala je pozvano izlaganje na temu “Addressing money laundering concerns in an open banking ecosystem” na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji “Competition and Payment Services” u organizaciji talijanske središnje banke – Banca d' Italia, i Sveučilišta u Sieni.

Iz medija: Studenti Kulture i turizma...
Razvoj zdravstvenog i wellness turizma u Istri i Hrvatskoj kroz projektnu suradnju bile su glavne teme okruglog stola kojim je zaključena finalna konferencija HERA projekta The European Spa na Brijunima. Uz međunarodni skup, koji je okupio ugledne znanstvenike i stručnjake za zdravstveni turizam iz cijelog svijeta, otvorena je i izložba o hrvatskim povijesnim lječilištima, u pripremi koje su, uz stručnjake Hrvatskog muzeja turizma iz Opatije na čelu s dr. sc. Mirjanom Kos Nalis, sudjelovali i studenti Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam, pod mentorstvom docentice Nataše Urošević .

Studenti Kulture i turizma zaključili...
Razvoj destinacija književnog turizma na primjeru pulskog Bloomsdaya bio je glavna tema gostujućeg predavanja dr. sc. Vite Paoletića studentima Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam, koji slušaju kolegije vezane za razvoj turizma posebnih interesa, putopise i turističke itinerare. Predsjednik udruge Bloomsday Croatia i inicijator Bloomsdaya u Puli, manifestacije koja već više od desetljeća svake godine u lipnju okuplja poštovatelje stvaralaštva Jamesa Joycea, podijelio je sa zainteresiranim studentima iskustva u organizaciji ove popularne manifestacije, ali i zanimljive detalje o životu slavnog irskog pisca i njegovoj kratkoj pulskoj epizodi.

Održano veliko finale prvog izdanja...
U petak je na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" održano veliko finale prvog izdanja Turističkog laboratorija u sklopu provedbe projekta " KLIK Pula - Centar za Kompetentno cjeLoživotno razvijanje Inovativnih znanja i vještina u seKtoru ugostiteljstva i turizma Pula ". Turistički laboratorij je edukativno natjecanje učenika srednjih škola koje omogućuje učenicima da kroz timski rad probude svoju kreativnost koja će im pomoći u kreiranju vlastite poduzetničke ideje koja može odrediti njihovu buduću poslovnu karijeru. Cilj je razviti poduzetnički duh i kreativnost kod mladih, te poticati poduzetništvo kroz jačanje kompetencija.