Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Studijski smjer Marketinško upravljanje dostupan na prijediplomskoj i diplomskoj razini studijskog programa Poslovne ekonomije, osuvremenjen je kako bi bio u skladu sa dinamičnim tržištem te potrebama studenata. Uveden je novi kolegij koji će biti usmjeren na upravljanje društvenim mrežama, a naziv smjera pojednostavljen je u Marketing. U skladu sa potrebama studenata i tržišta, u nastavi se potiču ključne vještine i obrađuju aktualna znanja. Saznajte sve detalje u nastavku.

Sa težnjom da se studijski smjer Marketinško upravljanje osuvremeni te približi sve dinamičnijem marketinškom okruženju, uveden je novi kolegij vezan za društvene mreže, a naziv smjera je pojednostavljen. Nadalje, ključne vještine poput timskog rada, kritičkog promišljanja i rješavanja problema njeguju se i potiču kroz raznovrsne praktične projekte koji studentima istovremeno i omogućuju da otkriju i prodube svoje talente. Praksom u marketinškim odjelima vodećih poduzeća i terenskom nastavom kod brojnih uslužnih i proizvodnih poduzeća, studenti se povezuju sa poslodavcima i upoznavaju sa realnim sektorom.

Novi kolegij: Marketing na društvenim mrežama

Društvene mreže postale su sastavni dio života i poslovanja, a na tržištu dovode i do novih pozicija. Menadžeri zajednica (eng. Community manager), menadžeri društvenih mreža, stratezi sadržaja, utjecajne osobe (eng. Influencer) i brojne druge pozicije tražene su u današnjem svijetu marketinga u kojemu društvene mreže igraju sve važniju ulogu; mreže istovremeno postaju mjesto utjecaja na kupovne odluke kupaca te alata dvosmjerne komunikacije kupaca i poduzeća.

Nove generacije, poput generacije Z, odrastaju sa tehnologijom i veliki su konzumenti društvenih mreža. Svoje dubinsko poznavanje i življenje sa mrežama, generacije sadašnjih i budućih studenata mogu nadograditi našim studijem te pritom steći praktično iskustvo koje će im osigurati konkurentna znanja i tražene vještine na tržištu rada za današnji svijet marketinga. Kolegij Marketing na društvenim mrežama izvodi se na diplomskom studiju Marketinga, a obraditi će teme društvenih mreža, strategije nastupa na mrežama, stvaranja digitalnog sadržaja za mreže (od teksta, zvuka, slike, fotografija do videa), dizajna, oglašavanja, uloge influcenera, analitike i analize osjećaja. Pored nastavnika sa Katedre za Marketing, kolegij će izvoditi i vanjski suradnici, stručnjaci iz svijeta marketinga sa bogatim iskustvom rada u digitalnom marketingu.

 

Studijski smjer Marketing: miks tradicionalnog i digitalnog marketinga

Digitalni mediji i općenito digitalni marketing sve su zastupljeniji su u današnjem marketingu, zbog čega i sve veći porast potražnje za poslovima i edukacijama u ovom području. Naš studijski smjer, od prijediplomske do diplomske razine, uključuje temeljna znanja marketinga ključna za rad u oba svijeta – od tradicionalnog do digitalnog marketinga. Prijediplomski studij obrađuje temelje potrebne za razumijevanje marketinga u širom kontekstu uz osnovna znanja iz područja ekonomije. Diplomski studij fokusira se isključivo na marketing, s ciljem da studenti nadograde stečena znanja iz marketinga te steknu što više praktičnih iskustva iz svih aspekata marketinga.

U sve kolegije ugrađuje se digitalna perspektiva i razumijevanje korisnika i njihovog ponašanja u digitalnom svijetu. Studenti već na prijediplomskom studiju planiraju i izrađuju sadržaj za društvene mreže, a i stavljaju se u aktivnu ulogu menadžera društvenih mreža pri čemu kreiraju i objavljuju sadržaj na društvenim mrežama Katedre za marketing, na kojoj im je cilj postići što veći angažman sa publikom.

Na diplomskom studiju studenti izrađuju web stranice za prava poduzeća, seminarske radove izrađuju u obliku videa, planiraju i izrađuju marketinške kampanje, provode istraživanja tržišta i provode simulacije marketinga u vodećim softwerima te se upoznavaju sa CRM-om u vodećim software okruženjima poput Salesforcea. Studenti svoja znanja nadograđuju i kroz projekte poput Digitalnog inovacijskog inkubatora gdje i ostvaruju odlične rezultate, a istovremeno se povezuju sa vodećim poslodavcima, stručnjacima i studentima iz cijele Hrvatske.

Tu su također i stručne prakse koje studentima omogućuju da svoja znanja i vještine nadograde i testiraju u pravom poslovnom svijetu. Tako naši studenti odlaze na prakse u marketing odjele vodećih poduzeća poput Uniline-a i Valamara, ili pak u poduzećima specijaliziranim za marketing poput agencije Markething. Na raspolaganju im je i praksa na FET-u u sklopu koje vode digitalno oglašavanje za prava poduzeća te organiziraju i vode marketinške panele i konferencije (Marketalks).

Zahvaljujući radom u manjim grupama, studenti se tijekom cijelog svog studija potiču na međusobnu interakciju i timski rad te kritičko mišljenje kao temeljne vještine potrebne za današnje konkurentno i dinamično tržište i svijet marketinga u kojem je i sve više zastupljena tehnologija. Učestala predavanja stručnjaka iz prakse omogućuju im da prošire svoje vidike, da se upoznaju i predstave budućim poslodavcima ili pak da se inspiriraju i potaknu na kreiranje vlastitih poduzeća. Samo u ovoj akademskoj godini (2022/23.), studenti prijediplomskog i diplomskog smjera Marketing, posjetili su vodeća lokalna poduzeća koja djeluju na svjetskim tržištima: Infobip, Valamar, Studio SondaRimac Automobili i Metamorfoza (vlasnik franšize Muzeja iluzija). Posjetili su i luksuzne turističke destinacije, Meneghetti i San Servolo, te su učili od stručnjaka iz Studia Sonde, CMG-a ali i sadašnjih  te alumni studenata sa bogatim iskustvom iz svijeta marketinga.

Izv. prof. dr. sc. Erik Ružić, profesor i voditelj Katedre za Marketing o ovim novitetima izjavljuje: „Osluškujući potrebe studenata osmislili smo novi kolegij Marketing na društvenim mrežama. Novi kolegij obuhvatit će mnoge teme koje su aktualne i studentima zanimljive od stvaranja sadržaja, do oglašavanja na društvenim mrežama te mjerenja rezultata i uloge influencera. Osim toga, predavanja i vježbe vodit će tim nastavnika sa fakulteta i stručnjaka iz prakse, stvarat će se sadržaj, učit snimat i montirat videa te mnogo drugih praktičnih i krajnje primjenjivih stvari. Nadalje, promijenili smo i naziv studijskog programa te se sada smjer,  umjesto prijašnjeg naziva Marketinško upravljanje, naziva jednostavno i  jasno Marketing. Pozivamo stoga sve studente koje zanima marketing, koji je danas traži u svim sektorima i djelatnostima, da nam se pridruže na studiju.

 

Svi budući studenti prijediplomski studij Marketinga mogu prijaviti putem sustava postani-student.hr, odabirući pritom studijski program Poslovne ekonomije. Svi prvostupnici sa našeg ili pak drugog fakulteta – neovisno o studijskom programu ili vrsti programa (stručni ili sveučilišni), diplomski studij mogu prijaviti putem sustava diplomski.studij.hr, odabirući pritom studijski program Poslovna ekonomija – Marketinško upravljanje.

 

Popis obavijesti