Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Udruga FinTur na poziv Volonterskog centra Istra održala je radionicu o osobnim financijama za srednjoškolski uzrast. Radionica se održala 2. i 3. svibnja te je obuhvaćala teme marketinga i potrošnje, novca, inflacije i likvidnosti, financijskih proizvoda te financijskog planiranja. Cijeli koncept radionice u cijelosti su osmislile članice udruge i studentice Financijskog managementa Kelly Jeromela, Gorica Karlović i Arijana Vnučec.

Radionica je započela sa osvješćivanjem psihološkog utjecaja ekonomske propagande na potrošnju, koja je u današnjem modernom okruženju iznimno naglašena. Raspravljalo se o načinima na koji mediji utječu na potrošačke navike tj. kako pomnim planiranjem zaokupljaju pažnju te potiču na kupnju, u većini slučajeva, nepotrebnih proizvoda. Praktičnim primjerima predstavljen je profil „odgovornog potrošača“ te diskusijom sa polaznicima otkriveni su načini rješavanja nezdrave ljudske karakteristike - impulzivne kupnje. Objašnjeni su i koraci plasiranja proizvoda i metode kojima se nastoji proizvod pokazati u „najboljem svjetlu“. "U današnjem potrošačkom okruženju važno je poznavati metode koje "kradu" našu pažnju i potiču nas na nepotrebnu potrošnju. Danas je teško razlikovat želje od potreba jer smo konstantno „bombardirani“ reklamama koje nas uvjeravaju da trebamo SVE. Bitno je uzeti minutu i promisliti o onome što želimo i tek onda odučiti je li nam to ustvari potrebno ili ne!"


Nadalje je slijedilo upoznavanje s osnovnim ekonomskim pojmovima i financijskim proizvodima. Objašnjenjem inflacije i njenog kretanja u Hrvatskoj uvidjela se svijest sudionika o potrebi racionalizacije izdataka. Nakon toga polaznicima su objašnjeni financijski proizvodi – razlika između kreditne i debitne kartice te kredita i leasinga, zaštita podataka kod e-transakcije, koraci u štednji, mirovinski sustav u Republici Hrvatskoj sa naglaskom na dobrovoljni mirovinski stup. Potom je objašnjeno i ulaganje, vrste ulaganje te stopa prinosa, ali i rizici pri ulaganju. „Iako smo mladi, kako bi ostvarili svoje potrebe, ali i želje, poželjno je da što prije krenemo štedjeti. Ne moraju to biti veliki iznosi, bitno je da počnemo štedjeti novac. Danas postoji jako puno oblika štednje i ulaganja, ali treba biti pažljiv prilikom odabira te treba odabrati onu vrstu štednje koja najviše odgovara našim karakteristikama i okolnostima. “- zaključila je Gorica Karlović


Na kraju radionice polaznici su kroz zadatak imali priliku sastaviti osobne financijske izvještaje – bilancu i novčani tok.  Na primjeru iz svakodnevnog života sudionici su izradili bilancu bilježeći u nju svoju imovinu, ali i obveze te vlastite izvore iz kojih su imovinu stekli. Kroz novčani tok bilježili su mjesečne primitke i izdatke, upoznali se sa razlikom fiksnih i varijabilnih troškova te uvidjeli kretanje raspoloživog budžeta i zašto je važno štedjeti. „Budžetiranje nije puko bilježenje primitaka i izdataka. Budžetiranje je tehnika koja mora, prije svega, biti sistematizirana i smislena sukladno mogućnostima i sredstvima pojedinca. Ono je temelj za racionalizaciju potrošnje, štednju, ulaganja, temelj za izgradnju održivih osobnih financija.“ – zaključila je Kelly Jeromela.


Mudro upravljanje novcem važna je odrednica života svakog pojedinca bez obzira na životnu dob. Osnovna financijska znanja temelj su dobrog financijskog planiranja, ali i predstavljaju osnove za daljnje učenje i izgradnju zdravih osobnih financija.


Pridruži se FinTur udruzi, proširi znanje i stekni nove vještine! Za postati članom Udruge potrebno je ispuniti sljedeću prijavnicu:

A možete se  javiti i putem e-maila na: fintur.udruga[@]gmail.com.

Pogledajte fotogaleriju:

Popis obavijesti