Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Na diplomskom studiju Marketinškog upravljanja studenti stječu praktične vještine, a sve sa ciljem da što uspješnije usvoje i primijene teoriju, razviju kritičko promišljanje, timski rad te da otkriju ili prodube svoje talente.

U sklopu nastavnog projekta na kolegiju E-marketing, studenti su u timovima izrađivali web stranice za poduzeća po izboru. Motivirani željom za rješavanjem realnih poslovnih izazova, većina timova, kako redovnih tako i izvanrednih studenata, odabrala su prava poduzeća za koje su izradili i web sjedišta. Cilj projekta ogledao se u kreiranju digitalnog prisustva za uslužno poduzeće, a kako bi se usluge prezentirale u digitalnom svijetu te privukli novi potencijalni klijenti.

Izrada web stranice započela je fazom planiranja pri čemu su se studenti upoznali sa odabranim poduzećima i ciljevima koje ista nastoje realizirati proširenjem svojeg poslovanja u digitalnom svijetu. Potom su istražili konkurente te krenuli sa planiranjem web sjedišta. Stavili su se u uloge marketera i UX (user experience – korisničko iskustvo) dizajnera te koristeći se olovkama i papirima, nastojali svoj web predočiti kroz jednostavne nacrte tzv. wireframe. Cilj ove faze bio jest planirati potreban sadržaj za web, navigaciju korisnika kao i organizaciju svih elemenata na web sjedištu.

Potom su radili na sadržaju, fotografijama i ostalim materijalima za web sjedište. Nakon uspješnog planiranja, uslijedio je odabir platforme za izgradnju web sjedišta pri čemu su se studenti koristili informacijama dostupnim na G2 platformi koja okuplja recenzije korisnika softwarskih rješenja. Studenti su odabrali lidera u području editora za web stranice (website builder) – Wix (wix.com), tzv. WYSIWYG (What You See Is What You Get) editor. Upoznali su se sa odabranim rješenjem te krenuli sa fazom izrade web sjedišta.

Je li bolja statična ili animirana slika ili pak video? Je li poziv na akciju (CTA) dovoljno vidljiv, efektan? Ističe li se cjenik? Treba li se uključiti često postavljena pitanja i odgovore? Sve to i još mnogo više bilo je u fokusu studenata koji su nakon puno konstruktivnih timskih rasprava, testiranja, rada tijekom i izvan nastave, izradili web sjedišta.

Idući korak obuhvatio je dovođenje prometa na nova web sjedišta pa je uslijedila faza komunikacije. Kako bi se i novi potencijalni korisnici upoznali sa ponudom poduzeća i novom web stranicom, studenti su izradili i proveli email marketing kampanju. Sa težnjom da i u ovom području rade na vodećim svjetskim rješenjima, studenti su radili u Mailchimp platformi. Upoznali su se sa prednostima i nedostacima ovog rješenja (posebice glede zakonske regulative u EU), te kreirali svoje besplatne račune. Izradili su email i poslali ga svojim kolegama na godini. Nakon slanja kampanje, stavili su svoje analitičke naočale i analizirali uspješnost: koliko je korisnika otvorilo email, koliko ih je kliknulo, gdje su kliknuli? Osim razumijevanja brojki, bavili su se i razumijevanjem svakog zašto iza rezultata.

Iako je projekt bio uzbudljiv i poučan, ovo su skromni no bitni počeci u digitalnom marketingu. Studenti su razumjeli važnost digitalnog prisustva i specifičnosti marketinga u digitalnom svijetu. Teoriju koju su stekli na predavanjima kod profesorice doc. dr. Ive Slivar, kao i na ostalim prethodnim marketinškim kolegijima, studenti su primijenili u svojim nastavnim projektima, a uz mentorstvo asistentice Sare Maga.

Specifičnosti digitalnog marketinga u praksi i u B2B sektoru, studenti su upoznali kroz gostujuće predavanje u Infobipu.

Iskustva studenata potvrđuju njihovo zadovoljstvo projektom kao i korisnost ovakvih projekata u nastavi. No još bitnije od toga, pokazuje kako je timski rad važan za uspjeh.

Ivana Radović, članica tima koji je izrađivao web sjedište za poduzeće koje se bavi trgovinom odjeće, o svom iskustvu navodi: "Za mene je ovaj praktičan projekt bio izuzetno zanimljiv. Super je što obavljajući studentsku obavezu ustvari učimo nešto što nam u budućnosti može biti od velike koristi i od čega na koncu možemo i dobro zarađivati. Također, osobno mi je bilo puno lakše savladati teoretski dio nakon što sam se već sa time susrela kroz praktični. Drago mi je što smo imali priliku stvarati i učiti nešto novo, to me činilo motiviranijom i uz dobar tim i stručnu pomoć profesorica tu su i dobri rezultati ovoga projekta."

 

Tim koji je izradio web sjedište za salon za njegu pasa PUPS (Pups.com), o svom iskustvu kaže: 

 

Emma Obradović: "Iskustvo na ovakvom projektu bilo mi je od iznimno velikog značaja. Nisam bila u potpunosti upoznata sa programima kreiranja web stranica pa sam zahvaljujući vježbama dobila uvid u navedeno. Pregledala sam i YouTube tutoriale korištenja nekih od dostupnih rješenja i uz pomoć kolega donijela odluku o kreiranju web sjedišta putem Wix-a. Obzirom da se u našem primjeru radilo o stvarnom poduzeću te o mojoj prijateljici koja ga je nedavno pokrenula, motivacija je bila velika. Ponosna sam na odličnu suradnju našeg tima, smatram da je doprinos svakoga od nas pokazao ovako dobre rezultate te se nadam da će ovaj projekt biti dobar dodatak poslovanju vlasnice salona jednoga dana."

Barbara Kalister: "Jako mi je drago i prije svega zahvala profesoricama što su nam dali priliku da usvojimo praktična znanja još tijekom nastave. Suradnja u timu je bila odlična kao i sa vlasnicom salona."

Daniela Franjić: "Bila mi je čast raditi u ovakvom timu. Bilo je pregršt ideja, ali smo se uspjeli odlučiti za najbolje. Ovakvih iskustava treba biti puno više jer u takvim slučajevima se najviše nauči i primjeni znanje iz teorije."

Josip Peša: "Bilo je vrlo zanimljivo i korisno iskustvo u izrađivanju stranice jer smo naučili nešto novo što nam može koristiti za daljnji razvoj i iskustvo ali prije svega bi se zahvalio profesoricama na odličnom mentorstvu i mome timu na super atmosferi. Nadam se da će daljnje generacije imati više ovakvih aktivnosti."

Vlasnica salona Pups, Ivana Škorić, o suradnji sa studentima te novim stranicama svog salona kaže: "Jako mi je bilo drago vidjeti kako su studenti iskoristili primjer mog poduzeća u vlastitom projektu. Stranica mi se jako sviđa, obuhvatila je sve aktualne informacije i slike koje su napravljene isključivo u svrhe kreiranja stranice. Dobro je znati da zahvaljujući ovoj ideji stvaranja weba imam prilike i osobno nastaviti se baviti istim, što se nadam da će biti uskoro obzirom da je salon još uvijek relativno "novi" u gradu. Čestitam studentima na odlično izvedenom projektu!"

Sara Maga, asistentica na Katedri za marketing navodi: "Užitak je raditi sa ovako kreativnim studentima željnim znanja. Projekt obuhvaća mali, no važan dio digitalnog marketinga, te je tek početak, vrijedan početak za njihovo buduće djelovanje u ovom području. Radujem se pratiti njihove daljnje karijere te se nadam da će što veći broj njih doista se i profesionalno nastaviti razvijati u području digitalnog marketinga."

Pogledajte i fotogaleriju:

 

Autorica teksta: Sara Maga

Popis obavijesti