Opcije pristupačnosti Pristupačnost

“Sve što treba znati o crowdfundingu kao alternativnom modelu financiranja poslovnih projekata” tema je radionice na kojoj su, 24. siječnja 2023. godine, sudjelovali studenti prve godine preddiplomskih studija Primijenjene ekonomije i Poslovne ekonomije, u okviru kolegija Trgovačko pravo. Radionica je organizirana u poduzetničkom okruženju, odnosno u prostorijama Istarske razvojne agencije (IDA d.o.o., Pula), a vodio ju je g. Aco Momčilović - poduzetnik s bogatim iskustvom osmišljavanja i provedbe crowdfunding kampanja.

Nakon što je teorijski predstavio osnovne principe funkcioniranja i osnovne oblike crowdfundinga (donation; reward; equity and debt) predavač je prikazao brojne primjere poslovnih projekata koji su realizirani upravo zahvaljujući uspješno provedenim crowdfunding kampanjama. U brojnim primjerima iz prakse g. Momčilović osobno je sudjelovao kao voditelj ili član projektnog tima za osmišljavanje ili provođenje crowdfunding kampanje (npr. “Nebo je granica. Pomozimo zvjezdarnici Višnjan educirati nove generacije genijalaca”) stoga je studentima bilo posebno zanimljivo “iz prve ruke” saznati informacije bitne za uspješno provođenje kampanje grupnog financiranja – odnosno, crowdfundinga.

Pod stručnim vodstvom g. Momčilovića, studentski su timovi trebali osmisliti poslovnu ideju prikladnu za financiranje kroz crowdfunding te razraditi korake na koje je potrebno paziti kako bi crowdfunding kampanja rezultirala uspjehom. Svojom aktivnošću studenti su potvrdili interes za izloženom tematikom, a voditelj radionice savjetovao im je da budu hrabri i proaktivni te da već za vrijeme studija pokušaju osmisliti i provesti što više crowdfunding kampanja kako bi osnažili vještine koje će stjecati tijekom studija (npr. planiranje budžeta; upravljanje projektnim timom; online oglašavanje; upravljanje društvenim mrežama i sl.).

 

Radionica u gospodarskoj okolini na temu “Sve što treba znati o crowdfundingu kao alternativnom modelu financiranja poslovnih projekata” organizirana je kroz EU projekt Stručnom praksom do ranog razvoja karijere (UP.03.1.1.04.0044, Razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse u visokom obrazovanju, OP Učinkoviti ljudski potencijali, ESF) čiji je nositelj Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

 

 

Autorica: dr. sc. Tea Hasić, pred.

Popis obavijesti