Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Dana 19. siječnja 2023. studenti preddiplomskog i diplomskog studija Poslovne ekonomije posjetili su pivovaru San Servolo u Bujama, stanciju Meneghetti u Balama i Turističku zajednicu općine Bala. Za kraj semestra, studenti su imali priliku upoznati se sa vrhunskom istarskom ponudom u području proizvodnje piva i vina te sa luksuznom turističkom ponudom i uspješnim poduzetničkim pričama.

 

Terenska nastava započela je posjetom bujskoj pivovari i Wellness camping & resort San Servolo smještenim na brežuljku sjeverozapadne Istre, okružen prirodom uz predivan, panoramski pogled na staru jezgru grada Buje. Profesionalni pivar Ivan Vidmar, upoznao je studente sa poviješću i ponudom San Servola, uz naglasak na djelovanje pivovare i proces proizvodnje njihova jedinstvenog i nagrađivanog piva. Studenti su pristupili proizvodnom pogonu gdje su imali prilike vidjeti skupocjenu opremu i tehnologiju pivovare, te su se upoznali sa procesom proizvodnje piva kao i ulogom ječma, hmelja i kvasca kao osnovnim sastojcima piva. Saznali su i detalje o pivskom spa tretmanu te dobrobiti istog za kožu. Studenti su također obišli i luksuzni kamping resort te se upoznali sa specifičnostima luksuznog istarskog turizma.

Uslijedio je posjet imanju Meneghetti u Balama u sklopu kojeg su se studenti upoznali sa ponudom ovog luksuznog vinskog hotela i vinarije. Studenti su od strane profesionalnog enologa dobili sve informacije o proizvodnji Meneghetti red i white vina, pjenušca te su zavirili u sam proizvodni pogon. Naučili su zašto je vino „živi“ proizvod te kako se mijenja ovisno o lokaciji, ambalaži i drugim aspektima, te zašto je potrebno i do dvije godine od berbe da se plasira gostima i tržištu.  Sa luksuznom turističkom ponudom ovog jedinstvenog vinskog hotela, studente je upoznao Direktor operacija Filiip Božac te ih je proveo kroz imanje upoznajući ih sa poviješću i počecima Meneghettia, investicijama u širenje kapaciteta i ponude, uslugom od 5 zvjezdica te ulozi zaposlenika u pružanju kvalitetne usluge, kao i izazovima istarskog turizma. Studenti su imali i jedinstvenu priliku prošetati se kroz imanje te ući i u jednu luksuznu vilu.

Studneti u San Servolu, Buje

Studenti na imanju Meneghetti, Bale

Terenska nastava završila je posjetom Turističkoj zajednici Općine Bale i multimedijalnom centru galerije Ulika. Studentima se obratio direktor TZO Bala Sandi Drandić koji ih je i uputio u povijest i ponudu ove općine. Studenti su razgledali i dvije zanimljive i jedinstvene postave galerije Ulika, jednu o ostacima i povijesti dinosaura u Balama te ornitološku kolekciju ptica koje obitavaju oko Bala ili se zadržavaju na obližnjem rezervatu Palud.

Studentica 2. godine preddiplomskog studija Turizma, Gaia Bogolin o terenskoj nastavi kaže: "Vrlo je važan ovaj oblik nastave, iz njega imamo mugućnost crpiti informacije i ideje iz prve ruke. Nadam se da će Fakultet imati još takvog sadržaja jer smatram da bi ga svaki student s radošću prihvatio."

Laura Ivančić, studentica 2. godine diplomskog studija Marketinškog upravaljanja o nastavi na terenu navodi: "Prilikom obilaska San Servola u Bujama najviše mi se svidio ambient, čistoća i urednost. Također svidjelo mi se zanimljivo predavanje o samoj proizvodnji piva. U Balama na stanciji Meneghetti oduševila me priča o vinu i maslinovom ulju, te njihova predanost tome. Ovo predivno iskustvo pokazalo mi je da se sa puno motivacije i truda mogu postići velike stvari."

Osim zajedničkog druženja, terenskom nastavom studenti su produbili svoja znanja te dobili uvid u realan poslovni svijet. Zahvaljujemo se svim poduzećima koja su ugostili naše studente i profesore te se radujemo i budućoj suradnji.

Studente su na terenskoj nastavi pratili profesori i asistentice sa Katedre za marketing, a ista je organizirana od strane navedene katedre.
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Galeriju sa terenske nastave možete pogledati u javnoj fotogaleriji dostupnoj na sljedećoj poveznici:

 

Pogledajte i video sa terenske nastave kojeg su izradili studenti 1. godine diplomskog studija Marketinško upravljanje:

Autorica teksta: Sara Maga

Popis obavijesti