Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Iz medija: Predstavljen zbornik...

"Petstota obljetnica rođenja Matije Vlačića Ilirika bila je jedinstvena prilika za istraživanje i valorizaciju njegove ostavštine. U Zborniku su predstavljena istraživanja Vlačićeva stvaralaštva u širem kontekstu europskog humanizma i reformacije te mogućnosti valorizacije njegova djela kao suvremene europske baštine", istaknuo je recenzent zbornika prof. dr. sc. Slaven Bertoša.

Na predstavljanju zbornika u Sveučilišnoj knjižnici prorektorica za studente, obrazovne programe i suradnju izv. prof. dr sc. Mirjana Radetić-Paić posebno je pohvalila velik angažman studenata koji su uz mentorstvo profesora u zborniku predstavili svoja istraživanja, a dekanica FET "Dr. Mijo Mirković" izv. prof. dr. sc. Ksenije Černe podsjetila je da je upravo istarski polihistor, po kojem nosi ime Fakultet ekonomije i turizma, upoznao hrvatsku znanstvenu javnost sa stvaralaštvom Matije Vlačića Ilirika.

Urednice doc. dr. sc. Nataša Urošević i doc. dr. sc. Maja Ćutić Gorup predstavile su radove koji obrađuju razne aspekte života i rada Matije Vlačića Ilirika te njegove odnose sa suradnicima Uraške tiskare, u kojoj su tiskane prve početnice na narodnom jeziku i prvi Novi zavjet na hrvatskom jeziku. Koordinatorica radne skupine za implementaciju zavičajne nastave u Istarskoj županiji Dijana Muškardin, prof., predstavila je i pohvalila studentske radove, ukazavši na praktičnu upotrebljivost studentskih projektnih ideja, poput kreiranja Rute reformacije Matije Vlačića Ilirika kao hrvatske dionice Rute reformacije - Kulturne rute Vijeća Europe, koju su u svom radu predložili studenti Kulture i turizma Katarina Bratulić i Matteo Legović

Pročitajte cijeli izvještaj objavljen u Glasu Istre (PDF): 

Popis obavijesti