Opcije pristupačnosti Pristupačnost

U Sveučilišnoj knjižnici predstavljen...

U punoj dvorani velike čitaonice pulske Sveučilišne knjižnice u srijedu, 23. studenog predstavljen je zbornik međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "500 godina Flaciusa". Pozdravljajući okupljene, prorektorica za studente, obrazovne programe i suradnju izv. prof. dr sc. Mirjana Radetić-Paić pohvalila je posebno velik angažman studenata koji su uz mentorstvo profesora u zborniku predstavili svoja istraživanja, a čestitala im je i dekanica FET "Dr. Mijo Mirković" izv. prof. dr. sc. Ksenija Černe, podsjetivši da je upravo istarski polihistor, po kojem nosi ime Fakultet ekonomije i turizma, upoznao hrvatsku znanstvenu javnost sa stvaralaštvom Matije Vlačića Ilirika. Voditelj Sveučilišne knjižnice Ivan Kraljević ukazao je na važnost vrijedne rijetke građe pulske Flaciane, koju čuva Sveučilišna knjižnica, pozvavši mlade istraživače na daljnja istraživanja ovih zanimljivih tema.

Predstavljajući zbornik, u kojem je objavljeno 12 znanstvenih i 6 stručnih studentskih radova, recenzent prof. dr. sc. Slaven Bertoša istaknuo je aktualnost i važnost interdisciplinarnog istraživanja tema koje obrađuje zbornik, prije svega ostavštine erudite čije je stvaralaštvo obilježilo kulturnu povijest Europe:

"500. obljetnica rođenja Matije Vlačića Ilirika bila jedinstvena prilika za istraživanje i valorizaciju njegove ostavštine. U Zborniku  su predstavljena istraživanja Vlačićeva stvaralaštva  u širem kontekstu europskog humanizma i reformacije te mogućnosti valorizacije njegova djela kao suvremene europske baštine. Ogromna i velikim dijelom neobrađena Vlačićeva ostavština čuva se danas u arhivima i knjižnicama širom svijeta, a zbirka rariteta, tzv. Flaciana, o kojoj se brine Sveučilišna knjižnica u Puli, ekskluzivno je predstavljena na konferenciji i u ovome zborniku. Djelo je ponajprije namijenjeno istraživačima koji proučavaju istarsku novovjekovnu povijest, s posebnim osvrtom na europski reformatorski pokret, no svakako će biti zanimljivo i širem čitateljstvu, svima koji se zanimaju za našu zavičajnu prošlost, a najviše, dakako, žiteljima Labinšćine", rekao je prof. Bertoša.

Ukazujući na važnost međunarodnog umrežavanja i nastavka projektne suradnje, urednice doc. dr. sc. Nataša Urošević i doc. dr. sc. Maja Ćutić Gorup predstavile su 12 radova u prvom dijelu zbornika, koji obrađuju razne aspekte života i rada Matije Vlačića Ilirika te njegove odnose sa suradnicima Uraške tiskare, u kojoj su tiskane prve početnice na narodnom jeziku (Tabla za dicu, 1561.) te prvi Novi zavjet na hrvatskom jeziku (Novi testament, 1562.-1563.). Koordinatorica radne skupine za implementaciju zavičajne nastave u Istarskoj županiji Dijana Muškardin, prof., vanjska suradnica Odsjeka za povijest pulskog Filozofskog fakulteta predstavila je i pohvalila studentske radove, ukazavši na važnost tema koje obrađuju i potrebu da se na sličan način obrađuju zavičajne teme i na pulskom Sveučilištu. Naglasila je i praktičnu upotrebljivost studentskih projektnih ideja, primjerice kreiranja Rute reformacije Matije Vlačića Ilirika kao hrvatske dionice Rute reformacije - Kulturne rute Vijeća Europe, koju su u svom radu predložili studenti Kulture i turizma Katarina Bratulić i Matteo Legović. Apsolvent Kulture i turizma Matteo Legović pozdravio je okupljene u ime studenata, naglasivši koliko je svim autorima bilo korisno i važno u doba pandemije kreativno se okupirati na istraživanjima zavičajnih tema i građe Sveučilišne knjižnice.

Zaključno, u ime Grada Labina i Pučkog otvorenog učilišta, skup je pozdravila Renata Kiršić, ravnateljica POU Labin, predstavivši aktivnosti kojima se Grad Labin uključio u obilježavanje 500. obljetnice Vlačićeva rođenja, uključujući vrlo informativnu web-stranicu https://flacius.info/,  te najavivši 5. međunarodni znanstveni skup "Matija Vlačić Ilirik" koji će se održati u Labinu od 13. do 15. travnja uz sudjelovanje uglednih međunarodnih stručnjaka.

Pogledajte galeriju fotografija s predstavljanja zbornika: 

Popis obavijesti