Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Studenti Kulture i turizma zaključili...

Razvoj destinacija književnog turizma na primjeru pulskog Bloomsdaya bio je glavna tema gostujućeg predavanja dr. sc. Vite Paoletića studentima Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam, koji slušaju kolegije vezane za razvoj turizma posebnih interesa, putopise i turističke itinerare. Predsjednik udruge Bloomsday Croatia i inicijator Bloomsdaya u Puli, manifestacije koja već više od desetljeća svake godine u lipnju okuplja poštovatelje stvaralaštva Jamesa Joycea, podijelio je sa zainteresiranim studentima iskustva u organizaciji ove popularne manifestacije, ali i zanimljive detalje o životu slavnog irskog pisca i njegovoj kratkoj pulskoj epizodi.

Joyce je u Puli proveo nekoliko hladnih zimskih mjeseci 1904. i 1905. kao profesor engleskog u školi stranih jezika Berlitz. Iako mu se nije previše svidjela (nazvao ju je "pomorskim Sibirom") i ubrzo se preselio u Trst, tragove boravka u Puli moguće je naći u kasnijim djelima, uz kratku priču "Clay" koja je uvrštena u Dublinerse (1914). Za 23. rođendan posjetio je i obližnje Brijune, na kojima mu se najviše svidio lokalni sir, mogli su čuti studenti na vrlo informativnom gostujućem predavanju.

U deset godina Bloomsdaya, zahvaljujući kreativnosti i entuzijazmu organizatora, Puljani su imali priliku upoznati se s raznim aspektima Joyceova stvaralaštva i života, uživati u irskoj glazbi, plesu, pivu i gastronomiji te čitati iz njegovih djela. Pošto je predavanje održano u sklopu nastavne jedinice vezane za razvoj destinacija književnog turizma, studente su posebno zanimali detalji vezani uz organizaciju manifestacije i razvoj književnih ruta. S gostujućim predavačem prodiskutirali su mogućnost razvoja Joyceove pulske rute, pa i otvaranja interpretacijskog centra ili malog književnog muzeja. Studenti Kulture i turizma, koji su tokom semestra radili na kreiranju inovativnih kulturnih i književnih ruta, predložili su književni itinerer putevima znamenitih ličnosti koje su boravile u Puli, a dr. Paoletić pozvao ih je da se i ove godine, 16. lipnja, aktivno uključe u pulski Bloomsday, čija je glavna tema obilježavanje 100. godišnjice Joyceova romana Uliks.

Program manifestacije

Pogledajte i galeriju fotografija s gostujućeg predavanja:

Popis obavijesti