Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Održana projekcija filma ˝Prava...

Studenti FET-a, u utorak 3. svibnja, imali su prilike pogledati projekciju filma ˝Prava cijena online poslova˝ na temu GIG ekonomije. Bilo da se radi o dostavi hrane, prijevozu ili popunjavanju anketa milijuni ljudi diljem svijeta svoj posao pronalaze online, putem raznih oglašivača i za to prilagođenim stranicama. GIG, odnosno platformska ekonomija ili platforma kapitalizma, kako ju nazivaju u filmu, danas vrijedi više od 5 bilijuna američkih dolara, te svakim danom raste.

Omamljeni obećanjem fleksibilnog radnog vremena, neovisnosti i kontrole nad vremenom i novcem, radnici iz cijelog svijeta pronašli su sasvim drugačiju stvarnost. Uvjeti rada su često nikakvi i opasni, plaća se mijenja bez prethodne najave, a radnici mogu biti otpušteni deaktivacijom aplikacije ili lošom ocjenom od strane korisnika. U filmu kanadske redateljice prikazane su njihove priče, koje su često zanemarene iza ove tehnološke revolucije.

Film otkriva stvarne troškove gig ekonomije kroz iskustva i stvarne priče platformskih radnika, te ukazuje na problem ˝honorarnih radnika˝ koji nemaju nikakva radna prava. Uz sve teškoće i probleme nove globalne radne snage koja svakim danom raste, bez ikakve regulacije, a koristi se obećanjima flekibilnosti i slobode. Po završetku filma uslijedila je rasprava u koju su se i naši studenti aktivno uključili.

Prava cijena online poslova - trailer from Restart on Vimeo.

Više o filmu:

Pogledajte i fotografije s projekcije u Kinu Valli:

Popis obavijesti