Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Održano gostujuće predavanje dr. sc....

Na preddiplomskom studiju smjer Turizam i interdisciplinarnog studija Kultura i turizam u okviru kolegija "Upravljanje atrakcijama u turizmu" 07. siječnja održano je gostujuće predavanje pod nazivom  „Tradicijska kultura i baština kao gospodarski resurs“.

Predavanje je održao dr. sc. Krešimir Starčević, stariji izvršni direktor iz Atlantic Grupe d.d. Zagreb.

Nakon ponavljanja ključnih pojmova kolegija (kreativna industrija, sektor baštine, materijalna i nematerijalna kulturna baština, kulturni turizam, manifestacije) predstavljene su sljedeće teme:

  • 12 sektora kreativne industrije u Republici Hrvatskoj,
  • Tradicijska kultura i baština kao atrakcija u turizmu (nacionalno/globalno),
  • Organizirana, institucionalna interpretacija tradicijske kulture i baštine u inozemstvu (“Muzej na otvorenom” Arnhem, Nizozemska; “Skanzen” Budimpešta, Mađarska, “Muzej na otvorenom” Gabrovo, Bugarska).
  • Organizirana, institucionalna interpretacija tradicijske kulture i baštine u Republici Hrvatskoj (muzej “Staro selo”, Kumrovec, “Etnoland Dalmati”, Pakovo Selo, Drniš).
  • Primjer turističke valorizacije manifestacije s područja tradicijske kutlure i baštine u Republici Hrvatskoj (“Procesija za Križen”, otok Hvar).
  • Projekt Interpretacijskog centra tradicijske kulture i baštine LADOvo; Funkcije centra: Edukacijski centar, Folklorna pozornica, Zbirka uspomena (muzej) Ansambla LADO i turistička destinacija. Prepoznatljivost turističke destinacije, gopodarska valorizacija.
  • Potrebna znanja za realizaciju projekta i formiranje timova.
  • Barijere u turizmu i izazovi razvoja za budućnost.

Nakon predavanja je provedena aktivna rasprava o fazama realizacije projekata i perspektivama razvoja hrvatskog turizma s aspekta prezentirane problematike. Studenti su pokazali izuzetno zanimanje za hrvatske primjere iz prakse. Upućeni su na analizu tipologija atraktivnosti koje su predavanjem predstavljene kao i mogućnosti primjene IAAPA inicijativa. 

Katedra za turizam
Prof. dr. sc. Jasmina Gržinić

Popis obavijesti