Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Iz medija: Intervju izv. prof. dr....

Izv. prof. dr. sc. Dean Sinković, prodekan za međunarodnu suradnju i  odnose s gospodarstvom, za časopis Poduzetnik govori o svom profesionalnom putu, financijskom sektoru i ekonomiji u vrijeme pandemije, te predviđanjima na financijskom tržištu.

Dean Sinković, izv. prof. dr. sc. rođen je u Puli 1975. godine gdje je završio osnovnu školu, maturirao u Gimnaziji Pula te kasnije i diplomirao na Fakultetu ekonomije i turizma (FET). Kako mu je otac bio profesor tjelesnog odgoja, nogometni trener i skijaški instruktor, njegovo djetinjstvo obilježeno je brojnim sportskim aktivnostima. S roditeljima je provodio puno vremena na skijalištima po Sloveniji, a kod kuće bi uvijek igrali stolni tenis, tenis i šah. Njegov primarni sport bio je nogomet koji je u pulskoj NK Istri trenirao od šeste godine i bio predstavnik vrlo uspješne omladinske generacije koja je uglavnom dolazila do završnica i odličja na raznim natjecanjima pod okriljem HNS-a. Svoj entuzijazam prema sportu iskazao je organizacijom sporta na pulskom sveučilištu, a trenutno obnaša i funkciju predsjednika Odbojkaškog kluba Pula. Sport je jednostavno integriran u njegovu obitelj, a tu ljubav prenio je i svojoj djeci.

O sebi kaže: “Tijekom studiranja u Puli radio sam u trgovini za elektroničku opremu Antena Sat, potom odradio vojni rok u Požegi, diplomirao i onda se 2001. godine, na nagovor sestre Tatjane, zaputio u Chicago na MBA program. SAD je zapravo uvijek bio moj drugi dom jer polovica moje šire obitelji živjela je širom SAD-a, a sestra upravo u Chicagu. Tamo sam radio na Čikaškoj burzi i u Sveučilišnom centru za karijere, a studij sam 2003. godine završio kao jedan od 3% najboljih na svim MBA programima u SAD-u, bivao nagrađen studentskim stipendijama i članstvom u akademskom počasnom društvu Beta Gamma Sigma. Vraćam se u Pulu gdje je živjela moja tadašnja djevojka, a sadašnja supruga Sanda. Mislio sam da će to biti privremeno tijekom ljeta, ali na kraju sam ostao u Puli i zaposlio se u Pulskom centru za poduzetništvo te kasnije na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, gdje sam najprije magistrirao pa potom i doktorirao pod mentorstvom prof. dr. sc. Marinka Škare. Osim na pulskom FET-u, predavač sam na nekoliko sveučilišta u Europi, a održao sam više od 30 gostujućih inozemnih predavanja na institucijama širom svijeta. 

Sretno sam oženjen suprugom Sandom, imamo dvoje djece, kćer Emu koja ima 17 g. i sina Lorena koji uskoro puni 9. Osim nas, u kući žive i pas Jumper i mačak Felix. Veliki sam pustolov i cijela obitelj obožava putovanja, a do sada sam u poslovnom ili privatnom aranžmanu proputovao bar 70% država. Prijateljstva s MBA iz Chicaga imam širom svijeta.”

Boravili ste u SAD-u gdje ste učili o marketingu. Tamo ste se upoznali i sa svijetom stvaranja imaginarnih vrijednosti. Što je ustvari odredilo vaš put i područje zanimanja? 

Kada sam upisivao MBA program na Sveučilištu Illinois u Chicagu, moj fokus bio je na području marketinga. Cilj mi je bio zaposliti se u jednoj od renomiranih marketinških tvrtki, kojih je u Chicagu bilo pregršt. Međutim, tijekom drugog semestra izabrao sam izborni kolegij Investicijsko bankarstvo, gdje su mi predavači bili iskusni profesionalci koji su radili na financijskim tržištima, tako da sam zadnja dva semestra odabrao više kolegija iz područja financija i specijalizirao se na oba programa. Vrlo brzo zaposlio sam se na Čikaškoj burzi (Chicago Bord of Trade) kao brokerski asistent u tvrtki Archer Daniels Midland, koja je trgovala poljoprivrednim dobrima, a oko mene trgovalo se i raznim derivatima, zlatom, srebrom i obveznicama. Taj kaotičan, bučan, ali dobro organiziran sustav malo me šokirao prvog radnog dana, ali vrlo brzo sam se priviknuo.

Ostatak intervjua pročitajte na poveznici:

Popis obavijesti