Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Najava okruglog stola: Open banking...

Kao jedan od vodećih instrumenata u regulaciji financijskih usluga, Revidirana Direktiva o platnim uslugama iz 2015. (PSD2) pokrenula je radikalne i dalekosežne transformacije ne samo u europskom platnom sustavu, već i u njegovom sestrinskom bankarskom sektoru. Jedna od najzanimljivijih novina jest razdvajanje bankarskog poslovanja na niz inovativnih usluga i novih tržišnih aktera koji intenziviraju konkurenciju na tržištu platnih usluga.

Pojava „otvorenog bankarskog ekosustava“ (engl. open banking ecosystem) u kojem je temeljna veza između klijenta i banke nepovratno izložena „trećoj strani“ zahtijeva od banaka preispitivanje poslovne paradigme i strategije kako bi održale konkurentsku prednost. Istodobno, otvoreno bankarstvo odvija se na fragmentiranom bankarskom tržištu, s bankama koje posluju u vrlo različitim regulatorno-ekonomskim prilikama diljem EU-a. Tako je jedna od najočitijih razlika ta da su tržišta srednje i jugoistočne Europe mnogo manja, dok su maloprodajni klijenti daleko konzervativniji. Što to znači za otvoreno bankarstvo izvan europodručja?

Pridružite nam se na okruglom stolu koji promišlja o sljedećem:

 1. Na koji način EU pristupa otvorenom bankarstvu? Koje su glavne strategije za stvaranje i održavanje ovog ekosustava?
 2. Postoje li razlike između bankarskih sektora u cijeloj EU? S obzirom na to da najveći bankarski predvodnici imaju sjedišta u zemljama europodručja, koliko su (manje) banke smještene izvan tog područja spremne za otvoreno bankarstvo?
 3. Koja je uloga regulatora / supervizora u ovom ekosustavu? Koji su neki od najvećih nadzornih izazova koje predviđaju? Osim praćenja usklađenosti s propisima, trebaju li ujedno poticati međupovezanost subjekata u otvorenom bankarstvu?   
 4. Što banke misle o otvorenom bankarstvu? Je li to dodatni regulatorni teret ili prilika za povećanje vrijednosti i konsolidiranje tržišnog udjela?
 5. Napokon, kakva je budućnost otvorenog bankarstva? Je li sljedeće razdvajanje industrije FinTech i BigTech?

Datum i vrijeme: ponedjeljak, 21. rujna 2021., od 14 do 16.30.

 • Internetski događaj dostupan putem Zoom-a (poveznica dostupna naknadno)

Sudjeluju:

 • Prof. Alessandro Palmieri, PhD, Sveučilište u Sieni - €LSOBA projektni koordinator
 • Prof. Petr Kotáb, PhD, Karlovo Sveučilište u Pragu
 • Ivana Parać Vukomanović, direktorica - Direkcija za financijsko i supervizijsko pravo, HNB
 • Linardo Martinčević, savjetnik - Direkcija za suradnju s međunarodnim financijskim institucijama, HNB
 • Filip Šaravanja - Koordinator inovacijskog hub-a, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, HANFA
 • Darko Sesvečanec - Voditelj savjeta za industriju, InfoBip

Moderatorica:

Popis obavijesti