Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Studentska rješenja za Green plus Labin

Studenti prve godine diplomskoga studija Management i poduzetništvo, u sklopu seminarske nastave kolegija Inovacije i poduzetništvo, ponudili su kreativna, ali i veoma praktična, primjenjiva rješenja izazova Labina kao grada bez plastične ambalaže.

Naime, Istarska je županija 2020. godine pokrenula Green plus plan s ciljem razvoja i implementacije javnih kampanja na temu otpada, usmjerenih pozicioniranju Istre kao regije bez plastike, prema uzoru na otok Zlarin. Uslijed epidemije COVID-19 planovi su prilagođeni i kao polazišna je točka odabran grad Labin koji će, nakon provedbe pilot aktivnosti, postati primjer za ostatak Istre.

Labinska zelena tržnica, popularni Markat, mjesto je susreta ljudi željnih lokalnih proizvoda, voća i povrća, mesa, ribe i ostalih namirnica. Markatom upravlja javno poduzeće 1. Maj d.o.o., koje se, među ostalim, bavi zbrinjavanjem i odvozom otpada i komunalnim uslugama. Jedan je od ciljeva Green plus inicijative da Markat postane plastic free zona i izvorište održivih modela življenja, odnosno da se ponašanje svih dionika, prodavača i kupaca, usmjeri prema potpunom odbacivanju plastike iz procesa prodaje i kupnje. Svjesni smo da će to zahtijevati potpunu prilagodbu ponašanja kupaca kao i prodavatelja, ali ne bojimo se pokušati, kaže  Renata Kiršić, mag. ing. logista, članica tima inicijative Green plus u Labinu, dugogodišnja vanjska suradnica Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" i u ovome projektu sumentorica studentskih timova.

Studenti su, koristeći metodu dizajnerskog promišljanja (Design Thinking), tražili rješenja sljedećih izazova: kako posve ukloniti plastične vrećice iz procesa kupnje, kako kupce (domaće i strane) educirati, a potom i uvjetovati na korištenje npr. platnenih vrećica, koja bi ambalaža zadovoljila potrebe transporta ribe, mesa i drugih osjetljivih namirnica, kako smanjiti korištenje jednokratne ambalaže, kako Markat učiniti zero waste lokacijom, gdje se neprodano voće i povrće koristi umjesto da se baca, ponuditi rješenja za mesni i riblji, te otpad iz kafića i svih ostalih aktivnosti Markata. Studenti su istražili stavove prodavača i kupaca, posebno mladih, te ponudili zanimljiva i primjenjiva rješenja, poput uvođenja kompostera, biorazgradivih i platnenih vrećica proizvedenih u Hrvatskoj i druge ambalaže primjerene Green plus ciljevima, happy srijede s produženim radnim vremenom tržnice za one koji ne mogu kupovati ujutro i druga. Rezultati istraživanja stavova građana Labina i ponuđena rješenja pomoći će u implementaciji Green plus projekta, kazala je Renata Kiršić i pohvalila studente za veoma angažiran pristup izazovima. 

izv. prof. dr. sc. Violeta Šugar

 

Popis obavijesti