Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Održana online edukacija više...

Na diplomskoj razini studija, u okviru kolegija "Praktikum" održana je 28. travnja 2021. godine online edukacija na temu Informacijska pismenost / Koliki je vaš akademski otisak? gđe. Damjane Frančić, dipl. politolog, više knjižničarke Sveučilišne knjižnice Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. 

Edukacija je osim teoretskog djela, pojasnila pojmove vezane uz informacijsku pismenost, pristup znanstvenim informacijama i radovima, pretraživanje baza podataka i sl. pokazala i korisne opcije stranica  na internetu koje su specijalizirane za područje ekonomije, a koje daju cjelovite tekstove poput: https://fred.stlouisfed.org/; https://biznar.com/http://www.smartscholar.com/economics-guide/.

Uz mnoštvo korisnih informacija i uputa, primjerice kako upisivati ključne riječi na https://hrcak.srce.hr/ Hrčak, portalu hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa kako bi dobili više rezultata, gđa. Frančić je polaznike upoznala s mogućnostima pojednostavljenog pretraživanja literature različitih stranica od kojih izdvajamo: http://jurn.org/, http://www.pdfsearchengine.net/ i https://www.dogpile.com/.

Edukacija je otvorila različite teme koje su danas u interesu i fokusu akademske zajednice, a vezujemo ih na pisanje radova od uputa za citiranje, predstavljanje odabranih digitalnih alata za istraživače, uputa za pretraživanje kao i upoznavanje s programima koji sastavljaju upite za pretraživanje, alata za automatsku izradu bibliografskih bilješki ali i uputa vezanih uz etiku pri pisanju radova i korištenju literature. Na nama, polaznicima edukacije kao pojedincima ostaje da ovom online edukacijom otvorene mogućnosti dalje istražujemo i s odgovornošću koristimo. 

Pula, 28. travnja 2021. 

Izv.prof.dr.sc. Morena Paulišić 

Popis obavijesti