Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Održano gostujuće predavanje mr. sc....

U utorak, 20. travnja, na diplomskoj razini studija u okviru kolegija „Lokalne javne financije“ održano je gostujuće predavanje na temu „Proračuni nižih razina vlasti“ gošće predavačice mr. sc. Barbare Škreblin-Borovčak, pomoćnice pročelnice Upravnog odjela za proračun i financije Županije istarske. 

Kolegica mr. sc. B. Škreblin-Borovčak kao dugogodišnja voditeljica Odsjeka za proračun i plansko analitičke poslove u sklopu Upravnog odjela za proračun i financije Županije istarske ima široko znanje te vrlo bogato praktično iskustvo iz područja upravljanja proračunima nižih/regionalnih razina vlasti, pa kako bi se studenti što bolje i jasnije upoznali s ovom tematikom te teoretsko znanje nadopunili i praktičnim znanjem, održano je današnje predavanje. U uvodnom dijelu predavanja kolegica mr. sc. B. Škreblin-Borovčak studentima je objasnila ulogu proračuna i zašto su oni važni, kakav je normativni okvir u Republici Hrvatskoj definiran za donošenje istih te postupak kako se oni donose/usvajaju na razini nižih razina vlasti.

U drugom dijelu predavanja naglasak je bio na financijsko-fiskalnoj analizi proračuna Županije istarske u smislu izvršavanja proračuna u okviru kojeg je kolegica Škreblin-Borovčak prikazala i objasnila studentima vrste i strukturu županijskih prihoda, vrste i strukturu rashoda s posebnim naglaskom na ekonomsku i funkcijsku klasifikaciju, što se događa ako su ostvareni proračunski viškovi ili manjkovi, koja je veza regionalog razvoja i proračuna kroz plan razvojnih programa.

U zadnjem dijelu predavanja objasnila je zašto je važan sustav informiranja odnosno transparentnosti o proračunu te kako je transparentna, javna objava proračuna u sklopu mrežnih stranica institucije prvi korak koji će građanima omogućiti sudjelovanje u lokalnim proračunskim procesima što je od velike važnosti, jer se građani mogu angažirati i utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

Studenti su ovim predavanjem mogli dobiti detaljne informacije kroz realni i stvarni primjer proračuna Županije istarske, jedne od najrazvijenijih regija u Republici Hrvatskoj, te uvidjeti i naučiti koje sve uloge proračun ostvaruje i kako se kroz njegovo izrvšavanje stvara životna povezanost lokalnih javnih financija i kvalitete života lokalnog stanovništva.

Pula, 20. 4. 2021.

Prof. dr. sc. Sandra Krtalić

Popis obavijesti