Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Predstavljanje novog programa...

Dana 8. travnja 2021. godine na Fakultetu ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” održana je konferencija za medije povodom najave i predstavljanja programa cjeloživotnog obrazovanja pod nazivom Priprema i provedba EU projekata. Riječ je o programu namijenjenom svim zainteresiranim osobama koje se žele educirati u području pripreme i provedbe EU projekata te time steći nova znanja i praktične vještine iz područja financiranja projekata iz EU fondova, kao i drugih međunarodnih i nacionalnih izvora. Cilj programa je na praktičnim primjerima i aktualnim natječajima osposobiti polaznike za kvalitetnu pripremu i učinkovitu provedbu razvojnih projekata.

Tijekom četveromjesečne edukacije (160 sati), polaznici će steći uvid u cjelokupni postupak pripreme i provedbe projekata te na praktičnim primjerima i aktualnim natječajima pripremati  svu potrebnu dokumentaciju za učinkovitu provedbu razvojnih projekata.

Ksenija Černe, dekanica navela je kako su koristi programa višestruke, obzirom da će po završetku istoga polaznici znati pratiti i prepoznati odgovarajuće natječaje te provesti pripremu i evaluaciju projektne prijave, analizirati natječajnu dokumentaciju i provjeravati prihvatljivosti prijavitelja, aktivnosti i troškove te vršiti ključne analize kao preduvjet za pripremu projekta sve do praćenja istoga te izrade potrebnih izvješća. Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" odlučio se aktivno uključiti u proces podrške svim dionicima u procesu uspješnog korištenja raspoložive financijske omotnice u narednom razdoblju na način da omogući polaznicima usvajanje stručnih i praktičnih znanja o pripremi i provedbi EU projekata od stručnjaka koji imaju višegodišnje praktično iskustvo u uspješnoj pripremi i provedbi EU projekata.  

Predavači uključuju stručnjake i konzultante iz područja fondova EU, s višegodišnjim iskustvom rada u pripremi i provedbi projekata financiranih iz EU fondova:

Jedna od predavačica Ana Vede navela je da je tajming početka ovog programa izvrstan budući da je Republika Hrvatska na početku novog financijskog razdoblja 2021.-2027., i na raspolaganju ima dosad rekordnu financijsku omotnicu vrijednu više od 24 milijarde eura iz EU fondova, kroz Nacionalni plan oporavka i Višegodišnji financijski okvir. To je dvostruko više od iznosa u prethodnom razdoblju. Sve analize uvijek naglašavaju da su osnovni preduvjet efikasne apsorpcije raspoloživih sredstava postojanje odgovarajućih kapaciteta – prvenstveno stručnih osoba uključenih u procese pripreme i provedbe projekata. Kao poslodavci u sustavu EU fondova, i kao voditelji provedbe u više institucija svjesni smo deficitarnosti u ovim specifičnim znanjima, i posljedično nemotiviranost za prijavu i neuspješnost projekata. Pozvala je sve osobe, neovisno od struke, koji možda razmišljaju o promjeni profesije ili dodatnoj specijalizaciji da se uključe.

Kristian Korunić naglasio je da su poduzetnici s kojima najviše radi jedini koji mogu kroz daljnja ulaganja u digitalizaciju, nove tehnologije, istraživanje i razvoj te proširenje kapaciteta značajno povećati konkurentnost hrvatskog gospodarstva, povećati izvoz i dodatna otvaranja novih radnim mjesta, a sve s krajnjim ciljem povećanja BDP-a i približavanja prosjeku EU. Smatra da uspjeh RH može biti jedino ako pametno iskoristimo odobrena sredstva, a to neće biti moguće ako se u strateško planiranje, pripremu i provedbu EU projekata ne uključi veći broj educiranih osoba. Kolege i ja pripremamo predavanja i vježbe, kojima ćemo polaznicima omogućiti da praktično prođu sve faze pripreme i provedbe EU projekta. Posao koji radimo često je zahtjevan, izuzetno dinamičan i razvija više različitih poslovnih vještina.

Anica Dobran Černjul naglasila je da su bespovratna sredstva dostupna iz fondova i programa Europske Unije značajan pokretač rasta i razvoja gospodarstva i društva u cjelini. No njihova dostupnost ne znači automatsku apsorpciju, te moramo uložiti značajne napore u edukaciju stručnjaka koji će imati znanja i vještine potrebne za povlačenje dostupnih sredstava. Poznavanje načina funkcioniranja institucija, kreiranja politika i provedbenih dokumenata, te korištenja fondova i programa Europske Unije dio je obaveznih znanja potrebnih za uspješno poslovanje u mnogim područjima rada i života. Izuzetno je važno da se na vrijeme u obrazovnim institucijama, kao u ovom slučaju, uspostave ovakvi programi, čime se omogućuje pristup širokom krugu zainteresiranih polaznika, prije svega studentima i odraslim polaznicima, koji nakon završenog programa edukacije dolaze na tržište rada osnaženi znanjima i vještinama koje su vrlo tražene i na tržištu deficitarne.

Prijave interesa zainteresiranih kandidata zaprimati će se do daljnjeg putem web obrasca. Početak programa predviđen je za jesen 2021. godine, a oblik održavanja programa, formiranje grupa i termina uskladiti će se ovisno o epidemiološkim uvjetima. Prema trenutnom planu nastava će se odvijati petkom u poslijepodnevnim satima, te subotom ujutro.

Uvjet za pohađanje programa jest završena minimalno četverogodišnja srednja škola, a poželjno je i poznavanje engleskog jezika.

Cijena programa iznosi 8.000,00 kn (plativo u obrocima) a za studente Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli iznosi 6.400,00 kn (plativo u obrocima).

Više informacija o programu "Priprema i provedba EU projekata" možete dobiti na adresi nikolina.klecina@unipu.hr odnosno telefonu 052/377-004.

Tijekom svibnja održat će se Info dan gdje će svi zainteresirani moći dobiti odgovore iz prve ruke.

Fotografije s predstavljanja programa:

Pogledajte TV priloge

Vijesti TV Nove:

Emisija Indeks TV Nove:

Popis obavijesti