Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Održana dva gostujuća predavanja...

Dana 14. siječnja 2021. godine u okviru kolegija „Programi i fondovi EU“ održano je gostujuće predavanje gđe Tamare Kiršić, pomoćnice direktora IDA-e, na temu „Iskustva IDA-u u sudjelovanju u EU projektima“.

Tijekom predavanja studenti su upoznati s osnivanjem, ciljevima i djelovanjem IDA-e u različitim segmentima, s naglaskom na poticanje poduzetništva i razne programe i potporu poduzetnicima.

IDA ima bogato iskustvo sudjelovanja u EU projektima, koje datira još iz pretpristupnog razdoblja dok Republika Hrvatska nije bila članica EU-a, te je do sada sudjelovala u 50 projekata. Detaljnije su nam predstavljeni aktualni projekti u kojima IDA sudjeluje: ICARUS, METRO, MIMOSA te Coworking. Studenti su također iz prve ruke mogli čuti na koji način se ulazi u projektno partnerstvo, koji se problemi mogu javiti tijekom prijave na natječaj, ali i tijekom implementacije projekata, a što je najvažnije jasno su vidljivi rezultati projekata te njihova korist za širu društvenu zajednicu.

 

Dana 21. siječnja 2021. godine održano je gostujuće predavanje gospodina Saše Moharića, dipl. iur. iz Eurokonzaltinga, na temu „Bespovratna sredstva –Praktična isustva u prijavama na natječaje EU“. Tijekom predavanja studenti su upoznati s važnim elementima procesa prijave na natječaje- od prihvatljivosti, definiranja općeg i specifičnih ciljeva, definiranja ciljnih skupina do implementacije projekata i provođenja postupaka (javne) nabave. Gospodin Moharić se u većoj mjeri usmjerio na mogućnosti financiranja iz Europskog socijalnog fonda te je opisao i vlastito iskustvo u pisanju i provedbi projekata. Tijekom predavanja studenti su također dobili i informacije o problemima prijave na natječaj, te problemima koji se javljaju u samoj implementaciji EU projekata. Istaknuta je važnost prepoznavanja prilika i mogućnosti financiranja vlastitih poduzetničkih ideja kroz ESI fondove, te razvijanje svijesti kod mladih ljudi o usmjeravanju na dobivanje bespovratnih financijskih sredstava.

Prof. dr. sc. Ines Kersan-Škabić

Popis obavijesti