Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Dragi kolege - profesori, studenti, suradnici, prijatelji Fakulteta, svi koji cijenite važnost cjeloživotnog obrazovanja, prije točno 60 godina ostvarila se dugogodišnja želja erudita, znanstvenika i  književnika Mije Mirkovića - Mate Balote, osobe koja spada u uži krug onih koji su obilježili 20. stoljeće Krasne zemlje i Lijepe Naše.

Čitalačkoj publici poznatiji kao Mate, u znanstvenim krugovima kao Mijo, bio je osobenjak koji je upravo u svojim 60-tim godinama dosanjao jedan od svojih snova i postavio temelje za razvoj znanosti i visokog obrazovanja u danas jednoj od najperspektivnijih i najnaprednijih regija u zemlji. U temelje današnjeg Sveučilišta Mijo Mirković postavio je upravo studij ekonomije kao znanost koja proučava kako društva iz oskudice stvaraju raskoš, iz kamena ugođaj, iz gotovo ničega nešto zapaženo. Njegovu inicijativu slijedio je i Tone Peruško, koji je svega godinu kasnije osnovao Pedagošku akademiju, prepoznavši važnost edukacije edukatora i obrazovanja generalno kao osnove za gotovo alkemijsku pretvorbu ničega u nešto.

U tom dugom razdoblju kroz studentske su klupe prošli brojni naraštaji mladih ljudi spremnih uložiti svoje dragocjeno vrijeme i energiju kako bi stekli znanja koja će obilježiti njihovu karijeru. Njih gotovo 9.000 uspješno je okončalo svoje obrazovanje, od stručnih pa do preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih sveučilišnih studija.

Iskustvo studiranja prožeto je brojnim lijepim trenucima koji nadilaze samo stjecanje odgovarajućih kompetencija. Ono je prožeto odnosima koji nas nerijetko prate kroz život, dijelimo neprospavane noći i proučavanje Svijeta, kojeg počinjemo promatrati drugačijim očima, ne birajući alternativu već ono realno moguće u datom trenutku. Profesori, ponekad neshvaćeni u trenutku, tijekom vremena poprimaju konstruktivniji karakter – upravo tog istog Svijeta kojeg živimo i spoznajemo.

FET smo svi mi; bivši i sadašnji studenti, profesori, djelatnici, svi smo dio kompleksnog organizma ove Institucije. Tijekom godina mijenjali smo se i rasli. Od male Više ekonomske škole s dvogodišnjim stručnim studijima do današnje najveće sastavnice međunarodno priznatog pulskog Sveučilišta.

U 60 godina djelovanja dao si značajan doprinos znanstveno-istraživačkoj misli, stručnom radu i razvoju zajednice. Čekaju nas novi izazovi, izazovi na koje ćeš kao i do sada znati dati pravi odgovor, i neka ti uvijek bude široko srce jedne Tijesne zemlje, nove mladice neka budu „spremne da prime svježe sokove iz starih korijena“.

Sretan 60. rođendan!

 

Popis obavijesti