Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Nastavnik na Katedri za ekonomske teorije i prodekan za međunarodnu suradnju i odnose s gospodarstvom pri FET-u izv. prof. dr. sc. Dean Sinković za Glas Slavonije analizira novi financijski paket Europske komisije i mogućnosti oporavka ekonomije uslijed koronakrize: „Zdravlje, znanje i sigurnost - temelj su stvaranja uspješnih gospodarstva i društva koje treba biti dostupno svima.“

COVID-19 zapravo je izbacio na površinu sve slabosti Europske unije, jer na vrhuncu pandemije u trenu je nestalo toliko proklamirano zajedništvo i solidarnost, a reakcije država nisu bile zajednički koordinirane nego individualne. Drugim riječima, svatko je bio prepušten sebi, a zemlje koje su bile najviše pogođene pandemijom, poput Italije ili Španjolske, osjećale su se na neki način izdane. U tim trenucima tzv. "štedljive" članice, koje su imale više fiskalnih kapaciteta, poput Njemačke, Nizozemske i Austrije, odbacivale su mogućnost da se posljedice saniraju kroz zajedničko zaduživanje putem koronaobveznica, a pomoć koju su nudile bila je više simbolična (medicinska oprema).

Predloženi plan financiranja oporavka predstavlja potpuni zaokret u odnosu na to razdoblje, jer na neki način predstavlja fiskalnu centralizaciju uz garanciju od strane svih članica te distribuciju sredstava na način da države koje su više pogođene pandemijom zapravo dobiju više sredstava.

Čitav intervju pročitajte na poveznici u nastavku:

Popis obavijesti