Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Mobilni uređaj puno je više od samog uređaja - on je naše glavno komunikacijsko sredstvo, poveznica s prijateljima, obitelji, sredstvo obavljanja transakcija, izvor informacija, zabave i druženja. S nama je tijekom cijeloga dana, svaki dan, u svim životnim situacijama, a u ovim izvanrednim COVID-19 uvjetima mobitel nam omogućuje i pristup nastavi.

 

Brojna izlaganja, vježbe i zadaci često znaju iscrpiti do te mjere da se pad koncentracije u praćenju nastave (a ponekad i iz sušte „dosade“) pokušava kompenzirati preusmjeravanjem pažnje na mobitele – za vrijeme predavanja, kao (kratak) predah. Prije nekoliko godina, kad je upotreba mobilne telefonije počela sve intenzivnije uzimati maha, nastavnici su na mobitele gledali kao na prijetnju koja njihove učenike/studente ometa u izvođenju nastavnih aktivnosti. Danas je stvar potpuno drugačija.

Trend neodvojivosti od mobilnih uređaja profesori su okrenuli u svoju korist, a na obostrano zadovoljstvo. Da bi se nastava učinila interaktivnijom, ponovilo gradivo i pokrenula diskusija u nastavi, na FET-u se provode kvizovi kojima studenti pristupaju putem svojih pametnih telefona. Kvizovi se provode kroz besplatnu mrežnu platformu „Kahoot!“ – specijaliziran alat za učenje kroz igru. Nastavno osoblje unaprijed pripremi kviz na platformi, a kojeg pokrenu tijekom predavanja u sklopu svog kolegija. Zatim studenti pristupaju kvizu pojedinačno preko svojih mobitela i odgovaraju na pitanja u određenom (kratkom) vremenskom roku, te se najbrži studenti s najviše točnih odgovora nagrađuju, ponekad čak i dodatnim bodovima što u konačnici rezultira i boljim završnim ocjenama.

Sada, kad se nastava iz fizičkih dvorana premjestila u one virtualne, kvizovi se i dalje provode, a svi zajedno prilagođavamo se novim trendovima. Donosimo vam nekoliko fotografija kad smo kvizove provodili u dvoranama, te sada kad ih provodimo u virtualnim učionicama.

Pogledajte galeriju sa fotografijama naših studenata tijekom kviza u virtualnim učionicama i dvoranama:

Zahvale za fotografije studentima Vedranu i Dori Čuljak.

Popis obavijesti