Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Prof. dr. sc. Marinko Škare, redoviti profesor na FET-u, prorektor za istraživanje, umjetnost i suradnju Sveučilišta i dobitnik državne nagrade za znanost, za Lider i Glas Istre donosi analizu posljedica koronavirus pandemije po svjetsku, ali i hrvatsku ekonomiju: „Ukoliko do svibnja zaustavimo širenje bolesti, posljedice po gospodarstvo neće biti velike, ali sve nakon toga ukazuje na crni scenarij. Koronavirus bi mogao srušiti hrvatski BDP za 1,4 postotna boda“

 

 

×

 

 

 

Koliko god bio jak udar na gospodarstvo, ukoliko on ima kratkotrajni vremenski doseg, a govorimo o recimo mjesec dana, on se može sanirati kroz gospodarsku aktivnost koja će se odvijati nakon toga, odnosno kada se spriječi jako širenje bolesti. Znači, taj udar od mjesec dana, koliko god bude jak za gospodarstvo, možemo prebroditi. Međutim, puno je opasniji onaj latentni udar koji se odvija dva, tri ili više mjeseci. Tada govorimo o recesiji.

Nadamo se optimističnom scenariju u kojem će pad prihoda od turizma biti na razini prosječne stope rasta prihoda u zadnjih 15 godina, što bi značilo da bi u tom slučaju BDP pao za -1,4 postotne jedinice i prihodi proračuna za -1,9 postotnih jedinica. Prognostička snaga modela ovisi o stvarnim temperaturama zraka koje se budu registrirale, promjenjivoj brzini širenja i stvarnoj točki prekida trenda rasta oboljelih, koju smo procijenili na 15. lipnja, a nadamo se da će biti mnogo ranije (da će ljeto ranije stići i brzina širenja znatno opasti s dolaskom kiša i zbog El Niña).

Čitavu analizu krize koronavirusa pročitajte u članku Glasa Istre ili u tekstu Lidera: 

Popis obavijesti