Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Globalne implikacije Covida-19 iz ekonomske perspektive za Glas Istre detaljno analiza FET-ov prodekan za međunarodnu suradnju i odnose s gospodarstvom doc. dr. sc. Dean Sinković: „Kakva nam je budućnost nakon krize koronavirusa? Sve velike pandemije mijenjale su društvo pa će zasigurno i ova.“

Panika je zavladala među ljudima, koronavirus prevladao, a priroda je prodisala. Nevidljivi patogen nazvan COVID-19 istinski je crni labud koji je kreirao nezamislivu destrukciju zdravstvenog, društvenog i ekonomskog sustava. Posljedice kojima svjedočimo su enormne do te mjere da većina građana na globalnoj razini gotovo pa traži vojsku na ulicama, uvođenje vojnih zakona i spremna se u potpunosti odreći vlastite slobodea jer to vidi kao jedini način da se zaštiti od virusa.

Do prije manje od dva mjeseca na globalnoj razini sve se činilo da će 2020. biti još jedna godina anemičnog rasta u kojem će glavne preokupacije biti pregovori oko Brexita, finalizacija trgovinskog sporazuma SAD-a i Kine te sprječavanje mogućih većih eskalacija na Bliskom istoku, koje bi posljedično vodile i novim migracijskim krizama. A onda se iza ugla pojavio COVID-19 koji je sve navedene probleme učinio minornima, da ne kažem nebitnima.

S ekonomskog aspekta u ovom trenutku izgleda kao da je svijet stao, a zemlja se prestala okretati. Avioni ne lete, hoteli, restorani i barovi su zatvoreni kao i velika većina tvrtki, građani u panici mijenjaju valute za toaletni papir, granice između država pa i gradova se zatvaraju. Svi elementi ekonomskog sustava su u blokadi, svijetu prijeti ozbiljna globalna recesija, a prema brojnim ekonomistima i duboka depresija poput one iz 1929. godine. I to samo zbog koronavirusa… Ili možda ne?

Čitavu analizu krize koronavirusa pročitajte u članku u nastavku: 

Popis obavijesti