Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ krajem veljače održano je šesto izdanje Kataloga poduzetničkih ideja, edukativnoga programa razvoja poduzetničkih ideja i kreativnosti te jačanja socijalnih i organizacijskih vještina namijenjenog učenicima istarskih srednjih škola. U ovogodišnjem finalu tim škole Jurja Dobrile iz Pazina osvojio je žiri i pobjedničku nagradu idejom „Vigel“.

Katalog poduzetničkih ideja i ove je godine okupio preko 50 učenika u pratnji svojih profesora iz pet istarskih srednjih škola: Pazinskog kolegija – klasične gimnazije s pravom javnosti Pazin, Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina, Ekonomske škole Pula, SŠ Mate Blažine iz Labina i SŠ Mate Balote iz Poreča. Pod vodstvom nastavnica FET-a doc. dr. sc. Katarine Kostelić i dr. sc. Roberte Kontošić Pamić, uz mentorstvo Darija Kukuljana, stručnjaka Sveučilišnog računskog i informacijskog centra (SRIC), te Denisa Prenkaja i Kristine Rabar, poduzetnika iz našeg Studentskog poduzetničkog inkubatora (SPIN), mladi talenti razradili su svoje poduzetničke ideje prema poslovnom modelu platna (canvas).

Sedam učeničkih timova generiralo je različite inovacije, spajajući današnju modernu tehnologiju s glazbenom industrijom, industrijom ljepote, zdravstvom, turizmom, ali i svakodnevnim životom, a bilo je i ideja koje su promišljale poslovno savjetovanje kao i trend zarađivanja putem društvenih mreža. 

Kreativne poslovne projekte analizirao je tročlani stručni žiri u sastavu: izv. prof. dr. sc. Violeta Šugar, voditeljica SPIN-a i šefica Katedre za organizaciju, poduzetništvo i pravo pri FET-u, zatim Mirena Tubić, mag. oec., stručna suradnica za pripremu i provedbu projekata na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, te Tea Aničić, mag. oec., stručna suradnica iz sveučilišnog Centra za razvoj karijera. 

Najboljom poduzetničkom idejom ovogodišnjeg Kataloga proglašena je „Vigel“, ideja pametnih dječjih kolica sa senzorima koju je osmislio tim srednjoškolaca iz Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina, te će Leo Bertoša, Stefano Fatorić, Juraj Krizmanić, Stefan Kurelović, Antonio Merlić, Mateo Ritoša i Borna Rudela svoju inspiraciju i kreativnost dodatno motivirati sponzorskom nagradom – pustolovinom u Escape Castle-u u Svetvinčentu. 

Pogledajte galeriju fotografija sa skupa:

Popis obavijesti