Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Studentske sportske ekipe još su jednom ostvarile izvrsne rezultate na prestižnom međunarodnom sveučilišnom natjecanju 5th World Inter-Universities Championships (WIUSC) koje se od 13. do 17. studenog održalo u Puli. Rukometašice Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (SJD) napravile su pravu senzaciju pobijedivši svih šest utakmica čime su postale – Svjetske međusveučilišne prvakinje! Uz njih, značajne rezultate postigli smo u čak 4 sporta; futsal, nogomet, košarka te muški rukomet. Naime, pulski sveučilišni sport bogatiji je čak za 5 postolja – futsal, nogometaši te košarkaši osvojili su bronce dok su rukometaši u finalu izgubili s golom razlike te uzeli srebro.

World Interuniversities Sports Championship održava se 18. godinu zaredom s time da se preko deset godina uzastopce održavao u Milanu pod nazivom EuroMilano, potom pet godina u Rimu pod nazivom EuroRoma, zatim dvije u Barceloni a ove godine po prvi puta se održao u Puli. WIUC naziv koristi se od 2014. godine iz razloga što se tada po prvi puta nastupale sveučilišne ekipe sa svih kontinenta. Radi se o najvećem sveučilišnom natjecanju izvan sustava FISU-a i EUSA-e koji organiziraju Univerzijade i Europske sveučilišne igre. U Puli je nastupilo preko 2300 natjecatelja s više od  70 sveučilišta i fakulteta iz cijelog svijeta koji su se natjecali u 14 sportskih disciplina. Osnivači turnira su studentska sportska organizacije A.S.D. Eurosportevents i Sveučilište Bocconi iz Milana a ove se godine turnir organizirao u suradnji sa Uredom za sport Sveučilišta Jurja Dobrile gdje je organizatorsku funkciju preuzeo stručni suradnik Davor Jačimović. Od 2016. godine WIUSC je formirao i izvršni odbor u kojem sjedi i koordinator za sport FET-a doc.dr.sc. Dean Sinković, dok je od 2017. godine, tadašnji predsjednik Studentskog zbora SJD Davor Jačimović postao član skupštine.  Konkurencija za domaćinstvo ove godine bila je izuzetno jaka te se izbor suzio na 3 destinacije (Pariz, Dubai, Pula); no lobiranje od strane naših članova uvjerilo je izvršni odbor te je za ovogodišnju lokaciju jednoglasno odabran upravo naš grad. Bitno je napomenuti kako je cijeli event protekao u pozitivnoj atmosferi te bez incidenata.

WIUSC je besprijekorno organizirano natjecanje u svim ključnim elementima: sportskim, infrastrukturnim, logističkim te ostalim sadržajima za studente (zabavni program, zajednička druženja, nagradne igre, kulturne manifestacije, itd.).  Osim odlične organizacije ono što će se pamtiti su zasigurno spektakularne ceremonije otvaranja (uz vatromet u Areni) te zatvaranja natjecanja gdje je 2400 studenata navijalo, pjevalo i bodrilo svoje osvajače odličja. Treba se zahvaliti i Gradu Puli koji su od prvog dana bili pravi partneri natjecanja i omogućili, prema svojim mogućnostima, maksimalnu podršku natjecanju. 

Pogledajte cijelu galeriju fotografija s natjecanja!

Više o turniru možete pronaći na sljedećem linku:

Košarka

Košarkaši su u Puli nastupili u slabijem sastavu nego prošle godine zbog neodgodivih obveza nekolicine naših igrača. Natjecanje se održalo u sveučilišnom formatu po pravilima IUSC – a (dva poluvremena x 12 minuta). Košarkaši SJD-a u svojoj su grupi C deklasirali sve protivnike sa više od 20 razlike, prvo IESEG Lille, potom sveučilište iz Češke, University of Life Science Prague a nakon toga i UniCusano iz Rima. Prvaci skupina plasirali su se u četvrtfinale gdje je pulske studente čekalo sveučilište Leonardo da Vinci iz Pariza. Predvođeni kapetanom Ninom Daskom pulski su košarkaši diktirali tempo i na kraju pobijedili 54-44. Polufinale je donijelo sraz s Tehničkim sveučilištem iz Praga u kojem su naši studenti, nakon upitnog suđenja te isključenja čak dvojice igrača ostali bez zamjena i utakmicu u konačnici izgubili košem razlike, što ih je odvelo u borbu za 3. mjesto. Naši su studenti za kraj odigrali mirnu utakmicu te rezultatski imperativ ostvarili već u prvom poluvremenu, a konačan rezultat tekme glasio je 51-39. Košarkaška ekipa SJD: Dasko (kap.), Čakarić, A. Grašo, P. Grašo,  Ferenčić, Đugum, Bolković, Čolo, Milivojević i voditelj Davor Jačimović.

Futsal

Ove godine, Pula je imala čak dvije ekipe u kategoriji futsala. Prva ekipa, predvođena šampionskom generacijom koja je osvojila proteklih pet (!) uzastopnih međunarodnih natjecanja, postavljena je u takozvanu „skupinu smrti“ zajedno sa sveučilištem Exter iz Velike Britanije, sveučilištem IESEG Pariz te prošlogodišnjem osvajačima, Fakultetom prava Univerziteta u Beogradu. Njihova situacija bila je otežana i činjenicom da je MNK Futsal Pula, za koju većina naših studenata nastupa, bio poharan ozljedama u tjednima prije samog prvenstva. Najveći udarac po tom pitanju bila je ozljeda zgloba našeg najboljeg strijelca i kapetana Lolića koja ga je ostavila uz teren tokom čitavog turnira. 

Prva utakmica spojila nas je sa starim poznancima, sveučilištem IESEG Pariz koje su dečki deklasirali 11-2 te najavili pohod i na 6. uzastopno međunarodno zlato. Zatim je na red došlo englesko sveučilište Exter koje se nije puno bolje provelo te konačni rezultat glasi 7-1. Na samom kraju skupine, našli smo se sa objektivno najsnažnijom ekipom na samom prvenstvu, predvođenom nekolicinom futsal reprezentativaca Srbije. Naši dečki, desetkovani ozljedama te bez zamjena, odrađuju lavovski posao te u osminu finala odlaze nakon rezultata 2-2. 

U osmini finala, čekala ih je ekipa sveučilišta Comenius iz Bratislave, koji se već tradicionalno natječu pri IUSC-u kao najozbiljnije sportsko sveučilište, sa velikim brojem aktivnih sportaša. SJD rutinski odrađuje utakmicu te u četvrtfinale odlaze sa rezultatom 3-1. U četvrtfinalu ih čekala prva ekipa iz Praga, bila je to jako tvrda utakmica, ali SJD uspijeva izboriti polufinale rezultatom 2-1. 

Nažalost, navedene ozljede i nedostatak zamjena učinile su svoje te je umor uzeo danak u polufinalu, gdje SJD nakon teške utakmice gubi 3-2 protiv Zawia University iz Libije koja je sastavljane od prekaljenih futsalera koji nastupaju po raznim ligama u Africi i Europi. U borbi za 3. mjesto dečki ipak pokazuju iskustvo igranja velikih utakmica, te uzimaju broncu protiv snažnih protivnika, sveučilišta Federal State University iz Rusije koje su pobijedili s 4:1.

Futsal ekipa 1 SJD: Tomić (kap.), Glavonjić, Funčić, Đapić, Paus, Vukmir, Hoxha, Matejčić, Urošević, Hrelja i voditelj Srđan Lolić.

Ove godine formirala se i nova generacija Futsala SJD, za koju se nadamo da će još dugi niz godina pružati kvalitetne utakmice te rezultate za naše sveučilište. Smješteni u skupinu F, u prvoj utakmici suočili su se sa jakim sveučilištem HEI Lille iz Francuske, te ih pobjedili 3-0.  Druga utakmica na noge im je donijela ASSKR – Southern Federal University iz Rostova, koje su nakon teške borbe pobjedili rezultatom 3-2. U zadnjoj utakmici umor je bio vidljiv, s obzirom na to da su isti dečki predstavljali SJD i u kategoriji nogometa, te s porazom od 3-0 protiv sveučilišta Comenius iz Bratislave odlaze u osminu finala. Tamo ih čekaju Francuzi sa University Cergy Pontoise koji golom u zadnjoj minuti pobjeđuju 3-2 te završavaju ovogodišnji pohod naših momaka na zlato u kategoriji futsal. 

Futsal ekipa 2 SJD: Skok (kap.), Tušek, Lesar, Ivešić, Kinkela, Blašković, Beriša, Matković i voditelj Damir Pauletić.

Nogomet

Nogometna ekipa SJD izvučena je u grupu B, gdje se sastala sa slovačkim sveučilištem Comenius, sveučilištem IESEG Lille iz Francuske te alžirskim sveučilištem FSESG Algeri. Prva utakmica skupine donijela je tešku borbu sa Francuzima, no naši dečki kvalitetnom obranom te mirnoćom u presudnim trenutcima odnose pobjedu od 1-0. U drugoj utakmici istim rezultatom gube od Slovaka, dok u posljednjoj utakmici skupine Alžirce pobjeđuju 5-0 te se na temelju gol razlike plasiraju direktno u četvrtfinale. Tamo se sastaju sa sveučilištem Le Creusot, također iz Francuske, gdje još jednom pokazuju da je SJD trn u oku Francuzima u svakom sveučilišnom sportu te sa rezultatom od 1-0 opravdano ostvaruju svoj plasman u polufinale. 

Nažalost, gore spomenuti umor i ovoga je puta presudio, te nakon teške borbe gube od sveučilišta CTU Prague rezultatom od 1-0, što ih šalje u borbu za broncu. Tamo ih čekaju jedni od favorita prvenstva te protivnici iz skupine, Comenius iz Bratislave, koji su im i nanijeli prvi poraz. No, naši dečki nisu obeshrabreni te u uzbudljivoj utakmici pobjeđuju 3-2 nakon izvođenja jedanesteraca, gdje se golman Vitasović nametnuo kao prvo ime sa čak 4 obranjena jedanesterca. 

Bronca zlatnog sjaja za mlade nogometaše SJD, koji su nastupili u sastavu: 

Skok (kap.), Tušek, Lesar, Ivešić, Kinkela, Blašković, Beriša, Matković, Stankerić, Klepica, Bahor, Vranarčić, Kirchofer, Grbin, Kariko, Ruba, Valjak, Zrno, Vitasović i voditelj Damir Pauletić.

Rukomet (m/ž)

Nakon dugog niza godina, rukomet se vratio na Sveučilište Jurja Dobrile, jači nego ikada. Natjecanje se održalo u skraćenom formatu od 2x15min. Bili smo smješteni u skupinu B, zajedno sa sveučilištem IESEG Lille te sveučilištem Comillas iz Madrida. Naši dečki su obje utakmice u skupini pobjedili bez većih problema, savladajući tako Francuze rezultatom 12-10, a Španjolce rezultatom 9-7.

Ostvareni rezultat u skupini donosi im je mjesto u polufinalu, gdje ih čekaju još jedni Francuzi, ovoga puta sa sveučilišta IESEG Paris. Ni oni ne nalaze rješenje za igru naše momčadi, te SJD odlazi u finale rezultatom 11-10.

U finalu su snage odmjerili sa sveučilištem Le Creusot, koji već dugi niz godina njeguju tradiciju snažnog rukometnog te ragbi sveučilišta. Nažalost, posljednja prepreka bila je previsoka za momčad kojoj je ovo prvo međunarodno natjecanje u novom sastavu. Pri rezultatu 11-10, u posljednjoj sekundi Ščepanović pogađa za izjednačenje no suci poništavaju zgoditak zbog upitnog isteka vremena te konačan rezultat ostaje nepromijenjen, što SJD-u donosi srebro u kategoriji muškog rukometa.

Rukometna ekipa SJD: Ikanović (kap.), Dominović, Buić, Brečević, Simetić, Vasić, Milutinović, Korda, Čuljak, Hichri, Jovanović, Kovačević, Šćepanović, Kolić i Račan.

Drugi dio rukometne rapsodije SJD bio je smješten u skupinu F, zajedno sa 3 sveučilišta iz Francuske (Le Creusot, IESEG Lille, AIX Marseille) te slovačkim sveučilištem Comenius iz Bratislave. Prva utakmica bila je izuzetno tvrda te je Le Creusot pružio jaki otpor, no SJD izlazi kao pobjednik, na semaforu stoji 7-5. Već u sljedećoj utakmici cure pokazuju svoju napadačku raskoš te sa 13-6 šalju Comenius u svlačionicu. 

Novi dan donosi dva nova dvoboja, a u prvom se AIX Marseille pokazuje kao tvrd orah te utakmica završava bez pobjednika, sa rezultatom 9-9. Međutim, sve što nije prolazilo u protekloj tekmi cure su „vratile“ njhovim sunarodnjakinjama sa sveučilišta IESEG Lille u idućoj te sa rezultatom 25-1 (!) ozbiljno najavile njihov pohod na zlato. 

U polufinalu čekaju ih rukometašice sveučilišta IESEG Paris, a naše cure ništa ne ostavljaju slučaju te utakmicu rezultatski rješavaju već u prvom poluvremenu. Na kraju tekme semafor pokazuje 15-8.

U finalu su se našli sa protivnicama iz skupine; AIX Marseille, koje su do tada jedine uspijele izbjeći poraz u susretu sa SJD. U utakmici dostojnoj finala, obje strane pokazuju kako tamo zasluženo i pripadaju te se na poluvrijeme odlazi sa neriješenim rezultatom. Tempo ostaje visok kroz cijelo drugo poluvrijeme i napeto je do samog kraja no rukometašice SJD, predvođene kapetanicom Leonom Štrucelj odnose pobjedu sa jednim golom razlike, 12-11.

Svjetske međufilišne prvakinje SJD nastupile su u zlatnom sastavu:

Štrucelj (kap.), Janković, Šekuljica, Knežević, Đunđerović, E. Martinčević, M. Martinčević, Raspudić, Nose, Maras i Ognjenović.

Odbojka (m/ž), plivanje, šah, tenis, stolni tenis

Odbojkaši SJD ostvarili su solidan plasman izborivši četvrtfinale u snažnoj konkurenciji, nastupili su u idućem sastavu: Slobođanac (kap.), Janjiš, Ivanda, Sinčić, Grahovac, Kajfeš, Poropat, Arapović, Bljajić, Radolović i Siljan.

Odbojkašicima je ždrijeb odredio tešku skupinu te ih smjestio uz Rusiju, Španjolsku te aktualne prvake; Češku. Njihov put završio je u skupini, a nastupile su u sastavu:

Franković (kap.), Salopek, Čuić, Sabolek, Burazin, Damjanić, Duraković i Valić.

Plivačice Sveučilišta Jurja Dobrile nastupile su u sastavu Stefani Valković i Elena Tomac. Ovogodišnje natjecanje okupilo je preko 150 plivača i plivačica a sustav natjecanja bio je doista zahtjevan jer su za konačni poredak zbrajali bodovi iz svih disciplina (muških i ženskih). Pulske studentice nastupile su u brojnim disciplinama od 50m do 200m, no nisu mogle plivati štafetu. Iako izvrsne u svojim disciplinama nažalost broj bodova koji su skupile nije bio dovoljan za postolje.

U šahu su za SJD nastupili Kristijan Valković, Ivica Grbac, Michael Kolić i Marko Pahljina. U ekipnom poretku zauzeli su 5. mjesto, dok je Ivica Grbac sa rezultatom 1998 osvojio 10. mjesto u jakoj pojedinačnoj konkurenciji.

U tenisu su nas predstavljali Ivo Antonio Vladilo i Massimo Stupar. U pojedinačnoj konkurenciji Stupar je izborio četvrtfinale. 

U stolnom tenisu su za SJD nastupili Luka Ivankiv, Armin Džudžić i Luka Ercegović. Ivankiv i Džudžić izborili su osminu finala. Vrijedi napomenuti kako su prvo i treće mjesto odnijeli Liu Jialiang i Fei Zhuo, obojica sa East China University of Science and Technology.

Pored vrhunskih sportskih nadmetanja WIUSC pružio je svim natjecateljima dovoljno vremena da upoznaju naš grad te da se međusobno druže i zabavljaju sa kolegama studentima iz cijelog svijeta. Na ceremoniji zatvaranja najavljen je i WIUSC za 2020. godinu koji će se održati u Rimu.

Pogledajte video reportažu TV Nove u emisiji Indeks:

Sportski pozdrav,

Doc. dr. sc. Dean Sinković, MBA
Koordinator za sport
Fakultet ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković“ 
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Davor Jačimović, mag. oec.
Stručni suradnik Ureda za sport
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Popis obavijesti