Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Od 13. do 18. studenog 2019. godine studenti sportaši pulskog sveučilišta nastupit će na dva renomirana međunarodna sportska natjecanja - 5. međusveučilišnom svjetskom prvenstvu (5th World InterUniversity Championships - WIUC) i na Euroijadi.

WIUC 2019, PULA

Od 13. do 17. studenog Pula će biti domaćin 5. međusveučilišnog svjetskog prvenstva tj. centar sveučilišnog sporta u Europi. Turnir se održava čak 16. godinu zaredom s time da se preko deset godina uzastopce održavao u Milanu pod nazivom Euromilano, potom pet godina u Rimu pod nazivom Euroroma a nakon toga i dvije godine u Bareceloni. WIUC naziv koristi se od 2014. godine iz razloga što se tada po prvi puta nastupale sveučilišne ekipe sa svih kontinenta. Radi se o najvećem sveučilišnom natjecanju izvan sustava FISU-a i EUSA-e koji organiziraju Univerzijade i Europske sveučilišne igre. Ove godine se očekuje oko 25000 natjecatelja s preko 70 sveučilišta iz cijelog svijeta koji će se natjecati u 13 sportskih disciplina.

Osnivači turnira su studentska sportska organizacije A.S.D. Eurosportevents i Sveučilišta Bocconi iz Milana a svake se godine turnir organizira u suorganizaciji partnerskih sveučilišta – ove godine to je Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Od 2015. godine WIUC ima i izvršni odbor u kojem sjedi i koordinator za sport FET-a doc. dr. sc. Dean Sinković, a od prošle godine tu funkciju preuzeo je Davor Jačimović, stručni suradnik iz Ureda za sport pulskog sveučilišta. Upravo je i to ključni razlog zašto je izvršni odbor ove godine odlučio turnir organizirati u Puli.

WIUC je besprijekorno organizirano natjecanje u svim ključnim elementima: sportskim, infrastrukturnim, logističkim te ostalim sadržajima za studente (zabavni program, zajednička druženje, nagradne igre, kulturne manifestacije, itd.). U razdoblju od 13. do 16.11. gotova sva sportska infrastruktura u Gradu Puli bit će korištena za potrebe turnira. Svi studenti pulskog sveučilišta mogu besplatno doći pogledati utakmice i navijati za svoje kolege. Pulski studenti nastupat će u sljedećim sportovima: nogomet, futsal, košarka, rukomet (M/Ž), odbojka (M/ž). tenis, stolni tenis, šah, plivanje (Ž).

Više o turniru, dvoranama i satnicama možete pronaći na sljedećem linku:

A ovako je to izgledalo prošle godine u Barceloni:

EUROIJADA 2019, BERLIN

Međunarodno sveučilišno sportsko-akademsko natjecanje EUROIJADA održat će se od 15. do 18. studenog 2019. godine u Berlinu. Ovo je deveta godina izdanja turnira i šesta godina zaredom da na istom nastupaju pulski studenti i studentice. Odlična organizacija, vrhunska sportska infrastruktura, vrlo jaka konkurencija, prihvatljivi cjenovni paketi i bogat zabavni program za studente, garancija su da će i ove godine Euroijada biti jedno vrhunsko iskustvo za naše studente koji će ovim putem ponovo promovirati pulsko sveučilište, studentski sport te Grad Pulu. U dosadašnjim nastupima na Euroijadi sportske ekipe pulskog sveučilišta osvojile su čak šest zlatnih medalja - tri puta futsal, dva puta tenis i jednom košarka.

Euroijada se već niz godina organizira širom Europe od strane studentskih udruga Sveučilišta u Novom Sadu u suradnji s agencijom Modena travel, a ove godine organizatori očekuju oko 1800 studenata sportaša iz Europe, Azije i Afrike. Sportski dio uključuje 10 različitih sportskih disciplina. Kako se u isto vrijeme u Puli održava WIUC u Berlinu će nastupati druga ekipa futsala i tenisa.

Više informacija o turniru nalaze se na sljedećim linkovima:

 

Pogledajte kako smo prošli prošle godine:

Popis obavijesti