Opcije pristupačnosti Pristupačnost

U sklopu International Staff Week-a, tjedna posvećenog međunarodnoj suradnji, na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ razgovarali smo sa studentima iz Izraela, Španjolske, Rusije, Indije, Armenije i Poljske o njihovom iskustvu studiranja, zabavi i životu u Puli, te doznali kako je program mobilnosti obogatio njihov život.

Tijekom uzbudljivih četiri dana u posljednjem tjednu svibnja, FET je postao točka susreta mnoštva kultura i zemalja, odnosno studenata i profesora koji su u Pulu došli iz Europe ali i šire, poput Indije i Izraela. Osim što smo poslušali zanimljiva predavanja gostujućih profesora s inozemnih partnerskih institucija, razgovarali smo i upoznali se sa studentima koji studijsku godinu ili semestar provode upravo na FET-u: Diana Safaryan (Rusija, studij u Češkoj Republici), Jigar Sharma (Indija, studij u Češkoj Republici), Paula Maceda Garcia (Španjolska), Yoav Reshef-Gissin (Izrael), Gohar Ghukasyan (Armenia) i Marta Trzmielewska (Poljska).

Yoav, Diana, Marta, Paula, Jigar, Gohar

Kako ste se odlučili za Pulu i FET?

Vidjeli smo predivne fotografije Pule na Instragramu, koje su nam pomogle da doživimo grad. Najviše nas se dojmila pozicija Pule – vaše more i obala, kao i odlična prometna povezanost s drugim gradovima u Istri, Hrvatskoj i Europi. Dodatno smo istraživali i saznali da je Istra vodeća turistička regija, što nam je pomoglo u odluci da odaberemo upravo Fakultet ekonomije i turizma, s ciljem da se dodatno specijaliziramo u području turizma iz samog izvora.

Što vas se posebno dojmilo i kako izgleda vaše studiranje na FET-u?  

Nastava nam se odvija na engleskom jeziku i zaista smo oduševljeni poznavanjem jezika od strane nastavnog osoblja i svih djelatnika Sveučilišta, ali i od strane lokalaca. Posebno nas se dojmio način održavanja nastave i predanost svih profesora tomu da nas doista poduče – ne samo s teorijskog aspekta već i praktičnog. Nastavu smo jednom čak imali u Safari baru na Kamenjaku, gdje smo popričali s vlasnikom i djelatnicima tog bara, a posjetili smo i Hum - najmanji grad u Hrvatskoj,  kako bismo u srž razumjeli turizam te iskusili teoriju u praksi. U nastavi je fokus na diskusiji, razumijevanju praktičnih primjera i kritičkom promišljanju. Radi se u malim grupama, a profesori su izuzetno pristupačni i otvoreni. Velika su nam podrška tijekom cijelog našeg boravka u Puli, uvijek na raspolaganju za sve naše studijske upite, ali i privatne. Simpatično je kako su učili i naučili izgovarati naša imena i prezimena. Osjećamo se kao kod kuće.

Kako provodite vrijeme u Puli i kako izgleda zabavna strana našeg grada?

Podosta vremena provodimo zajedno i zato smo se jako zbližili, a i ostali studenti nisu samo naši kolege već prijatelji. Upoznali smo se zahvaljujući brojnim druženjima koje smo organizirali u slobodno vrijeme, poput internacionalnih večeri gdje je svatko imao priliku pripremiti jela i pića po svojoj lokalnoj recepturi, te predstaviti svoje lokalne običaje i kulturu. Posjetili smo i predivne plaže – Kamenjak, Verudelu, Stoju. U centru grada oduševio nas je Old Friends Pub u kojemu smo čak organizirali karaoke večer, a bilo je i druženja s lokalcima u Titovom parku. Više puta smo bili i u multimedijalnom centru Rojc, koji nam se svidio jer nudi niz sportskih, muzičkih i kulturnih aktivnosti.

Jeste li posjetili i neke druge gradove?

Najviše smo istražili Istru. Imate zaista mnogo prekrasnih gradova koji su kao stvoreni za uživanje, ali i upoznavanje interesantnih lokalnih običaja. Posjetili smo i Riječki karneval, Plitvička jezera, ali i gradove izvan Hrvatske zbog dobre povezanosti. Pristupačne cijene savršeno su se uklopile u naše želje, pa smo iznajmili auto i provozali se po Istri, otišli autobusom do Budimpešte i Ljubljane, te odletjeli do Brisela.

Ovdje smo sklopili nova poznanstva i prijateljstva, stekli prijatelje s kojima ćemo uvijek i zauvijek ostati povezani. Zahvaljujući ovom iskustvu, upoznali smo nove i drugačije kulture, usavršili engleski jezik, ali i naučili nove stvari o sebi i drugima.  Program mobilnosti nije samo za učenje. On potiče promjene; da izađete iz komfor zone, otvarate se prema drugima, naučite da vas različitost povezuje, te da prema svemu tome mijenjate sebe na bolje. Promjena je uvijek dobra.     

Jeste li naučili i aktivno primjenjivali koju hrvatsku riječ u svakodnevnim aktivnostima?

Imate zanimljiv jezik, ali jako težak. Nama koji nismo u slavenskim jezicima nije bilo nimalo lako naučiti ga, no uz malo dobre volje i truda savladali smo i koristili sljedeće riječi: hvala, molim, izvolite, dobar dan, dobro jutro, da, ulica, doviđenja!

Bilo nam je posebno zadovoljstvo družiti se i razgovarati s ovim dragim mladim ljudima, prepunim pozitivnih dojmova i ispunjenim svojim novim životnim iskustvima koje su stekli tijekom ove godine na FET-u, koji je trajno obilježio i spojio sva njihova nova lokalna i globalna poznanstva i prijateljstva.

U sklopu programa mobilnosti, na pulskom Sveučilištu boravi 50-ak inozemnih studenata, a od toga njih 30 studira upravo na FET-u.

Razmišljaš i ti o programu mobilnosti? Pogledaj FET-ovu ponudu inozemnih institucija i odaberi svoju destinaciju.

Foto-pregled dostupan je i u galeriji fotografija.

Autori: doc. dr. sc. Dean Sinković, Antonija Zgaljardić, Sara Maga

Popis obavijesti