Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ od 27. do 30. svibnja uspješno se održao prvi International Staff Week, tjedan posvećen međunarodnoj suradnji, u sklopu kojeg je upriličeno 13 gostujućih predavanja profesora s 10 partnerskih institucija te okrugli stol na temu internacionalizacije i unaprjeđenja akademske mobilnosti, a ujedno je održan i sastanak s 11 predstavnika šest najvećih izraelskih sveučilišta, partnera na međunarodnom projektu WILLIAM. 

Brojni studenti i profesori te Erasmus+ studenti imali su priliku poslušati niz zanimljivih predavanja i predstavljanja znanstvenih istraživanja. Od partnera s kojima FET surađuje unutar projekata akademske mobilnosti Erasmus+ KA103, s Polytechnic Institute of Porto (Portugal) gostovali su Luís Manuel Mendes Correia s temom uloge gastronomije i vinskih ruta u razvoju turizma, zatim Susana Sofia Pereira da Silva koja je govorila o upravljanju ljudskim potencijalima u turizmu i ugostiteljstvu, te Cândida Silva o inovacijama i tehnologijama u spomenutom području. Iz Španjolske, s University of Vigo, Diego R. Toubes raspravljao je o otpornosti/elastičnosti destinacija i percepciji sigurnosti, a Ivan Soukal s češkog University of Hradec Králové iznio je pregled razvoja vizualizacije podataka. 

Predavanja su održala i tri profesora s Kraków University of Economics. Justyna Pawlak imala je zanimljivu raspravu o komunikacijskim stilovima i utjecaju osobnih karakteristika na željene radne uvjete, dok je Małgorzata Ćwiek govorila o digitalnoj podjeli u Europskoj uniji, te Paweł Ulman o teoriji i praksi mjerenja društvenog blagostanja. Aneta Kłopocka s University of Economics and Human Sciences in Warsaw predavala je o ulozi banaka, a s još jednog poljskog sveučilišta, University of Lodz, gostovala je i Małgorzata Karpińska-Krakowiak s istraživanjima humora u oglašavanju. Iz susjedne nam Slovenije, Saša Zupan Korže s Visoke poslavne šole ERUDIO predstavila je studiju slučaja AirB&B-ija i Ubera u uvjetima ekonomije dijeljenja. 

Osim toga, bili su tu su i suradnici izvan Europske unije s kojima FET surađuje na projektima mobilnosti KA107. Sanela Klarić s International Burch University – IBU (Bosna i Hercegovina) održala je predavanje o cirkularnoj ekonomiji i interdisciplinarnosti, a Guy Shani s izraelskog College of Management Academic Studies prezentirao je slučaj lokalnih ekonomija i prijelaza srednje klase u zrelo doba na primjeru dva izraelska grada u kontekstu globalizacije, mjesta i tijeka životnog ciklusa. Tjednu je prisustvovao i Borut Werber sa slovenskog Sveučilišta u Mariboru, koji je tijekom ovog semestra na FET-u kao gostujući istraživač i predavač održao niz predavanja iz osnova programiranja u JavaScriptu i napredne upotrebe MS Accessa.

Međunarodni tjedan obogaćen je i sastankom s 11 predstavnika šest najvećih izraelskih sveučilišta, partnera na međunarodnom projektu Erasmus+ KA2, Capacity Building - WILLIAM (Welcome to Israel! Learning & Leading “Internationalization at Home”: Assistance & Management tool). Glavni je cilj WILLIAM-a pružiti potporu napretku procesa internacionalizacije u Izraelu kroz sveobuhvatnu strategiju IaH (Internationalization at Home), koja omogućuje stvaranje ciljanog međunarodnog edukacijskog okruženja za domicilne studente, a ujedno se radi i na zadovoljenju potreba stranih studenata koji studiraju na izraelskim visokim učilištima. Uz Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, u program su uključeni Masaryk University (Brno, Češka Republika), Management Center Innsbruck (Innsbruck, Austrija), Global Impact Institute (Češka Republika) i Erasmus Student Network (Brisel, Belgija), čiji je zadatak prenošenje znanja i vještina, mentorstvo, sudjelovanje u provedbi aktivnosti i uključivanje u pogledu razvoja kvalitete.

S obzirom na ubrzanu internacionalizaciju i sve veći broj gostujućih predavača, ali i izuzetno uspješno prvo izdanje, organizacija Tjedna međunarodne suradnje na FET-u nastavit će se i dalje, u posljednjem tjednu svibnja, kao projekt koji omogućava umrežavanje s kolegama diljem svijeta te jača postojeća i stvara nova međunarodna partnerstva, osnažuje institucionalne kapacitete i proširuje potencijale akademske mobilnosti.

Foto-pregled Tjedna dostupan je u galeriji fotografija.

Popis obavijesti