Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Drugo izdanje Međunarodnog virtualnog inkubatora (International Virtual Incubator, IVI) održano je od 10. do 31. svibnja zahvaljujući višegodišnjoj suradnji Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ (FET) i College of Management Academic Studies (COMAS) iz izraelskoga grada Rishon LeZiona, kojima se ove godine pridružilo i nizozemski Rotterdam University of Applied Sciences (RUAC).

Studenti triju sveučilišta u virtualnoj su učionici zajednički kreirali inovativne proizvode i usluge slijedeći suvremene tehnološke trendove. Najbrojniji su bili FET-ovi studenti, njih ukupno 40 sa studijskih programa Menadžment i poduzetništvo, Financijski menadžment i Informatički menadžment, te strani studenti, koji na FET-u studiraju zahvaljujući Erasmus plus programu mobilnosti. Bio je to pravi tehnološko-organizacijsko-komunikacijski izazov za sve sudionike, kako studente, tako i profesore i ostale kolege uključene u organizaciju i logističku potporu. Međunarodni tim činili su profesori Dafna Kariv i Tal Berman (COMAS), Joeri van den Hoek(RUAC), Roberta Kontošić Pamić, Vanja Bevanda i Violeta Šugar (FET). Ovakav projekt i komunikacija između Hrvatske, Izraela i Nizozemske ne bi bili mogući bez logistike i suradnje informatičkih stručnjaka COMAS-a i naših kolega Darija Kukuljana, Dominika Tomislava Vladića i Branka Velimirovića iz Službe za informatičku potporu. 

Slijedom prošlogodišnjih pozitivnih iskustava nastavili smo s istim oblikom virtualne učionice u 4 dijela, 3 hackathona i Demo Day. Studenti, podijeljeni u 9 timova, sastavljenih od predstavnika svih uključenih studijskih programa i sveučilišta, komunicirali su na engleskom, jeziku koji nikome od njih nije materinji, a zahvaljujući digitalnoj tehnologiji prevladali su i mnoga ograničenja i granice, one zemljopisne, jezične, kulturološke, pa i neke tehnološke.

Prvi hackathon bio je posvećen međusobnom upoznavanju u kontekstu osobnih značajki, posebno onih vezanih uz poduzetničke osobine i vještine. Tema drugoga bila je tim, a cilj povezivanje članova timova, odnosno team building. Aktivnosti trećega hackatona bile su usmjerene kreiranju ideja, kada su timovi, slijedeći upute i materijale na mrežnoj stranici projekta, te koristeći sve svoje kreativne resurse i vještine, trebali osmisliti inovativan proizvod, odnosno uslugu u kontekstu najnovijih tehnoloških trendova. Finale projekta održano je 31. svibnja (Demo Day), kada su timovi pred međunarodnim sucima predstavljali i branili svoje ideje u 4 runde. Suci, među kojima su bilidoc. dr. sc. Sven Maričić i dr. sc. Nikola Tanković, stručnjaci za visoku tehnologiju, profesori UNIPU i mentori u Studentskom poduzetničkom inkubatoru, vrednovali su sve timove i na taj način pridonijeli konačnoj ocjeni. Putem video chata timovi su naizmjenično komunicirali sa sucima u Rishon LeTzionu, Roterdamu i Puli. Svi su oni studente savjetovali kako da što bolje, kvalitetnije i cjelovitije predstave svoje ideje potencijalnim investitorima ili kupcima. Na kraju su pohvalili zanimljive ideje o rješavanju nekih od velikih aktualnih problema, kao što je promet, odnosno sprečavanje prometnih nesreća, pomoć u kretanju slijepim osobama, razmjena viška energije iz obnovljivih izvora, rješenje problema otpada u pametnim gradovima, zaštita vojnika u ratnim situacijama, te digitalni asistenti.

Rezimirajući ovogodišnje izdanje IVI studenti su zaključili kako im je ovaj projekt omogućio da u sebi otkriju kreativne i druge potencijale, među kojima sposobnost komunikacije na engleskom jeziku i snalaženja u novim situacijama, zatim da upoznaju druge kulture i steknu zanimljiva poznanstva.

Izv. prof. dr. sc. Violeta Šugar

Pogledajte galeriju fotografija s naših susreta.

Popis obavijesti