NOVOSTI FET:

Gospodin Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj održao je 16. svibnja 2019. godine gostujuće predavanja na Fakultetu ekonomije i turizma «Dr. Mijo Mirković». Predavanje je održano u okviru aktivnosti Centra za europska istraživanja, a Dijalog sa studentima vodio se na temu «Budućnost Europe».

Tijekom predavanja g. Baričević se dotakao mnogih aktualnih izazova djelovanja EU-a: Brexit-a, osvrnuo se na globalnu financijsku krizu i njezine posljedice na gospodarstva zemalja članica EU-a, predstavio je Junckerov plan za Europu, te se fokusirao na ulogu Europske komisije navodeći pet prioriteta za buduće razdoblje (Europa koja štiti; konkurentna Europa; održiva Europa; poštenija Europa; Europa kao globalni igrač). Za mlade je posebno istaknuo planirani porast proračunskih sredstava za program ERASMUS+, te mogućnost mobilnosti kroz inicijativu Europske snage solidarnosti. 

Svojim je predavanjem potaknuo dinamičnu raspravu gdje su studenti postavljali različita pitanja, a neka od njih su: izbori za EU parlament (značaj europarlamentaraca za hrvatsko gospodarstvo), utjecaja Brexita, mogućnosti stažiranja i zapošljavanja u institucijama EU-a, zbrinjavanju otpada, značaj Rijeke kao prijestolnice kulture (u 2020. godini), uvođenju eura u RH, politika EU-a prema religijama, odnos EU prema multinacionalnim kompanijama. 

Zahvaljujemo g. Baričeviću na gostovanju i nadamo se novim zanimljivim predavanjima.

Pogledajte galeriju fotografija s predavanja.

Prof. dr. sc. Ines Kersan-Škabić

Popis obavijesti