Prof. dr. sc. Marinko Škare za časopis Lider analizira značaj stečaja pulskog Uljanik Brodogradilišta: "Otvaranje stečaja po definicij naravno nije kraj, ali preuzimanje firme (ako uopće ima zainteresiranih investitora) u stečaju ili izvan njega nije ista stvar, kako s pozicije pregovaračke moći, tako i cijene koja će se eventualno nuditi i poslovnog modela u budućnosti."

Što se tiče tko je kriv i tu je ekonomski sve jasno, zna se tko je vlasnik i teze Vlade da nije odgovorna su naravno deplasirane. Naravno da je odgovorna. Stvar je tim i gora što kao vlasnik šaljete poruku ili da vas ne zanima što se događa s vašim vlasništvom (prema modelu prije 90-ih) ili da ne znate upravljati vlasništvom.

Prvo kao Vlada koja bi se trebala u okviru svojih ovlasti brinuti za blagostanje svojih građana, radnike Uljanika je pustila na ulicu i rekla im da se mogu obratiti Zavodu za zapošljavanje. Sam čin pokazuje stav Vlade prema radnicima i njihovim obiteljima.

Očito se u slučaju Agrokora radilo o nekim drugim radnicima i nečijim drugim obiteljima.

Drugo, trebalo bi stvarno stati na kraj lažnim vijestima i linču u ekonomskim temama. Medijski je prostor zagušen sekonomskim fake news temama i mislim da bi bilo pošteno tome stati na kraj. Ekonomija je znanost. Nemojmo to zaboraviti, iako možda neki na to ne gledaju tako pa se osjećaju pozvanim da komentiraju sve i svašta neargumentirano i bez imalo ekonomske dosljednosti.

Većina nacionalnih medija je povela odmah hajku prema Uljaniku koristeći deplasirane teze o spalionici novca poreznih obveznika.

Uljanik i čitava brodogradnja je to zaista i bila u zadnjih nekoliko godina kroz loše izabrani poslovni model.

No, ako se želi napraviti pošteni izračun, onda neka mediji naprave ekonomsku kalkulaciju od 1990. do danas koliko je novca poreznih obveznika Uljanik zaista spalio, a koliko je novca uprihodio u državni proračun i direktno/indirektno stvorio u BDP-u Hrvatske i kolika je potencijalna važnost Uljanika u budućnosti za hrvatsko gospodarstvo.

Samo načelo ekonomske logike i multiplikatori koji vrijede za brodogradnju sigurno bi u toj kalkulaciji pokazali da je Uljanik stvorio daleko više javnog bogatstva u Hrvatskoj nego što ga je uništio kroz spaljivanje novca poreznih obveznika. Onda zašto potreba nacionalnih medija za takvim ekonomskim fake newsom?

Čitav članak pročitajte na adresi:

Popis obavijesti