NOVOSTI FET:
Posjet studenata FET-a Hrvatskoj...

Dana 7. svibnja 2019. godine u sklopu kolegija Komparativni fiskalni sustavi, studenti FET-a prve godine diplomskog studija smjera Financijski management posjetili su Hrvatsku narodnu banku. Ovo je jedanaesta godina za redom da studenti u okviru terenske nastave posjećuju HNB i imaju prigodu poslušati kvalitetna i zanimljiva predavanja te na taj način dodatno povezati stečena teorijska i empirijska znanja.

Tijekom predavanja koja su trajala četiri sata (240 minuta), studenti su saznali niz zanimljivih podataka te dodatno proširili stečeno znanje na temelju iznimno kvalitetno održanih predavanja stručnjaka HNB-a iz različitih područja: gospodin dr. sc. Jurica Vukas iz Direkcije za provođenje monetarne politike održao je predavanje o monetarnoj politici u kontekstu makroekonomskih (ne)ravnoteža, gospođa mr. sc. Marcela Kir, glavna savjetnica Sektora platnog prometa održala je predavanje o "pranju novca" i financiranju terorizma posebice u kontekstu današnjih migracijskih kretanja.

Zadnji ciklus predavanja o trezoru i trezorskim poslovima (pohrana vrijednosti i opskrbu vrijednostima, borba protiv krivotvorenja i analizu novčanica i kovanog novca) održao je gospodin Damir Bićanić, voditelj Odjela za izdavanje, kontrolu i preuzimanje vrijednosti iz Direkcije trezora. 

Tijekom predavanja studentima je bilo omogućeno da dođu u fizički kontakt s novčanicama (kune i euri) kako onim originalnim, tako i krivotvorenim te su tom prilikom demonstrirani različiti načini kontrole sumnjivih kovanica i novčanica kao i načina uništavanja oštećenog novca.

 

Popis obavijesti