Zanimljiv, dinamičan i veoma koristan, prema izjavama studenata – stanara SPIN-a, skup koji se nije smio propustiti, bio je SPIN.net, održan 26. travnja na FET-u. Bio je to 2. susret studenata – poduzetnika, stanara Studentskog poduzetničkog inkubatora (SPIN-a) i uspješnih poduzetnika i gospodarstvenika, čiji je cilj međusobno upoznavanje i umrežavanje.

SPIN, na koji smo veoma ponosni, ovime potvrđuje svoju misiju, a to je kreiranje i poticanje poduzetničke kulture, inovacija i svijesti o nužnosti interdisciplinarnog povezivanja svih sastavnica Sveučilišta, gospodarstva i javne uprave kao Triple Helix modela suradnje, te korača prema ostvarenju vizije, a to je SPIN - rasadnik start-up poduzeća. Od njegova osnivanja 2013. godine do danas SPIN je iznjedrio 7 poduzeća, a očekuje se i osnivanje novih poduzetničkih poduhvata. Aktualni stanari, koji se bave različitim djelatnostima, od digitalnoga marketinga i web dizajna, do nautičkoga turizma, organizacije zračnoga prijevoza i posredovanja pri zapošljavanju, svoje su nove poslovne prilike i kontakte mogli potražiti na SPIN.netu. To su i učinili Ivan Pešić, Toni Brkić i Vladimir Fašaić, te izjavili kako se ovakva mogućnost umrežavanja jednostavno ne smije propustiti.

U zanimljivoj panel diskusiji na temu „Izazovi i prilike poduzetnika u Hrvatskoj“  sudjelovali su ugledni gospodarstvenici i poduzetnici, Ticiana Trošt Kožljan, viša stručna suradnica Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Pula, Goran Franinović, marketing menadžer Turističke zajednice Istarske županije, Tatiana Zanini Gavranić, direktorica Strateškog kontrolinga Arena Hospitality Group, Patrik Spagnolo, suvlasnik i direktor softverske tvrtke InCheckin, te Sara Prenc Opačić i Anselmo Tumpić, suvlasnici Studija za vizualne komunikacije Tumpić-Prenc. Ticiana Trošt Kožljan predstavila je aktivnosti HGK u kontekstu poticanja gospodarstva i poduzetništva, Goran Franinović govorio je o aktualnim trendovima u turizmu, o projektima, izazovima i prilikama za poduzetnike na istarskom, ali i na globalnom turističkom tržištu, Tatiana Zanini Gavranić istaknula je važnost i vrijednost ulaganja u kvalitetu, ne samo objekata, nego i ljudskih potencijala, posebno u kontekstu nedostatka radne snage, te poručila studentima da ulažu u svoje cjeloživotno obrazovanje. Svoja je poduzetnička iskustva, ali i izazove vezane uz inovativnu aplikaciju InCheckin, na veoma zanimljiv način predstavio Patrik Spagnolo, te potaknuo neke nove poduzetničke ideje. Sara Prenc Opačić i Anselmo Tumpić, korisnici usluga rovinjskog Poduzetničkog inkubatora, začinili su panel diskusiju i omogućili nam, ne samo uvid u atraktivan svijet kreativnih vizualnih komunikacija, nego i u njihov društveni angažman vezan uz akciju „Grafit vrijedi ako je na pravom mjestu“, usmjerenu osvješćivanju i edukaciji građana Rovinja, posebno onih koji svoju kreativnost ispoljavaju grafitima na pročeljima kuća.

Nakon panela, diskusija i umrežavanje nastavili su se u neformalnom ozračju uz osvježenje, a umjesto zaključka može poslužiti zajednički komentar svih sudionika SPIN.neta – kada je sljedeći?

Pogledajte galeriju fotografija sa susreta.

Izv. prof. dr. sc. Violeta Šugar
voditeljica SPIN-a
 

Popis obavijesti