NOVOSTI FET:

Porečko gradonačelnik Loris Peršurić i dekan pulskog Fakulteta ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković Robert Zenzerović, potpisali su Sporazum o suradnji Grada Poreča i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli kojim se kroz naredne tri godine planira niz zajedničkih aktivnosti namijenjenih studentima, poduzetnicima i javnom sektoru. "Ovo je zapravo formalizacija suradnje koja traje već dulje vrijeme, još od izrade Strategije gospodarskog razvoja Grada Poreča, koja inače uskoro ističe i bit će vrijeme za izradu nove", rekao je ovom prigodom porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Tri vrste stručne prakse

Aktivnost koja će najprije zaživjeti temeljem ovog sporazuma je stručna praksa za studente ovog pulskog fakulteta u porečkim turističkim tvrtkama i u gradskoj upravi.

- Ovo je odlična priča, da Grad Poreč omogući porečkim studentima na studiju u Puli obavljanje stručne prakse u vlastitome gradu, jer time će stjecati znanja ne samo o svojoj struci, već i o svome mogućem budućem radnom okruženju. Stoga se nadamo da će se mnogi od njih vratiti u Poreč i ovdje zaposliti te da će Poreč imati koristi od njihovih znanja, rekao je gradonačelnik Peršurić.

Dekan Zenzerović je pojasnio da je riječ o tri moguće vrste stručne prakse: one vezane uz redovnu nastavu određenog predmeta, one vezane uz izradu završnog, odnosno diplomskog rada i one dobrovoljne. Pritom je značajno da se ne usmjeravaju samo studenti turističkih smjerova na praksu u turističke tvrtke, već se tu otvara prostor i za studente iz smjerova financija, marketinškog upravljanja i informatičkog menadžmenta, dok na praksu u gradsku upravu mogu doći studenti ekonomije, poslovne ekonomije i financijskog menadžmenta.

Posao u roku od pet mjeseci

- Ideja je da kroz ovakve prakse, na kojima će studente pratiti mentori iz gospodarstva i javne uprave, mladi obrazovani ljudi steknu sliku o budućem poslu, rekao je također Zenzerović, podsjetivši na statistički podatak da 88 posto studenata njegovog fakulteta posao nađe u roku od pet mjeseci nakon diplomiranja.

U sklopu pulskog Fakulteta ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković djeluje poduzetnički inkubator iz kojeg je izniknulo već sedam studentskih poduzeća, a preko fakultetskog Centra za karijere poslodavci traže svoje potencijalne zaposlenike, izvijestio je također Zenzerović, navješćujući tako i druge oblike suradnje s gradom Porečom povrh studentskih stručnih praksi. Naime, kako se Grad Poreč ističe po poduzetništvu i po aktivnostima educiranja i pomaganja poduzetnicima, a ovaj pulski fakultet, riječima njegova dekana Zenzerovića, "educira mlade za poduzetništvo i promiče kulturu samozapošljavanja", profesori i studenti bit će dobrodošli predavači i suradnici na edukacijskim programima za porečke poduzetnike, a k tome sadržaj Sporazuma su i brojne druge aktivnosti iz edukacijskog spektra, primjerice terenska istraživanja, znanstveni i stručni projekti, seminari, radionice, okrugli stolovi, konferencije, okupljanja znanstvenika i stručnjaka raznih specijalnosti, i svi oblici razmjene informacija.

Izvor: https://www.glasistre.hr/istra/strucna-praksa-u-turistickim-tvrtkama-i-gradskoj-upravi-585658

Više: https://istarski.hr/node/55919-grad-porec-i-ekonomski-fakultet-potpisali-sporazum-o-suradnji

Popis obavijesti