NOVOSTI FET:

I peto zlato zaredom! Nakon sveučilišnih turnira u Krakowu, Parizu, Maroku i Pragu, futsal ekipa Svučilišta Jurja Dobrile na Beirut Unisport festivalu u Bejrutu osvojila je petu zlatnu medalju. Predvođeni kapetanom Goranom Tomićem i futsal virtuozom Srđanom Lolićem, pulski su studenti su u dalekom Libanonu još jednom na najbolji mogući način promovirali pulsko sveučilište. Tako da je epitet s otvaranja turnira, kada su pulske studente predstavili pod nazivom „The Kings of Futsal“, još više dobio na značenju. 

Jubilarno deseto izdanje međunarodnog sveučilišnog turnira Beirut Unisport festival održalo se od 20. do 25. ožujka 2019. godine u organizaciji renomiranog sveučilišta Saint Joseph iz Bejruta te uz pokroviteljstvo libanonskog Ministarstva sporta.  Ovogodišnje izdanje okupilo je oko 2.000 studenata iz cijelog svijeta koji su se natjecali u osam sportskih disciplina.  Pulski studenti su na ovom natjecanju do sada nastupali dva puta (2012. i 2013. godine) pri čemu su osvojili dva zlata (tenis/stolni tenis) te dva srebra (stolni tenis i  atletska utrka na 5.000 m).  

Futsal ekipa SJD-a započela je svoju prvu utakmicu u grupi B protiv protivnika s kojim se ponovno susrela u finalu, domaćinom Sveučilištem St. Joseph, čija se ekipa natječe u prvoj libanonskoj futsal ligi. Nakon žestoke borbe rezultat je završio 2:2. Nakon toga pulski studenti pobijedili su svoje kolege iz Njemačke (Konstanz) 5:0, Francuske (Nantes) 3:1 i Austrije (Insbruck) 2:0 čime su osvojili prvo mjesto u grupi. U polufinalu je s 4:1 savladana još jedna domaća momčad American University of Beirut s 4:1 a onda u finalu vrhunskom igrom i St. Joseph s 2:0. Na taj su se način kraljevi futsala, pod palicom voditelja-igrača Deana Hrelje (alumni FET-a), još jednom popeli na najviše postolje. Futsal ekipu SJD-a činili su: Tomić (kap), Glavonjić, Lolić, Urošević, Đapić, Funčić i Hrelja (voditelj). 

Osim besprijekorne organizacije, vrhunskih sveučilišnih sportskih kompleksa i spektakularne svečanosti otvorenja i zatvaranja, i ovogodišnje izdanje turnira zasigurno će svima dugo ostati u sjećanju zbog nevjerojatnosti  ljubaznosti domaćina koji je tijekom turnira svaki slobodni trenutak iskoristio da natjecateljima pokaže čari predivnog Libanona. Studenti su tako tijekom trajanja turnira posjetili Byblos, grad i luka Feničana kojeg smatraju najstarijim gradom i lukom na svijetu, poznato svetište Harissu sa koje „puca“ jedan od najljepših pogleda na Bejrut, dolinu povijesnog grada Becca, Nacionalni muzej u Beirutu i mnoge druge kulturno-povijesne građevine u samom centru Beiruta.  U nekoliko navrata studenti su imali priliku kušati vrhunske gastro specijalitete Libanona i gledati autentične plesove domaćina. Svake večeri svim gostima turnira omogućeni su izlasci i druženje u poznatim noćnim klubovima u Bejrutu po kojem je isti i poznat u svijetu. Program je bio besprijekoran i svaki slobodan trenutak, kojih nije bilo baš mnogo s obzirom na raspored natjecanja, naši su igrači iskoristili za upoznavanja predivnog Libanona i kolega s drugih sveučilišta.

Sportski pozdrav,

doc. dr. sc. Dean Sinković, MBA
Koordinator za sport pri Fakultetu za ekonomiju i turizam „Dr.Mijo Mirković“ u Puli

Pogledajte galeriju fotografija s natjecanja u Beirutu.

Popis obavijesti