NOVOSTI FET:

Na pulskom FET-u "Dr Mijo Mirković" ovih dana gostuje profesor dr. sc. David M. Currie s Crummer Graduate School of Business Rollins Collegea u Winter Parku u Floridi. Riječ je o uglednom profesoru s kojim FET ostvaruje suradnju dugu 17 godina. Sudjelovao je u radu Fakulteta ne samo kao predavač, nego i motivator studenata, ali i jedan od urednika knjiga u izdanju FET-a. Profesor Currie jučer je održao predavanje u sklopu kolegija Poslovni engleski, kojem su prisustvovali i strani studenti koji su u Pulu stigli u sklopu Erasmus razmjene. Takvih je studenata u Puli trenutno 55, a stižu iz različitih zemalja Europske unije, ali i iz Armenije, Kanade i Izraela. Najviše ih je iz Španjolske, odakle dolazi njih deset, te Španjolske (8) i Češke (5).

Uskoro iz tiska izlazi opsežna monografija "Tourism education in an age of change", čiji su urednici i idejni začetnici prof. dr. sc. Jasmina Gržinić s Katedre za turizam, profesor David Currie i voditeljica Katedre za strane jezike prof. dr. sc. Moira Kostić-Bobanović.

Inflacija veća u SAD-u

- Zahvaljujući angažmanu velikog broja nastavnika, FET je u proteklih nekoliko godina kreirao vrlo atraktivnu ponudu kolegija na engleskom jeziku, što je rezultiralo velikim rastom dolaznih studenata iz programa Erasmus i Ceepus, kao i potpisivanjem više od 40 novih partnerstva sa institucijama širom svijeta. Tako smo ove akademske godine došli do brojke od 55 stipendija, čime je cilj internacionalizacije FET-a u potpunosti ispunjen, kaže Kostić-Bobanović.

U uvodnom govoru, zapravo opuštenom razgovoru sa studentima, profesor Currie duhovito je kazao da se Hrvatska i Florida razlikuju po tome što je na Floridi puno toplije i što ondje žive drugačije životinje, opasni aligator i neopasni Mickey Mouse.

Na naše pitanje je li upoznat s ekonomskom situacijom u Hrvatskoj, kaže da baš i nije, izuzev statističkih podataka.

- Inflacija u SAD-u je veća nego u Hrvatskoj. Stopa inflacije u SAD-u lani je iznosila 2,4 posto, a u Hrvatskoj 1,6 posto. To znači da cijene u Hrvatskoj ne rastu tako brzo kao u Americi. Čuo sam da poslovanje Uljanika nije dobro i da će možda bankrotirati. No, da bi nastavili poslovanje, moraju otplatiti svoje dugove. Bankroti velikih kompanija uobičajeni su ne samo u Hrvatskoj, nego i u SAD-u, kazao je Currie.

Na konstataciju da u Hrvatskoj raste gotovo samo turizam, te da je udio turizma u BDP-u skoro 20 posto, Currie primjećuje da je i u SAD-u, osobito na Floridi, turizam vodeća industrija broj.

- Ljudi koji dođu u Floridu očekuju da će se lijepo provesti u svijetu Disneyja ili Universal studijima i to je vrlo slično kao u Hrvatskoj gdje je turizam jedna od glavnih industrija, kaže. Na pitanje jesu li u Puli potrebni i brodogradnja i turizam, kaže da bi to bilo dobro. Što je ekonomija šira, to će biti uspješnija, veli.

Pročitajte cijeli članak u PDF datoteci:

Pogledajte i galeriju fotografija koje nam je ustupio Dejan Štifanić (Glas Istre).

Popis obavijesti