NOVOSTI FET:

Mr. sc. Goran Matošević, predavač na smjeru Informatički management, kao predstavnik FET-a prisustvovao je najvećem svjetskom sajmu u području mobilne tehnologije „Mobile World Congress“, koji se i ove godine održao u Barceloni, od 25. do 28. veljače 2019. godine. Tijekom četiri uzbudljiva dana, na prostoru od 100.000 četvornih metara, svjetski sajam mobilnih tehnologija okupio je više od 100.000 ljudi i 2.400 poduzeća iz 205 zemalja svijeta, koje su predstavile svoje proizvode, usluge i inovacije.

Tema ovogodišnjeg sajma bila je „intelligent connectivity“, a obuhvatila je tehnologije, inovacije i trendove u području 5G tehnologija, umjetne inteligencije, IoT sustava, digitalne sigurnosti i budućnosti, a koje korisnicima i poduzećima donose naprednija i personalizirana iskustva, isporučena gdje i kada oni to žele. Svakako treba izdvojiti i fascinantnu tehnologiju uređaja sa savitljivim ekranom – koji su se mogli pogledati samo iza zaštitnog stakla.  

Osim vodećih svjetskih teleoperatera, proizvođača mobilnih uređaja i softverskih tvrtki koje nude razna komunikacijska rješenja, svoje su mjesto na sajmu našle i kompanije poput Husqvarne, te automobilske kompanije (BMW, Audi, Mercedes i dr.). Od hrvatskih tvrtki na MWC-u, primijetili smo Infobip, Infoart i hrvatski brend Noa. Infobip je predstavio svoj novi vizualni identitet i slogan „Worlds connected“, te novu uslugu nazvanu „RCS“ – Rich Communication Services, razvijenu za neke od svjetskih brendova poput Twittera i BlaBlaCar-a. Tvrtka Infoart predstavila je self-service kiosk platformu za maloprodaju, dok je hrvatski proizvođač pametnih telefona i uređaja Noa, na čijem je štandu kao poseban gost bio Zlatko Dalić, predstavio svoje nove modele. 

Na brojnim izložbenim punktovima našle su se i naočale za virtualnu stvarnost, razni hardverski uređaji i antene za 5G, te humanoidni roboti za zabavu ili posao. Održavala su se i predavanja na teme umjetne inteligencije, virtualne stvarnosti, blockchaina, IoT-a, clouda i messaginga, a dalo se zamijetiti i razne zanimljive načine promocije. Kolega Matošević bio je u mogućnosti povezati se s uspješnim hrvatskim poduzećima, te prodiskutirati sve najnovije tehnološke trendove i inovacije. Uzimajući u obzir da se na FET-u kontinuirano ulaže u razvoj tehnologije i u skladu s time pridaje iznimna važnost edukaciji osoblja i studenata, ovo se iskustvo pokazalo kao sjajna prilika da studentima prenesemo korisne informacije, pokrenemo nove projekte i raspravimo sve one (ne)poželjne, ali i relevantne aspekte koje donosi nova tehnologija.

Sajam su obilježile visoke mjere sigurnosti, ali i štrajk radnika podzemne željeznice što je stvaralo manje gužve; međutim, nakon nekoliko uzbudljivih dana i mnoštva prehodanih kilometara, svakako je riječ o događanju koje vrijedi posjetiti zbog hvalevrijednih izložbenih prostora poput hale broj 8, ali i vrhunske organizacije. Na kraju, tu je i prilika uživanja u predivnoj Barceloni.

Pogledajte galeriju fotografija sa sajma.

Popis obavijesti