NOVOSTI FET:

Energetska tranzicija kao generator novih radnih mjesta naslov je predavanja kojeg će u sklopu projekta Zelena knjižnica održati okolišni aktivist Vjeran Piršić. Predavanje se održava na Fakultetu ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” u Puli (dvorana Pula) u četvrtak 21. ožujka 2019. god. s početkom u 17 sati. Ulaz je slobodan, a organizatori su Fakultet ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” u Puli i Društvo bibliotekara Istre.

Osnovna teza predavanja je da energetska tranzicija, koja je na globalnoj razini već započela, predstavlja integralni dio industrijske revolucije i u razumnim državama je generator novih radnih mjesta. Nasuprot tome, u državama koje ignoriraju sasvim razvidne globalne trendove, kao što je Hrvatska, sustavno kočenje energetske tranzicije od strane izvršne vlasti za posljedicu ima novi oblik neokolonijalizma u kojemu se lokalni resursi za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora gotovo besplatno prepuštaju stranim investitorima, uz davanje poticaja iz sredstava prikupljenih od gospodarstva i građana. Kao alternativni model nerazumnom ponašanju središnje vlasti pojavljuju se lokalne inicijative koje korištenjem iskustava zemalja sa sjevera Europe rade na modelima lokalnog organiziranja i povezivanja, sa sve boljim rezultatima. Sve ovo potrebno je kontekstualizirati u domeni sve očitijih klimatskih promjena, ali i kolapsa brodogradnje, jer je upravo brodogradnja veliki resurs radnika za proizvodnju i instalaciju opreme za korištenje obnovljivih izvora energije. Na predavanju će sa na primjeru velikih (5 MW) i malih (15 kW) fotonaponskih elektrana pokazati njihova isplativost i projicirati mogući broj novih radnih mjesta u tom segmentu industrije.

Okolišni aktivist Vjeran Piršićjoš od studentskih dana sudjeluje u radu tek započetih ekoloških pokreta, kako u Hrvatskoj, tako i izvan nje. Vrhunac njegovog aktivizma događa se od 2002. g., kada inicira osnivanje udruge Eko Kvarner, u radu koje svakodnevno volonterski sudjeluje. Osim udruge, inicira i osnivanje mreže ekoloških i zavičajnih udruga sa Jadrana Plavi forum 2004. g., Solarnog klastera 2009. g. i Energetske zadruge otok Krk 2012. g., kao prve u Hrvatskoj. Od 1999. kada se je vratio na otok Krk sudjeluje i kao aktivist i kao (u nekoliko mandata) nezavisni vijećnik u pripremi i realizaciji brojnih projekata na otoku Krku, na Kvarneru, a i šire.

Više o predavanju na slijedećoj poveznici Zelene knjižnice: 

Popis obavijesti