Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Zimski je semestar studentima diplomskih studija na pulskom Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" obilježio Muzil. Tema planirana kao dio projektne nastave dvaju kolegija, Poduzetništvo i gospodarstvo nositeljice Violete Šugar i Strateško računovodstvo nositelja Roberta Zenzerovića, prije nego što je postala aktualna u javnosti. Većina studenata, čak i oni koji žive u Puli, nije ranije ni vidjela, a kamoli poznavala taj dio grada. Prvi su put imali priliku vidjeti ovaj velik misteriozan dio Pule te potom kreirati poduzetničke poduhvate i moguće sadržaje.

Interdisciplinarne je timove polaznika studija Menadžment i poduzetništvo te Financijski menadžment kroz projekt vodila asistentica Roberta Kontošić Pamić. Inspirirani i zadivljeni ambijentom, proučivši i kulturno-povijesni kontekst Muzila, studenti su osmislili zanimljive projekte koji su povezali nove tehnologije, energetiku, poljoprivredu, rekreaciju i dizajn.

Za suvremene nomade, blogere, influencere i ostale slobodne profesije osmislili su kombinaciju co-working i co-living prostora. Muzil je, kažu oni, idealno mjesto za boravak, rad, druženje, umrežavanje profesionalnih nomada koji komuniciraju globalno i neograničeno. Komplementarne su tome i ideje o rehabilitacijskom i sportsko-rekreacijskom centru, na čije bi krovove studenti postavili nizove solarnih panela za proizvodnju struje. Rehabilitacijski centar studenti su namijenili svima koji osjećaju posljedice užurbanog i stresnog načina života, sportašima za oporavak od ozljeda ili samo opuštanje, kao i osobama kojima je potrebna liječnička pomoć. Kao temelj za izračun proizvodnje struje uzeta je pretpostavka da Pula ima 2.480 sunčanih sati godišnje, odnosno 105 dana, te 89 djelomično sunčanih dana.

Razradili su i projekt sportsko-rekreacijskog centra koji bi koristio postojeće građevine na Muzilu. Ovom idejom željeli su redefinirati termin teretane prilagođavajući je okolišu Muzila, što korisniku pruža mnogo više od monotone, klasične dvorane prepune sprava za vježbanje. Zeleno i modno osviješteni studenti razradili su zanimljiv projekt dizajniranja i proizvodnje luksuzne odjeće nastale recikliranjem. Kao dobavljače vide i zadrugu Humana Nova koja potiče zapošljavanje društveno isključenih osoba, a kao model za ovu odjeću vide oscarovca i borca za okoliš Leonarda DiCapria.

Autorica: Duška Palibrk 

Izvor: Glas Istre (19.2.2019.)

 

Popis obavijesti