NOVOSTI FET:

Financijske krize su direktno povezane s građevinskim sektorom, samo je teško reći što čemu prethodi. Je li prije kokoš ili jaje - da li je financijska kriza ili balon na građevinskom tržištu. A mi smo opet u trendu ekspanzije rasta cijena stanova. Godina 2019. u gospodarskom će smislu biti stabilna, no postoje veliki izazovi pred svjetskim gospodarstvom, a pred Hrvatskom i dvostruki izazovi ukoliko se ne počnemo pripremati na vrijeme, kaže nam ekonomski stručnjak prof. dr. sc. Marinko Škare iz Pule.

Hrvatska se zapravo nije u potpunosti ni oporavila od svjetskog financijskog sloma iz prošlog desetljeća, a sa zapada su sve glasnije najave o novoj globalnoj krizi pred vratima. Priprema za takve izazove, prema profesoru pulskog Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", znače potpuni zaokret u ekonomskoj politici. No, za to nam je potreban makroekonomski model koji bi simulirao što će se događati u određenom trenutku.

- Hrvatska taj instrumentarij nema. I sramota je za Hrvatsku, članicu EU-a, jer jedna Crna Gora ima makroekonomski model, ima ga čak i Bosna i Hercegovina. Studentima makroekonomski model objasnim usporedbom s brzinomjerom u autu bez kojeg možemo voziti, ali svakako bi ga morali imati.

Pročitajte članak u Glasu Istre online:

Popis obavijesti