Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Dana 28. lipnja 2018. godine na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, u dvorani Pula Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ održao se prvi International Demo Day u sklopu projekta DA-SPACE, koji je sufinanciran Interreg dunavskim transnacionalnim programom. Tom prilikom okupili su se projektni partneri iz sedam europskih zemalja sudionica u ovom međunarodnom projektu: Rumunjska, Bugarska, Srbija, Češka, Slovačka, Njemačka i Hrvatska. International Demo Day je završni događaj prvog ciklusa svih sedam Otvorenih inovacijskih laboratorija na području dunavske regije, a održan je kao prikaz najinovativnijih rješenja pobjedničkih timova mladih talenata.

Događaj je započeo pozdravnim govorom prorektorice prof. dr. sc. Lorene Mošnja Škare, financijskom voditeljicom projekta DA-SPACE u timu Sveučilišta Jurja Dobrile koji je ujedno uz Upravni odjel za gospodarstvo Istarske županije i organizator International Demo Day-a. Potom su uslijedile prezentacije vodećeg partnera u projektu, Sabrine Richter iz grada Ulma, dok je Valentina Grillea iz bwcon-a prezentirala sveukupni rad Otvorenih inovacijskih laboratorija te dosadašnje rezultata.

Među gostujućim predavanjima dott. ssa. mag. Tea Zubin Ferri predstavila je rad METRIS-a, Centra za istraživanje materijala Istarske županije, a doc. dr. sc. Dean Sinković, Voditelj projekta DA-SPACE Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, održao je predavanje na temu „Ekonomija inovacija“.

Timovi mladih talenata s pobjedničkim rješenjima prezentirali su svoje ideje pred projektnim partnerima, profesorima i studentima. Među njima je, uz podršku mentorice iz Grada Buzeta, predstavljeno i pobjedničko rješenje tima Otvorenog inovacijskog laboratorija u Hrvatskoj, koji je uspostavljen na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli uz potporu Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije. 

Po završetku prezentacija održao se panel teme „Otvorene inovacije i poduzetništvo u dunavskoj regiji“ sa sljedećim sudionicima: Marius Pawlak (grad Ulm), Zlatan Arnautović (Uniline), Ljubomir Kljajić (Sveučilište Novi Sad), Robert Watty i Ben Dippe (University of Applied Science Ulm), mladi talent i sudionik rumunjskog Otvorenog inovacijskog laboratorija George Patriche, uz moderatoricu Jelenu Vitasović. Sudionici panela razgovarali su o doprinosu projektnih aktivnosti lokalnoj i regionalnoj zajednici, a g. Zlatan Arnautović, voditelj IT odjela i mentor jednog od timova u hrvatskom Otvorenom inovacijskom laboratoriju, spomenuo i pozitivne rezultate višemjesečnog rada i suradnje Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli s pulskim poduzećem Uniline. 

Prvi DA-SPACE International Demo Day završnica je prvog ciklusa, te je osim predstavljanja rezultata pružio mogućnost umrežavanja svih sudionika radi daljnje suradnje, nastavka jačanja poduzetničkih vještina mladih, smanjenja odljeva mozgova te povezivanja akademskog, gospodarskog i javnog sektora s ciljem razvoja inovacijskog ekosustava, kako lokalno, tako i u cijeloj dunavskoj regiji.

Pogledajte galeriju fotografija s konferencije.

 

Popis obavijesti